واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: وین، به مثابه راهی به سوی آینده تهران - ایرنا - روزنامه ایران نوشت: شهر وین در زبان دیپلمات ها، شهر صلح و تفاهم نام گرفته است. از آن روز که ناسیونالیستهای افراطی با ترور ولیعهد اتریش نایره جنگ جهانی را برافروختند، جامعه جهانی این شهر را به مقر صلح و تفاهم ملتها برگزید.
برای دیپلماتهای ایرانی، بویژه تیم هسته ای روحانی، وین شهری آشنا است. بخشی از خاطرات دوران مدیریت هسته ای روحانی و دوستانش در این مکان رقم خورده است.
به تاریخ ده سال پیش اگر برگردیم در نیمه اول دهه هشتاد، بسیاری از جلسات مهم رئیس آن روز پرونده هسته ای ایران با طرفهای اروپایی در همین شهر برپا می شد. آن روزها روحانی را در جایگاه سرتیم هسته ای ایران علاوه بر محمد جواد ظریف، دیپلمات های سرشناس دیگری چون: حسین موسویان، سیروس ناصری، امیر حسین زمانی نیا و چندی دیگر همراهی می کردند.
دست برقضا هفته گذشته و درگرماگرم شروع مذاکره ظریف، یکی از دیپلماتهای اروپایی بخشی از خاطرات آن روز مذاکره هسته ای وین را منتشر کرد. او بعد از توصیف هایی که از توانایی حرفه ای تیم هسته ای آن روز ایران می کند به نکته جالبی نیز اشاره می کند و می گوید: سفرهای هشت سال پیش تیم هسته ای روحانی یک تفاوت بارز با امروز دارد، آن روزها مأموریت مردان هسته ای روحانی این بود که می کوشیدند مانع از رفتن پرونده هسته ای از وین(شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی) به نیویورک(شورای امنیت) شوند اما امروز آنها باید در جهت معکوس برای بازگرداندن پرونده از نیویورک به وین تلاش ورزند.
او با اشاره به اینکه تیم روحانی هشت سال پیش وین را باخاطره ای خوش ترک کردند این سؤال را پیش می کشد که آیا این بار هم «شهر صلح اروپا» برای سفیران هسته ای ایران خوش یمن خواهد بود.
واقعیت نیز جز این نیست که وین امروز نقشی نمادین در سیاست خارجی ایران پیدا کرده و به یکی از پل های تفاهم ایران و قدرتهای غربی تبدیل شده است. ظریف و دوستانش در بازگشت شان به وین باید پرونده هسته ای ایران را به نقطه ای برگردانند که هشت سال پیش بود. این بخش از اهداف مأموریت تیم ایرانی از نگاه افکارعمومی غرب نیز پنهان نمانده است طرف ایرانی خواستار بازگشت پرونده هسته ای از نیویورک به وین است، زیرا خروج پرونده از نیویورک و اتاق شورای امنیت نشانی روشن از سبز شدن چراغ اعتمادسازی و پایان تیرگی تحریم هاست.
برای رسیدن به این نقطه، تیم دیپلماتهای روحانی راهی نسبتاً طولانی پیش رو دارد و آنچه این روزها در وین رخ می دهد را باید یک نقطه عزیمت به حساب آورد. در این مرحله از سیاست خارجی ایران، وین نقش یک ریل تازه را در مسیر تفاهم ایران و غرب ایفا می کند.
به نظر می آید طرف های آن سوی میز مذاکره نیز چنین تلقی و توقعی از نقش وین دارند. دست کم از گفته های وزیران خارجه اروپایی چنین پیداست که آنها اجلاس ماه نوامبر با ایران را نقطه شروع یک دوره جدید می نگرند. دیپلمات های غرب این روزها برای توصیف دور تازه روابط خویش با ایران اغلب از کلید واژه «پروسه یا فرایند» استفاده می کنند. پیام این واژه این است که دو طرف مسیری را به صورت گام به گام برای عبور از گرداب اختلاف های گذشته باید بپیمایند.
با این همه، 6 قدرت بین المللی در وین به اهداف و آرزوهای دیگری نیز در پس تفاهم با ایران می اندیشند.
برای کاروان دیپلماسی غرب، وین جایی است که می تواند خاطره شکست های مذاکرات صلح در مناطق مختلف را به فراموشی بسپارد. درست در زمانی که همه دریچه های صلح و تفاهم در خاورمیانه، افغانستان، سوریه و اوکراین بسته شده، وین روزنه ای به سوی فردای روشن گشوده است. بر همین اساس این گفته ظریف که راه مذاکره در وین برگشت ناپذیر است این روزها بارها از زبان دیگر همتایان اروپایی او نیز شنیده شده است.
ترجمان این سخن این است که تندروها و مخالفان مذاکره انتظار شکست و نزاع از وین را نداشته باشند.
*آفرین چیت ساز اوّل
اول**
03/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]