واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: معدن طلای زره شوران تکاب در یک نگاه مهاباد -ایرنا -معدن طلای زره شوران تکاب بزرگترین معدن طلای ایران وخاورمیانه باحضور معاون اول ریییس جمهوری رسما مورد بهره برداری قرار گرفت که با بهره برداری از این طرح کشورمان به جمع یکی از بزرگترین تولیدکنندگان طلا در آسیا پیوست.
به گزارش ایرنا،معدن طلای زره شوران در 35کیلومتری شهرستان تکاب واقع شده و دستیابی به این منطقه ازطریق مسیر آسفالته دندی - تکاب میسر است.
گواهی کشف معدن طلای زره شوران پس ازانجام عملیات اکتشافی توسط گروه های داخلی و خارجی به نام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی صادر شده است.
بابهره برداری ازکارخانه طلای زره شوران در فاز اول سالانه سه تن طلا، یک تن و 250 کیلوگرم نقره و 500 کیلوگرم جیوه تولید می شود.
**ذخایر معدن زرشوران
اکتشافات معدن زره شوران از سال 67 شروع شده و ذخیره آن نیز به مرور افزایش پیدا کرده است به طوری که ذخیره اولیه این معدن 55 تن طلای خالص بود که با اکتشافات بعدی ذخیره قطعی کنونی به 110 تن رسیده است و براساس عملیات اکتشاف سطحی و عمقی صورت گرفته مجموع ذخایر معدنی طلا تاکنون حدود 23 میلیون تن با عیار متوسط 4.24 گرم بر تن است که حدود 98 تن طلای محتوی خواهد داشت.
با توجه به اکتشافات تکمیلی در محدوده 40 کیلومتر مربع منطقه زره شوران پیش بینی می شود این میزان ذخیره به بیش از 150 تن و حتی تا 200 تن طلای خالص برسد به طوری که یکی از بزرگترین ذخایر طلا در مقیاس جهانی است .
نکته قابل توجه در خصوص توانمندی مهندسان اکتشاف ایرانی اینکه بخش اولیه اکتشاف منطقه توسط مهندسان کانادایی،انگلیسی و آفریقای جنوبی در قالب شرکت انجام شد و آنها طی چهارسال فعالیت تنها حدود چهارهزارمتر را اکتشاف کرده بودند اما مهندسان وپیمانکاران ایرانی به رغم تجربه کم ووضعیت دشوار اکتشاف،موفقیت بالایی ازخود نشان دادندو توانستند طی دو سال حفاری اکتشافی 12هزار متر را انجام دهند که موفقیت بزرگی محسوب می شود.
**افزایش ظرفیت تا 9 تن در سال
انجام اکتشافات تکمیلی و افزایش ذخایر طلا در منطقه زره شوران مسوولان را برآن داشت تا به موازات راه اندازی کارخانه، ظرفیت این کارخانه را تا شش تن و پس از تکمیل عملیات اکتشافی و اخذ نتایج ثبت ذخایر معدن ظرفیت تولید این کارخانه را تا 9 تن افزایش دهند.
**سرمایه گذاری و اشتغال
برای اجرای فاز نخست طرح سه تنی طلای زره شوران ، 834 میلیارد ریال و 15 میلیون و 200 هزار یورو سرمایه گذاری شده است که پیش بینی اولیه برای فاز دوم نیز 950 میلیارد ریال و 4.5 میلیون یورو است .
همچنین با بهره برداری از فاز نخست ، 176 نفر به طور مستقیم و 600 نفر نیز به طور غیر مستقیم وارد چرخه اشتغالزایی می شوند که در فاز دوم نیز به همین اندازه اشتغال ایجاد می شود .
**طرح کاملا ایرانی
زره شوران نخستین کارخانه بزرگ مقیاس جهان با روش منحصر بفرد و کاملا بومی در تولید طلا است ، فرآوری طلا در این کارخانه با روش شیمیایی انجام می گیرد که توسط یک شرکت ایرانی ابداع شده و به ثبت رسیده است و بدون شک این امر افتخاری در حوزه فناوری استحصال طلا در کشور محسوب می شود .
روش یاد شده در حالی در طرح زره شوران عملیاتی شد که استفاده از روش "پی.او.ایکس" در شرایط تحریم غیرممکن بود و گذشته از این بهره گیری از روش فرآوری ایرانی موجب صرفه جویی در هزینه و اجرای طرح با یک سوم قیمت معمول در روش مطرح دنیا ( پی.او.ایکس) شده است .
این روش فرآوری بارها توسط محققان دانشگاه در شرایط آزمایشگاهی تست و تایید شد و پس از انجام مراحل، این روش در طرح احداث کارخانه طلای زره شوران به اجرا گذاشته شد.
بیش از 70 درصد تجهیزات بکار رفته در این کارخانه توسط سازندگان داخلی تامین شده و پیش بینی می شود در طرح های توسعه کارخانه این میزان افزایش یابد .
در این کارخانه فرآوری خاک معدن به دلیل سولفوره بودن به روش شیمیایی صورت خواهد گرفت و خاک معدن برای تبدیل شدن به طلا در مرحله لیچینگ به اکسید تبدیل می شود .
**تمهیدات زیست محیطی
با توجه به وجود ماده آرسنیک در آبهای محدوده فرآوری از جمله اقدامات پیش رو، افزودن مواد شیمیایی و تبدیل آن به آرسنیک بی ضرر است .
گام مهم دیگر احداث سد باطله است که در این زمینه خاک رس محدوده سد در سه لایه فشرده شده تا آب به درون آن نفوذ نکند سپس برای اطمینان بیشتر روی آن لایه ای از عایق نفوذناپذیر نصب شده تا آب های آلوده به اطراف نشت نکنند.
آبهای انباشته شده از فرآوری نیز با استفاده از سیستم فیلتراسیون از باطله جدا شده و برای مصرف به سیستم بازمی گردد .
گام دیگر، راه اندازی سیستم پالایش آنلاین است بدین منظور تعدادی چاه های نمونه برداری حفر شده و آبهای انباشته شده در این چاه ها به صورت آنلاین نمونه برداری شده و در سیستم نشان داده می شود تا چنانچه مشکلی از نظر آلودگی ایجاد شده، یا آب از سد باطله نفوذ کرد، این چاه ها که در بخش پایین دست کارخانه قرار دارد میزان درصد آرسنیک یا سیانور را هشدار دهند تا در نتیجه بتوان به سرعت به رفع مشکل اقدام کرد .
**طرح توسعه
طرح توسعه مجتمع تولید طلای زرشوران با هدف افزایش ظرفیت تولید به شش تن در سال در دست اقدام است و هم اکنون اجرای این مرحله آغاز شده است و ماشین آلات مربوط به آن خریداری شده است .
584/1352/8136
25/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 7]