تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835727964
ایران و روسیه بیش از ایران و آمریکا به یکدیگر نزدیک هستند
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
ایران و روسیه بیش از ایران و آمریکا به یکدیگر نزدیک هستند بین الملل > اروپا - ایران می تواند از یک سو برای حل و فصل برخی از مسائل نظیر پرونده هسته ای به بهبود روابط با غرب بپردازد و از سوی دیگر روابط خود با کشورهایی نظیر روسیه را تقویت نماید.
شعيب بهمن روابط ايران و روسيه در پنج قرن گذشته جزو منحصر به فردترين روابط بين دو كشور در تاريخ تحولات ديپلماتيك و استراتژيك محسوب مي شود. دليل اين امر، سابقه طولاني و نسبتاً مداوم روابط دو كشور است که مجموعهاي از نبردها، جنگها، دوستيها و تعاملات سازنده را در بر ميگيرد. به نحوي که تقريباً هيچ نوع رابطهاي را نميتوان در دايره المعارف روابط ديپلماتيك يافت كه ايران و روسيه، گونهاي از آن را نيازموده باشند. از جنگ بر سر اراضي گرفته تا شركت در اتحاد و ائتلافهاي استراتژيك عليه يكديگر و روابط حسن همجواري تا همكاريهاي استراتژيك، همگي در روابط طولاني ايران و روسيه يافت ميشوند. در اين بين نظام بين الملل و نحوه توزيع قدرت در آن، يکي از عواملي محسوب مي شود که همواره بر روابط ايران و روسيه تاثيرگذار بوده است.
به نحوي که باعث بوجود آمدن اين فرضيه شده که هرگاه روابط ايران با غرب مطلوب بوده، تهران نسبت به مسکو بياعتنايي کرده و بالعکس هرگاه روابط ايران و غرب شرايط نامطلوبي را گذرانده، تلاش هاي تهران جهت نزديکي به مسکو افزايش يافته است. اگر چه اين فرضيه در برخي مقاطع تاريخي تا حدي صحيح بوده، اما به نظر مي رسد مي توان با پيگري يک سياست چند وجهي و برقراري موازنه مثبت، آن را ابطال کرد. از اين رو در ادامه ضمن نگاهي به سياست موازنه مثبت در روابط ايران و روسيه، به بررسي دغدغه هاي مشترک و زمينه هاي همکاري دو کشور نيز خواهيم پرداخت.
موازنه مثبت؛ سياست ايران در قبال روسيه
سياست موازنه در روابط بين الملل بر اساس ايجاد توازن ميان قدرت ها يا جريان هاي بين المللي تعريف مي شود. به نحوي که اگر در عرصه يک کشور، بازيگران مختلفي در حال رقابت باشند، آن کشور جهت تامين منافع و مصالح خود و در امان ماندن از پيامدهاي منفي رقابت قدرت ها، اقدام به ايجاد توازن و عملکرد يکسان ميان آنها مي نمايد. چنين سياستي معمولا به دو نوع سياست «موازنه منفي» و «موازنه مثبت» تقسيم مي شود. در سياست موازنه منفي، کشور مورد رقابت با واکنشي تدافعي سعي مي کند به هيچ يک از بازيگران دخيل در عرصه رقابت، امتيازي ندهد؛ اما در سياست موازنه مثبت، کشورها سعي مي کنند با تمام طرف ها رفتار مشابهي داشته باشند و روابط خود را گسترش دهند. در طول تاريخ ايران نيز بکارگيري سياست موازنه، مسبوق به سابقه بوده است. به نحوي که عموما از سياست خارجي دکتر محمد مصدق به عنوان سياست موازنه منفي و از سياست محمد رضا پهلوي در دوران پس از کودتاي 28 مرداد با عنوان سياست موازنه مثبت ياد مي شود.
به طور کلي موقعيت بين المللي ايران ايجاب مي کند که همواره در روابط خود نوعي سياست موازنه را پيش گيرد. نکته جالب توجه در خصوص کاربرد سياست موازنه در ايران اين است که همواره يکي از طرف هاي اين سياست، روسيه بوده است. چنانکه هم دکتر محمد مصدق و هم محمدرضا پهلوي در سياست موازنه خود، بحث کاهش و يا افزايش رابطه با روسيه(شوروي) را در نظر داشتند.
در اين بين هنگامي که حسن روحاني به سمت رياست جمهوري ايران انتخاب شد، بسياري از تحليل گران و رسانه هاي روسيه تصور مي کردند که روابط تهران و مسکو وارد دوران تيرگي خواهد شد. استدلال اصلي آنها، تحصيل رئيس جمهور ايران در بريتانيا و تمايل وي به گسترش روابط با غرب بود که طي دوران مبارزات انتخاباتي، تاکيد زيادي بر اين راهبرد شده بود. به همين دليل نيز گزينه مطلوب روس ها در انتخابات سال 1392، سعيد جليلي بود که مواضع سخت تري نسبت به غرب داشت.
به هر روي آنچه بسياري از روس ها را به درست بودن تحليل خود در مورد بهبود روابط ايران با غرب و سردي روابط تهران و مسکو واداشت، نخستين ارتباط تلفني ميان روساي جمهور ايران و آمريکا بود. به نحوي که بسياري از روس ها در آغاز تصور مي کردند بهبود روابط ايران با غرب به سرعت ادامه خواهد يافت و تهران ديگر توجهي به مسکو در معادلات منطقه اي و بين المللي نخواهد کرد. با اين حال پس از مدت اندکي، روس ها دريافتند که ايران نه تنها قصد ندارد روابط خود با روسيه را تحت تاثير بهبود رابطه با غرب و حل مسئله هسته اي قرار دهد، بلکه تهران مصمم به افزايس سطح مناسبات دو جانبه نيز مي باشد. اين مسئله تا حد زيادي رويکرد بسياري از تحليل گران روس را درباره چشم انداز رابطه دو کشور تغيير داد.
از سوي ديگر رويکرد ايران نشان داد که تهران به جاي موازنه منفي و يا حرکت به سمت غرب، قصد دارد از راهبرد موازنه مثبت در روابط خود با روسيه و غرب استفاده کند. به نحوي که در اين رابطه همچنان روسيه از اهميت زيادي در سياست خارجي ايران برخوردار است و دو کشور مي توانند روابط خود را تا سطوح بالاتري ارتقاء دهند. آنچه باعث تقويت چنين رويکردي مي شود، از يک سو دغدغه هاي مشترک دو کشور در خصوص مسائل منطقه اي و جهاني و از سوي ديگر، زمينه هاي مختلف همکاري است که تهران و مسکو مي توانند با تاکيد بر آنها، روابط خود را گسترش دهند.
دغدغه هاي مشترک؛ زمينه هاي همکاري
در حال حاضر ايران و روسيه دغدغه هاي مشتركي چون كنترل بحران هاي موجود در خاورميانه، حفظ ثبات منطقه اي، سد نفوذ قدرت هاي بزرگ و ... دارند. همين امر باعث شده که فدراسيون روسيه و جمهوري اسلامي ايران، ملاحظات و منافع مشترك بسياري داشته باشند. به همين دليل نيز به نظر مي رسد توسعه روابط ايران و روسيه از اهداف سياسي بلندمدت تهران و مسکو است و دو طرف در پي ارتقا روابط چند لايه در حوزه هاي اقتصادي، سياسي و امنيتي برآمده اند. آنچه چنين امري را نزد مقامات بلندپايه سياسي هر دو کشور تقويت مي کند، چند مفروض اساسي است:
1. اگر چه ايران و روسيه داراي تاريخ، فرهنگ و مذهب متفاوت هستند، اما ميان آنها اختلافات اصولي و ارزشي ـ آنگونه که ميان ايران و امريکا يا روسيه و امريکا وجود دارد ـ کمتر يافت مي شود.
2. به رغم آنکه در طول تاريخ، نبردهاي زيادي ميان ايران و روسيه صورت گرفته و دو طرف بارها به دلايل ارضي و مرزي رو در روي يکديگر قرار گرفته اند، با اين حال هم اکنون ايران و روسيه فاقد هرگونه اختلافات ارضي و مرزي هستند و اختلافات تاريخي نبايد روابط فعلي طرفين را خدشه دار نمايد.
3. اگر چه ماهيت سياست خارجي ايران و روسيه متفاوت است، اما هر دو کشور در قبال بسياري از مسائل منطقهاي و جهاني، مواضع يكسان و همسويي دارند و عموما مواضع رسمي آنها به يکديگر شباهت زيادي دارد.
4. اگر چه روابط سياسي دو كشور در قالب اتحاد استراتژيک تعريف نمي شود، اما در عين حال هيچ تنش جدي ميان ايران و روسيه وجود ندارد و نمي توان اين روابط را خصمانه تلقي کرد.
5. به رغم وجود منافع متضاد و غيرهمسو ميان دو کشور، با اين حال منافع مشترك و همسان زيادي در سطوح منطقهاي و جهاني بين ايران و روسيه وجود دارد و تهران و مسکو مي توانند از روابط خود جهت تامين منافع منطقه اي و بين المللي بهره مند گردند.
6. به رغم آنکه هر دو کشور ايران روسيه داراي منابع غني نفت و گاز هستند و در نگاه اول، رقبايي جدي براي صدور انرژي خود به مناطق مختلف به ويژه اروپا محسوب شوند، با اين حال در کنار هم قرار گرفتن آنها و اتخاذ موضوع واحد در حوزه انرژي ميتواند تأثير زيادي بر بازارهاي جهاني بگذارد.
7. به رغم آنکه ايران و روسيه به ارائه طرح هاي مختلفي براي امنيت منطقه مي پردازند، با اين حال هر دو کشور بر برقراري ساز و كار امنيت منطقهاي بدون حضور بازيگران فرامنطقه اي تاکيد مي ورزند و اين امر مي تواند فصل مشترک همکاري هاي منطقه اي آنها باشد.
8. اگر چه ايران و روسيه در برابر توسعه طلبي هاي غرب و مسائلي نظير گسترش ناتو به شرق، به انحاء مختلف واکنش نشان مي دهند، اما واقعيت آن است که هر دو کشور از اين وضعيت ناراضي هستند و با آن به مقابله مي پردازند.
9. به رغم آنکه ميزان ضدهژمون گرايي ايران و روسيه در برابر هژمون گرايي آمريکا متفاوت است، با اين حال هر دو کشور از نظم حاكم بر نظام بينالملل ناراضي هستند و براي برقراري نظمي عادلانه و چندقطبي تلاش مي کنند.
ويژگيهاي فوق بيانگر گستره وسيع و تقريبا هماهنگ و همسوي مناسبات و روابط ايران و روسيه ميباشند. به نحوي كه ويژگيهاي فوق به همراه ظرفيتهاي موجود، ميتواند روابط دو كشور را در حوزه هاي اقتصادي، سياسي و امنيتي تا سطح راهبردي ارتقاء دهد. در اين راستا مي توان به قصد دو کشور در خصوص انجام معاملات نفتي اشاره کرد که گام مهمي جهت توسعه روابط اقتصادي محسوب مي شود. همچنين سياست جديد ايران و روسيه در منطقه خاورميانه نيز بيانگر مواضع راهبردي همسوي دو کشور است. نقطه اوج اين مواضع همسو را مي توان در بحران سوريه مشاهده نمود. در واقع بحران سوريه يکي از مهمترين نمونه هاي سياست مشترک ايران و روسيه محسوب مي شود که باعث شد تهران و مسکو براي اولين بار در خاورميانه به همکاري هاي مشترک در حوزه نظامي و امنيتي بپردازند.
مباحث فوق نشان مي دهند که پيگيري يک سياست چندوجهي، اگر چه مشکل، اما امري ممکن مي باشد و ايران مي تواند از يک سو براي حل و فصل برخي از مسائل نظير پرونده هسته اي به بهبود روابط با غرب بپردازد و از سوي ديگر روابط خود با کشورهايي نظير روسيه را تقويت نمايد. 49308
کلید واژه ها: ایران و روسیه -
یکشنبه 27 مهر 1393 - 08:38:58
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]
صفحات پیشنهادی
استقرار «اسب آهنین» آمریکا در نزدیکی مرز روسیه |اخبار ایران و جهان
استقرار اسب آهنین آمریکا در نزدیکی مرز روسیه یگان زرهی اسب آهنین آمریکا ظرف دو هفته آینده و در مأموریتی تحت عنوان پیام قاطعانه ناتو به مسکو در مرزهای سه کشور حوزه دریایی بالتیک و لهستان مستقر میشود کد خبر ۴۳۹۰۱۷ تاریخ انتشار ۰۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۷ ۰۳ - 01 October 2014 یگان زرروابط حسنه روسیه-چین-ایران کابوس آمریکا/ نقش ژئوگرافیک ایران را دیگر نمیتوان نادیده انگاشت
نیودهلی تایمز روابط حسنه روسیه-چین-ایران کابوس آمریکا نقش ژئوگرافیک ایران را دیگر نمیتوان نادیده انگاشت روزنامه نیودهلی تایمز روابط حسنه میان روسیه چین و ایران را کابوسی برای آمریکا توصیف کرد به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران جامعه بین الملل به زودی و شاید تا چتحلیل روزنامه روسی از روابط تهران و مسکو: ایرانِ خسته از پوتین می خواهد به آمریکا برای غرق کردن روسیه کمک کند!
تحلیل روزنامه روسی از روابط تهران و مسکو ایرانِ خسته از پوتین می خواهد به آمریکا برای غرق کردن روسیه کمک کند نشریه روسی ایزویستا نوشت دیدار پوتین و روحانی در آستاراخان در لحظه بسیار حساسی انجام شد یعنی زمانی که این دو مرد دولتی همانند شعبده بازانی ده عدد توپ را در هوا می چرخایران، چین و روسیه؛ محور شرارت جدید از دید آمریکا
ایران چین و روسیه محور شرارت جدید از دید آمریکاافزایش روابط و هماهنگی دیپلماتیک سیاسی و نظامی سه کشور ایران چین و روسیه که عملا به ائتلافی جدید علیه بلوک غرب تبدیل شده است نگرانی جدیدی برای آمریکا ایجاد کرده است خبرگزاری فارس - وحید صمدی افزایش همکاری ایران روسیه و چین دررییس مرکز مطالعات ایران معاصر درروسیه: داعش ابزاری در دست آمریکا است
رییس مرکز مطالعات ایران معاصر درروسیه داعش ابزاری در دست آمریکا است مسکو - ایرنا - رجب صفراف رییس مرکز مطالعات ایران معاصر در روسیه گفت گروه تروریستی داعش ابزاری در دست آمریکاست و واشنگتن از آن برای نیل به اهداف خود در عرصه بین المللی استفاده می کند به گزارش ایرنا صفراف روصمیمی باید مدال میگرفت، چه با نیش زنبور چه با نیش مار! حدادی: اهدای مدال به روحانی برای تسهیلات نبود/از روسیه
صمیمی باید مدال میگرفت چه با نیش زنبور چه با نیش مار حدادی اهدای مدال به روحانی برای تسهیلات نبود از روسیه انگلیس و آمریکا پیشنهاد داشتم اما کجا بهتر از ایران قهرمان پرتاب دیسک بازیهای آسیایی با حضور در خبرگزاری فارس تاکید کرد که اهدای مدالش به رئیس جمهور برای گرفتن تسهیلاتآمریکا: در نبرد پنهانی سایبری با ایران، روسیه و چین هستیم
آمریکا در نبرد پنهانی سایبری با ایران روسیه و چین هستیمتاریخ انتشار سه شنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۰۹ ۵۷ رئیس کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرد که کشورش در حال جنگ پنهان با ایران روسیه و چین در فضای سایبری است به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از پایگاه خبری بیز ژورنالنتایج حذف پول آمریکا از مبادلات ایران و روسیه
نتایج حذف پول آمریکا از مبادلات ایران و روسیه رییس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی ایران اگر دلار در مبادلات ایران و روسیه حذف شود مبادلات تسهیل میشود و وابستگیها کاهش مییابد به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز غلامحسین شافعی با اشاره به اهمیت حذفدرخواست نمایندگان کنگره آمریکا برای سختگیری بیشتر بر ایران |اخبار ایران و جهان
درخواست نمایندگان کنگره آمریکا برای سختگیری بیشتر بر ایران تلاش جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازرسی از ایران درخواست نمایندگان کنگره آمریکا برای اتخاذ موضع سخت تر در قبال ایران ضرورت استفاده از موقعیت بهبود روابط میان ایران و غرب ضرورت هماهنگی موضع ترکیه در قبال سوریحیله جدید آمریکا و عربستان برای فشار بر ایران و روسیه
حیله جدید آمریکا و عربستان برای فشار بر ایران و روسیه برخی منابع از توافق پنهانی بین واشنگتن و ریاض خبر می دهند گفته می شود آمریکا و عربستان برای فشار سیاسی بر ایران و روسیه ترفند کاهش قیمت نفت را در دستور خود قرار داده اند به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر بازار جهااخضر ابراهیمی: بدون ایران در سوریه نتیجه نمی گیرید/ نفوذ ایران در سوریه بیشتر از نفوذ روسیه است
اخضر ابراهیمی بدون ایران در سوریه نتیجه نمی گیرید نفوذ ایران در سوریه بیشتر از نفوذ روسیه است اخضر ابراهیمی گفت با ایران گفتگو کنید تا بتوانید در سوریه به نتیجه برسید به گزارش نامه نیوز به نقل از روزنامه القدس العربی چاپ لندن نماینده سابق سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب در امونماینده سابق ایران در اوپک مطرح کرد: ائتلاف نفتی آمریکا و عربستان علیه ایران و روسیه/ پشت پردههای ارزان شدن ن
نماینده سابق ایران در اوپک مطرح کرد ائتلاف نفتی آمریکا و عربستان علیه ایران و روسیه پشت پردههای ارزان شدن نفت نماینده سابق ایران در اوپک با اشاره به شکل گیری ائتلاف جدید نفتی بین عربستان و آمریکا برای پائین نگاه داشتن قیمت نفت و ضربه زدن به اقتصاد کشورهایی همچون ایران و روسیههمکاری روسیه و آمریکا علیه داعش |اخبار ایران و جهان
همکاری روسیه و آمریکا علیه داعش کری بعد از دیدار سه ساعته با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در پاریس اظهار کرد هر دو طرف نیاز دارند مسئولیتهای مهم خود را به عنوان قدرتهای جهانی در مبارزه با افراطیگری در خاورمیانه و حل مساله برنامههای هستهای ایران وکره شمالی بشناسند کد خبلابی نفتی عربستان و آمریکا برای انزوای ایران و روسیه
لابی نفتی عربستان و آمریکا برای انزوای ایران و روسیه وقتی اوپک از ایجاد ثبات در بازار انرژی عاجز شده و به یک سازمان مرده مبدل میشود اوپک به یک کلوب سیاسی تبدیل شده است نویسنده مجید میرزاحیدری نسيم آنلاين نوشت غول های نفتی در مقابل یکدیگر صف آرایی می کنند اینبازی همزمان ایران در بازار گرانقیمت «انرژی اروپا» و زمین روسیه /متشنج شدن اعصاب آمریکا از روابط خاص تهران - مس
بازی همزمان ایران در بازار گرانقیمت انرژی اروپا و زمین روسیه متشنج شدن اعصاب آمریکا از روابط خاص تهران - مسکو گرچه شواهد و قرائن از گامهای بلند تهران و مسکو به سمت عرصهی جدیدی از روابط دوجانبه خبر میدهند اما مذاکرات هسته ای بزنگاهی است که در صورت عدم همراهی روسیه با ایرانواکنش آمریکا به آتشسوزی در یک مرکز نظامی در نزدیکی تهران |اخبار ایران و جهان
واکنش آمریکا به آتشسوزی در یک مرکز نظامی در نزدیکی تهران بازتاب گزارش های مربوط به آتش سوزی در یک مجتمع نظامی در نزدیکی تهران و واکنش مقامات آمریکایی به این گزارش ها برگزاری دور جدید گفت و گوها میان نمایندگان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و بازتاب انتشار تصویر جدیدی از سراخضر ابراهیمی: نفوذ ایران در عراق بیشتر از آمریکاست
اخضر ابراهیمی نفوذ ایران در عراق بیشتر از آمریکاست آقای ابراهیمی در مصاحبه با بیبیسی گفته است که نفوذ ایران در عراق بیشتر از آمریکاست و برای بحران سوریه و عراق باید یک راه حل منطقهای یافت شود به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز نماینده سابق سازمان م-
گوناگون
پربازدیدترینها