تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 10 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس غمى از غم‏هاى دنيا را از مسلمانى برطرف نمايد، خداوند غمى از غم‏هاى روز قي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836097820




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

وقتی چشم هایم ندیدند


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: وقتی چشم هایم ندیدند ارومیه - ایرنا - " وقتی چشم ها ندیدند" عنوان مطلبی به قلم "شهرزاد عبدیه" است که روز چهارشنبه در روز جهانی عصای سفید در روزنامه آراز آذربایجان منتشر شده است.


در این مطلب می خوانیم:
بیست و سومین روز از اولین ماه فصل پاییز به نام روز جهانی نابینایان (عصای سفید) نامگذاری شده است تا شاید بهانه ای باشد برای ما که بیشتر از این افراد، توانایی ها و مشکلاتشان بگوییم. حدود دو سوم از افرادی که دچار معلولیت بینایی هستند کم بینا و حدود یک سوم این افراد به طور کامل نابینا محسوب می شوند.
دلایل نابینایی و کم بینایی در افراد متفاوت است اما آنچه مسلم است افراد کم بینا اغلب نسبت به نابینایان سازگاری بیشتر و بهتری با شرایط خود پیدا خواهندکرد و با مشکلات کمتری روبه رو خواهند بود. ازدواج های فامیلی، عدم مشاوره ژنتیکی و حوادث به ویژه حوادث جاده ای و سوانح شغلی از مهم ترین دلایل ایجاد معلولیت های بینایی هستند. دامنه و شدت آسیب و برخورد اطرافیان به ویژه خانواده و همچنین محیط اجتماعی نقش تعیین کننده ای در واکنش روحی این افراد خواهد داشت.
*چشم هایی که دیگر نمی بینند
کسی را فرض کنید که ناگهان در اثر حادثه ای بینایی خود را از دست می دهد، به طور حتم او و خانواده اش در ابتدا دچار شوک بزرگی در زندگی خود می شوند و به راحتی قادر نخواهند بود وضعیت جدید را قبول کرده و با آن سازگار شوند.
دکتر سید ابوالقاسم مهری نژاد، روانشناس بالینی در این زمینه می گوید: "افرادی که تا مدتی پیش از نعمت بینایی برخوردار بوده اند، شیوه زندگی خاصی را دنبال می کردند، برنامه هایی برای حال و آینده خود داشتند، طبیعی است که وقتی در دوره ای از زندگی بینایی خود را از دست می دهند دچار شوک روحی و روانی شده و به سختی با مساله کنار خواهند آمد. این افراد باید شیوه جدیدی برای زندگی خود در پیش بگیرند و در بسیاری از موارد اهدافشان را از نو بسازند".
این روانشناس در ادامه می افزاید: این افراد در ابتدا دچار اضطراب، پرخاشگری، واکنش های هیجانی زیاد، تحریک پذیری و سپس افسردگی می شوند و گاه بعد از گذشت یکی، دو سال و حتی بیشتر به سازگاری می رسند. این افراد همچنین ممکن است، دچار مشکلات اجتماعی شوند.
حمدالله خواجه حسینی، روانشناس نیز می گوید: یکی از مهم ترین مشکلاتی که سازگاری این افراد را تحت تاثیر قرار می دهد، اشکال در جهت یابی، تحرک و اطلاع از محیط اطراف است که باعث می شود، آنها ایمنی خود را در خطر دیده و به دنبال آن واکنش های عاطفی، خشم و افسردگی و احساس گناه و انزوا در آنها به وجود آید.
این افراد باید سه مرحله شوک یعنی، اضطراب و بیقراری، افسردگی و در نهایت رسیدن به یک سازگاری کارآمد و ناکارآمد را پشت سر بگذارند. مدت زمانی که فرد برای پشت سر گذاشتن هر کدام از این مراحل طی می کند، وابسته به مسائل زیادی از جمله رفتار اطرافیان، اجتماع، نگرش فرد به زندگی و… است.
*ترس از فردا
در دنیا و روزگاری که ترس از آینده و اضطراب ناشی از آن همراه همیشگی ماست و فکر فردا و روزگار پیری و کهولت دغدغه بسیاری از انسان هاست، بسیار طبیعی است که وقتی فردی ناگهان بینایی خود را از دست می دهد این دغدغه برای او به یک مشکل جدی تر تبدیل شود.
آن چه سازگاری فرد را با خود و خانواده او تسهیل می کند امکاناتی است که به فرد نابینا و خانواده او در این جهت ارائه می شود. هر اندازه فرد سریع تر تحت خدمات توانبخشی و آموزش مهارت های لازم قرار بگیرد، زودتر به سازگاری خواهد رسید. حمدالله خواجه حسینی یادآور می شود: این که فرد باور کند، بینایی خود را برای همیشه از دست داده است و دیگر قادر به دیدن نیست یکی از مراحل مهم در رسیدن به سازگاری است. متاسفانه بسیاری از این افراد نمی توانند این واقعیت را قبول کنند و گاهی به خود وعده می دهند که پزشکان اشتباه کرده و به زودی بهبود پیدا خواهند کرد. اطرافیان این فرد باید از کوچک کردن مساله بپرهیزند و به جای کوچک کردن مشکلات فرد را بزرگ جلوه دهند. کوچک نشان دادن مشکل باعث می شود، فرد زوایای مختلف مساله را در نظر نگیرد.
باید به خاطر داشته باشیم نخستین گام در رسیدن به سعادت، شناخت است و با نادیده گرفتن و کوچک جلوه دادن مساله جلوی شناخت را خواهیم گرفت.
ما باید بپذیریم و عنوان کنیم که مشکل فرد جدی و بزرگ است و به او به خاطر ناراحتی هایش حق بدهیم. در این حالت به فرد اجازه بروز احساساتش را خواهیم داد که باعث تخلیه هیجانات او خواهد شد.
برای دستیابی به یک سازگاری کارآمد لازم است فرد در کنار پذیرش موقعیت جدید خود، راه های مواجهه با این تغییرات را بیاموزد و شیوه جدیدی برای زندگی خود انتخاب کند.او باید باور کند که در شرایط جدید هم می تواند تجربیات تازه و متفاوتی داشته باشد.
در سازگاری کارآمد فرد متناسب با توانایی ها خود به سوی یک زندگی خوب و مناسب گام برخواهد داشت، اما در سازگاری ناکارآمد فرد دچار آشفته کاری خواهد شد و راهی را در پیش می گیرد که متناسب با توانایی های او نیست و بی ثمر خواهد بود.
سازگاری ناکارآمد باعث آسیب شخصیتی و روحی و روانی در فرد می شود. محدودیت حتی محدودیت در بینایی می تواند باعث رشد خلاقیت در فرد شده و توانمندی های پنهان و پتانسیل های فرد را به کار گرفته و منجر به خلاقیت هایی در فرد شود، البته اگر فرد بتواند درست با این موقعیت روبه رو شود. در این موقعیت شخص نابینا و خانواده او هر دو باید برخورد درستی با موقعیت جدید داشته باشند. فرد باید خودش را باور کرده و خانواده هم در این راه پشتیبان او باشند و او را بپذیرند.اگر خود را ضعیف و ناتوان متصور شود و اعتماد به نفس خود را از دست بدهد، به مرور زمان این مساله روی ارتباط او با اطرافیانش هم تاثیر خواهد گذاشت.
*چه کسانی بیشتر آسیب می بینند؟
یکی از عوامل موثر در واکنش عاطفی افرادی که بینایی خود را از دست می دهند، زمان وقوع آن است. معمولا در کودکی و سپس نوجوانی مشکلات کمتر است.
در این سنین هنوز شخصیت و عواطف فرد شکل نگرفته است و کودک و نوجوان بهتر با وضعیت جدید سازگار می شود. افراد مسن هم نسبت به جوانان و میانسالان نیز چون آمادگی ذهنی و اجتماعی دارند، دچار مشکلات سازگاری کمتری می شوند. این در حالی است که اغلب خطر بیشتری جوانان و میانسالان را تهدید می کند.
خواجه حسینی می گوید: شخصیت جوانان شکل گرفته است، اهدافش مشخص است و خود را در اوج توانمندی و تحرک می بیند، در این حالت از دست دادن بینایی می تواند منجر به بحران در فرد شده و نظم زندگی او را بر هم زند.
این روانشناس در ادامه با اشاره به نحوه نابینایی (ناگهانی و یا مرور زمان) می افزاید: کسی که ناگهان بینایی خود را از دست می دهد، هیچ گونه آمادگی برای مواجهه این شرایط ندارد و مهارتی در این زمینه کسب نکرده و پیش بینی نداشته است.
اما کسانی که به مرور زمان بینایی خود را از دست می دهند، کم کم از لحاظ روانی آمادگی پیدا می کنند و توانمندی های لازم را می آموزند و برای زندگی خود برنامه ریزی می کنند، این افراد معمولا راحت تر با مشکل خود کنار خواهند آمد.
*استقلال به جای وابستگی
توصیه می شود افرادی که به هر دلیلی بینایی خود را از دست می دهند ، خانواده های آنها حتما به یک مشاور و یا روانشناس مراجعه کنند تا آسیب و دشواری کمتری در مدت زمان کوتاه تر این دوره ها را پشت سر بگذارند، برخورد معقول تری با وضعیت خود در پیش گرفته و متناسب با محدودیت ها و توانایی های خود تصمیم گیری و برنامه ریزی مناسبی داشته باشد.
در غیر صورت فرد از نظر روانی با مشکلات جدی روبه رو خواهد شد. اگر فرد نتواند به مرور زمان استقلال و اعتماد به نفس گذشته خود را باز یابد و توانمندی هایی متناسب با محدودیت خود کسب کند، دو راه در پیش روی او خواهد بود. این افراد ممکن است یک زندگی کاملا وابسته از نظر اجتماعی و روانی را آغاز کنند و یا رابطه آنها با اطرافیان و خانواده شان مخدوش شده و آنها و اطرافیانشان مستاصل شده و قادر به برقراری یک ارتباط سالم نخواهند بود. این وضعیت حتی روی روابط سایر اعضای خانواده با هم نیز تاثیر خواهدگذاشت. در این وضعیت بعد از مدتی فرد به انزوا کشیده شده و سلامت و بهداشت روانی خانواده با مشکل روبه رو خواهد شد.
*تولد کودک نابینا فاجعه نیست
به دنیا آمدن یک نوزاد در هر خانواده ای مایه شادی و نشاط خواهد بود. نشاطی وصف نشدنی که با آرزوها و نقشه های والدین نوزاد برای آینده او پیوندی عمیق دارند. اما هنگامی که کودک با یک معلولیت و شاید بهتر است بگوییم محدودیت به دنیا می آید، والدین احساس می کنند خط بطلانی بر تمام رویاهای شیرین آنها کشیده شده است و با ناامیدی به فردای فرزند تازه متولد شده خود می نگرند. فردا یی که مانند فردای هر کودک دیگری می تواند روشن باشد یا تیره. اینکه والدین اغلب در این شرایط دچار شوک می شوند، تردیدی نیست.در واقع شوک حاصل مواجهه با موقعیت های بحرانی و غیرقابل پیش بینی است.
اما آیا به راستی ما اجازه داریم به بهانه معلولیت بینایی، فردای شاید روشن کودکمان را به سیاهی تبدیل کنیم؟بسیاری از والدین وقتی متوجه معلولیت نوزاد خود می شوند، از باب انکار وارد می شوند. آنها مدام به خود وعده می دهند که اشتباهی در تشخیص پزشکان وجود دارد و هر واکنش بی دلیل کودک خود را توجیهی بر توان بینایی می گذارند. مدام به امیدی واهی بینایی کودک را تحریک می کنند و… . این در حالی است که هر چه زودتر کم بینایی و یا نابینایی کودکمان را بپذیریم، بهتر و راحت تر با آن کنار خواهیم آمد.
هنگامی که کودکی با هر معلولیتی متولد می شود، والدین او باید هر چه زودتر به مددکاران و کارشناسان روانشناس مراجعه کنند. هنگامی که والدین دید روشن تری نسبت به معلولیت فرزند خود داشته باشند، بهتر می توانند با شرایط روبه رو شوند. از دیگر مکانیزم های دفاعی که خانواده ها در این موقعیت ها در پیش می گیرند، می توان به اغراق و انزوای اجتماعی اشاره کرد.در این شرایط خانواده نیاز به کمک دارند.
اگرچه ممکن است این خانواده بعد از مدتی که ممکن است گاهی طولانی تر از حد معمول شود مراحل شوک را پشت سر بگذارند، اما شاید پیامدهای روانی آن برای مدت طولانی و گاه همیشه باقی بمانند. کودکی متولد شده، شاید او ناتوان در تماشای دنیا با چشم هایش باشد اما سایر توانایی های او را نمی توان انکار کرد. او می تواند بیندیشد، می تواند خلق کند و می تواند با تکیه بر توانایی هایش مستقل باشد و مفید. نوزاد درکی از معلولیت خود ندارد، اگر اطرافیان و جامعه طی سال ها اعتماد به نفس او را نگیرند، استعدادهای او شکوفا خواهند شد.
باید به توانایی های او فکر کرد و وی را متناسب با معلولیتش برای زندگی آینده آموزش داد. نابینا می تواند بخواند و بنویسد، حتی اگر آن خط بریل باشد. می تواند به مدرسه و دانشگاه برود، هنرمند باشد، دانشمند باشد اگر بخواهد و بخواهیم.
** رسانه ها **
8137/8136


23/07/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن