واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: چه کسانی از طولانی شدن جنگ سود می برند سود سرسام آور شرکت های اسلحه سازی در جنگ با داعش تهران - ایرنا - لابی های مرتبط با شرکت های اسلحه سازی تلاش بسیاری می کنند به واشنگتن فشار بیاورند که جنگ با داعش را با وجود مخاطراتی که این شبکه نه فقط برای عراق و سوریه بلکه برای کل منطقه و جهان دارد، طولانی کند.
دیپلماسی ایرانی: جنگی که جامعه جهانی به رهبری ایالات متحده امریکا علیه شبکه تندروی داعش به راه انداخته فرصتی طلایی برای کارخانه های اسلحه سازی امریکا است تا بتوانند از این جنگ سودهای خیالی ببرند.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، با توجه به اظهارات دوگانه و مضطربانه مقام های امریکایی که می گویند جنگ با داعش طول خواهد کشید که آخرین نمونه آن را در اظهارات لئون پانه تا، وزیر دفاع سابق امریکا دیدیم که گفت جنگ با داعش ممکن است، دهه ها به طول بینجامد، این طور برداشت می شود که تنها برنده این جنگ شرکت های اسلحه سازی امریکا هستند که با استمرار این جنگ می توانند میلیون ها دلار به جیب بزنند.
این در حالی است که لابی های مرتبط با شرکت های اسلحه سازی تلاش بسیاری می کنند به واشنگتن فشار بیاورند که جنگ با داعش را با وجود مخاطراتی که این شبکه نه فقط برای عراق و سوریه بلکه برای کل منطقه و جهان دارد، طولانی کند.
به اعتقاد کارشناسان ضعف حملات هوایی امریکا علیه مواضع داعش نشان از تمایل امریکا برای طولانی شدن جنگ دارد. شاهد آن نیز تحولاتی است که در شهر کوبانی شاهدیم، علی رغم حملات هوایی پیمان مبارزه با داعش این شبکه موفق شده است بیش از 40 درصد شهر کوبانی را به تصرف خود در آورد که نشان از ناکارآمدی حملات هوایی این پیمان علیه داعش دارد.
درباره سودی که شرکت های اسلحه سازی امریکا از ادامه جنگ با داعش می برند، ریچارد ابو العافیه، نایب رئیس مجموعه مشاوره ای تل گروپ می گوید: «این جنگی نمونه برای شرکت هایی است که در حال همکاری با ارتش هستند، آنها خواستار افزایش بودجه های دفاعی هستند و این جنگ می تواند به سود آنها تمام شود.»
واقعیت این است که حملات هوایی علیه داعش می تواند میلیون ها دلار برای خرید بمب، موشک و قطعات یدکی جنگنده ها هزینه تحمیل ارتش های درگیر در این جنگ کند. علاوه بر آن بهانه ای است برای این که هزینه های بیشتری صرف خرید ادوات نظامی برای جنگنده های پیشرفته، هواپیماهای جاسوسی و هواپیماهای گشت زنی شود.
نتیجه این سرمایه گذاری ها نیز کاملا روشن است. شرکت های امریکایی سازنده سلاح که در بورس های امریکا فعال هستند به محض این که باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا دستور اعزام نیروی مشاور به عراق داد، شاهد رشد قابل ملاحظه ای بودند که پیش بینی می شود با ورود جدی تر ارتش امریکا در جنگ با داعش در سوریه و عراق سود آنها باز هم افزایش یابد.
اگر بخواهیم جزئیات بیشتری را در این زمینه بررسی کنیم و در سودهایی که شرکت های اسلحه سازی مرتبط با پنتاگون به دست آورده اند، دقیق شویم، در می یابیم که در سه ماه اخیر نرخ سهام شرکت لوکهید مارتین 9.3 درصد رشد داشته و سهام شرکت رایتیون و نور تروپ گرامان 8.3 درصد رشد کرده و سهام ژنرال داینامیک نیز سه درصد رشد داشته است.
این در حالی است که نرخ شرکت استندارد اند پورز که در میان 500 شرکت مالی امریکا است در طول این مدت 2.2 درصد کاهش سود در هر سهام را تجربه کرده است.
شرکت لوکهید مارتین که رقم های سرسام آوری را در بازار بورس به دست آورده، سازنده موشک های هیلفایر است که در پهپادهای جنگی "ریبر" و جنگنده های ارتش عراق استفاده می شوند. شرکت رایتیون نیز اخیرا پیروز قراردادی به ارزش 252 میلیون دلار برای تحویل موشک های کروز از نوع توماهوک به نیروی دریایی امریکا شده است. این شرکت زمانی این قرارداد را برد که دایره حملات خود به مواضع داعش را در ماه گذشته میلادی تا خاک سوریه گسترش داد.
تحلیلگران مسائل نظامی انتظار دارند در صورت تصمیم کاخ سفید به افزایش گشت زنی در خاک سوریه سود شرکت های اسلحه سازی بیش از پیش افزایش یابد.
در همین رابطه لورین تامسون، پژوهشگر مرکز لیکسینگتون که روابط بسیار نزدیکی با کارخانه های اسلحه سازی دارد و قراردادهای کلانی با شرکت های بزرگ اسلحه سازی امریکا بسته است، در این باره می گوید: «حال و روز شرکت های اسلحه سازی بسیار بهتر از آن چیزی است که کارشناسان سه سال قبل انتظار آن را داشتند.»
لازم به ذکر است این افزایش درآمد فقط محدود به قراردادهای شرکت های اسلحه سازی با دولت امریکا نیست بلکه شامل قراردادهای آنها با کشورهای بزرگ اروپایی و عربی درگیر در جنگ با شبکه داعش نیز می شود.
بسیاری از تحلیلگران پیش بینی می کنند که پنتاگون برای رهبری مبارزه با داعش در عراق و افغانستان و دیگر کشورهای احتمالی جهان به احتمال قوی بودجه دفاعی خود را برای سال آینده میلادی بیش از پیش افزایش خواهد داد و این در حالی است که بازنده بزرگ این داد و ستد بزرگ تسلیحاتی مردم بی دفاع عراق و سوریه هستند که امریکا می گوید رهبری پیمان مبارزه با داعش در خاک آن کشورها را بر عهده دارد.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
اول ** 1521
22/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]