واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ساقه های خشک برنج ، ثروتی که نادیده گرفته می شد انزلی -ایرنا - چند سالی بود که نشاط برداشت شالی ، در دود غلیظ ناشی از سوزاندن کاه و کلش ، محو و چشمان به اشک نشسته و سرفه های ممتد جای کارآواهای شالیکاران را گرفته بود.
به گزارش ایرنا، در سالهای دور ، راه حل اشتباه سوزاندن بقایای خوشه های برنج برای رهایی از کرم ساقه خوار به شالیکاران ارائه شده بود و این رهنمود نادرست ، آنچنان ریشه دواند که هرچه مروجان شالیکاران را از این عمل منع می کردند باز هم راه به جایی نمی بردند، تذکرات متعدد محیط زیست نیز به دلیل توجیه نبودن برخی مراجع ذیربط ، مغفول می ماند.
این همه در حالی بود که به موجب مواد 2 و 3 و 24 قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا مصوب 1374 و نیز بند "پ" آیین نامه اجرایی ایجاد آلودگی هوا این کار سوزاندن پسماندها محسوب شده و طبق قانون نیز برای متخلفان پس از اخطار و تکرار محکومیت جزای نقدی و حبس هم پیش بینی شده بود.
فزونی گرفتن آمارهای سوانح جاده ای و افزایش بیماران تنفسی ، دغدغه چند ساله اهالی محیط زیست و دست اندرکاران امر ترویج ، را به دلمشغولی عمومی بدل کرد.
بر اساس قوانین و آئین نامه اجرایی مدیریت پسماند وزارت جهاد کشاورزی متولی ساماندهی پسماندهای کشاورزی است که البته ضوابط و روشهای مدیریت اجرایی پسماندهای کشاورزی نیز به موجب ماده 11 این قانون، توسط جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست و چند نهاد دیگر تدوین شده است.
این آیین نامه در سال 89 به تصویب کمیسیون زیربنایی دولت رسیده و به موجب آن وظایف جهاد کشاورزی به روشنی تبیین شده است .
بر این اساس در خصوص مدیریت زائداتی چون کاه و کلش، شیوه های گوناگون اعم از آموزش و بستر سازی تا روشهای جایگزین برای مصرف بهینه که اتفاقا در مورد برنج بسیار پرکاربرد است ارائه شد.
با ورود هماهنگ دستگاههای مختلف و فراهم کردن الزامات سخت افزاری اعم از دستگاه های بسته بندی و کمک برای بازاریابی ، در سه سال اخیر رفته رفته کشاورزان مجاب شدند که کاه کلش پسماند یا ضایعات نیست بلکه می تواند بعنوان یک محصول فرعی تلقی شود.
دبیر شورای سازمان نظام مهندسی گیلان در خصوص کاربرد های این محصول فرعی به ایرنا می گوید: کاه کلش برنج هم در نگهداری و هم در تغذیه دام مفید و موثر است.
"حسین کنعانی" می افزاید: در مورد نگهداری دام ، کاه و کلش هم برای جذب رطوبت فضای نگهداری و هم برای زیر پای دام ها در فصول سرد لازم است .
وی تصریح می کند : بطور متوسط برای هر دام شیری بزرگ سالانه 400 کیلو ، برای تلیسه ( دامهای ماده آبستن نشده)300 کیلو و برای گوساله در حدود 100 کیلو کاه و کلش فقط برای زیر پای دامها ، استفاده میشود.
این متخصص علوم دامی در مورد اهمیت تغذیه ای کاه و کلش می افزاید: در تغذیه دام و کنستانتره های خوراک دام ، باید خوراک دام بصورتی باشد که دام وادار به نشخوار شود چون با ترشح بزاق محیط شکمبه ، به لحاظ اسیدیته ، متعادل باید باشد تا دام دچار بیماری گوارشی نشود.
کنعانی خاطرنشان می کند: برای آنکه کاه و کلش برنج برای دام سهل الهضم باشد به آن اوره افزوده میشود ، به این ترتیب غذایی که به خوبی قادر به تامین نیاز پروتئینی دام است ، به سادگی و با قیمتی بسیار مناسب در اختیار دامداران قرار می گیرد.
*مدیریت بهینه کاه و کلش در شهرستان انزلی
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بندر انزلی در مصاحبه با ایرنا می گوید: امسال در زمینه بسته بندی کاه و کلش و مدیریت آن شالیکاران ما افزایش عملکرد چشمگیر 80درصدی دارند.
"وحید مهدوی"در خصوص میزان کاه و کلش مدیریت شده می افزاید : امسال 350 هزار بسته کاه کلش محصول فرعی شالیکاران شهرستان انزلی بود که با استفاده از 20دستگاه بیلر موجود در شهرستان و سایر نقاط ، بسته بندی شد.
وی در مورد ارزیابی اش از این استقبال چشمگیر شالیکاران شهرستان انزلی تصریح می کند : نخست آنکه از عمل ناصواب آتش زدن کاه و کلش که به موجب آن علاوه بر آلودگی هوا ، موجودات ریز و مفید خاک را از بین می برد و به لایه زراعی خاک آسیب می رساند نیز پیشگیری شده است.
مهدوی همچنین می افزاید:بقایای بسته بندی شده کاه کلش منبع تغذیه ای مطمئن برای جیره دامها ی موجود در حوزه شهرستان انزلی و شهر های هم جوار خواهد بود.
طبق آمارهای موجود همه ساله از 238 هزار هکتار شالیزار گیلان علاوه بر بیش از یک میلیون تن شلتوک ، قریب به یک میلیون و300 هزار تن کاه و کلش بدست می آید لذا با توجه به اینکه استان گیلان به لحاظ تعدد واحدهای دام بومی ، رتبه نخست کشوری را دارد ، کاه و کلش برنج می تواند یک فرصت اقتصادی هم برای دامدار و هم کشاورز ما باشد.
گزارش : لیلا مسروری
620/7560/604
27/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]