تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):به راستى كه دانش، مايه حيات دل‏ها، روشن كننده ديدگان كور و نيروبخش بدن‏هاى ناتوان ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833029831




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

استراتژی دولت برای افزایش صادرات غیر نفتی


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: استراتژی دولت برای افزایش صادرات غیر نفتی
اگر از سرمایه‌گذاری غفلت کنیم کما اینکه در هشت سال گذشته شد نمی‌توانیم شاهد رشد باشیم همچنین از سرمایه گذاری‌های انجام شده قبلی در حال حاضر به نحو مطلوب استفاده نمی‌شود.
آفتاب: مقام معظم رهبری در جمع اعضای کابینه دولت یازدهم چندین توصیه کردند که یکی از مهم‌ترین صحبت‌های ایشان توجه به افزایش صادرات غیر نفتی بود و اینکه این بخش مورد غفلت قرار نگیرد. طی این مدت به دلیل تحریم رشد صادرات کشور کاهش یافت و پس از مدت‌ها ایران توانست از ابتدا سال‌جاری رشد صادرات را مثبت کند. اما نکته‌ای که در این میان مطرح شد طرح دخالت توسعه مدارانه دولت در اقتصاد و صادرات غیر نفتی بود که قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تجاری به آن اشاره کرد.

ایران در این خصوص با مجتبی خسروتاج قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تجاری گفت‌و‌گویی انجام داده است که در ادامه می‌آید:

در شرایطی که همه صحبت از کاهش دخالت دولت در امور اقتصادی می‌کنند چرا شما به دخالت دولت در اقتصاد و صادرات غیر نفتی اشاره کردید؟

من به نقش دخالت توسعه مدارانه دولت در اقتصاد اشاره کردم و هدفم بیشتر به‌عنوان یک نظریه است تا مورد نقد و ارزیابی قرار گیرد. از تجربه چندین دهه اقدامات مرتبط با صادرات غیر نفتی و نگاهی به آمار به این نتیجه رسیده‌ام. اگر به آمار صادرات غیر نفتی در سال 92 توجه کنید از مجموع 5/ 31 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی (بدون احتساب صادرات میعانات گازی) حدود 11 میلیارد دلار مرتبط با محصولات پتروشیمی است، تقریباً 34 درصد، حدود 3/ 13 میلیارد دلار مربوط به بخش صنعت با 4/ 43 درصد، 5 /3 میلیارد دلار مربوط به بخش معدن و با حدود 2/ 11 درصد، 4 /3 میلیارد دلار مربوط به بخش کشاورزی و حدود 350 میلیون دلار مربوط به بخش فرش و صنایع دستی است.

با نگاهی به آمار مذکور متوجه می‌شویم که بیشترین رشد در بین اقلام صادراتی طی سه دهه گذشته مربوط به سهم بخش پتروشیمی بوده است که به دلیل برنامه‌ریزی، هدفگذاری و چشم‌اندازی که برای توسعه صنعت پتروشیمی توسط وزارت نفت در دهه‌های اول و دوم بعداز انقلاب صورت پذیرفته امروز شاهد صادرات12 میلیارد دلاری در سبد کالاهای صادراتی هستیم. اگر این بخش رقم بالایی را در صادرات نشان می‌دهد به دلیل سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی است که وزارت نفت در بخش خشکی و دریایی بخصوص در فاز‌های پارس جنوبی انجام داده و در سال گذشته به طور متوسط شاهد 10 میلیارد دلار صادرات و درآمد ارزی از این بخش بوده‌ایم.
به اعتقاد شما رشد نکردن صادرات در سایر کالاها ناشی از نبود سرمایه‌گذاری یا دخالت نکردن دولت است؟

اگر همانند پتروشیمی، دولت در دو سه دهه گذشته نقش پررنگ تری در تعریف و تدوین چشم‌انداز صادراتی برای کالاهای صنعتی و معدنی و همچنین کشاورزی ایفا می‌کرد، می‌توانستیم امروز در جایگاه بهتری باشیم.

دولت‌های قبلی به این موضوع توجه نکرده‌اند؟

توجه شده است، ولی سازماندهی و تمرکز سرمایه‌گذاری در بخش‌های نفت، گاز و پتروشیمی از سایر بخش‌ها به مراتب بهتر بوده اما توسعه صادرات غیرنفتی نیازمند سرمایه‌گذاری است و این سرمایه‌گذاری در سایر بخش‌ها ضعیف بوده است.

بنابراین سرمایه‌گذاری برای توسعه صادرات غیرنفتی ضروری است؟

بله. قطعاً باید از مابه التفاوت تولید و مصرف، زمینه پس‌انداز را فراهم کنیم که آنهم به نوبه خود می‌تواند زمینه ساز سرمایه‌گذاری داخلی باشد. اگر به ترکیب صادرات نگاه کنید این حقیقت براحتی آشکار می‌شود، صادرات پتروشیمی از محل سرمایه‌گذاری ایجاده شده و چنانچه بخواهیم رقم آن را افزایش دهیم بایدسرمایه‌گذاری که در بلند مدت جواب می‌دهد، ‌انجام دهیم. بنابراین توسعه صادرات در این بخش نیازمند برنامه‌ریزی و تعریف چشم‌انداز و افزایش محصول است، یعنی همین استدلال برای بخش معدن و سایر گروههای کالایی صنعتی مطرح است.

آیا بخش خصوصی نمی‌تواند در این بخش برنامه‌ریزی کند؟

برای شناسایی بخش‌ها و حوزه‌های رقابتی کشور در اقتصاد به نحوی که بتوان در صحنه بین‌المللی از سایر رقبا جلوتر بود نیازمند تدوین چشم‌انداز یک کار مشترک و مطالعاتی توسط دستگاه‌های دولتی و تشکل‌های بخش خصوصی هستیم، بعد از تعریف چشم‌انداز برای ایجاد زمینه‌های رقابتی، باید در یک کار مشترک دیگر، دولتی‌ها با بخش خصوصی استراتژی‌های لازم را تعریف کنند. بعد از انجام این دو کار وظیفه دولت (وزارت صنعت و معدن و تجارت)بستر‌سازی مناسب برای حرکت بخش خصوصی در این عرصه است.

بنابراین دخالت توسعه مدارانه دولت در اقتصاد به منزله طراحی چشم‌انداز و استراتژی است؟

بله، تدوین چشم‌انداز و طراحی استراتژی است با مشارکت بخش خصوصی و در مرحله بستر‌سازی که عمدتاً به عهده دولت است. این موضوع از سوی استادان استراتژیست دانشگاهی نیز مورد تأیید قرار می‌گیرد.

بنابراین بدون سرمایه‌گذاری و افزایش تولیدات جدید نباید امیدی به توسعه صادرات در کوتاه مدت داشته باشیم؟

اگر از سرمایه‌گذاری غفلت کنیم کما اینکه در هشت سال گذشته شد نمی‌توانیم شاهد رشد باشیم همچنین از سرمایه گذاری‌های انجام شده قبلی در حال حاضر به نحو مطلوب استفاده نمی‌شود و چنانچه با فرایند تأمین مواد اولیه با هزینه پایین برای واحد‌های صنعتی نصب شده اقدام کنیم می‌توان در بخش صنعت شاهد افزایش صادرات بود. در بخش کشاورزی باید دقت شود که حتماً تکیه بر منابع و محصولات مازاد داشته باشیم در غیر اینصورت می‌تواند باعث محدودیت در مصرف داخلی و افزایش قیمت‌ها شود.

درآمدهای اضافی صادراتی در دو سه سال آینده بیشتر در چه بخشهایی خواهد بود؟

تصور می‌کنم، با توجه به طرحهای آتی پتروشیمی حداقل تا سال 96 حدود 8 میلیارد دلار دیگر در بخش پتروشیمی اضافه شود. با این اوصاف نزدیک به 10میلیون تن در محصولات مختلف افزایش تولید خواهیم داشت. صادرات میعانات گازی افزایش خواهد یافت و به حدود 19 میلیارد دلار می‌رسد ولی در نهایت خوراک پالایشگاه خلیج فارس خواهد شد که منجر به صادرات فراورده‌های نفتی همچون بنزین و گازوئیل زیاد می‌شود. در بخش محصولات کشاورزی باید روی محصولات دامی و باغی سرمایه‌گذاری کرد تا بتوان شاهد افزایش بود، در بخش محصولات زراعی به دلیل کمبود منابع آبی امیدی نیست. در بخش معدن و صنایع، ظرفیت‌های خالی وجود دارد که باید با تمهیدات خاص فعال‌سازی آنها را دنبال کرد تا ارقام صادراتی بالاتری را شاهد باشیم. خوشبختانه در لایحه خروج از رکود تورمی راهکار مناسبی در این خصوص دیده شده است.

با این اوصاف چالش‌های جدی سرمایه‌گذاری در توسعه صادرات خواهیم داشت؟

برای توسعه صادرات در بلندمدت نیازمند سرمایه‌گذاری (اعم از داخلی و خارجی) هستیم. فضا برای سرمایه‌گذاری باید دوستانه و مشوقانه باشد. در کوتاه مدت باید قطعاً گشایش‌های جدید که متکی بر نوآوری و شناسایی زمینه‌های جدید رقابتی باشد متمرکز شود. اگر بتوان زمینه حضور نیروی انسانی صاحب فکر و دانش را در رسته‌های مختلف کاری و خدماتی گسترش داد و برای نوآوری و شناسایی ظرفیتهای جدید صادراتی مشوق‌هایی را تعریف کنیم می‌توان به توسعه صادرات در کوتاه مدت نیز امیدوار بود.






تاریخ انتشار: ۰۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن