تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1836034971
دمکراسی عراقی از مالکی تا عبادی
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دمکراسی عراقی از مالکی تا عبادی بغداد-ایرنا- سرانجام تلاش های رهبران سیاسی عراق، در هفته گذشته به نتیجه رسید و در پیوند با این تلاش ها ، حیدرالعبادی یکی از مردان با تجربه عرصه سیاست ، برای تشکیل کابینه آینده عراق انتخاب شد.
این تحول مهم ، اگرچه طی چهار روز از دوشنبه تا پنجشنبه، ذیل مخالفت های ائتلاف دولت قانون و حزب الدعوه به رهبری نوری المالکی، یک هفته ای تا حصول نتیجه طول کشید، اما سرانجام با وساطت حزب الدعوه و اتخاذ تصمیمی تاریخ ساز از سوی مالکی، همه چیز آماده تشکیل دولت سوم عراق از 2003 میلادی و سقوط نظام دیکتاتوری شد.
حالا که گرد و غبارسیاست روزهای اخیر در عراق آرام آرام در حال فروکش کردن است، بهتر می توان نوری المالکی را دید و درباره اش قضاوت کرد.
انصاف نیست که از مالکی در فردایی که جانشینش بر سر کار می آید، سیاستمداری شکست خورده تصویر کنیم، چرا که واقعیت وزن سیاسی مالکی در عراق غیر قابل انکار است.
او در سومین انتخابات پارلمانی عراق بعد از سقوط دیکتاتور در سال 2003 میلادی، توانست یک فهرست 94 نفره را وارد پارلمان عراق کند و این اتفاق درحالی رخ داد که اختلاف آرا میان فهرست مالکی نه تنها با سایر گروهها و احزاب که با ائتلاف های بزرگ جریان های سه گانه کردها، سنی ها و حتی شیعه ها (بدون ائتلاف دولت قانون) بسیار زیاد است.
این اختلاف آرا به حدی در تصمیم سازی ها در پارلمان موثر است که می توان گفت مالکی در پایین کرسی صدر اعظمی نیز با 94 کرسی که در پارلمان دارد، همچنان نقش تعیین کننده ای در جهت گیری های سیاسی آینده خواهد داشت.
ازطرفی محبوبیت مالکی را در نیروهای مسلح نیز نمی توان نایده گرفت. او در بدنه ارتش و نیروهای امنیتی و فرماندهان ارشد نظامی محبوبیت زیادی دارد.
در همین چارچوب باید گفت که کمتر سیاستمداری در عراق می توان یافت که تجربه مدیریت جنگ با تروریسم را در اندازه های مالکی داشته باشد.
بایسته است که به این نکته اعتراف شود که مالکی دارای پایگاه اجتماعی غیر قابل انکاری است که توانست در فضای ناسالم رقابت های سیاسی به مدت 8 سال کشور را اداره کند و به رغم حملات همه جانبه رسانه ای بازهم فهرست او اکثریت را کسب کرد.
همانگونه که پیش بینی می شد، سرانجام مالکی کنار رفت. او کنار رفت در حالی که در سخنش به مردم عراق گفت که برای مصالح کشور کناره گیری می کند.
او نشان داد که لازم نیست اهمیت ارجحیت منافع کلان کشور، به هرقیمت و حفظ وحدت شیعه و نیز حفظ حرمت مرجعیت به وی یادآوری شود چه او که این مفهوم را بهتر از هرکس در عراق درک کرده و در عمل نیز اثبات کرده که وقتی لازم باشد می توان صحنه را با صندلی های بیشتر ترک کرد و مهمتر آنکه وحدت و یکپارچگی عراق حفظ شود ، حتی به قیمت رفتنش!
این امتحان را خیلی ها در عراق مردود شدند. برخی شخصت ها در بحبوحه تهدید داعش در روزهایی که تروریست ها در بیرون دروازه های بغداد زوزه می کشیدند، دولت مرکزی را تهدید به جدایی کرده و حتی حاضر نشدند به کمک آن در جنگ با داعش بروند، اما مالکی زمانی که کردها تهدید شدند درنگ نکرد.
به این ترتیب، اولین نتیجه بحث اینکه، عراق باید شان ، جایگاه و اعتبار و نفوذ مالکی را به رسمیت شناخته و اجازه ندهد تجربیات و ظرفیت های او به هدر برود.
**واقعیت هایی درباره عراق:
اما بعد از مالکی؛ تجربه 8 سال نظام جدید در عراق چند حقیقت در باره آن را یادآور می کند؛
اول اینکه تمام دعواها برسر قدرت و پست های ارشد اجرایی، ریشه در قانون اساسی دارد که در بندهای مهم آن، جای تفسیر و تعبیر بسیاری گذاشته است، بطوری که زمینه برای دعوا و اختلافات همواره خواهد بود.
دوم اینکه، در ساخت نظام جدید که آمریکایی ها نقش مهمی در آن داشتند، از همان آغاز نگاه طایفی بر آن حاکم شد. همین اتهامات که در دو سال اخیر به نوری المالکی مبنی بر تلاش برای انحصار قدرت طایفی از سوی کشورهای منطقه و مجامع بین المللی و بویژه آمریکا به وی وارد می شد، ریشه در همان نگاه اولیه به پروژه دولت سازی در عراق دارد و واشنگتن هم نمی تواند نقش خود را در شکل دهی به آن نفی کند.
حقیقت آنکه اگر مکانیزم اکثریت پارلمانی ،آنطور که جریان های مخالف مالکی هم بر آن تاکید می ورزیدند و غربی ها هم دائم بر آن می دمیدند، بطور کامل اعمال شود و تعیین کننده نهایی رای مردم باشد، حتی رییس پارلمان و رییس جمهوری هم باید از شیعه ها انتخاب شود.
در صورت اجرای نظام پارلمانی به شکل حقیقی آن، جریان اهل سنت قادر نخواهد بود آرای لازم را برای دردست گرفتن مدیریت پارلمان کسب کند. موضوع پست ریاست جمهوری هم به همین ترتیب، اما از همان 2003 بنا بر تقسیم قدرت گذاشته شد و این شد نتیجه اش.
نکته سوم ، اینکه باید پذیرفت هر کس دیگری که در جایگاه نخست وزیری عراق قرار بگیرد، همان مشکلات مالکی را خواهد شد و با رفتن مالکی این بحران ها تمام نمی شود.
فساد اداری، اختلافات سیاسی، بحران امنیتی و در نهایت دشواری های تعامل سیاسی در عراق و نیز نگاه طایفی، چالش هایی است که جانشین مالکی هم نمی تواند از آن گریزی یابد.
این چالش های ریشه در همان نگاه طایفی دارد که از دولت یک شرکت سهامی ساخته است. نخست وزیر حتی باید پست های اول وزارتخانه ها و حتی تا پست های مدیرکلی را هم تقسیم کند و هر کس سهم خود بردارد؛ جایی که دیگر شایسته سالاری معنایی نخواهد داشت.
در طول دوره هم هرگاه جریان های سیاسی با نخست وزیر به اختلاف برخوردند، می توانند از همان پست ها به عنوان اهرم فشار استفاده کنند. به عنوان مثال در طول چهارسال گذشته جریان های اهل سنت و کرد و حتی جریان شیعی صدر ، بارها با بیرون کشیدن وزیران خود دولت را تا آستانه انحلال پیش بردند.
بخش مهمی از فساد هم مربوط به همین شیوه تقسیم قدرت است که دولت هیچگاه نمی تواند بر زیر مجموعه خود اشراف کافی داشته باشد. مثال دیگر اینکه، نخست وزیر هرگاه بخواهد یک وزیر را به هر دلیل ، اعم از فساد یا ناکارآمدی کنار بگذارد، با یک جریان قدرتمند سیاسی روبه رو خواهد شد که اجازه این کار را به وی نمی دهد.
مالکی در تمام چهار سال گذشته با چنین اوضاعی روبه رو بوده است. حتی این سازوکار حاکم بر مناسبات میان دولت و جریان های سیاسی ، تا سخت ترین شرایط امنیتی هم دولت را رها نکرد.
مالکی، نزدیک به یک سال از ورود به ماجرای تحص ها در استان الانبار که توسط داعش و القاعده هدایت می شد، متوقف ماند و زمانی هم که در پاییز سال گذشته اقدام به جمع آوری خیمه های تحصن کرد، بازهم جریان های سیاسی سنگ اندازی کردند.
همین فرصتی که جریان های سیاسی برای گروه تروریستی داعش فراهم کردند، خرداد ماه گذشته منجر به بحران جدیدی شد که خروج از آن کار ساده ای نخواهد بود.
در جریان بحران اخیر هم در حالی که کشور وارد یک مرحله تعیین کننده بحرانی شده بود، یک جریان سیاسی دیگر به جای بکارگیری نیرو و امکاناتش برای کمک به دولت مرکزی ، بغداد و نخست وزیر را تهدید به جدایی و استقلال از کشور کرد.
بنابر این شک نباید کرد که چالش های پیش گفته باثبات ترین کشورهای جهان را دچار بحران فروپاشی می کند و باید انصاف داد مالکی توانست عراق را از سخت ترین گردنه ها و روزهای سخت بحرانی عبور داده و امروز هم با بیشترین اقبال عمومی (بخاطر اکثریتی که دارد) ، تنها به خاطر حرمت مرجعیت، مصالح کشور و حفظ وحدت، از قدرت کناره گرفت.
** راه دشوار حیدر العبادی:
العبادی کشور عراق را در شرایط بحرانی تحویل می گیرد. وی با بحران امنیتی بی سابقه روبه روست که برخی کشورهای منطقه بطور مستقیم در آن نقش دارند. بخش عمده زیرساخت ها ، بویژه در بخش جاده ای ، پل ها و نیروگاهها منهدم شده است. بیش از یک میلیون و 500 هزار آواره بر روی دست دولت مانده و بودجه سالجاری بعد از گذشت 7 ماه هنوز در پارلمان تصویب نشده و در کنار آن سقف مطالبات عمومی نیز بالا رفته است.
اینها واقعیت عراق است که عبادی باید با آن دست و پنجه نرم کند، اما او امتیازات ویژه ای نیز دارد که می تواند پشتوانه گام های اساسی اش در دولت آینده باشد.
حمایت مرجعیت از مهمترین امتیازاتی است که حیدر العبادی در شرایط حاضر دارد. همچنین حمایت بین المللی را با خود دارد که طی هفته گذشته از انتخاب وی به عنوان نخست وزیر آینده عراق استقبال کردند.
همچنین پشتوانه سیاسی خوبی هم دارد و کمتر جریان سیاسی در عراق است که فعلا با او زاویه داشته باشد.
علاوه بر اینها یک امتیاز مهم دیگری نخست وزیر آینده عراق دارد، اینکه فعلا بهانه برخی جریان های ناسازگار با کنار رفتن مالکی گرفته شده است و العبادی می تواند با قدرت بیشتری گام های خود را جهت مدیریت بحران های مختلف بردارد.
علاوه بر این انتظار است که جریان ها و احزاب سیاسی عراق هم العبادی را حمایت کرده و تنها نگذارند.
گزارش از محمد علی حیدری هایی
خاورم*2*1770*1586
25/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]
صفحات پیشنهادی
نماینده عراقی: مالکی و العبادی برای پایان اختلافات توافق کردند
نماینده عراقی مالکی و العبادی برای پایان اختلافات توافق کردندیک عضو فراکسیون دولت قانون در پارلمان عراق اعلام کرد که نخست وزیر عراق و حیدر العبادی که مامور تشکیل کابینه جدید عراق شده است توافق کردند که اختلافات را کنار بگذارند و مالکی شکایت خود از رئیس جمهور را پس بگیرد به گزاپادرمیانی حزب الدعوه میان مالکی و عبادی
پادرمیانی حزب الدعوه میان مالکی و عبادی یک منبع عالی و نزدیک به رهبری حزب الدعوه گفت که خضیر الخزاعی رهبری این حزب تصمیم دارد کار میانجیگری را برای حل و فصل اختلافات میان این دو سیاستمدار عراقی شروع کند کد خبر ۴۲۵۶۴۰ تاریخ انتشار ۲۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۰ ۰۲ - 14 August 2014 روز چهتظاهرات عراقیها در حمایت از نخستوزیری مالکی برای سومین بار
چهارشنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۴ ۴۲ صدها تن از حامیان ائتلاف دولت قانون با برگزاری تظاهرات در بغداد نخست وزیر شدن نوری مالکی را خواستار شدند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از سومریه نیوز صدها تن از حامیان ائتلاف دولت قانون که نوری مالکی نخست وزیر عراق رهبری آنحزب الدعوه میان مالکی و عبادی پادرمیانی می کند
حزب الدعوه میان مالکی و عبادی پادرمیانی می کند بغداد-ایرنا- روز چهارشنبه در بغداد گفته شد که حزب الدعوه اسلامی شاخه عراق قصد دارد میان نوری المالکی نخست وزیر فعلی و حیدر العبادی نخست وزیر مکلف به تشکیل کابینه پا درمیانی کند یک منبع عالی و نزدیک به رهبری حزب الدعوه گفت که خضیرالعبادی تلاش های مالکی در مبارزه با تروریسم را ستود
العبادی تلاش های مالکی در مبارزه با تروریسم را ستود تهران - ایرنا - حیدر العبادی نخست وزیر مامور تشکیل دولت جدید عراق تلاش های مرجعیت نوری مالکی و هیات دولت وی در مبارزه با تروریسم را ستود به گزارش پایگاه اینترنتی شبکه تلویزیونی المیادین العبادی اظهار داشت مالکی برادرالعبادی:مالکی شریک سیاسی ما باقی خواهد ماند
العبادی مالکی شریک سیاسی ما باقی خواهد ماندتاریخ انتشار سه شنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۷ ۰۵ نخست وزیر مکلف به تشکیل دولت عراق ضمن درخواست از جامعه جهانی برای کمک به بغداد در مقابله با داعش از نظامیان خواست که از کشور دفاع کنند به گزارش مهر به نقل از شبکه السومریه حیدر العبادی نخسحیدر العبادی: مالکی شریک اصلی در روند سیاسی عراق باقی خواهد ماند
سهشنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۶ ۱۱ نخست وزیر مکلف عراق تصریح کرد که نوری مالکی همچنان به عنوان شریک اصلی در روند سیاسی کشور باقی خواهد ماند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از شبکه خبری سومریه نیوز حیدر العبادی نخست وزیر مکلف عراق ضمن قدردانی از نقش نوری مالکی نخسحیدر العبادی: مالکی شریک اصلی باقی خواهد ماند
حیدر العبادی مالکی شریک اصلی باقی خواهد ماند نخست وزیر مکلف عراق تصریح کرد که نوری مالکی همچنان به عنوان شریک اصلی در روند سیاسی کشور باقی خواهد ماند کد خبر ۴۲۴۹۸۸ تاریخ انتشار ۲۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۶ ۲۶ - 12 August 2014 نخست وزیر مکلف عراق تصریح کرد که نوری مالکی همچنان به عنوانحیدرالعبادی: نوری المالکی شریک اساسی در روند سیاسی عراق است
حیدرالعبادی نوری المالکی شریک اساسی در روند سیاسی عراق است تهران-ایرنا- حیدر العبادی نخست وزیر پیشنهادی عراق روز سه شنبه در سخنانی نوری المالکی نخست وزیر این کشور را شریک اساسی و مهم در روند سیاسی این کشور خواند به گزارش پایگاه خبری سومریه نیوز العبادی از نقش و عملکرد مالنوری مالکی پس از کنارهگیری: با حیدر العبادی همکاری کامل خواهم داشت
نوری مالکی پس از کنارهگیری با حیدر العبادی همکاری کامل خواهم داشت نوری مالکی با اعلام حمایت کامل از حیدر العبادی اعلام کرد از سمت خود به عنوان نخستوزیر عراق کنارهگیری میکند آفتاب به گزارش ایسنا مالکی تصمیم خود را روز پنجشنبه از تلویزیون ملی عراق و در حالی که حیدر العبادیموانع بزرگی بر سر راه نامزدی مالکی وجود داشت/ احزاب و گروههای سیاسی از عبادی حمایت کنند
بین الملل آفریقا و خاورمیانه حزب الدعوه عراق موانع بزرگی بر سر راه نامزدی مالکی وجود داشت احزاب و گروههای سیاسی از عبادی حمایت کنند حزب الدعوه عراق با درخواست از احزاب و گروههای سیاسی عراق در حمایت از حیدر العبادی اعلام کرد که موانع بزرگی بر سر راه نامزدی مجدد مالکی برای پستمشاور امنیت ملی آمریکا: مالکی به روند انتخاب حیدر العبادی احترام بگذارد
بین الملل آفریقا و خاورمیانه مشاور امنیت ملی آمریکا مالکی به روند انتخاب حیدر العبادی احترام بگذارد مشاور امنیت ملی آمریکا ضمن اعلام استقبال واشنگتن از تشکیل دولت جدید در عراق از نوری المالکی خواست که به روند انتخاب حیدر العبادی احترام بگذارد به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از انوری مالکی شکایت خود را از دادگاه عالی قانون اساسی عراق باز پس خواهد گرفت/پایان اختلافات مالکی و العبادی
نوری مالکی شکایت خود را از دادگاه عالی قانون اساسی عراق باز پس خواهد گرفت پایان اختلافات مالکی و العبادی عضو ائتلاف دولت قانون عراق اعلام کرد نخست وزیر عراق شکایت خود را از انتخاب حیدر العبادی به عنوان مامور تشکیل کابینه از دادگاه عالی قانون اساسی بازپس خواهد گرفت به گزارشعضو ائتلاف دولت قانون : مالکی حق دارد دولت را تحویل العبادی ندهد
بین الملل آفریقا و خاورمیانه عضو ائتلاف دولت قانون مالکی حق دارد دولت را تحویل العبادی ندهد یک عضو ائتلاف دولت قانون اعلام کرد این حق نخست وزیر عراق است تا دولت را تحویل حیدر العبادی مامور تشکیل دولت جدید ندهد به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از المسله کاظم الصیادی گفت گرچالش داعش؛ مالکی را از قدرت کنار زد/ نخستین سفیر ایران در عراق: تفاوتی بین مالکی و العبادی نیست
چالش داعش مالکی را از قدرت کنار زد نخستین سفیر ایران در عراق تفاوتی بین مالکی و العبادی نیست به هر دری زد تا نخست وزیر باقی بماند نوری المالکی روز گذشته دوشنبه طعم شکست را چشید و از عرصه حکمرانی عراق کنار زده شد خدیجه غبیشاوی با نوری مالکی همان کاری را کردند که چهار سالحیدر العبادی مامور تشکیل کابینه شد/المالکی: شکایت می کنم
حیدر العبادی مامور تشکیل کابینه شد المالکی شکایت می کنم فؤاد معصوم با حضور سلیم الجبوری رئیس مجلس عراق و ابراهیم الجعفری رئیس فراکسیون اتحاد ملی به طور رسمی حیدر العبادی را نامزد نخست وزیری عراق و مامور تشکیل کابینه جدید این کشور اعلام کرد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبالعبادی خواستار وحدت عراقیها در مقابله با داعش شد
العبادی خواستار وحدت عراقیها در مقابله با داعش شدمسئول تشکیل کابینه عراق در اولین اظهار نظر پس از به قدرت رسیدن خواستار وحدت عراقیها در مقابله با داعش شد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از العربیه مسئول تشکیل کابینه عراق در اولین اظهار نظر پس از به قدرت رسیدن خواستار وحدت عراقی-
گوناگون
پربازدیدترینها