واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کرامت انسانی؛ ارمغان حقوق بشر اسلامی تهران- ایرنا- چهاردهم مرداد روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی نامگذاری شده است. حقوق بشر اسلامی از تعالیم دین اسلام سرچشمه گرفته شده و جایگاه والای بشر را در این شریعت نشان می دهد که به حقِ مشروع، قانونی و منزلت انسان، دیدگاهی مترقی و پیشرفته دارد.
اعلامیه ی جهانی حقوق بشر در 10 دسامبر 1948 میلادی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در پاریس صادر شد. به همین دلیل سالروز تصویب این پیمان بین المللی را «روز جهانی حقوق بشر» نامگذاری کردند.
این اعلامیه ی30 ماده یی، دیدگاه سازمان ملل متحد را در مورد حقوق بشر شرح داده و حقوق بنیادی مدنی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی افراد را مشخص کرده است.
اعلامیه ی حقوق بشر به خاطر در نظر نگرفتن زمینه های فرهنگی و دینی سرزمین های اسلامی مورد انتقاد این کشورها قرار گرفت و این امر سبب شد تا سازمان کنفرانس اسلامی در 14 مرداد 1369 هجری خورشیدی اعلامیه ی حقوق بشر اسلامی را در شهر قاهره تصویب کند.
این اعلامیه مهم ترین سند مصوب سازمان کنفرانس اسلامی در حوزه ی حقوق بشر در اسلام محسوب می شود و به اعلامیه ی جهانی قاهره مشهور است.
این سند یک مقدمه و 25 ماده دارد و مقدمه ی آن این گونه آغاز می شود: «دولت های عضو سازمان کنفرانس اسلامی، ضمن تاکید بر نقش تمدنی و تاریخی امت اسلامی که خداوند آن را بهترین امت برگزید...»
اعلامیه ی جهانی قاهره، آزادی سیاسی، اجتماعی و بسیاری از آزادی های دیگر را از حقوق انسان ها برمی شمارد و دولت و اجتماع را در فراهم کردن محیط زندگی برای برخورداری از این حقوق مسوول می داند و بر شرافت و کرامت ذاتی انسان تکیه کرده است.
این اعلامیه بر حقوق و آزادی های اساسی انسان تاکید می کند و مواردی همچون ممنوعیت استعمارگری و حق مبارزه با آن، حق رویارویی با تجاوز به زندگی انسان، حق زندگی در محیط پاک و دور از فاسد اخلاقی، داشتن امنیت دینی و حفظ حرمت انسان حتی پس از مرگ او را شامل می شود.
بند الف ماده ی یک اعلامیه ی جهانی قاهره، بشریت را به طور کلی یک خانواده می داند و همگی بنده ی پروردگار و فرزند حضرت آدم(ع) هستند که این امر سبب اجتماع آنان شده است و همه ی مردم در اصل شرافت انسانی، تکلیف و مسوولیت برابرند و هیچگونه تبعیضی از لحاظ نژاد، رنگ، زبان و جنس با اعتقاد دینی یا وابستگی سیاسی یا وضع اجتماعی و ... ندارند. تنها ملاک برای برتری انسان ها بر یکدیگر، تقوا و کار نیکو شناخته می شود.
این اعلامیه، زندگی را موهبتی الهی و حق افراد قلمداد می کند که برای هر انسانی تضمین شده و بر همه ی انسان ها، جوامع و حکومت ها واجب است که از این حق حمایت و در برابر هر تجاوزی علیه آن ایستادگی کنند. همچنین پاسداری از ادامه ی زندگی انسان ها را تا هر جایی که خواست پروردگار باشد، وظیفه ای شرعی خوانده است و حفظ جان افراد بی گناه را بسیار مهم می داند.
ماده ی 10 این پیمان نامه اسلام را دین فطرت معرفی می کند و به کار گرفتن هرگونه اکراه نسبت به انسان یا بهره برداری از فقر یا جهل انسان را که سبب تغییر این دین به دینی دیگر یا کفر و بی دینی شود، جایز نمی داند.
این اعلامیه در آخرین ماده ی مطرح شده، شریعت اسلامی را تنها مرجع برای تفسیر یا توضیح هر ماده از مواد این اعلامیه عنوان می کند. پس از تصویب اعلامیه ی حقوق بشر اسلامی با هدف تعیین روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی، قطعنامه ای صادر شد تا این حقوق به جامعه جهانی معرفی شود و آنان با این دین آسمانی که دربردارنده ی تمامی نیازهای انسانی است، آشنا شوند.
این قطعنامه تاکید می کند که برپایه ی دین اسلام، حقوق بشر ناشی از کرامت و ارزش ذاتی انسان است و امت اسلامی که پروردگار آن را بهترین مردم می داند، رسالتی جهانی دارد و با آن که بشریت به مراحل پیشرفته یی در علوم مادی دست یافته اما نیازمند ایمان و معنویت برای حمایت از حقوق و تمدن خویش است.
حقوق بشر اسلامی دربردارنده ی حفظ کرامت برای تمامی بشریت است که از ضروری ترین حق و لازم ترین وظیفه و تکلیف برای انسان ها به شمار می رود. این اعلامیه در واقع نتیجه ی خرد جمعی مسلمان این گیتی پهناور است که در راه حفظ عزت و سربلندی آنان شکل گرفت.
روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی از 1388 هجری خورشیدی در تقویم مناسبت های ایران ثبت شد تا همگان دریابند که دین مبین اسلام دربردارنده ی تمامی نیازهای بشر و بهترین نگاه انسانی است. آنچنان که پروردگار در «آیه ی 70 سوره ی اسراء» می فرماید: «و ما حقیقتا فرزندان آدم را کرامت بخشیدیم و ایشان را در خشکی و دریا حمل کردیم و از پاکی ها روزیشان قرار دادیم و بر کثیری از آنچه آفریدیم فضیلت بخشیدیم.»
با الهام از: اعلامیه ی حقوق بشر اسلامی
کتاب اسلام دین و زندگی
گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**2002**9131
14/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]