واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: مشكل خودپردازها با ورود ايران چكهاي 100هزار توماني
ايرانچكهايي كه به تازگي روانه بازار شد. در كمال تعجب در دورنگ عرضه شده است. از سوي ديگر با ورود ايران چكهاي يكصد هزار توماني بايد منتظر ماند كه آيا اين كاغدهاي دوست داشتني راهي به خودپردازها پيدا ميكنند يا خير؟
ايرانچكهايي كه به تازگي روانه بازار شد. در كمال تعجب در دورنگ عرضه شده است. از سوي ديگر با ورود ايران چكهاي يكصد هزار توماني بايد منتظر ماند كه آيا اين كاغدهاي دوست داشتني راهي به خودپردازها پيدا ميكنند يا خير؟
به گزارش جوان، ايران چكهايي كه چند سال پيش به بازار عرضه شد داراي يك اشكال اساسي بود كه بانك مركزي دولت يازدهم پس از سالها مجدداً اين اشتباه را تكرار كرده است! بر اين اساس چند سال پيش بانك مركزي وقت اقدام به چاپ ايران چكهاي ۵۰ هزار توماني و100 هزار توماني كرد كه اين ايران چكها داراي رنگ تقريبا شبيه به هم بودند! از جمله اشكالاتي كه شبيه بودن رنگ ايران چكها به همراه داشت اين بود كه براي كارمندان بانك با توجه به اينكه معمولا تعداد زيادي ايران چك همراه باهم و بصورت باند به بانك ارائه ميشد جدا كردن يكي يكي اين ايران چكها و چك كردن اصالت آن عملاً غيرممكن بود.
بنابراين كارمندان بانك بايد به صورت كلي ايران چكها را كنترل و در اسرع وقت كار مشتري را راه بياندازند و پيداست كه اگر رنگ ايران چك صد هزار تومان و ۵۰ هزار توماني كاملاً از يكديگر متمايز بود اين كار راحت تر انجام ميشد. البته به نظر ميرسيد اين اقدام در ابتداي چاپ چندان مورد توجه چاپكنندگان اين ايران چكها قرار نگرفته و پس از چندي كه دربين مردم و كارمندان بانك توزيع شد ديگر كار از كار گذشته بود و جمعآوري آن همه ايران چك كار آساني نبود.
پس از چندي بانك مركزي ايران چكهايي با رنگ كاملاً متمايز از ايران چكهايي كه ابتدا چاپ كرده بود را توزيع كرد اما ايران چكهاي قديمي همچنان در بين مردم دست به دست ميشد. مشكل ديگر اين بود كه شهرونداني كه داراي سواد كمتري بودن طبيعتاً با رنگ متمايز راحت تر ميتوانستند ۵۰ هزار توماني را از يكصد هزار توماني متمايز كنند! مشخص نيست بانك مركزي چگونه چنين كاري را انجام داده و بازهم ايران چكهاي قديمي را با دو رنگ آبي و قهوهاي به بازار عرضه كرده و مجدداً كار كارمندان بانك را سختتر كرده است.
از سوي ديگر در حالي كه دو ماهي است از ورود ايران چكهاي صد هزار توماني به بازار ميگذرد اما اين سؤال مطرح ميشود كه آيا امكان ورود اين ايران چكها به خودپردازها وجود دارد يا خير؟ بد نيست بدانيد در اكثر خودپردازهاي موجود در كشور كه توسط بانكها مورد استفاده قرار ميگيرد پنج كاست (محل قرار گرفتن اسكناس يا ايران چك) وجود دارد. پيشتر اين پنج كاست براي اسكناسهاي 2 هزار توماني، 5 هزار توماني، 10هزار توماني و ايران چكهاي 50 هزار توماني استفاده ميشد. همچنين يكي از كاستها نيز براي برگشت وجه به داخل خودپرداز به هر دليل، نظير عدم برداشت وجه توسط مشتري در زمان مود انتظار يا پاره و چسبي بودن اسكناس در نظر گرفته شده است. به عبارتي ديگر هنگامي كه خودپرداز پولها را تقسيم بندي و به داخل از خودپرداز راهنمايي ميكند ديگر اين اسكناس به كاست چهارگانه بازگشت پيدا نكرده و در صورت چسبي يا پاره بودن يا عدم برداشت وجه توسط مشتري به كاست پنجم منتقل ميشود. اما سؤالي كه مطرح ميشود اين است كه با ورود ايرانچك 100 هزار توماني و با توجه به محدوديت كاست در خودپردازها مسئولان بانك چه سياستي را در پيش ميگيرند؟ با وجود موارد گفته شده تنها دو راه باقي ميماند و آن اينكه يا در حال حاضر ايران چكهاي 100 هزار توماني به خودپردازها راه پيدا نكند كه در حال حاضر اكثر بانكها اين سياست را در پيش گرفتهاند يا اينكه اسكناس 2هزار توماني از خودپردازها حذف و به جاي آن از ايرانچك 100هزار توماني استفاده شود.
نویسنده : علي طالبزاده
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]