واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کالا سالاری تلویزیون شهرکرد-ایرنا-فرایند بت وارگی کالا یقه جهان مدرن را گرفته است زیرا مبادله بازار و ارزش های داد و ستد اقتصادی بر مناسبات اجتماعی و فرهنگی پیشگام شده است.
براساس نظریه فرهنگ صنعت ،محصول به عنوان فرایند تولید مد نظر است و همچنان که مصرف کننده نیازمند فرهنگ مصرف می باشد،تولید کننده نیز بایستی نسبت به تولید کالا فرهنگ آن را نیز به عنوان یک مولفه مستقل در نظر داشته باشد.
از این رو تولید هر کالا بدون پیش فرض ها و فرایندهای ذهنی
می تواند در کنش اجتماعی بر فرهنگ عام اثر گذار باشد و واکنش به این کنش می تواند ابعاد تخربی نیز داشته باشد.
پیام های بازرگانی تلویزیون به مناسبت معرفی کالا در بین مصرف کنندگان تلویزیونی کاربرد دارد و چنانچه این پیامهای تصویری با مناسبات اجتماعی و فرهنگی همسو و همگن نباشد ،اثر مثبتی نخواهد داشت.
تبلیغ بازاری، بهانه ای برای فروش محصول است یا از منظر علوم اقتصادی، ترغیب مشتری به سمت کالاست و بهره گیری از شگردهای رسانه ای نیز از ویژگی های این نوع تبلیغات برای فروش محصول است.
گرایش به مصرف گرایی صرف ، یکی از معایب گسترده پیام های بازرگانی است و این مصرف گرایی ایستا، همچنان بر ذهن مخاطب می تازد و خانواده ها را در واکنش شکننده قرار می دهد.
به طور مثال وقتی در خانواده ای کم بضاعت ،تبلیغ یخچال پر از میوه و غذا می شود ،کودکان این خانواده خواسته یا ناخواسته به این کنش اجتماعی واکنش غیر طبیعی نشان خواهند داد.
از این دست تبلیغات تلویزیونی بی شمار است بی آنکه تاویل اصلی آن در فرهنگ صنعت نهادینه شده باشد و همین عامل باعث سرخوردگی اجتماعی در بین بخشی از توده ها می شود.
این خاصیت عصر مدرنیته است که تبلیغات رسانه ای، باید بازار را سحر کند و رقابت برای دریافت جایزه از سوی مخاطب این سحر انگیزی را تقویت می کند.
بهره گیری از نشانه های نئولیبرالیسم در تبلیغات تلویزیونی خواسته یا ناخواسته، آگاهانه یا ناآگاهانه رو به فزونی است و این گرایش به مصرف باعث می شود مخاطب نگاهی فراکالایی به یک محصول داشته باشد.
جهان امروز آکنده از نشانه ها است، نشانه هایی که در پدیدار شناسی آنها باید مناسبات فرهنگی را دید چرا که هر کدام از این نشانه ها دارای دال ها و مدول های فراذهنی می باشند.
به گفته رولان بارت در جهان امروز ،انسان ها زیر بمباران نشانه ها به حیات خود ادامه می دهند و باید به این نشانه ها به صورت چند وجهی نگیریسته شود.
نشانه ها در پیام های بازرگانی تلویزیون که به مقصود تبلیغ کالا به کار گرفته می شود گاهی پا را فراتر گذاشته و کالا را از یک محصول صرف به یک فرایند کالا سالار مبدل می کند و ˈانسان کالاˈ
خروجی این تبلیغات تلویزیونی است.
سرمایه داری در تبلیغات تلویزیونی حرف نخست را می زند و آنانی مجاز به استفاده هستند که دارای قدرت خرید می باشند و بدون قدرت خرید این کالا تنها ارزوهای خانوادگی محسوب می شوند.
گسترش تبلیغات تلویزیون انقدر می تواند اثر گذار باشد که انسان را به یک ماشین مصرف کننده کالا محور مبدل کند و کالای جدید
خون جدید در رگان مخاطب خواهد بود.
دنیای تبلیغاتی اکنون شکلی از جهان نمایش است که در آن انسان با بازآفرینی ذهنی تبدیل به فردی مصرف گرا می شود که چاره جز انتخاب از پیش تعیین شده ندارد.
تبلیغ مصرف گرایی از خاصیت های جریان فکری لیبرالیسم است و لیبرالیسم (Liberalism) از جمله نظام های اجتماعی است که بر مبنای فردگرایی بنا شده و در اصل اعتقاد به آزادی و فلسفه آزادی است، خواه این آزادی به عنوان اصل نهادهای جامعه و یا به عنوان راه و رسم زندگی فردی و اجتماعی باشد.
در حال حاضر 90 درصد از شبکه های تلویزیونی جهان به برنامه های بازرگانی و تبلیغات اقتصادی بازرگانی مشغول هستند و ماهیت بازرگانی دارند.
کار این شبکه های تلویزیونی درآمدزایی و سوداگری است و بخشی از برنامه های این شبکه ها نیز به تفریح و سرگرمی اختصاص دارد.
باید متذکر شد که بهره گیری از اخلاق در پیام های بازرگانی باعث می شود مخاطب از تبدیل شدن به مصرف گرای محض برحذر باشد و کالا تنها وسلیه راحتی بشر باشد.
گزارش از محمود رییسی
7359
04/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]