واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی:
چگونه فلسفه روزه گرفتن را به کودک آموزش دهیم؟ مسئولیت اصلی تربیت دینی فرزند به عهده والدین است و خانوادهها باید فعال باشند و برای ایجاد عطش مذهبی، بستر و زمینه مناسبی را بر اساس ظرفیت فرزندان فراهم کرده و در این راه از مشاوران خبره و کارآمد دینی کمک بگیرند.
اگر بخواهیم کودک را با بحث شناختی روزه آشنا کنیم و در این راه هم موفق شویم باید از بعد هیجانی کودک بهره بگیریم. به طور مثال، وقتی کودک در فضای مذهبی شادی قرار دارد، ناخودآگاه هیجانات مثبت همچون نشاط و شادابی در او تقویت میشود و اینجاست که میتوان به تدریج او را با فلسفه روزه گرفتن و نماز خواندن آشنا کرد.اگر یکی دو سال به همین سبک به کودک آموزش دهیم، ذهن او مانند آهنربا شده و عطش مذهبیاش تحریک میشود. خانوادهها نباید تکالیف دینی را یکباره و طوطیوار به بچه القا کنند؛ چرا که همین امر، تکالیف را سخت و مشقت آور کرده و به شدت از روحیه دینداری و دین باوری کودک میکاهد.
در پاسخ به کودکی که میپرسد چرا روزه میگیریم چه باید بگوییم؟میتوانیم کودک را با مفهوم صبر و گرسنگی محرومان آشنا کنیم و بگوییم که با روزه گرفتن برثواب اعمال ما افزوده میشود و گناهانمان پاک میشود. برای تشویق او به شروع تمرین عملی روزه گرفتن نیز شور و شوق خود را به شروع ماه مبارک و اوقات افطار ابراز کنیم. او را گاهی در وقت سحر بیدار کنیم. در کنار کتابهای غیرمذهبی، گاهی برای او کتب داستان دینی بخریم. برای تقویت گرایشات مذهبی به ویژه در ماه مبارک، او را همراه خود به مجالس مذهبی، مساجد، مراسم نماز جماعت، مراسم تفسیر و ختم قرآن یا مهمتر آن که کودک را به همراه خود به مراسم افطار که بیشتر از سوی اقوام برگزار میشود، ببریم. بهدلیل آنکه در این نوع مهمانیها کودک بیشتر با همسالان روزهدار که از خویشاوندان هستند، مجاورت دارد، بعد هیجانی و عاطفی او تحریک شده و گرایش او به تکالیف دینی بیشتر میشود. روزه کله گنجشکی
وقتی بچه به سن تمیز میرسد و آمادگی و توانایی روزه گرفتن در او پیدا میشود، لازم است او را تشویق کنیم که گاهی به مقدار تواناییاش (نصف روز، بیشتر یا کمتر) روزه بگیرد و اگر بیتاب شد، وسط روز به او آب یا غذای مختصری بدهیم.هر چه توانایی کودک در تحمل گرسنگی و تشنگی بیشتر شود، پس از مدتی ارادهاش تقویت شده و میتواند روزه را کامل بگیرد. به تدریج که تعداد روزههای کودک زیادتر شد در آخر ماه رمضان میتوانیم گاهی برای تشویق به او هدیهای بدهیم. این هدیه میتواند یک تحسین کلامی تأثیرگذار در جمع خانواده یا اقوام یا یک هدیه مادی باشد. البته نباید کودک را زیاد وابسته به مشوقهای مادی کنید، چرا که انگیزه مذهبی او ناپایدار خواهد ماند.حتی اگر کودک به سن تکلیف رسیده باشد باید توانایی او را در نظر بگیریم. اگر نوجوان، به ویژه روزه اولیها در هوای گرم، توان گرفتن روزه به طور مرتب را نداشته باشند، باید برای آنان تدابیر و محمل شرعی در نظر بگیریم. به عنوان مثال در روزهایی از ماه مبارک او را به مسافرت ببریم و این همان رأفت اسلام در انجام تکالیف الهی است که همیشه و هر کجا بر اساس ظرفیت و توانایی افراد، درجه و میزان اعمال آنان را تعیین میکند.
روزه، دشمن هیجانات آسیبزا
روزه میتواند هیجانات جنسی، اضطراب و افسردگی احتمالی دوران بلوغ را هم تقلیل دهد. روزه میتواند با تقلیل انرژی و تنظیم و متعادل کردن هورمونهای جنسی، از غلیان آن بکاهد و با ایجاد نظم در خواب شبانه و نشاط در سحرخیزی، علائم افسردگی و تنش را تا حدود زیادی سرکوب کند. روزه با تقویت اراده و انسجام سامانه باورهای مذهبی، نوجوان را در برابر گرسنگی و تشنگی مقاوم کرده و باعث افزایش اعتماد به نفس و بهداشت روان او میشود.مسئولیت اصلی تربیت دینی فرزند به عهده والدین است و خانوادهها باید فعال باشند و برای ایجاد عطش مذهبی، بستر و زمینه مناسبی را بر اساس ظرفیت فرزندان فراهم کرده و در این راه از مشاوران خبره و کارآمد دینی کمک بگیرند.تبیان اخبار مرتبط:روزه گرفتن دختران 9 سالهچرا روزه گرفتن در روز عاشورا مکروه است؟ روزه گرفتن سموم بدن را دفع ميكند
یکشنبه 22 تیر 1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نیک صالحی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]