واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آمریکا به دنبال گره زدن اوضاع سوریه و عراق تهران- ایرنا- دولت آمریکا با تصمیم برای تزریق 500 میلیون دلار به شورشیان سوریه راهبرد تداوم تنش های کنونی و زمینه سازی برای ناآرامی های بعدی در منطقه را دنبال می کند.
«جان کری» وزیر امورخارجه آمریکا، هفته پیش به منطقه آمد و پنجم تیرماه نیز در پاریس با همتایان صهیونیستی، عربستانی، اردنی و اماراتی خود و «سعد حریری» نخست وزیر پیشین لبنان، درباره مسائل منطقه ای به ویژه عراق و سوریه رایزنی کرد.
او یک روز بعد هم در شهر «جده» به دیدار «عبدالله بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان، رفت.
وزیر امورخارجه آمریکا همچنین در فرودگاه جده با «احمد جربا» رییس ائتلاف مخالفان مسلح سوری، گفت و گو کرد.
به نوشته خبرگزاری انگلیسی «رویترز»، جربا بر گروه تروریستی «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) نفوذ قابل توجهی دارد و از پشتیبانی کامل عربستان برخوردار است.
این، در حالی است که بسیاری از تحلیلگران دست های ریاض را در پشت پرده کمک های مالی و تسلیحاتی به داعش برای ایجاد ناامنی در عراق می بینند.
دیدار کری- جربا در شرایطی رخ داد که ساعتی پیش از آن کاخ سفید تایید کرد رییس جمهوری آمریکا از نمایندگان کنگره خواسته است برای تجهیز و آموزش گروه های مخالف سوری 500 میلیون دلار اختصاص دهند که بخشی از این کمک ها برای دفاع در برابر نیروهای نظامی سوریه و بخشی دیگر برای رویارویی با گروه تروریستی داعش خواهد بود.
به نوشته ششم تیرماه خبرگزاری فرانسه، کری در جده گفت: مخالفان میانه رو در سوریه این توانایی را دارند که نقش بسیار مهمی در عقب راندن دولت اسلامی عراق و شام (داعش) نه فقط در سوریه بلکه همچنین در عراق ایفا کنند.
از سوی دیگر، پنجم تیرماه شبکه خبری «اسکای نیوز» که دفتر آن در ابوظبی است، به نقل از «احمد طعمه الخضر» رییس گروه موسوم به «دولت موقت سوریه»، از انحلال «شورای عالی نیروهای مسلح سوری» یا همان «فرماندهی ارتش آزاد» و تحقیقات درباره فساد مالی اعضای آن خبر داد.
الخضر، «عادل اسماعیل» را جایگزین «عبدالاله البشیر» کرد که تاکنون رییس گروه تروریستی موسوم به «ستاد ارتش آزاد» بود و از گروه های مسلح خواست طی یک ماه آینده برای تشکیل شورای دفاع نظامی و بازسازی ساختار ارتش آزاد اقدام کنند.
«یامن الجوهری» یکی از اعضای ارتش آزاد به اسکای نیوز گفت: این تصمیم به اتهام هایی درباره فساد، رشوه، حواله های مالی و سوء مدیریت در توزیع کمک به معارضان مسلح مربوط می شود.
البته شبکه تلویزیونی «العربیه» عربستان ششم تیرماه خبر داد جربا حکم انحلال ارتش آزاد و برکناری البشیر را لغو کرده و به این ترتیب، باز هم اختلافی تازه میان رهبران مخالفان سوری رخ نموده است.
** راهبرد آمریکا در منطقه؛ تداوم بهانه جویی و تنش آفرینی
پنجم مهرماه پارسال شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه 2118 را تصویب کرد که به موجب آن دولت سوریه باید با همکاری نهادهای بین المللی همه سلاح ها و مواد شیمیایی خود را تا نهم تیرماه 1393 نابود می کرد.
گرچه دولت سوریه به تایید دوم تیرماه نمایندگی مشترک سازمان ملل متحد و سازمان منع تولید سلاح شیمیایی، تمام مواد شیمیایی تسلیحاتی خود را نابود کرده یا از کشور بیرون فرستاده است، اما به نظر می رسد بهانه جویی ها و زیاده خواهی های واشنگتن پایانی ندارد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی اندکی پس از انتشار این خبر نوشت: وزارت امورخارجه آمریکا طی بیانیه ای به هشت درصد باقی مانده جنگ افزار شیمیایی در سوریه اشاره کرد و خروج کامل جنگ افزارهای شیمیایی سوریه را پایان همه نگرانی ها در این زمینه ندانست.
به نوشته این بیانیه، آمریکا از گزارش ها درباره کاربرد گاز کلر به شدت نگران است.
با این همه، وزارت امورخارجه آمریکا پایان عملیات خلع سلاح شیمیایی سوریه را نتیجه توافق خود با روسیه دانست.
این، در حالی است که به نوشته ششم تیرماه خبرگزاری روسی «ریانووستی»، نماینده رییس جمهوری روسیه در امور خاورمیانه گلایه کرد این کشور از مدتها پیش به طرف آمریکایی پیشنهاد از سرگیری گفت و گوهای سه جانبه با حضور نماینده سازمان ملل متحد را داده و هنوز در انتظار پاسخ واشنگتن و نیز تعیین نماینده تازه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه به جای «اخضر ابراهیمی» است که چندی پیش کناره گیری کرد.
گرچه هفته گذشته رییس جمهوری آمریکا در گفت و گو با شبکه «سی. بی. اس» آمریکا اعتراف کرد «تصور شکست بشار اسد از نیروهای مخالف میانه رو در سوریه صحیح نیست و ما زمان بسیار زیادی را به تلاش برای همکاری با مخالفان سوری سپری کرده ایم»، اما باز هم به نظر می رسد کاخ سفید می خواهد به تزریق پول و سلاح به مخالفان سوری ادامه دهد.
از سوی دیگر، آمریکا با طرح موضوع استفاده از گاز کلر با وجود همکاری های دمشق برای بیرون فرستادن ذخایر تسلیحات شیمیایی آن، می خواهد همچنان نگرانی های خودساخته خود را بزرگنمایی و فشارهای سیاسی بر سوریه را حفظ کند.
این اقدام واشنگتن با هدف تلاش برای بر هم زدن توازن دیپلماتیک به سود مخالفان سوری آن هم در شرایطی صورت می گیرد که ارتش سوریه در عرصه میدانی دستاوردهای شگرفی داشته و حتی آنگونه که «نوری مالکی» نخست وزیر عراق، پنجم تیرماه به شبکه تلویزیونی «بی. بی. سی» انگلیس، اعلام کرد هواپیماهای سوری در مناطق مرزی با عراق، مواضع تروریست های تکفیری داعش را بمباران کرده اند.
پیوستن دوباره گروه هایی مانند «جبهه النصره» به داعش نیروی این گروه را افزایش داده است.
به هر روی به نظر می رسد سلاح های اهدایی آمریکا و هم پیمانان غربی و منطقه ای آن به مخالفان سوری، سر از جبهه داعش درآورده است و هر روز در عراق شهروندان بیشتری را به خاک و خون می کشد.
از سوی دیگر، با وجود اعتراف اوباما به ناتوانی در کنترل مخالفان سوری و نیز برملا شدن تخلفات مالی گروه هایی مانند ارتش آزاد سوریه در چگونگی استفاده از کمک های مالی آمریکا و دیگر همپیمانان آن، کاخ سفید می خواهد در رفتاری متناقض با تزریق بودجه تازه به مخالفان، ناآرامی های سوریه و عراق را به هم گره بزند.
تشویق شورشیان مسلح به مبارزه با داعش در حقیقت دعوت رسمی از آنان برای رفت و آمد به خاک عراق با این بهانه و ناآرام کردن هر چه بیشتر منطقه است.
این، در حالی است که سالها تحریم و اعمال فشار آمریکا بر «صدام حسین» رییس جمهوری معدوم عراق، به افزایش شکاف های اجتماعی در این کشور منجر شد که نزدیک به یک دهه اشغالگری به ژرفای این شکاف ها افزود؛ امری که اکنون به ابزار سوء استفاده داعش و گروه های بعثی از نارضایتی شهرهای دورافتاده سنی نشین تبدیل شده است.
در سوریه هم گرچه در کوتاه مدت راهبرد آمریکا آتش افروزی هر چه بیشتر در عرصه میدانی و تداوم ناآرامی ها و درگیری ها در منطقه به منظور فراهم کردن شرایط مطلوب برای رژیم صهیونیستی است اما در بلندمدت بازسازی ساختارهای آسیب دیده سوریه زمان و هزینه فراوانی را در بر خواهد داشت؛ امری که با توجه به پیروزی بشار اسد در انتخابات تازه ریاست جمهوری، باز هم می تواند در آینده زمینه ای برای نارضایتی ساکنان استان های مرزی سوریه باشد مگر آنکه پس از سرکوب شورشیان به سرعت برای آن فکری اندیشیده شود.
از مریم مسعود- گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**1961**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
07/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]