تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 8 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):چه بسيار عزيزى كه، نادانى اش او را خوار ساخت.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1819121826




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

20درصد حمل و نقل سنگين كشور در خوزستان جاري است/ ورود سالانه 700 هزار زائر عراقي به خوزستان


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


استانها > جنوب > خوزستان سياحي:
20درصد حمل و نقل سنگين كشور در خوزستان جاري است/ ورود سالانه 700 هزار زائر عراقي به خوزستان
اهواز ـ خبرگزاري مهر: معاون عمراني استانداري خوزستان از انجام 20درصد حمل و نقل سنگين كشور در خوزستان خبر داد.



به گزارش خبرنگار مهر، احمد سياحي پيش از ظهر امروز در مراسم كلنگ زني پروژه احداث خط دوم محور ريلي اهواز به سربندر اظهار كرد: 20درصد حمل و نقل سنگين كشور در خوزستان انجام می شود. این استان رتبه اول حمل و نقل جاده اي را در كشور دارد كه بحث حساس و جدي است و توجه به توسعه صنعت ريلي در خوزستان بايد بسيار اهميت داشته باشد.

سیاحی ادامه داد: رتبه خوزستان در خصوص حمل و نقل بار ريلي كشور سوم است و ما به اين دليل كه بيشترين بنادر در استان خوزستان است مي توانيم رتبه اول را داشته باشيم. اگر مسير اهواز به انديمشك يا اندیمشك به خرم آباد دو خطه شد؛ ميزان سود حاصل از اين طرح براي خط ريلي كشور بسيار بيشتر از استان خواهد بود.

وي افزود: اعتقاد داريم كه برخي كارها در خوزستان ملي و بين المللي است و اثر بخشي يك متر مكعب آب در استان خوزستان بيش از ساير مكان هاست زیرا اين استان در زمينه هاي شيلات و كشاورزي نيز به همين گونه اثر گذاري بالايي در كشور دارد. همچنین توسعه خطوط گاز يك نقش ملي دارد زیرا 90 درصد گاز مصرفي خوزستان در بخش صنعت است و اگر به دنبال رونق و توسعه در استان هستيم، بايد گاز را به صنايع اين منطقه برسانيم.

معاون عمراني استانداري خوزستان تصريح كرد: موضوع خط ريلي اهواز ـ ايذه به اصفهان مي تواند توسعه جدي را براي كل كشور ايجاد كند زیرا از نظر مسافر ما رتبه چهارم كشوري را داريم و مي توانيم با این کار رتبه اول را داشته باشيم. سالانه 700 هزار زائر عراقي وارد خوزستان مي شوند و اگر اين ظرفيت ريلي را توسعه دهيم به طور حتم علاقه مردم براي استفاده از اين خط بيشتر مي شود.

سياحي بیان كرد: تقاضاي من از مسئولان راه آهن كشور اين است كه استان خوزستان در ارتباط با فروش سهام فولاد طلبكار است. از سوی دیگر اجراي پروژه خط آهن اهواز به اصفهان 110 تا 120 ميليارد تومان هزينه داشته و ما هنوز حدود 800 ميليون تومان اعتبار از اين محل طلبكاريم.

وي تاكيد كرد: يكي از موضوعات جدي براي پيگيري حمل و نقل مواد نفتي از عراق به بندر امام است كه بر اساس تمام اعداد و ارقام اجراي خط ريل شلمچه به بصره مي تواند رونق اقتصادي براي كشور ايران و عراق داشته باشد. ما روزانه هزار تن مواد غذايي و مصالح ساختماني را به عراق صادر مي كنيم بنابراين اگر اين خط ريلي كه تنها 34 كيلومتر است ايجاد شود منافع بسياري را براي استان در پي خواهد داشت.

معاون عمراني استانداري خوزستان ادامه داد: ايستگاه مركزي اهواز بايد ارتقا پيدا كند زیرا اين ايستگاه در شان مردم استان نيست و ما در كنار راه آهن مي توانيم اعتباري را براي ارتقای وضعيت اين ايستگاه اختصاص دهيم. همچنين منازل سازماني راه آهن عمر مفيدشان تمام شده است و فرآيند اين منازل بايد مشخص شود كه چرا ظاهر مناسبي ندارند بنابراین يا بايد نوسازي و بازسازي شده و يا اينكه به بخش خصوصي واگذار شوند. شهرداري براي اين منازل ورود كرده است كه با مانع و محدوديت مواجه شده است.

سياحي در پايان گفت: هر اقدامي كه در خوزستان انجام شود اثرات ملي خواهد داشت و مباحث مربوط به خوزستان به بحث كلان اقتصاد كشور باز مي گردد.


۱۳۹۳/۳/۳ - ۱۵:۰۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن