واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
روی پرده نقرهای
دردسرهای تیمسار سلیمانی بعد از مرگ/ به بهانه اکران "اشباح" داریوش مهرجویی
واقعیت این است که اشباح یک سر و گردن از چندین فیلم اخیر مهرجویی بالاتر میایستد. گروه فرهنگی نامه نیوز - فیلم سینمایی "اشباح" در سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر به اکران در آمد و جنجالهای بسیاری برانگیخت! البته این جنجالها به واسطه محتوای شگفت انگیز یا بازی های استثنایی نبود بلکه دیدن یک اثر سطحی و نه چندان دلچسب از داریوش مهرجویی اهالی فرهنگی را به شدت علیه این فیلم شوراند و کار به جایی رسید که پیش از پایان فیلم بسیاری از منتقدان با "هو" کردن مهرجویی از سالن نمایش خارج شدند. "اشباح" گرچه مورد اقبال واقع نشد اما برای ملیکا شریفینیا جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن را از جشنواره فجر سال 92 به همراه داشت.
بازیگران:
مهتاب کرامتی - همایون ارشادی - حسن معجونی - مهدی سلطانی - ملیکا شریفی نیا - هنگامه حمیدزاده .. و امیر علی دانایی/ بازیگر خردسال : سروش خوبرو
سایر عوامل فیلم:
نویسنده فیلمنامه : داریوش مهرجویی با همکاری وحیده محمدی فر( با نگاهی به نمایشنامه "اشباح" نوشته هنریک ایبسن) / مدیر فیلمبرداری : محمود کلاری / تدوین : حسن حسندوست / مدیر صدا برداری : نظام الدین کیایی/ صدا گذار: امیرحسین قاسمی / مدیر هنری : داریوش مهرجویی / طراح گریم: مهین نویدی/ طراح لباس : وحیده محمدی فر / طراح صحنه : امیرحسین قدسی / عکاس : سحاب زری باف تهیه کنندگان : داریوش مهرجویی - جهانگیر کوثری
داستان فیلم:
داستان آخرین اثر مهرجویی ماجرای مردی به نام تیمسار سلیمانی است که در روابط خود با همسرش به بن بست میرسد و تلاش های وکیل خانواده برای بهبود اوضاع زندگی آنها بی نتیجه می ماند، سالها بعد گناهان تیمسار گریبان مازیار ( پسر جوانش ) را میگیرد و مسیر عشق و زندگی او را دشوار می سازد.
نقدهای پراکنده:
واقعیت این است که اشباح یک سر و گردن از چندین فیلم اخیر مهرجویی بالاتر میایستد. این به معنای این نیست که فیلم را خوب بینگاریم. اجرای شتابزده و لحنهای ناهمخوان با فضاهای پیرامونی متن و بازیهای بد و شلختگیهای میزانسنی به ویژه در نیمهی دوم فیلم فراوان است، اما همین که فیلم روایت خود را تا به آخر با همراهی مخاطب به پایان میرساند، دستکم برای مهرجوییِ چه خوبه برگشتی و نارنجیپوش غنیمت و موهبتی است. گرهافکنی فیلم در باب خواهر و برادری که به نسبت خویشاوندیشان واقف نیستند و سرنوشت آنها را به فرجامی تلخ سوق میدهد، گرچه ریشه در الگوهای قدیمی دارد، اما کموبیش در فیلم جا افتاده است و با مایههای مربوط به شکافهای طبقاتی آدمهای داستان هم ارتباط مناسبی پیدا میکند.
این فیلم یک ایده مرکزی خاص و قابل توجه داشت و تلاش خاص مهرجویی برای وفادار ماندن به قواعد قصه گویی کلاسیک فیلم را قابل تحمل کرده بود، اما دوباره برخی بی دقتی ها در چینش برخی عناصر فیلم و برخی دیالوگ ها و بازی های بی ربط، نتیجه نهایی فیلم را نهایتا به یک فیلم متوسط در حال و روز این سالهای سینمای ایران بدل کرده بود.
در فیلم "اشباح" ریتم نسبتاً قابلقبولی بر حوادث حاکم است و تا نیمهها فقط با یک فیلم معمولی طرفیم، نه یک اثر اعصابخردکن و غیرقابلتحملی مثل چه خوبه که برگشتی. فقط در نیمهی دوم است که فیلمساز با نابود کردن کاشتههایش در نیمهی اول و کشاندن فیلم به فضای یک کمدی ناخواسته، اثبات میکند که با روزهای اوجش فاصله دارد. در نیمهی ابتدایی اشباح کمتر نشانی از مهرجویی بیحوصلهای که با چند فیلم اخیرش تصویر ناامیدکنندهای از خود ساخته بود میبینیم. در جشنوارهای که اسمهای بزرگ با شیب تندی به سرازیری افتادهاند، همچون لنگهکفشی در بیایان باید همین گام کوتاه به پیش و همین دستاورد جزیی را غنیمت شمرد.
پس از پایان نمایش «اشباح» جهانگیر کوثری که به همراه داریوش مهرجویی تهیهکنندگی این فیلم را برعهده دارد، در گفتوگویی با خبرنگاران، ضمن اشاره به حادثه درگذشت خواهر داریوش مهرجویی در هنگام ساخت «اشباح» گفت: به هر حال چنین اتفاقی تاثیرات خود را دارد اما داریوش مهرجویی انرژی زیادی برای ساخت این فیلم گذاشت و به نظرم «اشباح» از فیلمهای خوب او است.
او اضافه کرد: از آنجا که این فیلم با عجله آماده کردیم تا برای نمایش به جشنواره برسد. باید روتوشهایی روی آن صورت بگیرد تا به شرایط ایدهال برسد.
باید منتظر ماند و دید اقبال عامه مردم به "اشباح" در چه حدی خواهد بود.
1393/2/30
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]