واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: ابراهیمی دینانی در برنامه "معرفت" مطرح کرد:
معرفت انسانی از حس آغاز میشود
دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی در برنامه "معرفت" گفت: معرفت انسانی از حس ظاهر آغاز شده و هرگز در مرتبه حس باقی نمیماند.
به گزارش خبرنگار رادیو تلویزیون باشگاه خبرنگاران، جمعه شب 5 اردیبهشت ماه برنامه "معرفت" از شبکه چهار سیما با حضور "دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی" استاد دانشگاه به روی آنتن رفت.
دکتر اسماعیل منصوری لاریجانی مجری برنامه "معرفت" و استاد دانشگاه گفت: در گلشن اندیشههای والای حکیم ابونصر فارابی هستیم و از محضر استاد دینانی بهره میبریم، در این جلسه در خصوص "معرفت شناسی از نگاه حکیم فارابی" صحبت میکنیم.
وی افزود: حکیم فارابی اولین راه کسب معرفت را حس میداند، اما حس را به حواس ظاهری و باطنی تقسیم میکند او معتقد است که حواس ظاهری صور معانی جزیی را دفع میکند اما کار حواس باطنی حفظ این ادراک و صور در داخل نفس بوده است.
ابراهیمی دینانی بیان کرد: ابونصر فارابی به عنوان بزرگترین و نخستین فیلسوف جهان اسلام است که معرفت را از حس آغاز میکند تا جایی که این جمله او بین همه حکمای مسلمان معروف است، "کسی که از حواس ظاهری بینصیب و محروم باشد در واقع از هر گونه علمی بینصیب و محروم خواهد بود."
وی ادامه داد: بنابراین معرفت انسانی از حس آغاز میشود، اما نکته جالب توجه این است که با وجود آنکه معرفت از حس ظاهر (بوییدن، لمس کردن، شنیدن، چشیدن و دیدن) آغاز میشود ولی هرگز در مرتبه حس باقی نمیماند.
این استاد دانشگاه ضمن اشاره به این مطلب که ذات معرفت تعالی است و از حس به خیال میرود، اظهار داشت: بعد از حواس ظاهری، حس مشترک داریم ما شنیدنیها را از راه گوش میشنویم و یا دیدنیها را از راه چشم میبینیم این 5 حس هیچ کدام از کار یکدیگر خبر ندارند، اما این 5 مجرا که همانند 5 نهری هستند که به یک حوض وارد میشوند، در واقع همه در درون انسان به یک حس مشترک میرسند یعنی همه این 5 حسی که انسان میگیرد و در خود جمع میکند و باهم ارتباط دارند، همچون قندی که میبینیم سفید است و با ذائقه، شیرینی آن را حس میکنیم.
ابراهیمی دینانی افزود: اگر از حس مشترک یک مرحله بالاتر برویم به عالم خیال میرسیم این عالم خیلی گسترده بوده، خیال درک شکلهای و صورتها است.
وی تصریح کرد: عالم دیگری در درون ما به نام عالم وهم وجود دارد، وهم به معنی باطل نیست و در اصطلاح فلسفی وهم به معنای درک معانی جزیی است.
همچون اینکه به دوستی خیلی علاقهمندیم و دوستی این شخص معین در دل ما وهم است.
این استاد دانشگاه گفت: بعد از عالم وهم، درک عقلانی است و آن اصل ادراک بوده، درک کلیات، عالم عقل است و عالم عقل، عالم بینهایت است، معنی کلی انسان از ابد تا ازل یکی است و در هیچ فردی هم محدود نمیشود و آن عقل است.
وی ادامه داد: فارابی درست بیان کرد که معرفت شناسی از حس شروع میشود ولی معرفت متوقف نمیماند تا اینکه به عقل برسد و در اینجاست که فلسفه آغاز میشود.
دینانی ضمن اشاره به این نکته که فیلسوف کارش با عقل است، اظهار داشت: فیلسوف از حس و خیال شروع میکند و با برهان سخن میگوید، برهان از قضایای کلی تشکیل میشود.
وی افزود: فیلسوف براساس عقل سخن میگوید، برهان عقلی، برهان فلسفی است، عالم حس خلا دارد اما در عالم عقل جایی برای خلا وجود ندارد در اصطلاح دینی ملا اعلی گفته میشود ملااعلی در واقع عالم عقل محض بوده آنجا که عقل حکومت میکند و عالم الهی است.
تکمیل میشود.../
انتهای پیام/ اس
تاریخ انتشار: ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]