واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
خدایا جز تو درمان از که جویم انزلی - ایرنا - زن دستهایش را به ضریح گرفته بود و ضجه می زد، لابه لای ناله هایش می گفت ˈ خدایا جز تو درمان از که جویم ˈ.
آرام تر که شد، کناری نشست به خواندن مفاتیح . هم سن و سال به نظر می رسیدیم . جعبه را جلویش گرفتم با دستان لرزان خرمایی برداشت. از روی کنجکاوی و با احتیاط علت آن همه بی تابی اش را جویا شدم . همانطور که قطرات اشک را از چشمهایش پاک می کرد از بیماری صعب العلاج و ناشناخته تنها فرزندش و هزینه های بالای درمان گفت و با آهی از عمق جان اضافه کرد : ای کاش خودم مریض بودم .
هزینه های بالای بهداشت و دارو و درمان ، عدم پوشش مناسب بیمه ها ، بی توجهی متولیان و روحیه کاسب کارانه شماری از دست اندرکاران امر سلامت به این مقوله مهم درد و رنج بیماران و خانواده هایشان را افزون کرده است .
به نظر می رسد شماری از کسانی که به عنوان پزشک پا به عرصه درمان بیماران گذاشته اند تنها از آن نامی و نانی می جویند و از وظایف خطیر و لزوم وفای به عهد و پیمان خود غافلند.
تحمیل هزینه های گزاف مانند داروهای بی مورد ، جراحی ها و انجام امور غیرضروری و دریافت مبالغی خارج از محدوده مجاز از جمله این تخلفات است.
از سوی دیگر نهادهای بیمه گر سلیقه ای عمل کرده و بسیاری فقط به فکر پر کردن جیب خود هستند و هنگام انجام تعهداتشان ، به اشکال مختلف از زیر انجام وظایف شانه خالی می کنند. از سویی در بخش مهمی مانند دندانپزشکی غیرفعال هستند.
دولت هم گرچه تمایل به اصلاح این امر و بهبود اوضاع دارد ولی با توجه به کمبود اعتبارات و حجم بالای مشکلات، راه درازی در پیش دارد.
این مساله موجب شده که بسیاری از بیماران به دلیل عدم توانایی در پرداخت هزینه های درمان دچار مشکلات حاد شوند.
با نگاهی به اطراف خود می بینیم بانویی را که قبل از مراجعه برای گرفتن عکس ماموگرافی از بهای آن می پرسد در حالی که عدم مراجعه و پی گیری برای درمان ممکن است به قیمت جانش تمام شود. می شنویم از بیمار تهیدستی که غده اش به سه کیلو رسیده و سرانجام پزشک انسان دوستی به رایگان جراحی را انجام داده و او را از تحمل سالها درد و رنج رهانیده است .
این در حالی است که دین مبین اسلام ، اهمیت زیادی برای بهداشت و سلامت قائل است و در قانون اساسی کشورمان نیز بر مسأله بهداشت تاکید زیادی شده . در اصول سوم ، 29 و 43 قانون اساسی بر ضرورت تأمین بهداشت و فراهم نمودن امکانات بهداشتی و درمان بیماری ها و گسترش خدمات درمانی تأکید شده است.
بهداشت در واقع زیر بنای تمامی فعالیت ها از اقتصادی گرفته تا فرهنگی است و پیشرفت جامعه و دستیابی به توسعه پایدار در گرو توجه به بهداشت و درمان و سلامت مردم است .
به طور خلاصه اهداف بهداشتی را می توان سالم سازی محیط زیست ، کنترل بیماری های واگیردار ، آموزش بهداشت عمومی ، ایجاد خدمات پزشکی و پرستاری برای تشخیص و درمان بیماری ها برشمرد .
از این رو ایجاد و توسعه یک سیستم اجتماعی که در آن هر فرد از وسایل و امکانات لازم برای سالم ماندن برخوردار باشد پایه اصلی سلامت در کشور است .
*لزوم تجمیع بیمه ها و کاهش ارتباط مالی پزشک و بیمار
کارشناسان ، تجمیع بیمه ها و قطع ارتباط مالی بین پزشک و بیمار را مهمترین راهکارهای بهبود شرایط بهداشت و درمان کشور می دانند .
به اعتقاد آنها اقتصاد سلامت باید به طور واقعی دیده شود و دولت راهکارهایی را از نظر اعتباری ببیند که ارتباط مالی بین پزشک و بیمار قطع شود چرا که تا وقتی این ارتباط مالی وجود دارد مشکلات ادامه پیدا خواهد کرد .
سازمان بهداشت جهانی سال 1948 ، اقدام به انتخاب روزی از سال به نام ˈ روز جهانی بهداشت ˈ نمود . در ژوئن همان سال اولین مجمع عمومی سازمان بهداشت جهانی در ژنو با حضور نمایندگان 61 کشور جهان تشکیل شد . از سال 1950 ، 7 آوریل (18 فروردین ) هر سال ، با نام روز جهانی بهداشت در سراسر دنیا جشن گرفته می شود . رسالت روز جهانی بهداشت بالا بردن آگاهی عموم مردم جهان ، درباره موضوع خاص بهداشتی است که سازمان بهداشت جهانی ( WHO ) آن را در رأس اولویت های بهداشتی سال قرار داده است .
گرچه تامین بهداشت و درمان مناسب از چالش های تمامی کشورها است ولی کشور ما با توجه به بهره مندی از دین مبین اسلام و با توجه به پیشینه ای که در زمینه توجه به سلامت و بهداشت و نقش مهمی که در علم پزشکی با وجود بزرگانی چون ابوعلی سینا ، رازی و دیگران داشته؛ قطعا با برنامه ریزی صحیح و بهره مندی مناسب از منابع می تواند بر این چالش فائق آید و زمینه سلامت مردم را فراهم آورد .
علاوه بر تجمیع بیمه ها و کاهش ارتباط مالی پزشک و بیمار ، فرهنگسازی برای پیشگیری از بروز بیماری ها ، اطلاع رسانی از طریق رسانه ها، پایین نگه داشتن قیمت اقلام بهداشتی ، همکاری مردم و فعالان اجتماعی در زمینه آگاه سازی و بهبود شرایط بهداشت و سلامت جامعه ، مسوولیت پذیری بیشتر دست اندرکاران بهداشت و درمان و اصلاح و نظارت بر عملکرد بخش های بهداشت و درمان و سلامت و سازمانهای بیمه گر از جمله موارد موثر در دستیابی به این امر مهم است .
فرهنگسازی به شیوه صحیح و کارامد ، اطلاع رسانی و آموزش ، تبلیغ برای آن از طریق رسانه ها به جای تبلیغ برای تنقلات بیماری زا از مواردی است که باید جدی گرفته شود.
سازمان های مردم نهاد می توانند در زمینه پیشگیری و کمک به درمان و در نهایت تامین سلامت جامعه نقش مهمی ایفا کنند.
پزشکان هم گرچه خود با مشکلات عدیده ای نظیر گرانی وسایل و تجهیزات و همچنین هزینه های معیشت مواجهند، ولی به یاد داشته باشند که شغل آنها یک حرفه مقدس و متفاوت با بسیاری از حرفه های دیگر است .
سازمانهای بیمه گر نیز نسبت به انجام تعهداتشان مسئولانه تر برخورد کنند و دولت با اصلاح شرایط بیمه ها بر آنها نظارت دقیق تری داشته باشد .
توسعه پایدار بدون تامین سلامت برای اقشار جامعه امکان پذیر نیست و با توجه به روند کاهش جمعیت کشور اگر به مساله بهداشت و درمان توجه کافی نشود، کشور در آینده ای نه چندان دور با چالش های جدی در زمینه نیروی کار مواجه خواهد شد.ک/4
620/695
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]