واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
پیش بینی بازار مسکن در سال آینده
یک مشاور اقتصادی معتقد است: وام مسکن حتی با افزایش 75 تا 150 درصدی پاسخگوی نیاز نیست.
خبرگزاری ایسنا: یک مشاور اقتصادی معتقد است: وام مسکن حتی با افزایش 75 تا 150 درصدی پاسخگوی نیاز نیست.
مجتبی متقی، مشاور اقتصادی و سرمایه گذار در سومین همایش بررسی تحولات بازار پول و سرمایه در اصفهان به تحلیل بازار روز مسکن و نوسانات چند ماه اخیر آن پرداخت و افزود: سرعت ساخت و ساز و سرمایه گذاریهای جدید کاهش یافته و سوداگران مسکن از بازار خارج شدهاند.
متقی درباره علل رکود فعلی بازار مسکن اظهار کرد: این رکود به دلایل مختلف همچون جذابیت بازار موازی بورس، شفافیت نداشتن آینده سیاسی و اقتصادی کشور، گرانی لجام گسیخته سال 91، تضعیف قدرت خرید مردم و معطل بودن پروژه مسکن مهر برمیگردد.
این کارشناس اقتصادی به توصیف بازار امروز مسکن ایران پرداخت و گفت: اجاره بها به جهت افزایش عرضه و مشکل فروش کاهش یافته، اما واحدهای بدون مشتری و افراد نیازمند در بخش ساخت در یک سال آینده افزایش پیدا کردهاند.
دولت به خانههای خالی از سکنه کمتر توجه میکند
متقی با بیان اینکه احتمال شروع فاز دوم هدفمندی یارانهها و اثر آن بر قیمت تمام شده، یکی دیگر از عوامل اثرگذار بر بازار امروز مسکن ایران است، تصریح کرد: امروز توجه و تمرکز دولت به مسکن مهر جلب شده است و به پدیده خانههای خالی کمتر توجه میکند.
این کارشناس اقتصادی با برشمردن گروههای تاثیرگذار بر بازار مسکن، درباره نقش سیاستمداران در این بازار، گفت: سیاستگذاران وظیفه تنظیم بازار را برعهده دارند و در دوران رکود، بازار را باید به درستی هدایت کنند، اما در چند سال اخیر آمار و ارقام نشان میدهد، آنها نه تنها کمک نکردهاند، بلکه آسیب هم رساندهاند.
وی با انتقاد از چگونگی افزایش یافتن وامهای مسکن، اظهار کرد: وامهای مسکن از 18 تا 20 میلیون تومان به 45 تا 60 میلیون تومان افزایش یافت، اما این افزایش به جای پلکانی بودن به یکباره و ناچارا بعد از 6 سال افزایش یافت.
متقی به "بیماری هلندی" اشاره کرد و گفت: در سال 91 دیدیم که مسکن از یک کالای مصرفی به یک کالای سرمایهای تبدیل شد. این اتفاق بحرانی را برای ما رقم زد که پیشتر و برای اولین بار نمونهاش در هلند دیده شد و به نام "بیماری هلندی" شهرت یافت.
این کارشناس اقتصادی، مسکن و اقتصاد ایران را بیمار خواند و اظهار کرد: از یک اقتصاد بیمار، نوسانات بیمارگونه نیز انتظار میرود. بازارها فاصله زیادی از یکدیگر ندارند. بازار رقابتی میشود و افراد باید با تحلیل درست وارد بازار شوند و سرمایهگذاری کنند.
وی به پیشبینی تحولاتی که بازار مسکن تا پایان سال 92 خواهد داشت، پرداخت و گفت: تا پایان سال بازار مسکن شیب ملایم خود را بدون افزایش قیمت و کمی هم با کاهش قیمت ادامه خواهد داد.
افزایش قیمت شب عید را نخواهیم داشت
وی با بیان اینکه معاملات مسکن بدون افزایش قیمت و با کاهش جزئی ادامه پیدا میکند، تصریح کرد: ما به روال گذشته افزایش قیمت شب عید را نخواهیم داشت. در پنج ماه سال آینده، شیب رشد معاملات بیشتر میشود و افزایش قیمت خیلی قابل توجه نیست.
متقی درباره عوامل تاثیرگذاری که بر بازار مسکن در ماههای آینده تاثیر خواهند گذاشت، گفت: زمان هدفمندی یارانهها و حجم آن بسیار تاثیرگذار است. بازارهای موازی نیز بسیار در بازار مسکن نقش دارند. اگر این بازارها برای سرمایه گذاران جذابیت داشته باشد، افراد تمایلی به بازار مسکن نشان نمیدهند.
این کارشناس اقتصادی درباره علت اهمیت بازار مسکن در میان ایرانیان و سرمایهگذاران ایرانی اظهار کرد: بازار مسکن با 120 رشته صنعتی مرتبط است. این بازار ارتباط کمی با واردات و مسائل مربوط به تحریمها و تعرفههای گمرکی دارد و همچنین هر 52 متر مربع ساخت و ساز، ایجاد کننده یک شغل در سال است.
وی افزود: حدود 40 درصد از شاغلین این بخش از جوانان هستند، ضمن آنکه سرمایهگذاری در این بخش در یک فرآیند کوتاه مدت و میان مدت به نتیجه خواهد رسید.
متقی درباره میزان هزینههای زندگی که در کشور به مسکن اختصاص داده شده است، مدعی شد: حدود 50 درصد کل هزینه زندگی در تهران، 30 هزینه زندگی در کشور و 40 درصد هزینه زندگی در اصفهان به مسکن اختصاص دارد. این میزان در دنیا بین 20 تا 25 درصد است.
وی با بیان اینکه قبل از پروژههای مسکن مهر، بازار مسکن خصوصیترین بخش اقتصاد ایران بود، ادامه داد: بر خلاف بازار ارز که دولت به دلیل داشتن منابع، قدرت کنترل بازار را دارد در بازار مسکن امکان چنین دخالتی را ندارد و همین موضوع باعث جذابیت بیشتر این بازار برای سرمایه گذاران شده است.
اختصاص بیش از 90 درصد سرمایه مردم به بخش املاک
متقی تصریح کرد: در ایران بیش از 90 درصد ازسرمایه مردم در املاک و کمتر از 10 درصد آن در موضوعات دیگر هزینه میشود. در دنیا نیز 40 تا 50 درصد پول مردم به املاک اختصاص داده شده است.
این مشاور اقتصادی با بیان اینکه نوسانات مسکن از نوسانات تورم بسیار بیشتر است، تصریح کرد: در حالی تعداد معاملات مسکن در دیماه 91 در تهران به 18000 معامله رسید که امسال و در دیماه 92 تنها 8600 معامله داشتیم.
متقی به مقایسه تغییرات صورت گرفته در خرید املاک و مستقلات از سالهای 71 تا 92 پرداخت و گفت: خرید زمین و کلنگی در سال 92 نسبت به سال 71، 125 برابر، آپارتمان مسکونی 82 برابر، اجاره بها 74 برابر و شاخص قیمت 46 برابر شده است.
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۷:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]