واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ارمنستان؛ ايران گران فروشي گاز ميكند / ايران؛ بازار گرمي نكنيد
به گزارش خبرنگار مهر، پس از تركيه و پاكستان، ارمنستان هم نسبت به گران بودن بهاي گاز وارداتي از ايران انتقاد كرد و خواستار بازنگري در قيمت فروش گاز صادراتي ايران شد. از اينرو پس از شكايت تركيه از گاز ايران به داوري بينالمللي و درخواست پاكستان به منظور بازنگري در بهاي گاز وارداتي از ايران، وزير انرژي ارمنستان هم رسما خواستار مذاكراتي با وزير نفت ايران به منظور كاهش بهاي گاز را اراده كرده است.
آرمن موسيسيان وزير انرژي ارمنستان در پارلمان اين كشور همسايه از آغاز دور جديد مذاكرات گازي تهران - ايروان در زمستان سالجاري به منظور بررسي آخرين وضعيت قيمت گاز وارداتي از ايران خبر داد و اعلام كرد: قيمت گاز وارداتي از ايران حدود 400 دلار به ازاي هر يكهزار مترمكعب است.
همزمان با طرح دوباره گران بودن بهاي گاز صادراتي ايران به ارمنستان، مسئولان دولت ايروان بهاي گاز وارداتي از روسيه را يكصد دلار به ازاي هر يكهزار مترمكعب اعلام كرده و يادآور شده اند: گاز وارداتي از روسيه چهار برابر ارزانتر از ايران است.
اين در حالي است كه اخيرا ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه پيشنهاد كاهش بهاي گاز صادراتي به ايروان را در ازاي پيوستن اين كشور به اتحاديه گمركي روسيه را به دولت ايروان مطرح كرده بود.
آغاز اختلافات گازي تهران - ايوان از بهار 92
به گزارش مهر، خرداد ماه سالجاري پس از خريد سهام شركت توزيع گاز آرگ ارمنستان توسط شركت گازپروم روسيه، دولت ايروان با فشارهاي متعددي از سوي روسها به منظور توقف واردات گاز طبيعي از ايران روبرو شد.
بر اين اساس برخي از نمايندگان پارلمان ارمنستان خرداد ماه سالجاري تاكيد كرده بودند: دولت اين كشور تحت فشار مسكو مالكيت خط لوله انتقال گاز ايران به ارمنستان را به گاز پروم روسيه واگذار كرده است.
در اين بين، وارتان عيوضيان رئيس يكي از كميتههاي پارلمان ارمنستان در امور اقتصادي گفته بود: زماني كه اين خط لوله در حال ساخت بود، طرف روس با آن مشكل داشت و آنها اشتياقي نسبت به اين خط لوله نداشتند در همه جاي جهان در بازار كالاهاي مختلف فشار وجود دارد.
از سوي ديگر برخي از مقامات دولت ايروان همچون آرمن موسيسيان وزير انرژي تيگران سرگيسيان نخست وزير ارمنستان با ادعاي گران بودن گاز ايران در مقايسه با گاز وارداتي روسيه اعلام مي كنند: كشورش واردات گاز از ايران را متوقف كرده است.
بر اساس ادعاهاي مقامات دولت ايروان، ايران هر يكهزار متر مكعب گاز خود را به تركيه و ديگر كشورها به قيمت 370 دلار مي فروشد، اما قيمت گاز گازپروم روسيه 270 دلار براي هر يكهزار مترمكعب است.
واكنش ايران به گران بودن قيمت گاز
پس از ادعاي جديد ارمنستان نسبت به گران بودن بهاي گاز وارداتي از ايران، سيدسعيد حيدريطيب عضو كميسيون انرژي مجلس با بيان اينكه اينگونه نيست كه ايران گاز خود را گرانتر از قيمتي كه در بازارهاي جهاني معمول است به همسايگانمان عرضه كند، گفت: ايران گاز را بر مبناي قيمتهاي جهاني و بازارهاي منطقهاي به مشتريان عرضه مي كند.
حسين نجابت عضو ديگر كميسيون انرژي مجلس هم درباره ادعاي ارمنستان مبني بر گران فروشي گازي ايران با اعلام اينكه چنين اظهاراتي مصرف داخلي دارد وگرنه قيمت گاز به صورت منطقهاي تعيين ميشود و قراردادها مشخص است، تاكيد كرد: قيمت گاز به صورت منطقهاي و با قراردادهاي متفاوتي مشخص ميشود و ثابت هم نيست.
نماينده مردم تهران در خانه ملت با بيان اينكه قيمت فروش گاز ايران براي هر 1000 متر مكعب به تركيه، پاكستان، كشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس و ارمنستان متفاوت است تصريح كرد: اظهاراتي مانند آنچه كه وزير انرژي ارمنستان بيشتر به بازارگرمي شبيه است.
به گزارش مهر، ايران و ارمنستان در سال 2004 ميلادي قراردادي به منظور تهاتر گاز طبيعي و برق امضا كردند كه مطابق با مفاد اين قرار داد صادرات گاز از سال 2009 ميلادي به اين كشور آغاز شد و تاكنون ادامه دارد.
در حال حاضر به طور متوسط روزانه بيش از يك ميليون متر مكعب گاز طبيعي از طريق تاسيسات مرزي نوردوز به اين كشور همسايه صادر ميشود كه براي انتقال گاز طبيعي به ارمنستان خط لوله اي به قطر 30 اينچ و به طول 113 كيلومتر حدفاصل تبريز تا مرز ارمنستان ساخته شده است.
يك قرارداد چهار جانبه براي تسهيل دريافت و ارسال برق ما بين شركتهاي ملي صادرات گاز و توانير از طرف ايران و شركت ايروان تي.پي.پي و يك شركت برق در ارمنستان امضا شده و تاكنون طبق نياز ارمنستان گاز به اين كشور صادر و همكاري با اين كشور در زمينه صادرات گاز كماكان به قوت خود باقي است.
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]