واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: «حل المسائل» لقمه حاضر و آماده براي دانش آموزان تنبل
كمك گرفتن از ديگران و ياري رساندن همواره در همه حال از جمله امور سفارش شده اي است كه مورد توجه قرار دارد، حال گاهي اين كمك گرفتن مي تواند از فرد باشد و يا حتي يك كتاب و جزوه. كتاب هاي حل المسائل و كمك درسي نيز از جمله كتاب هايي هستند كه بازارشان در طول سال تحصيلي داغ است و دانش آموزان و گاهي بعضي والدين از طرفداران پر و پا قرص اينگونه كتاب ها هستند.
در واقع حضور كتاب هاي حل المسائل همانند آب سردي بر پيكره خشكيده تفكر و تعمق دانش آموزان است و اين گونه كتاب ها خيانتي به دانش آموزان و معلمان است و تلاش معلمان را بيهوده و كاسه انگيزه آنها را تهي مي كند.
فارس در ادامه مي افزايد: معاون آموزش متوسطه اداره كل آموزش و پرورش استان قم اظهار مي كند: كتاب هاي كمك درسي و آموزشي از يك نوع نيستند اين موضوع به شيوه هاي تدوين و تهيه آن بر مي گردد زيرا هر يك با هدفي مشخص تدوين شده اند. اكبر حيدري عدم طي شدن فرآيند يادگيري را يكي از مهم ترين معايب كتاب هاي حل المسائل مي داند و مي گويد: هنگامي كه لقمه حاضر و آماده در اختيار دانش آموز قرار بگيرد تلاش و جست وجو را رها مي كند و اين تنبلي ضربه سنگيني به درك و تعمق دانش آموز مي زند. كتاب هاي حل المسائل مسير خلاقيت را با موانعي مي بندد و اجازه پيشروي را از دانش آموز مي گيرد. وي معتقد است: استدلال و درك مطالب كتاب دانش آموز را فعال مي كند و اشتياق او را به جست وجوي مطالب افزايش مي دهد.
كتاب هاي كار بدون پاسخ در افزايش درك دانش آموز موثر است
معاون آموزش متوسطه اداره كل آموزش و پرورش استان قم ادامه مي دهد: بعضي از كتاب هاي كمك درسي حاوي مطالب تكميلي است كه موجب مي شود دانش آموز علاوه بر مطالب كتاب خود مطالب اضافي ديگري نيز بياموزد و در نتيجه ديد و دركش از متون درسي افزايش يابد.
حيدري كتاب هايي را كه با هدف تمرين تدوين شده و فاقد پاسخ است را مهم عنوان و بيان مي كند: اين گونه كتاب ها با افزايش فهم و درك همراه است و علاوه بر آن او مي تواند با گونه هاي متنوع سوالات آشنا شود و همين امر در موفقيت هاي بعدي اش موثر خواهد بود. دبير يكي از مدارس راهنمايي استان قم مي گويد: دانش آموزان در دوره راهنمايي و دبيرستان استقبال خوبي از كتاب هاي حل المسائل مي كنند و تعدادي نيز اين نوع كتاب را در منزل دارند. اعظم محمدي مي افزايد: در چند سال اخير با توجه به تخصصي شدن كتاب ها والدين نيز موظف به گذراندن دوره هايي براي آموزش فرزندانشان هستند و از طرفي با توجه به تغيير كتاب هاي درسي حل المسائل ها نمي توانند نيازهاي دانش آموزان را برآورده كنند زيرا تا زماني كه درك درست از مطالب كتاب به دست نياوري استفاده از اين كتاب ها بي فايده است. معاون آموزش متوسطه اداره كل آموزش و پرورش استان قم كسب مهارت دانش آموزان را مهم مي داند و تصريح مي كند: دانش آموزان در طي سال تحصيلي علاوه بر فراگيري دانش نحوه زندگي و رفتار با ديگران را درك مي كنند. حيدري با اشاره به اينكه مطالب كتاب هاي كنوني قوي است، مي افزايد: اگر دانش آموزان توجه كامل به مطالب كتاب هاي خود نشان دهند به راحتي مي توانند مطالب متنوعي را ياد بگيرند كه حتي نيازي به مطالب تكميلي نداشته باشند.
جامعه پذيري، خلاقيت، مسئوليت پذيري، رشد و تحصيل علم از جمله اهداف حضور دانش آموزان در مدرسه است. گرچه شايد نمره گرايي، تشويق و تنبيه نيز به نوبه خود در استفاده دانش آموزان از اينگونه كتاب ها بي تاثير نيست.
عاطفه دانش آموز سال دوم راهنمايي است و از همان ابتداي سال كتاب حل المسائل رياضي و زبان را تهيه كرده است و از استفاده آنها رضايت كامل دارد. او در اين خصوص مي گويد: در اين دو درس بسيار ضعيفم و از اينكه پاي تخته بروم و بلد نباشم خجالت مي كشم، گرچه مادرم از وجود اين كتاب ها بي خبر است من هم همواره يواشكي از آنها استفاده مي كنم.
والدين نيز به دنبال كتاب هاي حل المسائل هستند
در اينجا سوالي كه ذهن را درگير مي كند اين است كه با وجود آثار زيان بار چه نيازي به چاپ كتاب هاي حل المسائل است؟ معاون آموزش متوسطه اداره كل آموزش و پرورش استان قم در اين خصوص مي گويد: مسئولاني كه نظارت دارند بايد به اين امر توجه داشته باشند زيرا حضور اين كتاب ها با تنبلي و بي سوادي دانش آموز همراه خواهد بود.
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]