واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: وقتي دست و پا اسير خواب ميشود
خوابرفتن دست و پا اگر به دنبال صدمه به سر و گردن و ستون فقرات يا با ناتواني در راه رفتن، كاهش هوشياري، اختلال تكلم، تعادل و درد شديد همراه باشد، بايد جدي گرفته شود.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، ميگويند خوابرفتن دست و پا را ـ بويژه اگر زياد تكرار شود ـ بايد جدي گرفت، چون ممكن است نشانهاي از بيماريهاي متابوليك چون ديابت، تيروئيد، عفونت و كمبود ويتامين باشد. مهمتر آنكه، ضعف و بيحسي ناگهاني در يك يا دو اندام بدن در شرايطي ميتواند از بيماري اماس يا سكته مغزي خبر دهد، اما خوابرفتن دست و پا در همه موارد خطرناك نيست و ميتواند عارضهاي كوتاهمدت و ناشي از قرار گرفتن بدن در وضعيت نامناسب يا عوارض مصرف دارو باشد.
خوابرفتن يا گزگز اندامها را در چه شرايطي بايد نشانهاي خطرناك تلقي كرد؟
خوابرفتن دست و پا اگر به دنبال صدمه به سر و گردن و ستون فقرات يا با ناتواني در راه رفتن، كاهش هوشياري، اختلال تكلم، تعادل و درد شديد همراه باشد، بايد جدي گرفته شود. البته اختلالات بينايي و ناتواني در كنترل ادرار و ضعف اندام حركتي نيز از جمله نشانههايي است كه در كنار بيحسي و گزگز اندامها نبايد ناديده گرفته شود.
گزگز دست؛ يك مشكل با دلايل متفاوت
شايد براي بسياري احساس گزگز و خوابرفتگي، بويژه در انگشتان دست، نشانه بيماري شايعي در ميان خانمها به نام سندرم تونل كارپال باشد كه ناشي از آسيبديدگي اعصاب دست است، اما دكتر اشرافي در گفتوگو با جامجم با تاكيد بر اينكه خوابرفتگي اندام فقط در مواردي به اين بيماري مربوط ميشود، ميگويد: خوابرفتن اندامهايي چون دست و پا در بسياري موارد به بيماريهاي كبدي، كليوي، عروقي، بافت همبند، كمكاري تيروئيد، سرطانها بويژه سرطان ريه، معده، پستان و تخمدان مربوط ميشود. بعلاوه بروز اين مشكل، گاه ميتواند يك پيشآگهي جدي از سكتههاي مغزي، اماس، تشنج و ديسك كمر و گردن باشد.
اين متخصص مغز و اعصاب اظهار ميكند: كمبود ويتامين E، ويتامينهاي گروه B و ويتامينB3 نيز ميتواند عوارضي چون گزگز دست و پا را به دنبال داشته باشد.حتي مصرف الكل نيز ميتواند خوابرفتن دست و پا را به همراه داشته باشد. از سوي ديگر آلودگي با فلزات سنگين چون سرب، آرسنيك و جيوه و نيز مصرف داروهاي شيميدرماني، ضد ويروسي و آنتيبيوتيكها هم ممكن است عوارضي چون گزگز دست و پا را در شخص ايجاد كند. بعلاوه برخي بيماريهاي خود ايمني از يكسو با ديسك كمر يا جابهجايي استخوانهاي ستون فقرات و از سوي ديگر با خوابرفتن اندامها همراه است.
خوابرفتگي اندامها؛ ناگهاني و بيخبر
گاهي احساس گزگز در اندامها، بدون علت خاصي و به طور ناگهاني فقط در يك اندام بروز ميكند. آيا در چنين شرايطي بايد اين عارضه را نشانه يك بيماري جدي تلقي كرد؟
دكتر اشرافي پاسخ ميدهد: به ياد داشته باشيد، خوابرفتگي قرينه نشاندهنده بيماريهاي متابوليك چون ديابت و تيروئيد يا ناشي از عوارض داروها، عفونتها و كمبود ويتامين است، اما خوابرفتگي غير قرينه معمولا ناشي از ضربه، تحت فشار قرار گرفتن عصب، تومور و سكته مغزي است.
خطر ابتلا به اماس وجود دارد
از آنجا كه در نيمي از بيماران ام اس، ضعف و بيحسي در يك يا چند اندام، به عنوان اولين نشانه بيماري ديده ميشود، سوزن سوزن شدن انتهاي دستها و پاها و احساس فشار در اندامها را نبايد ناديده گرفت.
دكتر اشرافي با اشاره به اين مطالب هشدار ميدهد: معمولا اين علائم طي ساعتها و روزها در بيماري كه در آستانه ابتلا به اماس قرار دارد، ظاهر ميشود، اما از سوي وي ناديده گرفته ميشود در حالي كه در كنار خوابرفتگي اندامها علائمي چون دوبيني، تاري ديد، نداشتن تعادل و اختلال ادراري، ميتواند به تشخيص اماس كمك كند.
سكته مغزي يا ميگرن
متخصصان مغز و اعصاب تاكيد ميكنند، در سكتههاي مغزي نيز احساس سوزنسوزن شدن در اندامها، بخصوص در يك طرف بدن و به طور حاد ديده ميشود و بر اين اساس، نبايد از بررسي اين عارضهها به عنوان نشانه احتمالي سكته مغزي غافل شد.
دكتر اشرافي از خوابرفتگي اندامها به عنوان يكي از علائم همراه ميگرن و تشنج اشاره ميكند و ميگويد: بيحسي و سوزنسوزن شدن دور لب، صورت و دستها، البته به طور نهچندان شايع در ميگرن وجود دارد و ميتواند در مواردي به تشخيص اين نوع سردردها كمك كند. همچنين تشنج با بيحسي و گزگز لبها، انگشتان، دستها و پاها همراه است.
به گفته اين متخصص مغز و اعصاب بيماريهاي مفصلي مثل آرتريت رومائيد (ورم مفاصل)، نقرس و عفونتهاي ويروسي و باكتريايي مفصل معمولا با عوارضي چون خوابرفتگي اندامها همراه است.
عارضهاي كه درمان ميشود
بيشك درمان موفق هر عارضهاي به تشخيص دقيق و صحيح بيماري زمينهاي مسبب آن بازميگردد كه اين مساله درباره درمان خوابرفتگي اندامها نيز صادق است.
دكتر اشرافي در اين باره تاكيد ميكند: از آنجا كه سلولهاي اعصاب محيطي، توانايي بازسازي مجدد را دارند، درمان خوابرفتگي معمولا موفقيتآميز است. بر اين اساس اصليترين توصيه براي پيشگيري و بهبود كامل اين عارضه در چند كلمه خلاصه ميشود: حفظ وزن ايدهآل، اجتناب از مواجهه با سموم، تمرينات ورزش منظم، رژيم غذايي متعادل و اجتناب از مصرف الكل و سيگار.
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]