واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: افزايش قيمت نفت با تصميم اوپك
عكس: AFPپروندهاي به بهانه نشست اوپك
در نشست 161 توافق شد
تثبيت سقف توليد اوپك در سطح 30 ميليون بشكه
افزايش قيمتهاي جهاني نفت در واكنش به تصميم اوپك
انتخاب دبيركل اوپك به نشست آذر ماه موكول شد
گروه سوخت و نيرو- اعضاي اوپك در يكصد و شصت و يكمين نشست خود در وين، سقف توليد اين سازمان را بدون تغيير در سطح 30 ميليون بشكه در روز حفظ كردند؛ تصميمي كه منجر به واكنش بازارهاي جهاني و افزايش قيمت نفت شد. قيمتهاي جهاني نفت در حالي تا پيش از برگزاري نشست 161 اوپك، روند كاهشي را در پيش گرفته بود كه در واكنش به تصميم اعضاي اوپك افزايش يافت. پيش از برگزاري نشست وزارتي اوپك، بسياري از كارشناسان عرضه نفت بيش از سقف تعيين شده براي اوپك و رشد كند تقاضاي جهاني نفت را دليل كاهش قيمتهاي نفت ارزيابي ميكردند. حالا با تثبيت توليد اوپك در سطح 30 ميليون بشكه در روز، بازارهاي جهاني نفت بار ديگر در دو روز گذشته روند افزايشي را در پيش گرفته است. توافق اعضا براي تعهد به سهميههاي تعيين شده تا 6ماه آينده در نشست روز پنجشنبه (25خرداد) از جمله دلايلي است كه به نظر برخي از كارشناسان منجر به افزايش قيمت نفت شده است.
افزايش قيمت نفت
بهاي هر بشكه نفت خام «دبليو.تي.آي» آمريكا در حالي روز چهارشنبه در رقمهاي 82 تا 83دلار در نوسان بود كه اين ميزان در معاملات روز جمعه به بيش از 84دلار افزايش يافت. از سوي ديگر، نفت خام برنت درياي شمال نيز در حالي روز چهارشنبه در سطح 97دلار بود كه اين ميزان در روز جمعه به بيش از 98دلار افزايش يافت.
تكروي نكنيد
پيش از برگزاري نشست يكصد و شصت و يكم اوپك، كشورهاي عربستان، كويت، قطر و امارات متحده عربي خواستار افزايش سقف توليد تا 500هزار بشكه در روز بودند، اما كشورهاي ايران، ونزوئلا، عراق و آنگولا بر اين باور بودند كه بازار با مازاد عرضه روبه رو است. نگرش متضاد اين دو گروه در نهايت به نفع گروه دوم تمام شد و اعضاي اوپك با تثبيت سهميهها موافقت كردند. تصميمي كه باعث شد بسياري از اعضاي اوپك از برخي از كشورها (از جمله عربستان) كه مازاد بر سهميه توليد ميكنند، بخواهند تا براي حمايت از نفت 100دلاري از تكروي و افزايش توليد يك جانبه نفت در بازارهاي جهاني پرهيز كنند و به تعهدهاي خود در اوپك پايبند باشند. موضوعي كه برخي از وزراي اوپك نسبت به آن خوشبين نيستند و معتقدند افزايش غيرمنطقي توليد از سوي برخي از اعضاي اوپك و حفظ سقف توليد در نشست اخير، كمكي به جلوگيري از افت قيمت نفت نخواهد كرد.
وزير نفت الجزاير از جمله كساني است كه با انتقاد از تصميم اخير اوپك براي حفظ سقف توليد، ميگويد: اين تصميم در شرايط كنوني براي جلوگيري از روند نزولي قيمت نفت كافي نخواهد بود. يوسف يوسفي پس از نشست وزراي نفت اوپك، تصريح كرد: با توجه به افزايش توليد اوپك، افت قيمت نفت خارج از كنترل است و خيلي سخت ميتوان در چنين شرايطي قيمت نفت را به سطح پيشين بازگرداند. آمارهاي اوپك نشان ميدهد ميزان توليد نفت اين سازمان طي ماه مه (ارديبهشت-خرداد) به بيش از 31/6 ميليون بشكه در روز رسيد كه 6/1 ميليون بشكه از سقف توليد اين سازمان بيشتر بوده است. در مقابل نگراني برخي از اعضاي اوپك از كاهش مجدد قيمت نفت، عبدالله سالم البدري، دبيركل اوپك معتقد است: تصميم اعضاي اوپك براي تثبيت سقف توليد روزانه 30 ميليون بشكه، در واقع به معناي كاهش روزانه يك ميليون و 600 هزار بشكه عرضه نفت اين سازمان در بازارهاي جهاني است؛
چرا كه در كنار اين موضوع از اعضاي اوپك هم خواستهايم كه از تكروي بپرهيزند و به تعهدهاي خود در اوپك پايبند بماند. به گزارش «رويترز»، علي النعيمي، وزير نفت عربستان نيز ميگويد كه كشورش به تعهدات اوپك پايبند است. با اين حال وي در برابر اين سوال كه آيا عربستان عرضه نفت به بازارهاي جهاني را كاهش خواهد داد يا نه؟ سكوت كرد، اما گفت كه سياست عربستان ايجاد تعادل در توليد و فروش جهاني نفت است.
انتخاب دبيركل به آذرماه موكول شد
در كنار تصميمگيري در مورد سقف توليد اوپك، اعضاي اين سازمان انتخاب دبيركل براي سال 2013ميلادي را نيز در دستور كار داشتند كه البته بينتيجه ماند تا فعالان بازار نفت براي شناسايي دبيركل جديد اوپك حداقل شش ماه ديگر به انتظار بنشينند.
پيش از برگزاري نشست اخير اوپك؛ ايران، عراق، اكوادور و عربستان كانديداي خود را براي تصدي سمت دبيركلي اوپك به دبيرخانه اين سازمان معرفي كرده بودند. انتخاب دبيركل اوپك در حالي به نشست آذر ماه اين سازمان موكول شد كه وزير نفت ايران در رابطه با آن ميگويد: اعضاي اوپك در اين جلسه در خصوص انتخاب دبيركل جديد به اجماع نرسيدند و قرار شد كه كميته اي براي بررسي كارنامه نامزدها تشكيل شود و به اعضا گزارش بدهد و احتمالا در جلسه بعدي اوپك در اين خصوص تصميم گرفته خواهد شد. رستم قاسمي افزود: چهار كشور ايران، عراق، عربستان و اكوادور در نشست اوپك از كانديداهاي خود دفاع كردند و در اين ميان كانديداي ايران كارنامه خوبي داشت.
100 تا 120دلار، قيمت واقعي نفت
وي در ادامه در مورد تصميم اعضاي اوپك براي تثبيت سهميهها و تاثير آن بر قيمت نفت نيز گفت: با تعيين سقف 30 ميليون بشكه در روز و كاهش بخش اضافي توليد نفت اوپك، قيمتهاي نفت منطقي خواهد شد. وزير نفت ايران با اشاره به اينكه قيمت نفت به عرضه و تقاضا بستگي دارد، افزود: 100 تا 120 دلار قيمت واقعي نفت است؛ بنابراين در جلسه اخير اوپك قرار شد كه اگر قيمت نفت پايين تر آمد، اوپك جلسه اضطراري تشكيل دهد. عبدالله البدري، دبير كل اوپك نيز يك روز پس از نشست رسمي اعضاي اين سازمان در وين در گفتوگو با «واشنگتن پست» تاكيد كرد كه افزايش قيمت نفت تا سقف 110 دلار نيز اقتصاد جهان را تهديد نميكند. به اعتقاد وي قيمت زير 100 دلار براي نفت، به ضرر كشورهاي توليدكننده است، ضمن اينكه اقتصاد اين كشورها نيز بخشي از اقتصاد جهاني است. به گفته البدري تاثير تصميمات اخير اين سازمان بر قيمت نفت در ماه جولاي آشكار ميشود.
پاسخ وزير به تحريمها
تصميم كشورهاي غربي براي تحريم نفت ايران از 11تيرماه نيز از ديگر محورهايي بود كه وزير نفت در حاشيه نشست 161 اوپك به آن پاسخ داد. وزير نفت ايران در پاسخ به سوالي مبني بر تحريم نفت ايران از سوي اتحاديه اروپا، گفت: اميدوارم كه اتحاديه اروپا تحريمها را انجام ندهند ؛ ولي در صورت اعمال تحريم، اگرچه ممكن است ما هم به زحمت بيفتيم ولي زحمت زيادتري متوجه كشورهاي واردكننده نفت ميشود. به گفته وي، تحريمها به يك فرصت براي بروز تواناييهاي ايران تبديل شده است. قاسمي همچنين گفت: ايران بهرغم تحريمها، در حال تبديل شدن به صادركننده تجهيزات نفتي است. قاسمي با بيان اينكه «همه تجهيزات را خودمان ميسازيم و همه پيمانكاران ايراني هستند»، اين سوال را مطرح كرد كه حال با اين اوصاف، از تحريمها چه كسي بيشتر ضرر كرده است؟
مطالب بيشتر را در صفحات اقتصـاد سياسي (۲۹ و ۲۸) بخوانيد.
شنبه|ا|27|ا|خرداد|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]