واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: مدير كل اداره كار،تعاون و رفاه اجتماعي استان البرز: چالش بيكاري البرز با ديوار كشيدن به دور استان حل مي شود
مهاجرت هاي بسيار به استان البرز، نزديكي اين استان به تهران، سطح بالاي قشر تحصيل كرده در اين منطقه از چالشهاي مهم افزايش بيكاري در استان البرز است كه براي رفع آن فقط بايد دور اين استان را يك ديوار كشيد.
كرج- ايلنا: با اعلام نرخ بيكاري از سوي مركزآمار ايران در اواخر سال 90، استان البرز با كسب نرخ بيكاري 21درصدي پر چالش ترين رقم بيكاري در سراسر كشور را به خود اختصاص داد و با كسب رتبه اول بيكاري در كشور از استان يزد،يك پله پيشي گرفت.
به گزارش ايلنا، در اين اوصاف بود كه مدير كل اداره كار،تعاون و رفاه اجتماعي استان البرز بعد از اعلام اين آمار، در آستانه دور چهارم سفر هيأت دولت به اين استان، با تشكيل جلسه ويژهاي در استانداري به همراه مديران استاني گرد هم آمدند و دلايل نرخ شكني بيكاري در استان را نقد كرده تا آنجا كه عمده ترين دلايل از سوي مديران اجرايي در عرصه توليد و صنعت، عدم حمايت دولت از صنعت و كارخانجات عنوان شد و مدير شهرك صنعتي سيمين دشت اعلام كرد: در صورتي كه دولت از كارخانجات اين منطقه حمايتهاي لازم را به عمل نياورد، در سال 91 مجبور به تعديل نيرو خواهيم بود.
بر اين اساس بود كه در پايان اين جلسه مقررشد تا با تشكيل كميتهاي با حضور مديران بانكها، صنايع و مديران اجرايي استان بحث ارائه تسهيلات به صنايع و كارخانجات البرزي پيگيري شود تا شايد اين امر التيام بخش زخم كهنه بيكاري در استان البرز باشد.
با اعلام نام حمايت از توليد ملي و سرمايههاي ايراني در ابتداي سال 91 از سوي دولت، به سراغ كاوه حداد پور، مدير كل اداره كار، تعاون و رفاه اجتماعي استان البرز رفته و دلايل نرخ شكني بيكاري اين استان در كشور و چالشهاي اشتغال در البرز را با طرح اولين سوال بررسي كرديم:
-با توجه به ركورد زني استان البرز در نرخ بيكاري كشوري، چالشهاي اشتغال در استان را مطرح كنيد؟
چالشهاي اشتغال در سراسر كشور، چالشهاي مشترك است بنا بر اين چالشي كه در استان البرز وجود دارد با درصد پايين تر در ساير استانها مانند سيستان و بلوچستان، كهكيلويه و بوير احمد و.. ميشود اما شدت آن در استان البرز بيشتر است و نسخه تجويزي براي رفع اين مشكل در البرز ميبايست هدت قويتري داشته باشد.
ميانگين قشر تحصيل كرده در سطح استان البرز نسبت به ساير استانهاي كشور بالاتر است و با توجه به نبود شغل مناسب با رشته تحصيلي افراد در سطح استان، ميتوان يكي از چالشها را افراد تحصيل كرده البرز عنوان كرد چرا كه سطح رفاهي در استان البرز استاندارد و درآمد زايي نسبي در آن مناسب است و با توجه به نزديكي البرز با مراكز دانشگاهي و فرهنگ دانش پذيري خانوادهها، سطح تحصيلات افراد افزايش يافته، لذا پيدا كردن شغل براي اين قشر در سطح استان يك دغدغه محصوب ميشود.
-در همه استانهاي كشور مشكل بيكاري وجود دارد اما بايد اين موضوع را در نظر گرفت كه تورم در استانهاي ديگر به ميزان نرخ تورم در استان تهران و البرز نيست. بنا براين به ايجاد اشتغال در اين استان بايد توجه ويژهاي شود، چرا تا كنون هيچ اقدام موثري در اين راستا صورت نگرفته است؟
چالش دوم استان البرز بالا بودن سطح هزينههاي زندگي در سطح استان است. چرا كه به واسطه نزديك بودن البرز به تهران قيمتهاي اين استان با تهران برابري ميكند، اما مسئله مهم تر افزايش قيمتها به دليل بومي نبودن افراد است، اين در حالي است كه در ساير استانهاي كشور افراد به دليل بومي بودن و شناخت كافي از يكديگر در قيمت گذاريها منصفانه برخورد ميكنند، اما مهاجرتهاي بسيار به البرز سطح هزينه ها را افزايش داده، بنا براين يك شغل پاسخگوي افراد نيست و در استان البرز با پديده چند شغله بودن افراد مواجه است.
پديده چند شغله بودن افراد در استان تهران هم وجود دارد اما استان تهران سطح اشتغالزايي بالايي دارد.
-با توجه به قرار گرفتن بسياري از شهرك هاي صنعتي در سطح استان البرز شاهد عدم استفاده از ظرفيت كامل كارخانجات در شهرك هاي صنعتي از جمله اشتهارد هستيم، چرا از پتانسيلهاي اين شهركها براي ايجاد اشتغال استفاده نميكنيد؟
زماني كه تهران تبديل به پايتخت شد يك پتانسيل نا خود آگاه با آن همراه شد. تا آنجا كه به دليل نزديكي استان البرز به تهران اكثر افراد و مديران ترجيح ميدهند، كليه امور اداري آنها در تهران انجام شود البته بايد به اين نكته اشاره كرد البرز با استان شدنش هيچ تفاوت ساختاري نداشته و هنوز يك شهرستان است، چرا كه در طول اين مدت فقط اختيارات مديران افزايش يافته است. بنا براين نميتوانيم با معجزه زيرساختها را در زمينه اشتغال، آب و غيره در استان البرز عوض كنيم، به طور مثال منبع آب كشور در دو سد طالقان و چالوس است اما استان البرز اجازه بهرهبرداري از اين سدها را ندارد و اين منابع به استان تهران منتقل ميشود لذا اين استان به دليل نزديكي به استان تهران قادر به استفاده از مزيتها نيست.
-آيا نرخ مهاجرت به استان البرز يكي از عوامل مهم افزايش نرخ بيكاري استان است؟
استان البرز طي چند سال گذشته بالاترين نرخ مهاجرت را به خود اختصاص داده، البته امسال اين نرخ بيشتر شده، البته بالاترين نرخ مهاجرت استاني، بين استان البرز و تهران وجود دارد و اين امر شايد به برابري زمينههاي شغلي استان البرز انجامد، اما با توجه به نيروهاي انساني، افراد بيكار در سطح استان زياد هستند، مگر اينكه يك ديوار به دور استان البرز كشيد تا كسي از شهرهاي ديگر به آن وارد نشود، به طوري كه نرخ بيكاري در استان تهران11درصد است يعني از هر 100نفر11نفر بيكارند اما در استان البرز اين نرخ به 21درصد افزايش داشته و از هر 100نفر21نفر بيكارند. لذا جمعيت بيكار استان البرز تا دو سال آينده پر نمي شود.
-دلايل اينكه استان البرز در سال 90 از رتبه دوم نرخ بيكاري به رتبه اول در كشور رسيد چه بود؟ در صورتي كه استان يزد پيش از اين رتبه اول نرخ بيكاري در كشور را كسب كرده بود.
پس از كسب رتبه اول نرخ بيكاري توسط استان يزد در سطح كشور طي سال گذشته، با توجه به جمعيت اين استان بايد در نظر گرفت كه با ايجاد 50 هزار اشتغال در سطح استان يزد مسئولين توانستند از جمعيت 100هزار نفري بيكار در اين استان نيمي از آن را پوشش دهد لذا از رتبه اول به رتبه پايين تري دست يافت اما با توجه به جمعيت استان نميتوان به راحتي براي چنين جمعيتي ايجاد اشتغال كرد چرا كه جمعيت دانش آموزان ابتدايي در كرج با جمعيت يك استان كشور برابري مي كند بنابر اين با توجه به نسبت جمعيت استان يزد و البرز ميتوان دريافت كه چرا استان البرز از يزد در رتبه بيكاري پيشي گرفت.
-متاسفانه پاسخ اصلي در مورد بحث اشتغالزايي در البرز را ارائه نكرديد با توجه به آمار و ارقام و نسبت جمعيت در زمينه اشتغالزايي در البرز چه اقداماتي انجام داديد؟
سهم اشتغال البرز از 25 استان كشور بالاتر بود و اشتغالزايي در سطح استان مناسب بوده، لذا اداره كار سهم اشتغال در اشتغالزايي استان را ندارد و وظيفه آن جمع آوري اشتغال ايجاد شده در دستگاهها و اعلام آن است.
-آيا كارگروه رسيدگي ارائه تسهيلات به شهركهاي صنعتي استان البرز تشكيل شد؟
فعاليت كارگروه شوراي هماهنگي بانكها در حوزه معاونت برنامهريزي استانداري است اما هنوز اين كارگروه تشكيل نشده و سال 90سال ضعف بانكها به خصوص در استان البرز بود و تا كنون مشكل صنايع استان البرز از طريق بانك رفع نشدهاست.
-طي چند سال اخير با توجه به نامگذاريهايي كه از سوي دولت مبني بر سال جهاد اقتصادي، اصلاح الگوي مصرف، حمايت از توليد ملي و سرمايههاي ايراني صورت گرفت اين امر بيانگر نگاه اقتصادي دولت است اما طي چند وقت اخير شاهد لغو مجوز برخي بانكها، فساد بزرگ اقتصادي، طرح سوال از رييس جمهور و شدت گرفتن تحريمها عليه ايران بوديم، كه اين عوامل بر صنعت كشور آثار سوئي داشتند تا آنجا كه شاهد كاهش بازد بورس(دماسنج اقتصاد) در سال جديد نسبت به سال گذشته بوديم در چنين شرايطي چگونه اهداف توليد ملي محقق خواهد شد؟
با اعلام سال جهاد اقتصادي از سوي مقام معظم رهبري، اين امر در واقع يك اعلام جنگ بود چرا كه اعلام اين عنوان بيانگر پيش بيني دولت از تحريمها عليه ايران بود بنا بر اين همين آمادگي با عث كاهش فشار تحريم بر كشور شد و در حال حاضر اقتصاد كشور از حالت تدافعي به تهاجمي تغيير فاز داد ه و در سال اصلاح الگوي مصرف، دشمنان كه تا ان زمان پاشنه آشيل كشور را بنزين فرض ميكردند، نداي عدم ورود بنزين به ايران را سر دادند اما به سهميه بندي بنزين در آن سال، كشور به خود كفايي توليد بنزين دست يافت. اما با توجه به نام گذاري امسال به نام حمايت از توليد ملي و سرمايه ايراني، تحقق اين امر سه ضلع دارد ابتدا رسانه ها بايد در تغيير فرهنگ مردم براي استفاده از محصولات داخلي فعاليت كنند و از كالاهاي چيني و خارجي استفاده نكنند و ضلع دوم اين امر توليد كنندگان هستند كه بادي از بنجلگرايي جلوگيري كرده و كيفيت محصولات را بالا ببرند و ضلع سوم دولت است كه بايد از توليد ملي و سرمايهگذار حمايت كند.
پايان پيام
سه|ا|شنبه|ا|5|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 234]