واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رئيس بانك مركزي نروژ:بحران بدهيهاي كشورهاي عضو اتحاديه اروپا همچنان به قوت خود باقيستخبرگزاري فارس: رئيس بانك مركزي نروژ در خصوص بحراني بودن وضعيت اعتباري و اقتصادي اتحاديه اروپا به اين مجموعه هشدار داده است.
خبرگزاري فارس: رئيس بانك مركزي نروژ در خصوص بحراني بودن وضعيت اعتباري و اقتصادي اتحاديه اروپا به اين مجموعه هشدار داده است.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از خبرگزاي فرانسه، رئيس بانك مركزي نروژ در جمع خبرنگاران در شهر اسلو اعلام كرد كه اقدامات اخير دولت يونان در همراهي با اروپاي واحد عملا به نگراني هاي اين مجموعه پايان نداده و بحران بدهي هاي كشورهاي عضو اتحاديه اروپا همچنان به قوت خود باقيست.
"اويستين اولسن" در اين خصوص ميگويد: البته شايد بگويند كه بايد در اين برهه نسبت به تحولات اقتصادي اروپا خوش بين باشيم اما من تصور نمي كنم كه اروپا آخرين مراحل بحران اقتصادي را سپري مي كند. بحران هنوز ناپديد نشده است و به صورتي شفاف قابل مشاهده است. ما هر روز مسائل جاري در يونان را مورد بررسي قرار مي دهيم و هنوز زود است كه بگوييم بحران در اين كشور پايان يافته است.
اتحاديه اروپا با تصويب كمك 130 ميليارد يورويي خود به يونان در صدد است آتن را از وضعيت بحراني فعلي نجات دهد. در اين خصوص دولت يونان نيز تصميم گرفته است طرح رياضت اقتصادي را با جديتي بيشتر اجرا كند. رقم كمكي اتحاديه اروپا به يونان علاوه بر 110 ميليارد دلاري است كه در سال 2010 با اين كشور اختصاص داده شد.
در هر حال اظهارات رئيس بانك مركزي نروژ و نظرات مشابه نشان دهنده جاري بودن بحران اقتصادي در آتن و اتحاديه اروپاست. بدون شك اختصاص كمكهاي مالي كلان به آتن نمي تواند بحران اقتصادي را به صورتي ريشه اي در آتن حل و فصل كند. قبلا نيز اتحاديه اروپا كمكهاي مالي هنگفتي را به آتن در راستاي حل بحران مالي اختصاص داده بود اما هيچ يك از اين كمكها نتوانست مانع از تداوم بحران در اين كشور باستاني شود.
* جنگ بزرگنمايي و واقعيت
اگرچه برخي سياستمداران اروپايي و رسانه هاي وابسته به آنها سعي در بزرگنمايي مسئله اختصاص كمك مالي اخير به آتن دارند اما اين بزرگنمايي نمي تواند مانع از مشاهده حقيقت شود. بحران اقتصادي در يونان و اتحاديه اروپا به قوت خود باقيست. نبايد فراموش كرد كه يونان حكم يكي از كانونهاي بحران در اروپا را دارد و ظهور كانونهاي تازه بحران اقتصادي در سال 2011 مانند ايتاليا، اسپانيا و پرتغال عملا كار را براي سيران اروپايي دشوار ساخته است.
از سوي ديگر، طرح نجات اقتصادي يونان در آينده توقع ديگر كشورهاي بحران زده اروپايي از سران اروپاي واحد را بالاتر مي برد.در هر صورت اعطاي كمكهاي مالي اروپا به يونان مترادف با نجات آتن و متعاقبا منطقه يورو از بحران اقتصادي نيست زيرا همان گونه كه رئيس بانك مركزي نروژ نيز اشاره كرده است هنوز بحران اصلي يعني بحران بدهي هاي اروپا به قوت خود باقي مانده است. در چنين شرايطي طرح نجات يونان از بحران صرفا نوعي كمك جمعي به آتن در راستاي ممانعت از سقوط آن به وضعيت بدتر خواهد بود.
در اين جا بايد ميان موقعيت مطلوب، موقعيت موجود و موقعيت بدتر تمايز قائل شد.طرح نجات مالي يونان در راستاي گذار يونان از وضعيت موجود به وضعيت مطلوب نيست،بلكه در راستاي جلوگيري از افول اين وضعيت به وضعيت بدتر است. بنابر اين تبليغات برخي سياستمداران و رسانههاي غربي در خصوص آرام و منطقي جلوه دادن اوضاع جاري در اروپا نمي تواند مبنايي صحيح براي قضاوت در خصوص بحران يورو باشد.
* معماي بيپايان بحران مالي يونان
مقامات يوناني خود نيز به خوبي مي دانند كه ادامه اجراي طرح رياضت اقتصادي در كشورشان براي آنها هزينه بر،سخت و عملا در مواردي ناممكن خواهد بود. در چنين شرايطي هر روز آتن خود را بيشتر به اروپاي واحد وابسته مي بيند. احاطه اروپاي واحد، مخصوصا دو كشور فرانسه و آلمان بر يونان علاوه بر اينكه حس نفرت شهروندان اين كشور تاريخي را برانگيخته است،بلكه منجر به عدم استقلال عمل اقتصادي وسياسي احزاب يوناني در راستاي حل بحران يورو شده است.
بر همين مبنا بايد تاكيد كرد كه شهروندان يوناني نمي توانند خود را به عنوان متغيري وابسته به آلمان و فرانسه و سياستهاي اين دو كشور تعريف كنند. فشارهاي ناشي از رياضت اقتصادي نيز سبب شده است تا شهروندان يوناني سياستهاي اروپاي واحد در قبال خود را بر نتابند.اما مسئله بسيار مهمي كه بايد در قبال بحران مالي يونان در نظر گرفته شود تكثر آراي كشورهاي تعيين كننده اروپايي در مواجهه با بحران اقتصادي آتن است.
كشورهاي آلمان، فرانسه و انگليس درك مشتركي از ريشه ها و راهكارهاي مقابله با بحران اقتصادي در يونان ندارند و همين اختلاف نظر بارها سبب رويارويي برلين،پاريس و لندن با يكديگر شده است. بديهي است كه ديگر كشورهاي عضو اتحاديه اروپا و منطقه يورو كه خود نيز در بحران اقتصادي به سر مي برند در درازمدت نمي توانند يونان را به عنوان يك بيمار لاعلاج در مجموعه خود به دوش بكشند. از اين حيث معماي بحران در يونان با اعطاي كمك 130 ميليارد يورويي اتحاديه اروپا به اين كشور حل و فصل نخواهد شد.
* وقوع بحرانهاي فراگير در يونان
تصميم اخير دولت يونان مبني بر كاهش 3 ميليارد و 300 ميليون يورو از هزينه هاي دولتي درقالب حقوق و بيمه هاي اجتماعي باعث عصبانيت بيشتر مردم شده است. اين عصبانيت مي تواند منجر به اعتصابهاي طولاني مدت و افزايش هزينههاي كمر شكن شود. تشديد بحران سياسي و اقتصادي داخلي در آتن به طور مستقيم بر مناسبات يونان و منطقه يورو تاثيرگذار خواهد بود. در چنين شرايطي دولت يونان از يك سو ناچار است خشم و التهاب عمومي در اين كشور را كنترل كند و از سوي ديگر پاسخگوي تعهدات خود به اتحاديه اروپا باشد.قدرتهاي سنتي اروپا ،مخصوصا آلمان و فرانسه نيز در اين مقطع آرام ننشسته و به بهانه بحران اقتصادي در صدد اعمال نفوذ سياسي بلندمدت در آتن بر خواهند آمد.مجموع اين عوامل و خطرات آتن را به انبار باروت تبديل كرده است.
هشدار اخير رئيس بانك مركزي نروژ به يونان نيز با استناد به واقعيات فوق قابل تامل است. "اويستين اولسن"در ماوراي تبليغات رسانه اي و سياسي سران اروپاي واحد، وقايع تلخي را در يونان مي بيند كه اميد واهي سياستمداران خوشبين به حل بحران اروپا را نقش بر آب مي كند.
انتهاي پيام/ص
دوشنبه|ا|8|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]