واضح آرشیو وب فارسی:مهر: زايمان طبيعي و تولدي آرام/راه اندازي مركز فيزيولوژيك زايمان در همدان راهي براي كاهش سزارين
راه اندازي مركز فيزيولوژيك زايمان در همدان راهي براي كاهش سزارين
همدان - خبرگزاري مهر: در حالي كه رفته رفته آمار انجام عمل سزارين در كشور و استان همدان رو به فزوني نهاده راه اندازي مركز فيزيولوژيك زايمان در همدان به عنوان راه حلي براي كاهش سزارين مورد توجه قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار مهر، بارداري و زايمان دو پديده زيبا و شگفت انگيز خلقتند و بر همين اساس همواره علوم پزشكي، روانشناسي، جامعه شناسي و ديگرعلوم مرتبط، در راستاي ارتقا سلامت مادر و جنين برنامه هايي را ارائه مي دهند.
آنچه مسلم است اينكه در شرايط كنوني، مداخلات فراوان به خصوص در حيطه زايمان، مشكلات جهاني متعددي را از جمله افزايش سزارين، جدايي مادر و نوزاد در بدو تولد، نبود حمايت كافي روحي رواني از مادر و عوارض مداخلات پزشكي و داروهاي مصرفي از جمله داروهاي بيدردي، اكسي توسين و عفونت هاي ناشي از اين مداخلات را به وجود آورده است.
نخستين مركز فيزيولوژيك زايمان در همدان راه اندازي شد
از همين رو اين مشكلات باعث شده تا امر بارداري و زايمان از نظر فيزيولوژيك مورد مطالعه قرار گيرد و در اين راستا نخستين مركز فيزيولوژيك زايمان در همدان فعال شود.
در زايمان فيزيولوژيك تا حد امكان از هرگونه دخالت غيرطبيعي در زايمان پرهيز و از سوي ديگر با استفاده از روشهاي طبيعي سعي در كاهش درد مادر و خوشايند سازي زايمان وي ميشود.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي استان همدان در خصوص ضرورت راه اندازي بخش زايمان فيزيولوژيك مركز آموزشي- درماني فاطميه همدان افزايش آمار سزارين در كشور را اتفاقي ناخوشايند خواند و اظهار داشت: در غرب تنها 20 درصد زايمانها به صورت سزارين انجام مي شود.
در مراكز خصوصي حدود 100 درصد زايمانها به صورت سزارين است
رضا صفي آريان افزود: در ايران طبق آمار غيررسمي در مراكز دولتي بين 60-40 درصد و در مراكز خصوصي حدود 100 درصد زايمانها به صورت سزارين است.
رضا صفيآريان با بيان اينكه در اين ميان نميتوان تنها پزشك و كادر درماني را مقصر دانست، افزود: متاسفانه امروزه خانمي كه هيچگونه منعي براي زايمان طبيعي ندارد از همان ماههاي اول بارداري خود را براي سزارين آماده ميكند و به هيچ عنوان زيربار زايمان طبيعي نميرود.
وي به عوارض متعدد سزارين اشاره كرد و گفت: زايمان طبيعي در مواردي كه منع جدي براي مادر وجود نداشته باشد به طور حتم به نفع مادر و نوزاد است و بايد مادران باردار را به سمت زايمان طبيعي و فيزيولوژيك راهنمايي كرد.
وزارت بهداشت بايد تقويت زايمان فيزيولوژيك را در دستور كار خود قرار دهد
رئيس دانشگاه علومپزشكي استان همدان افزود: وزارت بهداشت بايد راهكارهايي براي تشويق پرسنل زايمان فيزيولوژيك در دستور كار خود قرار دهد تا به تدريج شاهد كاهش چشمگير آمار سزارين باشيم.
رئيس مركز بهداشتي - درماني فاطميه همدان نيز راهاندازي بخش زايمان فيزيولوژيك و بخش مراقبتهاي آغوشي مادر (kmc) را نقطه عطفي در گروه زنان وزارت بهداشت خواند و گفت: آخرين نتايج تحقيقات پزشكي نشان ميدهد كه هرچه مداخلات طبي و اضافي در سير زايمان كمتر باشد، فرايند زايمان به نحو مطلوبتري پيش خواهد رفت.
مهرانگيز زماني بناب افزود: حلاوت و شيريني راهاندازي بخش زايمان فيزيولوژيك زماني ملموس خواهد بود كه اين بخش با سرعت تكامل پيدا كند تا كاهش چشمگير آمار سزارين را تجربه كنيم.
كلاسهاي آموزشي مادران باردار در همدان تشكيل مي شود
زماني بناب ادامه داد: براي ترويج زايمان طبيعي به صورت فيزيولوژيك، كلاسهاي آموزشي مادران باردار در بيمارستان فاطميه همدان تشكيل مي شود.
وي افزود: از ماه پنجم بارداري، خانمهاي باردار از طرف مركز بهداشتي درماني و مطبها به اين مركز ارجاع داده ميشوند و اين كلاسها از هفته 20 بارداري آغاز و تا هفته 37 ادامه دارد.
زماني بناب يادآور شد: برنامه شركت در كلاسها در زمان ثبتنام به مادران ارائه ميشود تا طبق هفته بارداري، مادر خود را با شرايط بارداري سازگار كند.
زماني بناب ادامه داد: در هر جلسه، پس از ارائه مطالب تئوري، نرمشهاي دوران بارداري، تكنيكهاي تنفسي، تنآرامي و تجسم خلاق انجام ميشود.
وي افزود: آموزشهاي ارائه شده در كلاسها شامل مراقبتهاي دوران بارداري، تغذيه، شكايات شايع بارداري و نحوه برخورد و درمان آنها، روشهاي كاهش درد زايمان، شيردهي، تنظيم خانواده، علائم خطر مادري و نوزادي، مراقبتهاي خاص نوزاد و مراقبتهاي بعد از زايمان است.
بيش از 200 زايمان فيزيولوژيك در بيمارستان فاطميه انجام شده است
رئيس مركز آموزشي درماني فاطميه با بيان اينكه تاكنون بيش از 200 زايمان فيزيولوژيك در بيمارستان فاطميه همدان انجام شده است، ابراز اميدواري كرد: وزارت بهداشت استقبال بيشتري از اين طرح داشته باشد و با در نظر گرفتن تعرفههاي ويژه براي اين طرح، كاهش آمار سزارين را ممكن كند.
وي در ارتباط با تفاوت زايمان فيزيولوژيك با ديگر زايمانها عنوان كرد: در اين نوع زايمان براي مادر رگ گرفته نميشود و ماساژهاي دست و پا براي وي تعريف ميشود.
رئيس بيمارستان فاطميه(س) همدان ادامه داد: در راستاي انجام زايمان فيزيولوژيك به مادران آموزشهاي تنفسي داده ميشود تا بتوانند كمترين ميزان درد را متحمل شوند اما اگر دردي داشته باشند از گازهاي ضد درد استفاده ميشود.
در زايمان فيزيولوژيك هزينه بيشتري گرفته نميشود
وي با بيان اينكه با وجودي كه زايمان فيزيولوژيك انرژي و زمان بيشتري را طلب ميكند، از بيمار هزينه بيشتري گرفته نميشود؛ ابراز اميدواري كرد وزارت بهداشت با تعريف تعرفه براي اين نوع زايمان، آن را رايگان اعلام كند تا آمار سزارين كشور كاهش يابد.
وي اضافه كرد: در مركز زايمان فيزيولوژيك بيمارستان فاطميه، امكانات بسيار زياد و سايتهاي مجهزي براي نوزادان تعريف شده است.
رئيس بيمارستان فاطميه(س) همدان در ادامه يادآور شد: در حال حاضر با وجودي كه در مراكز بهداشتي، مشاوره قبل از زايمان انجام ميشود، مكان مشخصي به عنوان "مركز مشاوره قبل از زايمان" وجود ندارد كه بر اين اساس اين مركز در بيمارستان فاطميه(س) همدان ايجاد خواهد شد.
اكثر مادران از زايمان فيزيولوژيك خاطره بهتري دارند
يك متخصص زنان و زايمان نيز گفت: 70 درصد زايمانها پروسه فيزيولوژيك را طي مي كنند و مشكلي پيش نمي آيد و اگر اجازه دهيم مريض سير زايمان طبيعي خود را طي كند درد كمتري احساس مي كند و حتماً خاطره بهتري از زايمان خواهد داشت.
مونس كاشانيان در مورد زايمانهاي طبيعي به روش فيزيولوژيك گفت: بسياري از پزشكان معتقدند خيلي از كارهايي كه در موقع زايمان براي مادر انجام مي شود مانند استفاده از آمپول فشار (اكسي توسين) براي كمك به سرعت در زايمان، يا وصل كردن سرم و جلوگيري از غذا خوردن مادر اثبات شده نيست و دليلي هم براي انجام آنها وجود ندارد.
وي با بيان اينكه اين كارها ضرورتي ندارد و بايد اجازه بدهيم زايمان طبيعي روند فيزيولوژيكي خود را طي كند، گفت: پزشك بايد فقط مريض را كنترل و حمايت كند تا هرگاه چيزي از مسير فيزيولوژيك خارج شد برخورد و درمان لازم را انجام دهد.
زايمان فيزيولوژيك هيچ اقدام خاص يا توانمندي خاصي نياز ندارد
كاشانيان افزود: زايمان فيزيولوژيك هيچ اقدام خاص يا توانمندي خاصي نياز ندارد.
بر اين اساس مي توان گفت زايمان به روش فيزيولوژيك كه منطبق بر خلقت طبيعي بشر است باعث ميشود تا كيفيت سلامت زن و نوزادش بيشتر شود، بنابراين دور از منطق است كه به خاطر فرار از درد، عوارض جراحي و بيهوشي و آسيب به نوزاد را پذيرفت.
پرواضح است كه بايد اطلاعات لازم در مورد مزايا و چگونگي زايمان طبيعي براي زنان باردار توضيح داده شود، زيرا چنانچه اطلاعات لازم و كافي در اختيار زنان قرار گيرد و در كلاسهاي آموزش آمادگي براي زايمان شركت كنند، مسلماً هيچ زني براي كاهش درد به سزارين روي نخواهد آورد.
شرح عوارض سزارين، تأثير داروهاي بيهوشي بر مادر و نوزاد و عواقب آن، كمك زيادي به افزايش اطلاعات زنان ميكند.
درد در زايمان به طريق سزارين، پس از جراحي به وجود ميآيد در حالي كه درد زايمان طبيعي مانند توفان ناگهاني است كه سريع بهوجود ميآيد و تمام ميشود.
نوزاداني كه به روش سزارين به دنيا ميآيند بيشتر در خطر ابتلا به آسم هستند
زناني كه به روش طبيعي زايمان ميكنند، ميتوانند بلافاصله فرزندشان را در آغوش گيرند و به او شير دهند و اين رابطه از لحاظ عاطفي، ارتباط محكمي را بين مادر و كودك برقرار ميكند، ضمن آنكه نوزاداني كه به صورت انتخابي به روش سزارين به دنيا ميآيند ۵۰ درصد بيشتر در دوران جواني مبتلا به آسم و ۲۰ درصد بيشتر به ديابت نوع يك مبتلا ميشوند.
مشكلات تنفسي، زردي و آسيب به نوزاد، افزايش هزينهها، احتمال عفونت، خونريزي و آسيب به دستگاه ادراري در زنان از ديگر عوارض سزارين است، در حالي كه عبور جنين از كانال زايمان، بسيار ضروري است و باعث تكامل مغز او ميشود و از طرفي فشار وارد شده بر قفسه سينه هنگام زايمان طبيعي، باعث خروج مايع اطراف جنيني از ريه و كاهش خطر ابتلا به آسم در نوزاد ميشود، در حالي كه اين اتفاق در زايمان سزارين 15 ساعت ديرتر اتفاق ميافتد.
بنابراين چه خوب است به جاي انتخاب تاريخ تولد نوزاد توسط والدين، اجازه داده شود تا نوزاد پس از تكامل به دنيا آيد.
© 2003 Mehr News Agency .
شنبه|ا|29|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]