واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: مطالعات طرح جلوگيري از فرار آب سد لار6 ماه آينده نهايي ميشود
كار مطالعات طرح علاج بخشي سدلار براي جلوگيري از فرار آب آن در شش ماه آينده نهايي ميشود تا بتوانيم ميزان برداشت آب از اين سد را از 200 ميليون مترمكعب به 250 تا 300 ميليون مترمكعب افزايش دهيم.
اين مطلب را خسرو ارتقايي مديرعامل شركت آب منطقهاي تهران در گفتگو با فارس اعلام كرد و گفت: شركت آب منطقهاي تهران از حدود يك و نيم سال پيش، رديفي را به نام رديف علاج بخشي سد لار گرفت. عليرغم اينكه در سال 61 سد لار به بهرهبرداري رسيده و طراح و سازنده آن همخارجيها بودند، هيچ موقع اين سد نتوانسته ظرفيت اسمي خود را كه 960 ميليون متر مكعب است، پر از آب ببيند يعني اگر اين سد به خوبي نقش خود را ايفا ميكرد شايد نيازي به ساخت سد طالقان براي اهداف شرب نبود.
وي افزود: در حال حاضر 6 متر مكعب ورودي آب اين سد است كه 8/2 متر مكعب آب به تهران و 2/2 متر مكعب به سمت مازندران ميرود يعني بيش از نيمي از آب ورودي به هدر ميرود. حدود 10 تا 15 سال هم با تزريق سيمان و روشهاي مختلف سعي در جلوگيري از فرار آب داشتيم، اما كار ساز نشد. تا اينكه دو سال پيش بر آن شديم براي يك بار هم كه شده ببينيم آيا ميشود براي اين سد علاج بخشي كنيم يا خير. اگر همين مخزن موجود را نميشود كه فرار آب را در عمق يا در سطح گرفت، بياييم بالاتر از سد و نقاط ديگر مطمئني را پيدا كنيم و بر روي آن نقاط فضاي كوچكتري بزنيم و آب را به اين سمت بياوريم.خوشبختانه وزارت نيرو هم با اجراي سد پايين سد موافقت كرده و آب آن را به آب منطقهاي تخصيص داده است.
وي گفت: عليرغم اينكه سياستگذاري شده است، اما ما هنوز داريم گزينههاي خود را نهايي ميكنيم البته اين مطالعات ممكن است ظرف 6 ماه به جمعبندي برسد و سپس عملياتي شود و ما بتوانيم به طور متوسط به جاي 200 ميليون متر مكعبي كه در اين چند سال گذشته برداشت كرده ايم، آن را به حدود 300 تا 250 ميليون متر مكعب برسانيم يعني بين 100 تا 150 ميليون متر مكعب آورده آب را از سد لار سالانه افزايش دهيم.
مديرعامل شركت آب و فاضلاب منطقهاي تهران گفت:
اين مطالعات توسط شركت مهاب قدس و با مشاوره يك كشور خارجي در حال انجام است.
وي گفت: شركت آب منطقهاي در حال حاضر بالغ بر40 ميليارد تومان از شركت آب و فاضلاب استان تهران و شركت برق چه سنواتي و چه جاري طلبكار است كه از اين مقدار12 ميليارد تومان شركت برق و 28 ميليارد تومان شركت آب و فاضلاب استان تهران بدهكار است.
وي افزود: شركت آب و فاضلاب استان تهران هم سعي دارد كه بدهيهاي خود به شركت آب منطقهاي را بدهد و البته از لحاظ مطالبات شركت آبفا بهتر از برق است، اما همين شركت آب و فاضلاب استان تهران كه به تازگي با آنها جلسهاي داشتيم، اعلام ميكنند كه مطالبات شركت آبفاي استان تهران از خزانه سنگيناست و اگر مبالغ آنها را بدهند، ما هم طلب آب منطقهاي را ميدهيم.
مديرعامل آب منطقهاي تهران در مورد اثرات مرحله اول هدفمندي يارانهها در بخش آب گفت:: به هر حال آثار مثبتي كه اين طرح بزرگ ملي داشت، آثاري بود كه براي همه بخشها مخصوصا براي بخش آب به جا گذاشت. البته شايد درآمدها به آن شكلي كه ما از محل درآمد عمومي دولت داريم، تامين نميشود.
اما اينكه مردم را به سمت اين كه اين آب ارزش دارد، برده است، نكته مثبت آن است. ما هميشه بر اين باور بوديم كه ارزش ذاتي آب و ارزش اقتصادي آب از اين مبالغي كه امروز و حتي بعد از هدفمندي يارانهها از مردم گرفته ميشود خيلي بيشتر است و كالايي كه ارزان باشد نميشود بر روي آن كالامديريت كرد.
وي افزود: كما اينكه در حال حاضر عليرغم اين همه تاكيداتي كه جهاد كشاورزي استان ، وزارت جهاد و وزارت نيرو در ارتباط با آبياري تحت فشار دارد، هنوز ما به آن درصدهاي مطلوب نرسيدهايم.پس تا وقتي كه آب ارزان در اختيار كشاورزان قرار ميگيرد، چه ضرورتي دارد كه كشاورز هزينه كند و آب را بهينه استفاده كند. قيمت واقعي آب در بخش كشاورزي هنوز گرفته نميشود. عليرغم اينكه نظر رييس جمهوري اين است كه در بخش كشاورزي هم قيمتها بايد هدفمندي و چارچوبدار شود. البته وزارت نيرو هم بر روي آن در حال كاركردن است. زيرا همين كه قيمت آب شرب افزايش يافت، بر روي مصرف اثر گذاشت و مصرف را كاهش داد.
ارتقايي اظهار داشت: طبق گزارشهايي كه آبفاي شهر تهران ميدهد، عليرغم اينكه به طور متوسط هر سال 5 درصد افزايش رشد مصرف و انشعابات صورت ميگيرد اما ميزان مصرف آب بعد از هدفمندي يارانهها كاهش پيدا كرده است. يعني اين آمار نشان ميدهد كه بيش از 5 درصد صرفهجويي صورت گرفته است. همان لحظه كه كالايي بها پيدا ميكند، مردم در مصرف آن دقت بيشتري از خود نشان ميدهند اين يكي از اثرات هدفمندي يارانهها در بخش آب بوده است.
وي افزود: هزينههاي تامين آب به قيمت ثابت كه از 10 سال پيش بالغ بر 45 ميليارد تومان بوده است به قيمت امروز بيش از 200 ميليارد تومان ارزش اين سرمايهگذاري است. اين مسايل به هيچ عنوان در معادلات نميآيد فقط ما قيمت كادري كه مشغول هستند و در حال بهرهبرداري هستند را مي گيريم و همينها 200 ميليارد تومان هزينه دربر دارد بنابراين در اين بخش هنوز ما اقدام خاصي انجام ندادهايم.
نامبرده در مورد چالشي كه بين آب منطقهاي با آب و فاضلاب استان تهران برسر فروش آب خام وجود دارد گفت: محاسبات دقيقي را ستاد وزارت نيرو و معاونت آب و آبفاي اين وزارتخانه انجام داده است و بر روي آن بحث كردهاند كه چه بخشي از آن افزايش قيمتي كه در حال حاضر درچارچوب نرخ فروش آب توسط شركت آب و فاضلاب اخذ ميشود، به آب خام بازميگردد. اين موضوع استخراج شده است. البته دوستان آب و فاضلابي ما هم هزينههايي را استخراج كرده اند. وي گفت: همان مقداري كه افزايش پيدا كرده است يك هزينه قابل توجهي به لحاظ برق مصرفي بر دوش شركتهاي آب و فاضلاب قرار داده است.بنده در جريان هستم كه شركت آب و فاضلاب در حال حاضر بابت برق مصرفي چاهها به برق منطقهاي بدهكار است. در داخل شهر تهران در حال حاضر براي مناطق شمالي شهر برق قابل توجهي را نياز دارد. عليرغم همه اين هزينهها به يك عدد معقول 10 تا 15 درصد افزايش بر روي تعرفه آب خام رسيدهاند. اما با توجه به مشكلاتي كه برگشت اين پول فروش آب دارد در حال حاضر هيچگونه افزايش تعرفهاي به ما ابلاغ نشده است.
مديرعامل شركت آب و فاضلاب منطقهاي تهران در مورد اعمال افزايش اين رشد هزينهاي بر روي تعرفه آب خام گفت: هنوز برنامهاي به ما در خصوص افزايش تعرفه آبخام ابلاغ نشده است . در كميته مزبور بحثهاي كارشناسي در حال نهايي شدن است اما هنوز معلوم نيست.
وي در مورد ميزان فروش هر متر مكعب آبخام گفت:
فروش آب قيمتهاي متفاوتي دارد از حدوداً 20 تومان آغاز و تا 30 تومان براي هر متر مكعب ادامه دارد.
ارتقايي ادامه داد: قيمت تمام شده آب در آب منطقهاي مختلف متفاوت است با توجه به عمر سرمايهگذاري و هزينه استهلاك بايد بگويم كه ما از محل همين فروش آبخام، بيشتر هزينههاي نيروي انساني را تأمين ميكنيم و گاهي اوقات در ارتباط با نگهداري تأسيسات سد و نيروگاه حتي اين اعتبار كافي نيست، اين نشان ميدهد كه عليرغم همه اين فشارها، تعرفههاي موجود پاسخگوي بهرهبرداري و نگهداري از سد و شبكه هم نيست. البته با توجه به اينكه قيمت تمام شده آب منطقه اي متفاوت است، يك برنامه و نرمافزار واحدي را شركت مديريت منابع آب تدوين كرده است كه احتمالاً تا دو ماه آينده ابلاغ ميشود اين برنامه قادر خواهد بود كه هر كدام از شركتهاي آب منطقهاي با يك فرمول مشخصي براي همه كشور بتواند قيمت تمام شده آب را استخراج كند.
دوشنبه|ا|24|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 576]