واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: روز شمار انقلابكاهش ارزش ريال و فرصتطلبي صرافها
با معرفي مهدي بازرگان از سوي امام خميني به عنوان نخستوزير حكومت موقتي انقلاب، تظاهرات عظيمي در 17 بهمن ماه به پشتيباني از وي برگزار شد.
به گفته گزارشگر روزنامه اطلاعات سهشنبه 17 بهمن ماه 1357 جمعيت چون سيل خروشان براي تبريك به بازرگان به حركت در آمده است. تجمعكنندگان يك صدا فرياد ميزنند «بازرگان بازرگان حكومتت مبارك، سلام بر بازرگان نخستوزير ايران، درود بر خميني سلام بر بازرگان». امام خميني (ره) پس از اين اعلام نظر مخالف با دولت بازرگان را مخالفت با شرع دانسته و عنوان كردهاند كه «وظايف دولت موقت، رفراندوم براي جمهوري اسلامي، تشكيل مجلس موسسان براي تغيير قانون اساسي وانتخابات مجلس براساس قانون جديد است.» ايشان همچنين در بخش ديگري از سخنانش گفتهاند «ما يك حكومت عادل ميخواهيم كه به افراد علاقهمند باشد» اين در حالي است كه بختيار همچنان بر قانوني بودن دولت خويش پاي ميفشارد. با توجه به تجمع نيروهاي مردمي در اطراف مجلس و در نظر گرفتن شديدترين تدابير امنيتي در بهارستان، بختيار با هليكوپتر به مجلس رفته و در آنجا عنوان ميكند كه «اگر تمام نمايندگان استعفا دهند، من تا انتخابات بعد ميمانم.»
در حوزه روحانيت يكي از اخبار مهم دعوت جامعه روحانيت براي راهپيمايي بزرگ روز پنجشنبه برميگردد. مصاحبه آيتالله طالقاني با خبرنگاران داخلي و خارجي درخصوص مولفههاي حكومت اسلامي، موقعيت زنان، آزادي انسانها و دستگيري دكتر حاج سيدجوادي بخش ديگري از اخبار اين حوزه است. روز سهشنبه 17 بهمنماه همچنين بيانيهاي از آيتالله العظمي وحيدي درباره تشكر از مردم كردستان چاپ شده است. آيتالله روحاني نيز با ارسال تلگرامي براي روحانيون اهل سنت در مهاباد و سنندج، همه روحانيون دنياي اسلام را به وحدت و يگانگي دعوت كرده است. در همين رابطه مفتي كردستان خواستار مجازات مسببان كشتار و تخريب در اين استان شده است.
تاييد بازرگان از سوي جبهه ملي خبر مهم حوزه احزاب است. در بيانيهاي كه از سوي اين جبهه صادر شده، مهندس بازرگان را به عنوان يك انسان مبارز و آزاده مورد ستايش قرار داده و اين حسن انتخاب را به رهبر شيعيان جهان و مردم ايران تبريك گفته است. اين جبهه در پاسخ به اين پرسش كه جبهه ملي در دولت انقلابي چه نقشي به عهده دارد آورده است «هيچ مطلبي كه قابل ذكر باشد وجود ندارد». در حوزه احزاب خبري ازخبرگزاري فرانسه نقل شده كه بر اساس آن حزب كمونيست در ايران تشكيل شده است. اين حزب تحت عنوان مستعار آذريون فعاليت ميكند. تكذيب سازمان موحدين نسبت به دست داشتن در انفجار بمب در دفتر خبرگزاري يونايتدپرس خبر ديگر اين حوزه است.
غلامحسين ساعدي در صفحه نظرها و انديشهها در مطلبي تحت عنوان «زالوهاي روشنفكرنما بر پيكر نهضت مردم» عوارض جانبي فرهنگ ديكتاتوري در ايران را شرح و در آن به توصيف گروهي تحت عنوان شبه روشنفكران ميپردازد. مصطفي رحيمي نيز يادداشتي با تيتر «امپرياليسم با دو كودتاي خائنانه از پشت به ملت ايران خنجر زد» مينويسد «انقلاب ايران را چيزي شبيه هيپنوتيزم به وجود نياورده است كه با هيپنوتيزم ديگر از بين برود، انقلاب ايران را يك مقاله و دو مقاله به وجود نياورده كه با يك و دو مقاله ديگر از بين برود». سخنراني ابوالحسن بني صدر درباره «مشخصات اقتصاد ايران در رابطه اقتصاد مسلط» موضوع ديگري در صفحه نظرها و انديشههاست.
در حوزه اقتصاد يكي از اخبار مهم به فعاليت صرافهاي فرصتطلب در تبديل ريال به ارزهاي عمده باز ميگردد. طبق اين خبر با كاهش ارزش ريال «مبالغ هنگفتي از ريالهاي ايران كه در داخل كشور تبديل به ارز نشده است، به وسيله گروهي خارج، و در آلمان غربي توسط صرافيها و واسطههاي حرفهاي و فرصت طلب تبديل به مارك و آنهم در حد بسيار نامطلوب ميشود.»
تصويب لوايح انحلال ساواك و محاكمه وزرا خبري است كه در صفحه اول روزنامه 17 بهمن ماه 1357 درج شده است. بر اساس اين لايحه، تمام نخست وزيران و وزيراني كه از سال 1342 تا تصويب اين قانون در مصدر كار بوده اند و متهم هستند، مشمول اين لايحه خواهند بود. خروج ايران از پيمان سنتو به نقل از وزارت خارجه خبر مهم ديگري است كه در صفحه اول جاي گرفته و بر اساس آن وزير امور خارجه گفته است: «ادامه حضور ايران در سنتو در چارچوب سياست خارجي جديد ايران قابلتوجيه نيست.» خروج اردشير زاهدي از سفارت ايران در واشنگتن خواسته كاركنان وزارت خارجه آن روزهاست كه روزنامه اطلاعات آن را حائز اهميت دانسته و در تيتري كوتاه در صفحه اول چاپ كرده است. بر اساس اين خبر، كاركنان وزارت خارجه حتي ماندن يك دقيقه زاهدي را خطرناك شمرده و معتقدند كه وي درصدد اقدامات ضدانقلابي است و هر لحظه كه درنگ شود احتمال هرگونه توطئهاي عليه انقلاب ايران قويتر ميشود. به همين دليل آنها به تحصن خود ادامه داده و خواستار ترك 48 ساعته زاهدي از سفارت ايران هستند.
بخش اعظم صفحه آخر روزنامه اطلاعات مانند هر روز به اخباري از خبرگزاريهاي خارجي اختصاص دارد. آسوشتيدپرس به نقل از ژنرال ديويد سي جونز، رييس ستاد مشترك نيروهاي مسلح آمريكا آورده است كه او از نحوه حراست از تجهيزات نظامي آمريكا در ايران كه توسط نيروهاي مسلح ايران صورت ميگيرد، مطمئن است. اين خبرگزاري همچنين عقيده كسينجر درباره انقلاب ايران را منعكس كرده كه بر اساس آن ظرف دو سال آزادي در ايران كمتر ميشود. قطع جريان ميلياردها دلار از ايران به آمريكا ديگر خبر نقل شده از سوي اين خبرگزاري در روزنامه اطلاعات 17 بهمنماه 1357 است. بر اساس يك خبر «در پي اعلام دولت ايران مبني بر اينكه تصميم دارد سفارشهاي هفت ميليارد دلاري خريد هواپيماي جنگي از آمريكا را لغو كند، سهام صنايع هواپيماسازي در والاستريت تحت تاثير قرار گرفت و ضربه سختي ديد».
روزنامه اطلاعات برخلاف روزهاي پيشين اخبار كمي از خبرگزاري فرانسه دارد. براساس معدود خبرهاي نقل شده از سوي اين خبرگزاري، بر اساس چشمانداز نگران كننده رژيم اشغالگر قدس از اوضاع ايران، اسرائيل خود را ناگزير و مشتاق از راه عقد پيمان صلح با سادات و تشكيل يك محور «اسرائيل- مصر» ميبيند. خبرگزاري فرانسه همچنين به نقل از قذافي آورده است كه انقلاب ايران موازنه نيروها را به هم ميزند». راديو لندن به عنوان ديگر منبع خبري مورد توجه روزنامه اطلاعات 17 بهمن ماه 1357، از وخيمتر شدن اوضاع در ايران خبر داده هرچند كه هنوز به مذاكره ميان امام خميني و بختيار اميدوار است. ضمن اينكه ارتش نيز به دنبال راه حلي است كه از كشتار و خونريزي جلوگيري شود.
آنچه آمد مروري بر روزنامه اطلاعات 17 بهمنماه 1357 بود، تنها پنج روز به پيروزي انقلاب باقي است و شاهديم كه هنوز بسياري از سران رژيم گذشته صداي انقلاب مردم را نشنيده و همچنان بر پايداري آنچه رفتني است، پاي ميفشارند.
دوشنبه|ا|17|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 219]