واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: "دونده دشتها" به لرستان روي خوش نشان داد/ بازگشت آهوي ايراني
بعد از قريب 15 سال از عدم مشاهده آهوي ايراني در لرستان بالاخره "دونده دشت ها" به طبيعت استان روي خوش نشان داد تا طي روزهاي اخير 6 راس آهو در دشت هاي شهرستان كوهدشت مشاهده شود.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران؛آهوي ايراني كه سالها قبل در دشت هاي استان لرستان و به ويژه شهرستان كوهدشت مي خراميد طي 10 تا 15 سال اخير به جز مشاهداتي اندك توسط مردم محلي تقريبا در زيستگاههاي استان منقرض شده بود.
اين در حاليست كه روايتها و قصه هاي مردمان لر حكايت از وفور جمعيت اين گونه زيبا و تيزرو در 30 سال قبل دارد به طوريكه كه روزگاري دشتهاي لرستان محل تاخت و تاز آهوها بوده است.
شكار بي رويه، آهو را از لرستان گريزان كرد
با اين تفاسير به دليل شكار بي رويه آهو در دشتهاي لرستان به خاطر وفور سلاح در ميان مردم جمعيت اين گونه رو به كاهش نهاد به طوريكه طي سالهاي اخير مشاهده چنداني از وجود اين گونه در دشتهاي لرستان گزارش نشد تا جايي كه موضوع منقرض شدن نسل اين گونه در استان قوت گرفت.
طي روزهاي اخير بازهم "دونده دشت ها" به رغم بي مهري هاي گذشته به لرستان و طبيعت اين استان روي خوش نشان داد تا دوباره رد پاي آهوي ايراني در طالع طبيعت استان به چشم بخورد.
مشاهده 6 راس آهوي ايراني در لرستان
معاون محيط طبيعي اداره كل محيط زيست استان لرستان در اين رابطه به خبرنگار باشگاه جوان گفت: بالاخره در پي تحقيقات صورت گرفته در طول يك سال اخير 6 راس آهوي ايراني در دشت هاي لرستان مشاهده شد.
قائد رحمتي با اشاره به مشاهده اين آهوان در 35 كيلومتري جنوب كوهدشت، بيان داشت: اين گونه يكي از گونه هاي حمايت شده است كه تاكنون فكر مي كرديم در استان منقرض شده است.
وي با اشاره به گزارش معدودي كه از وجود اين گونه در استان ارائه شده بود، عنوان كرد: زيستگاه آهوي ايراني در لرستان در منطقه گرمسيري كوهدشت بوده است.
معاون محيط طبيعي اداره كل محيط زيست استان لرستان با اشاره به اينكه مشاهده اين تعداد آهوي ايراني در طول 15 سال اخير موضوعي نادر در استان است، افزود: تاكنون تنها گزارشهاي تاييد نشده اي از وجود آهو در لرستان داشتيم.
مشاهده آهو توفيقي براي طبيعت لرستان
قائد رحمتي از مشاهده اين تعداد آهو در لرستان به عنوان توفيقي براي اين استان ياد كرد و بيان داشت: اگر بتوانيم محل مشاهده اين گونه را به عنوان منطقه حفاظت شده ثبت كنيم و سطح حفاظت منطقه را ارتقا دهيم اميد به افزايش جمعيت اين گونه وجود دارد.
وي با بيان اينكه آهو گونه دوقلوزايي است، افزود: در صورت ارتقا امنيت منطقه براي اين گونه مي توانيم شاهد افزايش جمعيت آن باشيم.
معاون محيط طبيعي اداره كل محيط زيست استان لرستان با اشاره به پيگيري براي تهيه طرح ارتقا سطح حفاظت منطقه ياد شده بيان داشت: اگر همكاري منابع طبيعي و سازمان صنعت، معدن و تجارت را داشته باشيم هرچه سريعتر اين منطقه حفاظت شده اعلام مي شود.
مكاتبه با سايپا براي حمايت از طرح حفاظتي آهو در لرستان
قائد رحمتي وسعت منطقه مد نظر براي تبديل به منطقه حفاظت شده را 25 هزار هكتار عنوان كرد و يادآور شد: همچنين در اين راستا مكاتبه اي با شركت سايپا به منظور حمايت از اين طرح صورت گرفته است.
وي با بيان اينكه شركت سايپا طي تفاهم نامه اي با سازمان محيط زيست به مدت 5 سال از سال 2010 به عنوان حامي آهوي ايراني معرفي شده است، ادامه داد: اميدواريم با مكاتباتي كه با اين شركت صورت گرفته از طرح هاي تحقيقاتي و آموزشي و همچنين ارتقا سطح حفاظت زيستگاه اين گونه در لرستان حمايت هايي صورت گيرد.
معاون محيط طبيعي اداره كل محيط زيست استان لرستان افزود: همچنين در اين راستا مكاتباتي با معاونت محيط طبيعي سازمان محيط زيست كشور به منظور به كارگيري نيروي محيط بان و استقرار پاسگاه در منطقه صورت گرفته است.
قائد رحمتي با بيان اينكه ممكن است گونه آهوي ايراني مشاهده شده در لرستان گونه اي جديد باشد، يادآور شد: در اين راستا كارهاي تحقيقاتي در دستور كار قرار گرفته كه نيازمند حمايت سازمان محيط زيست است.
روزگار خوش آهوي ايراني در 40 سال پيش
يك كارشناس ارشد تنوع زيستي و زيستگاهها نيز در گفتگو با خبرنگار باشگاه جوان در خصوص وضعيت آهوي ايراني در لرستان اظهار داشت: كمتر از 40 سال پيش آهوي ايراني در لرستان جمعيت مناسبي داشته است.
مجيد دريكوند با اشاره به زندگي آهوي ايراني در زيستگاههاي شهرستان كوهدشت بيان داشت: بخشي از جمعيت اين گونه در لرستان بومي و بخشي ديگر مربوط به آهوان مهاجري بوده كه از استانهاي مرزي از جمله ايلام، خوزستان و كرمانشاه وارد لرستان مي شده اند.
وي با اشاره به آب و هواي مطلوب شهرستان كوهدشت در زمستان، بيان داشت: آهوي ايراني در سالهاي قبل زمستان گذراني خود را در كوهدشت انجام مي داد.
دبير شوراي هماهنگي تشكلهاي زيست محيطي لرستان ادامه داد: اين در حاليست كه به خاطر وفور سلاح در استان و شكار غيرمجاز جمعيت اين گونه در لرستان به شدت كاهش پيدا كرد به طوريكه از دهه 70 به بعد مشاهده هاي تكي از اين گونه از سوي افراد محلي گزارش شده است.
شكار بي رويه جمعيت آهوي ايراني را كاهش داده است
دريكوند آخرين مشاهدات آهوي ايراني را مربوط به حداقل 12 سال گذشته دانست و بيان داشت: اين گونه نقش مهمي در چرخه تنوع زيستي به عهده دارد.
وي با بيان اينكه روند كلي حيات اين گونه در ايران رو به كاهش است، يادآور شد: شكار بي رويه جمعيت اهوي ايراني را به شدت كاهش داده است.
اين كارشناس ارشد تنوع زيستي و زيستگاهها همچنين در واكنش به مشاهده 6 راس آهوي ايراني در لرستان نيز بيان داشت: با توجه به همجوار بودن كوهدشت با زيستگاههاي آهوي ايراني در خوزستان و كرمانشاه احتمال اينكه اين تعداد آهو به لرستان مهاجرت كرده باشند وجود دارد.
دريكوند "غذا، آب و پناه" را سه عامل زندگي گونه هاي حيات وحش دانست و بيان داشت: ممكن است به دلايل مختلي اين آهوان به استان لرستان مهاجرت كرده و اين منطقه را براي زاد و ولد انتخاب كرده باشند.
ضرورت ارتقا سطح حفاظت منطقه مشاهده آهوها در لرستان
وي احتمال بومي بودن اين آهوها را كم دانست و يادآور شد: با اين حال لرستان در گذشته زيستگاه آهوي ايراني بوده و اينكه امروز نيز جمعيتي از اين گونه در استان وجود داشته باشد بعيد نيست.
دبير شوراي هماهنگي تشكلهاي زيست محيطي لرستان خواستار ارتقا سطح حفاظت منطقه مشاهده اين آهوان شد و گفت: در صورتيكه شرايط به گونه اي فراهم شود كه امنيت و ساير ملزومات در منطقه موجود باشد احتمال افزايش جمعيت آهو در لرستان وجود دارد.
دريكوند يا تاكيد بر ايجاد منطقه حفاظت شده در محل مشاهد 6 راس آهو، عنوان كرد: انتظار اين است كه با تعريف اين منطقه به عنوان منطقه حفاظت شده علاوه براي ايجاد شرايط امن براي آهوي ايراني، گامي در راستاي افزايش تعداد مناطق حفاظت شده استان و نزديك شدن به استاندارد كشوري در اين زمينه برداشته شود.
وي يادآور شد: البته ايجاد منطقه حفاظت شده نبايد تنها روي كاغذ باقي بماند بلكه بايد تجهيزات حفاظت و محيط بان براي اين منطقه در نظر گرفته شود./س
سه|ا|شنبه|ا|11|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]