واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: دانشنامه «زن در قرآن و روايات» روي اينترنت قرار گرفت
گروه فضاي مجازي: دانشنامه «زن در قرآن و روايات» با گزيدهاي از مقالات و مجلات مرتبط با اين موضوع روي پايگاه اطلاعرساني «حوزهنت» قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، مقالات و مجلات ارائه شده در اين دانشنامه شامل قرآن كريم كمالات انساني را هم از زن و هم از مرد ميخواهد، اصول راهبردى در نگرش به مسايل زنان، اسلام و اعتلاي زن در سيرت و سنت، همساني زن و مرد در بهرهمندي از ارزشهاي اسلامي، احترام به زنان، بلقيس؛ اشارتى بر زن از ديدگاه قرآن، مقام والاي مادر در قرآن، تفسير آيات پوشش، مريم و يوسف دو مظهر عفاف، در محضر خورشيد، الگوهاى تربيت عبادى زنان، نقش زن در خانواده از ديدگاه قرآن، وظايف فردى و اجتماعى زنان براى حضور در اجتماعات، زن و سياست در قرآن، الگوي تربيتي اقتصادي بانوان در قرآن، فعاليت اقتصادى زنان از ديدگاه قرآن و غيره است.
در بخشهايي از «اصول راهبردى در نگرش به مسايل زنان» ميخوانيم: «در بعد انسانشناسى، اصل «وحدت نوع» ميان زن و مرد، به عنوان مبنايىترين و فراگيرترين اصل در ارزشگذارى جنس زن و مرد به شمارمىرود. حقيقتى كه فراتر از ملاك «جنسيت» است و در آن مرحله، تفاوتى ميان جنس زن و جنس مرد وجود ندارد. توضيح اينكه در «علممنطق»، وقتى پرسش از «چيستى» اشيا مىشود در واقع از «حقيقت» آنها سوال شده است. بنابراين، پاسخ نيز بايد بهگونهاى باشد كه «حقيقت» شئ مورد سوال را بيان كند و ذكر مسايل جنبى و عوارض، نمىتواند پاسخ صحيح باشد.»
«آنچه نوع انسانى را هويت مىبخشد، همان حقيقتى است كه از آن، باتعبير «خود» يا «من» نام مىبريم. يعنى همان «نفس» انسانى كه به گفته حكماى الهى، حداقل پس از حدوث، جزء مجردات است و امرى بسيط و غير قابل تجزيه و تفكيك است. البته «نفس» در عين تجرد و بسيط بودن، داراى جنبهها و مظاهر گوناگون است و در عين «وحدت» منشأ «كثرت» است. «من» انسانى كه معمولا افعال و رفتار خويش را به آن نسبت مىدهيم، همان حقيقتى است كه با كم و زياد شدن اجزا جسم و قسمتهاى مختلف بدن تغييرى در اصل واقعيت و حقيقت آن ايجاد نمىشود.»
در قسمت «اسلام و اعتلاي زن در سيرت و سنت» آمده است: «توجه به مسأله زن و ارزش وجودي او و به دنبال آن حقوق زن از مسايل مهم و هميشگي بوده و به همين دليل در پي يافتن جواب آن مسأله همواره تكاپو و تلاش ميشود، در عصر كنوني نيز مسأله زن و ارزش وجودي و حقوق وي از اهميت خاصي برخوردار است. به ويژه با طرح فمينيسم و اين كه مناسبات موجود ميان دو جنس زن و مرد در خانواده و اجتماع كه در ضمن آنها، زنان تحت سلطه و انقياد مردان قرار دارند، رضايت بخش نبوده و بايد به گونهاي تغيير يابند كه زنان بتوانند به طور دلخواه بر زندگي خود كنترل داشته باشند و در نتيجه امكان و فرصت بيشتري براي فعليت بخشيدن به تمامي قابليتهاي انساني خود بدست آورند، پرداخت به اين مسآله از نظر اسلام اهميت مضاعفي پيدا ميكند.»
در بخشهايي از «مقام والاي مادر در قرآن» ميخوانيم: «نوع دستورهايي كه اسلام به زن و مرد ميدهد، در عين حال كه يك راه مشتركي براي هر دو قايل است، ولي راه مخصوص را هم از نظر دور نميدارد، وقتي احترام به پدر و مادر را بازگو ميكند، براي گراميداشت مقام زن، نام مادر را جداگانه وبا استقلال طرح ميكند.»
«آيات قرآن كه در مورد حقشناسي از والدين آمده است بر دو قسم است: يك قسم حقشناسي مشترك پدر و مادر را بيان ميكند و قسم ديگر، آياتي است كه مخصوص حقشناسي مادر است، قرآن كريم اگر درباره پدر حكم خاصي بيان ميكند، فقط براي بيان وظيفه است.»
همچنين نمايههاي فرعي اين دانشنامه شامل «آفرينش زن در قرآن» و «زن از منظر امام علي(ع)» است.
دانشنامه «زن در قرآن و روايات» را اينجا ببينيد!
شنبه|ا|19|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 239]