واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: چه كسي به ناجي غريق نياز دارد، مردم يا...؟
مديران اينقدر غرق در اموراتشان بودند كه پاك يادشان رفت، ايمني درياچه پارك شهر چگونه تأمين خواهد شد؛ تا دقايقي پس از اينكه خبر غرق شدن تعدادي كودك را شنيدند... اكنون دوباره تاريخ در حال تكرار است؛ مردماني كه جان ميبازند و مديراني كه نجات غريق لازم دارند!
سرويس اجتماعي ـ غرق شدن يك شناور مسافربري در سواحل بندرعباس، شايد آخرين خبري بود كه در ميان همهمه اخبار روزهاي آغازين هفته، نظرها را به خودش جلب كرد؛ شناوري كه برخي نام كشتي را بر آن ميگذارند، ولي هنوز كسي به درستي از شمار سرنشينان آن نيز خبر ندارد!
به گزارش «تابناك»، نامناسب بودن شناورها و اسكلههاي مسافري غير استاندارد، موجب شده است كه در هر سال، نزديك ۲۵ نفر از هموطنان عزيزمان در سوانح دريايي، جان خود را از دست دهند؛ مثل حادثه چند روز پيش در سواحل جنوبي كشورمان كه داغ آن هنوز تازه است.
مدير عامل تعاوني قايقداران هرمز گفت: شناور غرق شده، بدون توجه به هشدارهاي تعاوني، اقدام به حركت كرده بود. متأسفانه اين اتوبوس دريايي كه حامل بيست گردشگر از شهر مشهد بود، صبح شنبه، دربستي از بندرعباس به هرمز تردد كرده بوده كه حوالي ساعت ۱۷ به همراه مسافران خود، قصد برگشت داشته كه به دليل كمبود سوخت در نزديكيهاي سواحل بندرعباس دچار حادثه ميشود. / مهر
گزارشها حاكي است، حادثه اخير هنگامي رخداد كه اين كشتي مسافربري كوچك (بخوانيد اتوبوس دريايي!) در دريايي توفاني، در محدوده اسكله شهيد حقاني بندر عباس و جزيره هرمز در حركت بوده كه دچار سانحه ميشود و بدين ترتيب، حادثه تلخ ديگري رقم ميخورد كه هماكنون همه از كوتاهي احتمالي در آن تبري ميجويند.
اين در حالي است كه به گفته مدير كل بنادر و دريانوردي استان هرمزگان، اسكله شهيد حقاني بسته و اين كار غيرقانوني بوده است، در صورتي كه يكي از نجات يافتگان اين شناور، ميگويد: «نزديك ساعت ۱۶ روز شنبه از هرمز سوار اتوبوس دريايي شديم...» دقت كنيد: از هرمز نه از بندر شهيد حقاني!
اما نكته اينجاست كه علي اكبر صفايي كه با ايرنا مصاحبه ميكرد، شمار نجات يافتگان حادثه را هفت نفر اعلام كرد و افزود: از سرنوشت ۲۲ سرنشين ديگر اين كشتي اطلاعي در دست نيست. اما اين آمار در ديگر منابع خبري، پنج نجات يافته، شانزده جان باخته و يك نفر ناپديد ذكر شده است.
تا همينجا كافي است كه اين ابهام را در كنار اشتباه نخستي گذاريم كه با شروع سفر آخر اين شناور در شرايط جوي نامساعد آغاز شده است تا ناخودآگاه ذهن به سوي مديريت نادرست در اين اسكله و يا سطوح بالاتر امر هدايت شود. اينجاست كه ذكر تعطيل بودن اسكله و يا غير قانوني بودن استفاده از آن، نه تنها باري از مسئوليت مديران خاطي كم نميكند، بلكه ميتواند سرچشمه پرسشهاي بيشتري هم باشد.
مشكل امداد رساني در سراسر اين حادثه مشهود بود
مديراني كه وظيفه نظارتي هم دارند، ولي تا زمان حادثه انگار كه نيستند، تا جايي كه پس از ساقط شدن يك شناور فرسوده كه از جنس فايبر گلاس بوده، همه را مقصر ميدانند، جز خودشان كه مجوز رفتوآمد آن را صادر كردهاند!
اين در حالي است كه گفتوگوي بانوي ۶۵ سالهاي كه از اين سانحه نجات يافته است، بر ابهامات بزرگترين سانحه دريايي (دست كم در دهه اخير) ميافزايد؛ جايي كه خانم بهادري به فارس ميگويد: در شروع حركت ما، هوا آفتاب بود. پس از نزديك ربع ساعت يا كم و بيش، ناخدا گفت كه بنزين تمام كرده و دستپاچه شد تا اينكه افراد گروه از وي خواستند تا با گارد ساحلي (نيروهاي امدادي) تماس بگيرد... تا رسيدن نيروهاي امدادي زمان زيادي گذشت و زماني كه شناور ناجي به ما رسيد، قايق سالم و استوار بود، اما احساس ميشد كه اين گارد كارآزموده نبود و يا نيروهاي آن كارشان را درست بلد نبودند؛ نتوانستند طوري در كنار ما پهلو بگيرند كه بتوانيم سوار شناور ناجي شويم.
استاندار هرمزگان پس از عيادت از مجروحان حادثه شناور مسافري غرق شده گفت: بايد بر پايه كار كارشناسي همه جوانب اين حادثه بررسي شود و مطمئن باشيد با هر فرد و يا مجموعهاي كه در پديد آمدن اين حادثه مقصر بوده، برخورد خواهد شد... با تصميماتي كه در جلسه امروز گرفته شد، قرار شد تا از تردد شناورهاي غيرمجاز و بيكيفيت در آبهاي استان هرمزگان جلوگيري شود. / مهر
خانم بهادري در ادامه گفت: پس از اينكه شناور ناجي ما را ترك كرد، فكر كرديم كه به دنبال نيروي كمكي رفته كه به يكباره مسافران فرياد زدند «آب وارد قايق شده است!» به اين ترتيب، شناور ناجي برگشت اما نزديك نشد و فقط طناب انداخت. كمي بعد هم كه شناور ناجي هر چه خواست در كنار قايق ما قرار بگيرد، نتوانست و فقط چند بار با آن برخورد كرد كه مسافران فرياد زدند كه قايق در حال پر شدن از آب است.
و بدين شكل، سانحهاي دريايي رخ ميدهد كه از نظر تعداد قربانيان، از غرق شدن كشتي ايتاليايي كاستا كنكورديا با چهار هزار و دويست و بيست و نه نفر سرنشين هم سنگينتر تمام ميشود! شانزده جان باخته (و يك نفر مفقود) در مقابل دوازده نفر بيجان شدهٔ تايتانيك ايتاليايي!
رئيس تعميرات زير آب شركت نفت فلات قاره ايران جريان غرق شدن كشتي كوشا-۱ را اين گونه توضيح داد: در ساعت ۱۹ پنج شنبه ۲۸ مهر ماه يك فروند كشتي عملياتي به نام كوشا-۱ در ۱۱ مايلي عسلويه به دليل توفاني بودن دريا غرق شد. مأموريت اين كشتي، كيسهگذاري زير خطوط لوله تازه تأسيس فاز ۱۲ پارس جنوبي بوده است... متأسفانه، كشتي گرفتار توفان شد... در اين ميان امواج با ارتفاع ۱۲ فوت به پهلوي كشتي برخورد ميكردند و باعث جدا شدن و حركت مخزن اكسيژن به سمت پاشنه كشتي شد... اين اتفاقات در مدت زمان بسيار كوتاهي رخ داده و به همين دليل پرسنل كشتي غافلگير شدند و سيزده نفر از پرسنل كشتي جان خود را از دست دادند.
اما فارغ از اين مسائل، با تكرار غير قابل توجيهي از حوادث دريايي روبهرو هستيم كه غالبا با تلفات جاني همراه هستند و متأسفانه، تدبيري براي مقابله با آن انديشيده نشده است. تكرار حادثهاي از جنس آنچه براي شناور به ظاهر غير استاندارد كوشا ۱ رخ داد.
حوادث مشابهي كه نخستين راه مقابله با آنها، ميتواند آموزش و تربيت نيروهاي كارآزموده در اين زمينه باشد و در موازات آن، توجه به مقوله ايمنسازي شناورهاي گوناگون؛ بدين ترتييب كه تدابيري بينديشيم كه شناورهاي فرسوده، هر چه زودتر از چرخه استفاده بيرون شده تا مردم مجبور نباشند، براي مسافرتهاي دريايي، از وسايلي بدون ايمني و فرسوده استفاده كنند.
تصاويري از نجات يافتگان سانحه بندرعباس
چهارشنبه|ا|5|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]