واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: تدابير ايران براي مقابله با تحريمهاي معلق
ايران > سياستخارجي - گروه سياسي:
تحريم معلق ديروز تكرار دوباره تجربههاي شكستخورده غرب براي تشديد فشارها بر ايران بود و خاطرات 30 سال دشمني آنها با پيشرفتهاي ملت ايران را زنده كرد؛ تحريمهايي كه بياثر بودن آن از هماكنون مشخص است و حتي در سخنان برخي از مقامات اروپايي در جلسه روز دوشنبه اتحاديه اروپا مشهود بود.
نگرانياي كه روز گذشته با افزايش قيمت جهاني نفت و اظهارنظرهاي برخي مقامات روسيه و چين نمود يافت: تحريم كردن ايران فقط اوضاع را بدتر ميكند.سفيران 27 كشور عضو اتحاديه اروپا روز دوشنبه در نشستي كه در بروكسل داشتند در اقدامي عجولانه و از پيش باخته نفت را وارد بازيهاي سياسي خود كردند؛ در اين نشست اتحاديه اروپا كه مشتري 18 درصد از نفت ايران است تصميم گرفت كه از 6 ماه ديگر يعني ابتداي تيرماه 91 واردات نفت خود از ايران را قطع كند.
اروپاي ورشكسته
چنين رويكردي از سوي كشورهاي عضو اتحاديه اروپا در حالي صورت گرفت كه بحران اقتصادي اروپا، به حدي رسيده كه در ماههاي گذشته دولتهاي اروپايي از جمله انگليس كه پيشگام طرح تحريم نفتي ايران شده است طرح رياضت اقتصادي را در كشور خود پياده كردهاند. اين بحران يونان، اسپانيا و ايتاليا را كه اصليترين شركاي نفتي اروپايي ايران هستند در آستانه جدا شدن از حوزه يورو قرار داده بود. چنين وضعيتي هم بالطبع اين سه كشور را در رديف نگرانترين كشورهاي اروپايي از تحريم نفت ايران قرار داده است. مؤسسه اعتبارسنجي اقتصادي استاندارد اند پورز هفته گذشته رتبه اعتباري فرانسه و 8 كشور ديگر اتحاديه اروپا شامل ايتاليا و اسپانيا را تنزل داد. يونان به شرط كمك ساير كشورهاي اروپايي براي جبران از دستدادن امتيازاتي كه از خريد نفت از ايران به دست ميآورد، به رديف تحريمكنندگان نفت ايران پيوسته است.
وزير امور خارجه اسپانيا و ايتاليا گفتهاند مقامات عربستان سعودي به اسپانيا تضمين دادهاند تا كمبود نفت ناشي از توقف خريد نفت خام ايران را جبران خواهند كرد.اين كشورها البته فراموش كردهاند عربستاني كه ادعا كرده ميتواند با افزايش توليد خود جايگزيني براي نفت ايران باشد و نفت مورد نياز اروپا را تامين كند در روزهايي كه ليبي بهعنوان يكي از اصليترين صادركنندگان نفت درگير جنگ داخلي بود، همين ادعا را مطرح كرد و نتوانست از عهده آن برآيد.
هزينههاي بالاي تحريم
بنا به گفته كارشناسان حدود 50 پالايشگاه در دنيا براساس ويژگيها و مشخصات نفت خام ايران طراحي شدهاند كه نفت عربستان چنين كيفيتي را ندارد و نميتواند در اين پالايشگاهها تصفيه شود. بنابراين تحريم نفتي ايران هزينههاي اروپاي بحرانزده را براي تغيير سيستم پالايشگاهي خود چند برابر خواهد كرد. كارشناسان نفتي ميگويند تنها كشوري كه ميتواند كيفيتي معادل كيفيت نفت ايران را تامين كند روسيه است كه ذخاير نفتي منطقه اورالش ميتواند كيفيتي معادل نفت ايران را تامين كند. روسيه اما واكنشي تند نسبت به اين تصميم اتحاديه اروپا نشان داده و گفته است روشن است آنچه در حال رخ دادن است اعمال فشار و فرمايش است كه تلاشي براي مجازات ايران بهدليل رفتار تندش است.سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه از تحريم نفتي ايران ابراز تاسف و نگراني كرده و اظهار داشته كه همانطور كه بارها به شركاي اروپاييمان گفتهايم، اين رويكردي عميقا اشتباه است؛ تحت چنين فشاري ايران با هيچگونه مصالحهاي موافقت نخواهد كرد و هيچ تغييري در سياستش صورت نخواهد داد.
ايران عقب نمينشيند
بلافاصله بعد از تصميم اتحاديه اروپا وزارت نفت و وزارت خارجه كشورمان در بيانيههايي به اين تصميم واكنش نشان دادند. وزارت نفت در بيانيهاش نوشت كه هيچگونه نگراني درخصوص جايگزيني فروش نفت ايران با مشتريان جديد وجود ندارد؛ مردم ايران اسلامي مطمئن باشند كه وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران بهدور از تنشها و حواشي سياسي تمهيدات لازم را از مدتها قبل انديشيده و راهكارهاي لازم براي مواجهه با هرگونه چالش در موضوع انرژي را تدبير كرده است. از سوي ديگر وزارت امور خارجه هم با احضار سفير دانمارك در تهران كه كشورش نماينده رياست دورهاي اتحاديه اروپا را بهعهده دارد مراتب اعتراض شديد كشورمان به اين تصميم غيرمنطقي اروپا را اعلام كرد.
وزارت خارجه در بيانيهاي اعلام كرد بهنظر ميرسد اتحاديه اروپايي در دنبالهروي غيرمنطقي از سياستهاي آمريكا بهمنظور فرافكني مشكلات اقتصادي و اجتماعي خود، درصدد انحراف افكار عمومي از بيداري عدالتخواهانه مردمي و جنبش ضدتبعيض و سرمايهداري توسط فضاسازيهاي غيرواقعي است.در ادامه اين بيانيه تاكيد شده است: ملت ايران بارها اثبات كرده است كه هرگز تحت فشار و اقدامات ظالمانه، حاضر به دست كشيدن از حقوق مشروع و قانوني خود نبوده و مسلما با ايستادگي در چارچوب اصول عدالتخواهي و اعتقاد به صلح و ثبات بينالمللي در آينده نيز تسليم چنين روشهايي نخواهد شد و اين مسئله را به رهبران كشورهاي غربي گوشزد مينمايد كه حركت تقابلي با استقلال و پيشرفت كشورهاي مستقل به مشكلات پيچيده دنياي كنوني خواهد افزود و مسئوليت پيامد اينگونه تصميمات نسنجيده و تلاش براي ايجاد تنش و بحرانآفريني بر عهده اتحاديه اروپايي خواهد بود.
آسيا، مشتري اصلي نفت ايران
سفر مقامات اروپايي و آمريكايي به كره و ژاپن براي همراه ساختن آنها با تحريم نفتي ايران نتيجهاي مطلوب براي آنها نداشته است. مقامات عربستان خواستهاند كه چين را قانع كنند تا به جاي ايران نفت عربستان را بخرد كه پاسخ منفي گرفتهاند. وزير نفت هند نيز اعلام كرده است كه كشورش قصد دارد تا آنجايي كه ميتواند از ايران نفت وارد كند زيرا شرايط براي چنين كاري مطلوب است. هند چهارمين مصرفكننده بزرگ نفت در جهان است و حدود 12 درصد نفت مورد نيازش را از طريق جمهوري اسلامي ايران تامين ميكند. كشورهاي آسيايي با خريد 65 درصد از نفت ايران بزرگترين مشتريان نفت كشور ما هستند. 11 درصد از نفت ايران را هم تركيه و آفريقاي جنوبي ميخرند.
غرب شكست خورده در خاورميانه
بعد از 33 سال كه ايران تمام تحريمهاي غربي را دور زده و هر تحريمي با ايدهاي جديد از سوي ايران همراه شده است حالا تحليلگران از تحريم نفتي ايران بهعنوان آخرين حربه غرب عليه كشورمان ياد ميكنند.آلساندرو لاتانزيو، نويسنده و تحليلگر ايتاليايي در گفتوگويي اظهار داشته كه آمريكا، فرانسه، انگليس و ناتو با برهم خوردن توازن قوا در خاورميانه مجبور شدهاند از تحريمهاي مالي و نفتي بهعنوان آخرين حربه عليه ايران استفاده كنند. او گفته كه تحريم نفت ايران پس از شكست تمامي تلاشها براي توقف پيشرفت اقتصادي - صنعتي اين كشور، به منزله آخرين دستاويز بلوك ناتو براي فشار بر ايران است و يك خودزني سياسي - اقتصادي است. در يك سال گذشته بسياري از ديكتاتورهاي وابسته به غرب ازجمله بن علي در تونس، مبارك در مصر، قذافي در ليبي و آخرين آنها صالح در يمن كه ازجمله مهمترين شركاي غرب بودند توسط انقلابهاي مردمي كه با الگوگيري از انقلاب اسلامي ايران رخ داده، سرنگون شدهاند.
سه|ا|شنبه|ا|4|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]