واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري/پايتخت معنوي ايران در ازدحام ميليوني زائران قفل مي شود
پايتخت معنوي ايران در ازدحام ميليوني زائران قفل مي شود
مشهد - خبرگزاري مهر: روزهاي منتهي به پايان صفر در راه است، مردم دين باور ايران اسلامي و مسلمانان ساير كشورهاي در اين ايام به مشهد به عنوان يك كانون تجمع نگاه مي كنند، اما ازدحام ها، به دليل فقدان زيرساخت ها، شهر را قفل مي كند.
به گزارش خبرنگار مهر، از دهه هاي گذشته روزهاي اربعين تا شهادت امام رضا(ع) شاهد حضور زائران است. اين استقبال و حضور هر سال دامنه گسترده تري مي يابد به طوري كه پيش بيني مي شود، در 10 روز پيش رو بيش از 5 ميليون زائر وارد مشهد شوند.
رضا صبوري از شهروندان مشهدي مي گويد: در اين روزهاي شلوغ، حضور كاروانهاي عزاداري مزيد بر علت مي شود چرا كه آنان با هم در مراسم عزاداري و در قالب هيئت هاي سينه زن و زنجير زن حاضر و در هنگام تردد نيز دسته جمعي حركت مي كنند.
وي مي افزايد: گره هاي ترافيكي، تجمع براي رسيدن به مراكز اقامتي ارزان، ازدحام در پايانه هاي مسافربري از فرودگاه تا راه آهن و پايانه اتوبوس، بر شهروندان فشار وارد مي كند و اداره مشهد را سخت مي كند.
به گفته صبوري از سال گذشته كوشش براي كاهش مشكلات افزايش يافته است اما حقيقت آن است كه تا بافت مركزي و فرسوده شهر كه قديمي ترين پروژه كشور است سرو سامان نگيرد، گرهي باز نمي شود.
شهر امام رضا
مشهد، شهر امام رضا(ع) و كانون الهام ميليون ها عاشق اهل بيت است. در سال 202 هجري قمري هشتمين ستاره سپهر امامت در اين ديار شربت نوشيد و تا عرش خدا اوج گرفت.
از 12 قرن پيش، مضجع آن امام معصوم به عنوان يك منبع نور خراسان را منور ساخت و مشهد رضوي را در فراز و نشيب گذر زمان در مسير عمران و آباداني پيش برد.
مشهد كه تا 1200 سال پيش قطعه اي بي نشان در ديار توس محسوب مي شد به مدد بارگاه كبريايي حضرت و حضور زائران بال سوخته حرم شريف امروز به دومين كلانشهر مذهبي جهان و بزرگترين قطب زيارتي كشور تبديل شده است.
مشهد كه از توسعه دو روستاي تابران و نوغان شكل گرفته بود طي سده هاي گذشته به دليل جاذبه هاي فراوان بر رونق و آباداني خود افزود به گونه اي كه هم اكنون افزون بر دو ميليون و 500 هزار نفر جمعيت در اين شهر بزرگ ساكن و سالانه 25 ميليون زائر به اين منطقه سرشار از جاذبه هاي معنوي و تاريخي سفر مي كنند.
شواهد حاكي از آن است، كه گرچه توسعه شهر مشهد پس از حمله مغول و بناهاي مشهوري مثل مسجد گوهرشاد در سال 841 هجري قمري ساخته شده است اما بيشتر رشد اين شهر در قرن معاصر صورت گرفته است.
مشهد طي 30 سال گذشته از حيث وسعت 5 برابر و از نظر جمعيت نيز رشد چشمگيري كرده است.
ضرورت بازسازي بافت مركزي
اكبر يزدي پور معلم تاريخ مي گويد: مشهد اين روزها نيز مثل چلچراغ در شبستان ايران نور مي پاشد و با سفر مسافران داخلي و خارجي مركز اصلي هتلداري و پيشه وري در كشور شده است، سالانه 250 ميليون تومان نقدينگي ايرانگردان و جهانگردان در اين شهر هزينه و دهها شغل مستقيم و غير مستقيم بوجود آمده است.
وي مي افزايد: وجود 10 هزار واحد صنفي كه بيشتر آنها عرضه كننده سوغات نظير نبات، زرشك، زعفران، مهر و تسبيح و پوشاك و غذاهاي محلي هستند ستون فقرات اشتغال در اين منطقه از كشور محسوب مي شود.
وي مي گويد: در سال هاي اخير بازسازي اطراف حرم مطهر امام رضا(ع) كه محل اصلي توقف و اقامت و رفت و آمد زائران محسوب مي شود در دستور كار قرار گرفته است.
در اين راستا سه مجموعه براي بازساي بافت مركزي مشهد و گسترش فضاهاي زيارتي و سياحتي عرضه شده اند.
قرار بود در اين پروژه عظيم كه بزرگترين پروژه عمراني كشور است 600 هزار متر مربع به مكانهاي زيارتي شامل صحن ها، رواق ها افزوده شود كه با سرمايه گذاري دو هزار ميلياردي آستان قدس رضوي محقق شد.
كمي آن طرفتر يعني آنجا كه بافت مركزي مشهد با ساختمان هايي هفتاد ساله و صد ساله قرار گرفته است، وزارت مسكن و شهرسازي قصد تخريب و سپس احداث خيابان هاي جديد و هتلها، سراها و بازارهاي خريد را دارد.
شهرداري هم موظف شده است تا با ساماندهي حمل و نقل شهري از طريق راه اندازي قطار شهري و تقويت ناوگان اتوبوس ها و تاكسي ها و كيفيت بخشي به خيابانها و معابر شهر به شكل گيري سيماي مشهد كمك كند.
تاكنون از سوي آستان قدس رضوي 2 هزار ميليارد ريال اعتبار براي ساخت 388 هزار متر مربع صحن و رواق و ساختمان هزينه شده است.
شهرداري هم گام اول را در خصوص خريد خانه هاي كلنگي و تخريب بناهاي قديمي مركز شهر برداشته است.
تاكنون حدود 2500 ميليارد ريال پول از منابع آستان قدس رضوي و دولت براي افزايش جاذبه ها و كاهش مشكلات زائران در دهه هاي آتي خرج شده است كه به نظر مي رسد چاشني كمي شتاب به ويژه در پيرامون حرم و مبادي منتهي به آن مي تواند به اين كوشش طاقت زا جلوه بيشتري ببخشد.
در جريان بازسازي اطراف حرم حدود 300 مسافرخانه و هتل تخريب شده است از آنها طي دهه اخير با اعطا تسهيلات و ساخت هتل آپارتمان ها جبران شده است اما واقعيت حاكي از آن است كه مشكل كمبود جا براي زوار همچنان يك مشكل اصلي است.
انتظار مي رود افزايش آهنگ سازندگي در اين پروژه عظيم، مشهد را در دهه آينده به نگيني در ايران تبديل كند.
كلام آخر
هر چند به رغم انتشار اوراق مشاركت و وعده هاي دولت براي تامين مالي طرح ميدان شهدا و تعريض خيابان هاي اصلي منتهي به حرم، سرعت لازم در بازسازي اين محدوده احساس نمي شود، محمود صلاحي استاندار خراسان رضوي به تازگي از تامين اعتبار لازم براي پايان بخشيدن به روند ساخت و ساز بافت مركزي و اطراف حرم خبر داده است اينكه خبر چقدر عملياتي شود، بايد منتظر ماند.
.................
گزارش: محمد ابراهيمي
© 2003 Mehr News Agency .
پنجشنبه|ا|22|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]