واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: سير تكاملي لپتاپ در 10 مرحله
به گفته كريس گارسيا اولين كامپيوتر قابلحمل در سال 1981 به نام Osborne1 با دو فلاپي ديسك و صفحهنمايشي به اندازه 5 اينچ به جهان معرفي شد.
1. معرفي
اين تصوير دو روزنامهنگار حيرتزده ژاپني را نشان ميدهد كه از ديدن جديدترين محصول شركت سوني – Lifestyle pc از سري p به قيمت 900 دلار- و تغييرات ظاهري انجام شده روي آن ابراز شگفتي كردهاند. كريس گارسيا – متصدي موزه تاريخشناسي كامپيوتر ميگويد: زمان نشان خواهد داد كه دستگاهي مانند Lifestyle pc به وزن 4/1 پوند با صفحهنمايشي به اندازه 8 اينچ آيا يكي از شاخههاي اصلي شجرهنامه سير تكاملي لپتاپ به شمار ميرود يا فقط جزو يكي از شاخههاي فرعي آن محسوب خواهد شد. در اين شماره به سيرتكاملي لپتاپ در گذر زمان و اينكه لپتاپهاي فعلي چه پروسهاي را از نظر زماني و شكل ظاهري طي كردهاند تا به موقعيت كنوني خود رسيدهاند پرداخته شده است.
2. اولين كامپيوتر قابل حمل
به گفته كريس گارسيا اولين كامپيوتر قابلحمل در سال 1981 به نام Osborne1 با دو فلاپي ديسك و صفحهنمايشي به اندازه 5 اينچ به جهان معرفي شد. وزن اين كامپيوتر 5/24 پوند بود و صفحهكليد آن با يك كابل به كامپيوتر متصل ميشد. اين صفحه كليد نيز نقش درب لپتاپ را به عهده داشت. اين كامپيوتر به اندازهاي كوچك بود كه ميشد آن را در قسمت زيرين يك صندلي هواپيما جا داد. Osborne1 به برخي نرمافزارها از قبيل :WordStar كه نقش Word كنوني را داشته، صفحه گسترده SuperCalc و زبان برنامهنويسي BASIC مجهز بود. 3. اولين كامپيوتر تجاري
زماني كه Osborne 1 به جهان عرضه و به عنوان اولين كامپيوتر تجاري موفق شناخته شد ماشينحسابهايي مجهز و قابل برنامهريزي به نام Sharp PC-1211 نيز توليد شدند و به رقابت با آنها پرداختند. اين ماشينحسابها در اندك زماني توانستند بازار را تحت كنترل خود درآورند. اينگونه ماشينحسابها نيز در ليست اولين كامپيوترهاي قابلحمل قرار گرفتند. برخي از افراد آن را تحت نام TRA-80 PC1 ميشناسند كه با مارك تجاري Radio Shock فروخته ميشد. طول اين ماشينحساب 6 اينچ بود كه از Osborne1 كوچكتر و قابليت برنامهريزي به زبان بيسيك را نيز داشته است.
4. اولين نوتبوك
Epson HX-2 در سال 1981، به عنوان اولين نوتبوك معرفي شد و حمل و نقل آساني داشت. اين كامپيوتر در ميان بسياري از كامپيوترهاي قديمي موجود در موزه، اولين كامپيوتري است كه شباهت زيادي به نتبوكهاي فعلي دارد. وزن تقريبي اين دستگاه 5/3 پوند و صفحهكليد آن كامل است. صفحه نمايش اين نوتبوك به اندازهاي بود كه 4 خط از يك متن 20 كاراكتري را در خود نشان ميداد. پرينتري به اندازه يك ماشينحساب، محفظهاي پلاستيكي بهعنوان كيس قابلحمل و يك نوار چرخان (tape drive) براي ذخيره اطلاعات در اين كامپيوتر تعبيه شده بود. اين نوتبوك نيز با برنامه بيسيك سازگاري داشت. 5. اولين لپتاپ تاشو
در سال 1982، اولين نوتبوك با صفحهنمايش تخت و درب تاشو كه پس از تمام شدن امكان خم شدن روي كامپيوتر را داشت ساخته و به نام Grid Compass 1100 روانه بازار شد. سازمان فضايي ناسا طراح اين نوع از لپتاپها بود و در بسياري از ماموريتهاي فضايي شاتل در دهههاي 1980 و 1990 از آنها استفاده ميكرد. عكس حاضر كامپيوتر STS 51G را در يكي از ماموريتهاي ناسا در سال 1985 نشان ميدهد. اين كامپيوتر با سيستمعامل مخصوص خود سازگاري داشته و شامل نرمافزارهاي Word، صفحه گسترده و مديريت اطلاعات بوده است. Grid Compass 1100 كه از فلز منيزيم ساخته شده بود جزو اولين لپتاپهاي سخت و نيرومند شناخته شده و قيمت آن 8 هزار و 100 دلار بوده است.
6. تحولي ديگر
ورود MicroOffice RoadRunner تحول بزرگي در سير تكاملي لپتاپها به وجود آورد. اين لپتاپ نيز مانند لپتاپهاي توليد شده سال 1982 به صورت تاشو طراحي شده بود. همزمان با ورود اين كامپيوترها به جهان، تكنولوژي LCDهاي گرانقيمت و امكان افزايش ظرفيت ذخيرهسازي اطلاعات كامپيوترها نيز مطرح شد.
7. روياي خبرنگاران
در سال 1983 زماني كه شركت ژاپني Kyocera كامپيوترهاي قابلحمل خود را معرفي كرد همه چيز به خوبي پيش ميرفت و اين مدلها با نام Kyotronic در ژاپن به فروش ميرفتند. شركتهايي مانند Trandy، NEC و Olivetti با خريد امتياز طراحي از شركت Kyocera سري TRS-80 مدل 100 را به فروش رساندند.
كيبردهاي بزرگ و صفحه نمايشهاي السيدي قادر به نمايش 8 رديف از 40 كاراكتر بودند. ابزار پردازش لغت، منجر به محبوبيت اين ماشينها ميان روزنامهنگاران شد. 4 باتري AA قادر بودند اين ماشينها را به مدت 20 ساعت شارژ كنند. قيمت اين مدلها از حدود 800 دلار آغاز ميشد.
8. اپل هم وارد بازي ميشود
در سال 1989 كامپيوترهاي قابلحمل مكينتاش، اپل را وارد بازي كردند و اين نوع كامپيوترهاي اپل وارد مرحله شكوفايي شدند. وزن ماشينهاي جديد كه با باتريهاي اسيد سربي كار ميكردند 16 پوند و داراي صفحهنمايشهايي مجهز به Active Matrix بودند. اين فناوري در زمان خود يك تكنولوژي برتر به شمار ميرفت. بر چسب قيمت اين كامپيوترها 6500 دلار بود اما برخلاف موفقيت بالا در زمان خود فروش خوبي در بازار كسب نكردند. 2 سال بعد PowerBook 100 توانست رقم بالاي فروش را به خود اختصاص دهد. گارسيا گفت: "اين مدلها منجر به شكلگيري فاكتورهايي شدند كه امروز به راحتي قابل تشخيص هستند".
9. نتبوكي با طراحي مدرن
در سال 1992 شركت IBM با معرفي نتبوكهاي سري ThinkPad با مداد پاككنهاي شبيه به ماوسهاي TrackPoint، صفحهنمايشهاي رنگي TFT و 104 اينچي، طراحي باريك و مشكي مات، موجي از تغييرات و نارضايتي را ايجاد كرد. اولين سري 700C ها بودند كه داراي يك پردازنده 25 مگاهرتزي، ديسك سخت 120 مگابايتي و برچسب قيمت 4350 دلاري بودند. وزن اين نتبوكها 7/5 پوند بود. اين وزن به عنوان استانداردي براي سري لپتاپهاي Lenovo كه در حال حاضر فروخته ميشوند تبديل شد. بنا بر گفته گارسيا، ThinkPadها آغازگر مرحلهاي به نام متجانسسازي ماشينها هستند.
10. هر كودك يك XO
لپتاپهاي ارزان، كممصرف و مقاوم براي هر كودك در كشورهاي در حال توسعه روياي نيكولاس نگروپونت -دانشمند علوم كامپيوتري در موسسه فناوري ماساچوست- بود. لپتاپهاي XO ابزاري براي تحقق اين رويا هستند. اولينبار در سال 2007 لپتاپهاي 200 دلاري به كشورهايي مانند پرو ارسال شد. گارسيا گفت: اگرچه لپتاپهاي XO فقط در چند زمينه محدود به خوبي كار ميكند اما ميتوانند يك ماشين عالي براي بچهها باشند و به هيچ عنوان نميتوان آنها را يك وسيله بيارزش به شمار آورد.
يکشنبه|ا|18|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 224]