واضح آرشیو وب فارسی:حيات: سينماي دفاع مقدس از نگاه كارگردانان/1/ اسماعيل براري در گفتگو با حيات: كاركرد اصلي سينماي دفاع مقدس بازنگري جنگ است
تهران- حيات
اسماعيل براري گفت: وظيفه اصلي فيلم هاي جنگي با توجه به تغيير شرايط بازنگري و موشكافي جنگ و زواياي پنهان آن است.
هر سال تعدادي فيلم در ژانر دفاع مقدس وارد جشنواره بين المللي فيلم فجر مي شوند و پس از نمايش و داوري جايزه مي گيرند. در اين بين برخي آثار شاخصي مي شوند و برخي تنها نمايشي از ظواهرند و جز در پرونده كاري آفريننده، نامي از آنها باقي نمي ماند.
امسال و در بيست و هفتمين تجربه جشنواره بين المللي فيلم فجر نيز شاهد حضور فيلم هايي در ژانر دفاع مقدس هستيم. فيلم هاي «آنسوي رودخانه»، «اخراجي ها 2»، «به كبودي ياس»، «گزارش مريم» و «كودك وفرشته» آثار حاضر در گونه سينمايي دفاع مقدس در فجر 27 هستند.
در سال هاي گذشته نيز بسياري از كارگردانان سينما به ساخت فيلم در ژانر دفاع مقدس پرداخته اند. سينماي دفاع مقدس يا همان سينماي جنگ در ايران با ساخت مستند از شهريورماه سال 59 شروع شد. از سال 60 دفاع مقدس به موضوعي براي فيلم هاي سينمايي تبديل شد.
در بحبوبه جنگ و در سال 64، ساخت 4 فيلم، نگاه تازه اي را براي سينماي دفاع مقدس رقم زد. البته اشاره اي كوتاه به صحبت شهيد آويني در خصوص سينماي دفاع مقدس خالي از لطف نيست. وي معتقد است: «اگر جنگ ما نيز از زمره جنگهايى بود كه در اين قرون اخير در كره زمين رخ داده است، بنده خود از نخستين كسانى بودم كه از نظرگاهى مخالف با جنگ فيلم مىساختم.»
در آستانه برگزاري بيست و هفتمين دوره جشنواره بين المللي فيلم فجر با تعدادي از كارگردانان سينما گفتگو كرديم كه از نظر مي گذرد.
اسماعيل براري، كارگردان در گفتگو با خبرنگار فرهنگي حيات با اظهار خوشنودي از حضور فيلم هاي دفاع مقدسي در دوره بيست و هفتم جشنواره فيلم فجر گفت: حجم اندك فيلم هاي دفاع مقدس اين تصور را ايجاد مي كند كه گويي افرادي از بعث در ايران حضور داشته و ماموريت شان عقيم كردن فيلم هاي جنگي است.
وي افزود: متاسفانه سينماي جنگ در ايران سير قهقرايي دارد. آزاد نبودن فيلم سازها يكي از دلايل اين مشكل است. بعد از گذشت سال ها هنوز برخي از مسائل جنگ پنهان مانده كه تنها پاسخ هايي پراكنده براي آن ها وجود دارد. اين پاسخ ها به هيچ وجه قانع كننده نيستند.
براري ادامه داد: يكي از زواياي پنهان جنگ مساله خائنين است. بسياري از عمليات هاي ما قبل از اجرا لو رفته بود. اين افراد كه بودند و حالا كجا هستند؟ سرنوشتشان چه شد؟
اين كارگردان سينما هدف اصلي فيلم جنگي را تهييج مردم براي دفاع توصيف كرد و گفت: نبايد براي ايران امروز فيلم جنگي، آن هم براي تهييج، بسازيم. مردم با كه بجنگند؟ در اين دوره فيلم جنگي علي رغم هدف اصلي اش قرار نيست مردم را به هيجان بياورد.
براري در اين باره افزود: به عقيده من نمي توان حفظ ارزش ها را هدف اصلي فيلم جنگي معرفي كرد. ارزش ها به خودي خود و به خاطر ارزش بودن حفظ مي شوند.
وي با بيان اين كه تا كنون تنها بخش اندكي از گل هاي جنگ را هرس كرده ايم، گفت: سطحي نگري نسبت به جنگ يكي از دلايل عدم استقبال مردم است. در اين ميان نه فيلم ساز قانع مي شود و نه مخاطب ارضا. نمي توان از فيلم سازي كه خود قانع نشده اند، انتظار خلق اثر هنري موثر داشت.
وي تاكيد كرد: با وجود همه مشكلات در خصوص منابع و زواياي پنهان جنگ همه چيز به همين جا ختم نمي شود. مشكلات و موانع بسياري در ساخت فيلم جنگي وجود دارد.
براري در پايان جشنواره فجر خوبي را براي اهالي سينما آرزو كرد.
يادآور مي شود براري امسال با فيلم «گزارش مريم» در گونه دفاع مقدسي جشنواره حضور دارد. تصويربرداري اثر در اواخر آبان ماه امسال به پايان رسيده و ساخت موسيقي فيلم در كشور اسپانيا و بخش لابراتوار و صداگذاري آن از سوي حسين مهدوي هم زمان در حال پيشرفت هستند.
براري پيش از اين به خبرنگار ما گفته بود: «عوامل سازنده فيلم شبانه روز در حال كار هستند اما هنوز مراحل صداگذاري و آهنگسازي به پايان نرسيده و اميدوارم فيلم تا زمان جشنواره آماده شود.»
«گزارش مريم» روايت زندگي دكتر پارسا است كه براي راهاندازي يك بيمارستان تخصصي به همراه دخترش "بهار" عازم منطقه خرمشهر مي شود. بين پدر و دختر سكوت قهرآلودي برقرار است كه بهظاهر به اين سفر مربوط ميشود. در آنجا بهار دفترچه خاطرات دختركي همسن و سال خود بهنام مريم را مييابد كه 25 سال پيش در چنين روزي آن را افتتاح كرده است. يعني 2 روز مانده به بازگشايي مدارس و آغاز جنگ ايران و عراق...
پايان پيام
دوشنبه |ا| 7 |ا| بهمن |ا| 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]