واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: HP در ايران؛ گزارشي كه بيخ پيدا كرد
از آنجا كه دوبي، خود كارخانه و توليدي ندارد بنابراين كل اين معاملات، مربوط به صادرات مجدد است كه امارات را در صف اول شركاي تجاري ايران قرار داده است.
شاهرخ انوشيرواني-داستان از يك گزارش به نظر ساده آغاز شد؛ گزارشي كه در آن، فرح استاكمن، گزارشگر نشريه بوستون گلوب بازار پررونق محصولات HP در ايران را به نقد كشيد و گفت كه اين ارتباط ناقض تحريم هاي اعمالي آمريكا عليه ايران است.
دولت آمريكا به موضوع حساس شد و HP ناگزير با اعلام اطلاع از فروش رفتن محصولاتش درايران، قول داد موضوع را جدي بگيرد. اما در اين ميان پاي شركتهاي ديگري هم وسط است. از سويي ردينگتون كه به واسطه محبوبيت HP در ايران رشد كرده و از سوي ديگر خيل عظيم كمپاني هاي مستقر در دوبي و واردكنندگان ايراني ساير محصولات آمريكايي كه ميترسند پس لرزههاي اين گزارش كسب و كار آنها را هم ويران كند؛ تا جايي كه شنيده مي شود واردكنندگان بزرگ كالاهاي كامپيوتري در ايران تا كنون حد اقل در 3 جلسه موضوع را به بررسي گذاشته اند.
در مطالبي كه ميخوانيد آخرين تحولات اين كشمكش وارداتي بررسي شدهاست.
شركتهاي بزرگ فروشنده تجهيزات رايانهاي در دوبي، تجارت قابل ملاحظهاي با ايران دارند. از آنجا كه دوبي، خود كارخانه و توليدي ندارد بنابراين كل اين معاملات، مربوط به صادرات مجدد است كه امارات را در صف اول شركاي تجاري ايران قرار داده است.
كمپانيهاي اماراتي، سود قابل ملاحظهاي را در اين معاملات به دست آوردهاند و بسياري از تجار ايراني نيز، براي قرار گرفتن در اين زنجيره بازرگاني، مقيم دوبي شدهاند.
طي چند هفته گذشته، كمپانيهاي اماراتي با احتياط بيشتري رفتار ميكنند كه باعث تاخير در ارسال كالا شده است. اين كمپانيها، همان قدر كه حفظ سهمشان در بازار ايران برايشان اهميت دارد، تلاش ميكنند تا قراردادهاي نمايندگيشان با توليد كنندگان اصلي تجهيزات را هم حفظ كنند.
حدود 13 سال قبل، كلينتون، رييسجمهور وقت امريكا، فرمان تحريم بازرگاني ايران را امضا كرد اما كمپانيهاي امريكايي با استفاده از يك شركت واسطه در يك كشور سوم، به ارسال محصولاتشان ادامه دادند و سهمشان را در بازار ايران حفظ كردند.
اكثر اين كمپانيهاي واسطه در امارات متحده عربي و به ندرت در اروپا، قرار داشتند و ايرانيها و همچنين هنديهاي ساكن دوبي، نقش اصلي را در برقراري اين رابطه تجارتي بازي ميكردند.
از آنجا كه تحريم امريكا عليه ما، وجهه و ارزش بينالمللي نداشت و در ساير كشورها، بلا اثر بود، بنابراين اين فرايند، به سادگي منجر به بي اثر شدن تحريمها ميشد و كالاهاي ساخت امريكا، به طور غير مستقيم در اختيار كاربران ايراني قرار ميگرفت.
به همين دليل حضور نوت بوكها، پرينترها و اسكنرها با انواع و اقسام ماركهاي معروف در پاساژهاي تهران، بسيار عادي و متداول بوده و هست.اما اخيرا تحركات رسانهاي در آن سوي آبها، نگرانيهايي را براي فعالان صنف رايانه در تهران و دوبي، به وجود آورده است.
چند روز قبل، روزنامه Boston Globe، در يك مقاله تهاجمي، حمله شديدي را متوجه كمپاني امريكايي HP كرد كه موضوع مقاله، تحريم ايران توسط ايالات متحده و رعايت نشدن اين قوانين توسط HP (هيولت پاكارد) بود.
كمپاني اماراتي ردينگتون Redington (واقع در دوبي و جبل علي) نيز كه داراي دفتر نمايندگي در تهران است و به بركت فعاليتش در ايران طي سالهاي گذشته، رشد قابل توجهي داشته، به عنوان توزيع كننده رسمي محصولات HP، از حمله نوك تيز چاقوي نويسنده مقاله، بي نصيب نمانده است.
نويسنده با استفاده از تكنيكهاي ژورناليستي، به شكل بسيار اغراق شده، داستان فروش پرينترها و اسكنرهاي HP در ايران را شرح ميدهد و چنان شاخ و برگي به ماجرا ميدهد كه گويا اتفاق عجيب و غريبي افتاده است.
نويسنده شرح ميدهد كه در يك خيابان شلوغ و پر رفت و آمد در شهر تهران، پشت يك در بي نام و نشان و بدون علامت، پرينترهاي هيولت پاكارد تا سقف انبار، روي هم چيده شده است. انبوهي از موتورسواران (يعني پيك بادپا)، در يك صف در انتظار هستند تا پرينترها را به دست مشتريان در اين پايتخت وسيع برسانند.
خانم فرح استاكمن نويسنده مطلب طوري ماجرا را شروع كرده كه گويي به جاي فروش يك دستگاه ساده و معمولي پرينتر، دارد در مورد يك شبكه مخوف صحبت ميكند.
در ادامه مقاله آمده است كه با وضع تحريم امريكا عليه ايران، HP قراردادي را با يك شركت كوچك اماراتي به نام ردينگتون، امضا كرد تا از طريق اين شركت، به فروش عظيم محصولاتش در ايران ادامه دهد و به اين ترتيب، تحريم را دور بزند. وي سپس يادآور ميشود كه كمپاني ردينگتون كه اكنون، چنين بزرگ و عظيم شده در آن زمان تنها سه نفر پرسنل داشته است.
نويسنده در ادامه به توضيح درباره گسترش شركت ردينگتون در ايران ميپردازد و بعد، با نام بردن از يك شركت ايراني در مركز تهران به شرح فعاليتش ميپردازد. سپس مقدار مختصري هم به فتوكپيهاي زيراكس ميپردازد و دوباره به HP و ردينگتون، باز ميگردد.
با چاپ غير منتظره اين مقاله، ردينگتون به طور حرفهاي سكوت كرده ولي مطالبي در پاسخگويي به مقاله مذكور و در دفاع از ردينگتون منتشر شده است.
يكي از استدلالهاي ارايه شده در مقالههاي دفاعي آن است كه اين وضعيت فقط مختص پرينترهاي HP نيست و اگر نگاهي به سايتهاي فروش نوت بوك انداخته شود ميتوان فروش انواع برندهاي درجه يك امريكايي در ايران را ملاحظه كرد و تمركز مطبوعاتي بر شركت ردينگتون، سوال برانگيز است.
چنين روش پاسخگويي باعث ايجاد مشكل براي فروشندگان ديگر ماركها و قرار گرفتن فعاليت آنها در زير ذرهبين انتقاد در آينده خواهد شد.
استدلال دفاعي دوم آن است كه اصولا فروش كالا در دوبي به صورت زنجيرهاي طويل است، يعني توليد كننده به توزيع كننده اصلي (distributor) ميفروشد و سپس كالا به يك توزيع كننده جز (sub-distributor) فروخته شده و سپس به يك صادر كننده مجدد ( re-exporter) و بعد در اختيار يك فروشنده ( reseller) قرار ميگيرد. بنابراين پيگيري و مانيتور كردن كالا و نظارت بر آن تا رسيدن آن به دست مصرف كننده نهايي end user، عملي پرهزينه و غير ممكن است.گرچه فروش پرينترهاي HP به ايران از طريق يك فروشنده و واسطه سوم در امارات، عملي قانوني است اما اين انتقاد مطبوعاتي، اسباب نگراني تجار كامپيوتر در امارات را فراهم كرده و باعث احتياط و وسواس بيشتر آنها ميشود و افزايش هزينهها را براي واردكنندگان به همراه ميآورد.
شنبه 21 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]