واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: بورس و بازار - شكايت ميكنيم
بورس و بازار - شكايت ميكنيم
گروه اقتصاد:مجادلات ميان شركت سهامي نمايشگاهها و راهنمايي و رانندگي همچنان ادامه دارد. روز گذشته نيز مديرعامل شركت نمايشگاهها، مسوولان راهنمايي و رانندگي تهران را دعوت به مناظره تلويزيوني كرد. او در شرايطي چنين ابراز عقيده ميكرد كه راهنمايي و رانندگي قصه نمايشگاه را تمام شده تلقي كرده بود. رئيس شركت نمايشگاهها حتي راهنمايي و رانندگي را متهم به همراهي با توطئههاي بيگانگان كرده بود و راهنمايي و رانندگي نيز چنين اظهارنظرهاي را بازي سياسي خواند. از سوي ديگر مديرعامل شركت نمايشگاهها اعلام كرد در صورتي كه مشكلي براي برگزاري نمايشگاهها ايجاد شود، اين نهاد دولتي به قوه قضائيه عليه راهنمايي و رانندگي شكايت خواهد كرد.
سياستورزي در شهرداري
چهار سال پيش اولين جرقههاي بحران نمايشگاه بينالمللي زده شد. شهردار تهران هنوز از ساختمان كناري خيابان بهشت به خيابان پاستور كوچ نكرده بود تا پس از شهرداري، كشورداري را نيز تجربه كند ولي او در همان مقام شهرداري هم رئيس دولت وقت را به چالش كشيده بود. تيتر اول روزنامه ارگان شهرداري به اظهارنظرهاي محمود احمدينژاد در مورد مخالفت او با برگزاري نمايشگاه عرضه كالاهاي نوروزي اختصاص يافته بود و روزنامههاي اصلاحطلب هم در انتقال ديدگاههاي مردان دولتي كم نميگذاشتند: «يك روز پيش ايشان (محمود احمدينژاد) رفتيم تا در مورد برگزاري نمايشگاه بهاره گفتوگو انجام دهيم ولي ايشان قبول نكردند.» مذاكرات چهار سال قبل را يكي از اعضاي اصلي شوراي اصناف كشور روايت ميكند. دولت اصلاحات با بحران تنظيم بازار مواجه بود ولي شهرداري هم سر سازگاري نداشت. شهرداري روايت ميكرد، برگزاري نمايشگاه به ترافيك دامن خواهد زد و چنين اتفاقي را شهردار تهران بايد برطرف سازد. همان سال محمود احمدينژاد با اشاره به اينكه در شرايط فعلي نمايشگاه بينالمللي تهران از لحاظ شهرسازي در موقعيت مناسبي قرار ندارد و تراكم تردد در محدوده نمايشگاه باعث اغتشاش در عبور و مرور و اتلاف منابع ملي، وقت و انرژي مردم ميشود، اين تصميم را قطعي و غيرقابل برگشت دانسته و گفته بود كه براساس قانون موظفيم هرگونه كاربري مزاحم براي شهر تهران را برطرف كنيم و مانع تضييع حقوق شهروندان شويم. از سوي ديگر هر پروژهاي هرقدر هم درآمدزا باشد نبايد بر آسايش و حقوق شهروندان ترجيح داشته باشد.
داستان به همين اظهارنظرها محدود نشد. شهردار وقت تهران نامهاي به معاون خدمات شهري خود مينويسد. آقاي معاون براساس اين حكم مامور ميشود تا از برگزاري نمايشگاه جلوگيري كند. اداره حقوقي شهرداري مامور ميشود تا موضوع توافقنامه اين نهاد با وزارت بازرگاني را پيگيري كند. دستورالعملها بهگونهاي صادر شده بود تا نمايشگاهي برگزار نشود. پيشتر وزارت بازرگاني و شهرداري تهران توافقنامهاي را در سال 82 به امضا رسانده بودند تا نمايشگاه بينالمللي را به گوشهاي ديگر از شهر انتقال دهند. شهرك آفتاب اولين محلي نام گرفت كه مديران دولت هشتم براي احداث نمايشگاه آن را كانديدا كرده بودند. اما پروژه پيش از آنكه كليد بخورد، شكست خورده بود. 26 مرداد سال 83 رئيسجمهور بر اثر افزايش دامنه فشارهاي شهرداري تهران براي وزير كشور نامهاي را ارسال ميكند كه محتواي آن بر انتقال نمايشگاه تاكيد دارد.
سناريوي نمايشگاه ادامه مييابد تا زماني كه رئيسجمهور وادار ميشود تندترين سخنراني خود را ايراد كند. او به شهرداري تهران اندرز ميدهد تا داستان نمايشگاه را شهرداري به بحران سياسي بدل نسازد. شهرداري بر قصه ترافيك تاكيد داشت ولي يكي از معاونان وزارت بازرگاني هنگامي كه ساختمان شماره دو اين نهاد دولتي را ترك ميكرد با نمايندگان رسانههاي گروهي مواجه شد. او اينبار دغدغههاي گذشته را پيش روي نداشت تا چنين جملاتي را بر زبان جاري سازد: «قصد آنها سياسي بود.» سالها از داستان نمايشگاه ميگذرد ولي همچنان قصه سياستورزي مردان اقتصادي و دلنگراني دلتمردان ادامه مييابد.
اولين قصه
هنگامي كه جدال سالهاي 83 به پايان رسيد، بسياري گمان ميبردند سناريوي ناتمام نمايشگاه به پايان رسيده است ولي باز هم اتفاقي تازه رخ داد تا نمايشگاه بينالمللي تهران كماكان حاشيهساز باقي مانده باشد. هفته گذشته راهنمايي و رانندگي تهران نمايشگاه بينالملي را پلمب كرد تا گره كور ترافيكي شهر برطرف شده باشد ولي اوضاع چنان كه تصور ميپنداشتند، پيش نرفت. مديرعامل شركت نمايشگاهها به سرعت در ميدان اظهارنظرهاي رسانهاي حاضر شد و خبر از پرداخت 300 ميليون تومان به راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ داد. او بيان داشت اين مبلغ را براي برقراري نظم ترافيكي در محدوده نمايشگاه پرداخت كرده است. گفتار آقاي رئيس بيجواب باقي نماند چراكه اينبار سرهنگ هاشمي نيز قدم به ميدان گذاشت: «اين اظهارنظر به اندازه تمام دروغهاي عالم كذب است.» او هنگامي كه چنين ابراز عقيده ميكرد، حمايتهاي جانشين فرمانده ناجا را نيز در كنار خود داشت چراكه سردار رادان چندي پيش در مورد نمايشگاه بينالمللي اينگونه ابراز عقيده كرده بود: «متاسفانه برگزاري نمايشگاههاي پرمخاطب در اين محل روح و روان مردم را به هم ريخته است و مشخص نيست چقدر بايد به آقايان بگوييم كه اين نمايشگاه كشش ندارد و آقايان هم عين خيالشان نباشد! برگزاري نمايشگاههاي پرمخاطب در محل فعلي پليس را درگير خود كرده و حاشيههاي زيادي ايجاد كرده است.
مسوولان نمايشگاه بينالمللي تهران قول داده بودند كه نمايشگاههاي تخصصي در اين محل برگزار شود، اين در حالي است كه آقايان به اين اسم، نمايشگاه تخصصي برگزار ميكنند اما بازديدكننده آنها عمومي است.» جانشين فرمانده ناجا تاكيد كرد: از اين پس پليس به هيچ عنوان اجازه برگزاري نمايشگاههاي پرمخاطب را در محل فعلي نميدهد و تنها بايد نمايشگاههاي تخصصي با بازديدكنندگان تخصصي برگزار شود كه شركت سهامي نمايشگاههاي تهران موظف است سازوكار مراجعه بازديدكنندگان را با پليس حتما هماهنگ كند. مجادلات كلامي ميان مديرعامل شركت نمايشگاهها و مردان انتظامي يك هفتهاي ادامه يافت تا ابعاد تازهاي از داستان رونمايي شود. براساس گفته جانشين فرمانده ناجا نمايشگاه بينالمللي تنها گنجايش دو هزار و 400 اتومبيل را دارد اين در حالي است كه هنگام برگزاري نمايشگاهها حداقل 20 هزار خودرو به اين مجموعه وارد ميشوند. ورود اين تعداد اتومبيل به اتوبان چمران موجب قفلشدگي اتوبانهاي مدرس، صدر، شريعتي، حكيم و همت ميشود.
انتقاد ادامه دارد
هنوز مشخص نيست، سرانجام نمايشگاه به كجا كشيده خواهد شد. از سوي راهنمايي و رانندگي قصه را پايان يافته تلقي ميكنند و از سوي ديگر مديرعامل شركت نمايشگاهها آنان را به مناظره تلويزيوني دعوت ميكند. مديرعامل شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي با انتقاد از برخوردهاي اخير مسوولان راهنمايي و رانندگي در زمينه برگزاري نمايشگاهها، آنان را به برگزاري يك مناظره تلويزيوني در زمينه قانوني يا فراقانوني بودن اقدامات دو طرف دعوت كرد. سيدجلال حسيني، مديرعامل شركت نمايشگاههاي بينالمللي ايران از عملكرد پليس راهنمايي و رانندگي در بستن درهاي ورودي و خروجي محل برگزاري نمايشگاههاي بينالمللي تهران و آنچه آن را ايجاد جنجال رسانهاي دانست، به شدت انتقاد كرد و با تاكيد بر پرهيز از فرافكني و رفتارهاي غيرقانوني افزود: اتهامات يكطرفه از جمله فرافكني و كذب بودن اظهارات مسوولان نمايشگاه بينالمللي به عنوان دروغي به بزرگي دنيا موجب شد تا نسبت به برگزاري يك مناظره رودررو با پليس راهنمايي و رانندگي اعلام آمادگي كنيم. وي تصريح كرد: عملكرد غيرمسوولانه و فراقانوني در مسدود كردن درهاي ورودي و خروجي نمايشگاه در واقع به نوعي كمك به عملياتي شدن توطئههاي تحريمي عليه كشورمان است!
اين مقام مسوول برگزاري نمايشگاههاي بينالمللي خاطرنشان كرد: از سوي ديگر سخنان اخير برخي عوامل راهنمايي و رانندگي كه مكررا به آن دامن ميزنند، موجب ناآرامي اقتصادي شده و حركتي ضداشتغال و ضدتوليد به شمار ميرود و قطعا ادامه اين روند موجب دلسردي صنعت و فعالان بخش توليد شده و به بينظمي و بيثباتي دامن خواهد زد. وي تصريح كرد كه وارد كردن اتهاماتي كه اخيرا به مديرعامل نمايشگاه بينالمللي صورت گرفته، يا نشانگر جهل به قانون است يا اصرار به خلافگويي عمد! قراردادي كه بين نمايشگاه بينالمللي و راهنمايي و رانندگي منعقد شده به منظور خدمات در حوزههاي انتظامي، ترافيكي، امنيتي و اطلاعاتي در ايام برپايي نمايشگاه بوده و اين قرارداد به روشني آفتاب بوده اما سخنان راهنمايي و رانندگي ناشي از جهل به قانون و به تاريكي شب است. وي خطاب به مسوولان راهنمايي و رانندگي گفت: اگر چنانچه چنين خللي در آينده در برنامههاي نمايشگاههاي تخصصي از سوي راهنمايي و رانندگي ايجاد شود، اقدامات قانوني عليه اين دستگاه انجام گرفته و جلوي عملكرد فراقانوني را به موجب قانون خواهند گرفت؛ چراكه اگر قرار باشد هر نهادي فراتر از شرح وظايف خود دست به اقدامات خارج از مسووليت بزند، نميتوان هيچ نظمي را براي كشور متصور شد. بنابراين بنده حاضرم با شركت در يك مناظره تلويزيوني افكار عمومي بين عملكرد نمايشگاه و راهنمايي و رانندگي قضاوت كنند.
مديرعامل شركت نمايشگاههاي بينالمللي ايران اضافه كرد: قراردادي كه فيمابين نمايشگاه بينالمللي و راهنمايي و رانندگي در سال 86 منعقد شده است، در حدود 280 ميليون تومان بوده كه در سال جاري مبلغ اين قرارداد به 300 ميليون تومان افزايش يافته است، اما طرف مقابل به جاي عمل كردن به مفاد قرارداد اقدام به ايجاد اخلال در برپايي نمايشگاه كرده است. مديرعامل شركت سهامي نمايشگاه همچنين ادعا كرد: برخي هم چشم طمع به زمينهاي نمايشگاه دارند كه بايد بدانند اگر هم نمايشگاه بينالمللي به بخش خصوصي واگذار شود، قطعا با حفظ كاربري انجام ميگيرد و نه براي آپارتمانسازي يا موارد ديگر. مديرعامل شركت نمايشگاهها همچنين با بيان اينكه سالانه يك ميليون خودرو از سوي راهنمايي و رانندگي شمارهگذاري ميشود، خطاب به مسوولان اين نهاد گفت: اگر به فكر ترافيك هستند، نسبت به احداث خطوط مترو و افزايش وسايل نقليه عمومي براي رفاه حال شهروندان، احداث تقاطعهاي غيرهمسطح و پاركينگهاي طبقاتي، همچنين توقف شمارهگذاري خودروها و نيز استفاده از مديريت الكترونيك اقدام كنند.
مجادلات در خط پايان
اگر نزاعهاي سال 83 بيش از آنكه براي گرهگشايي ترافيك باشد به بازي سياسي بدل شده بود كه پاي رئيسجمهور وقت و شهردار تهران را به ميان كشيده بود، اينبار جدالي ميان دولت و راهنمايي و رانندگي شكل گرفته است كه شايد كليد آن را بايد در جاي ديگر جست.
دوشنبه 18 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 258]