واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: در سراب دبي ،از آب خبري نيست
اقتصاد. امارات. دبي
اين روزها بار ديگر شاهد برخوردهاي نامناسب مسئولان امارات با مسافران مشتاق ايراني هستيم كه در سرزمين خيالي يا سراب امارات متحده عربي ،دنبال آب ميگردند.
هفت شيخنشين ساحل جنوبي خليج فارس همواره آنقدر كوچك ،كم جمعيت و بي بهره از موهبت طبيعت بودند كه تاريخ تمدن چند هزار ساله خاورميانه تا همين سالهاي اخير از اختصاص برگي چند به احوال مردمان اين ديار ، دريغ داشت .
اما گذشت زمان و كشف منابع نفت و گاز در اين شيخنشين ها، سبب شده است كه به دلارهاي نفتي دست يابند و رهبران سنت گراي قبايل آنها كه اكنون به اميران پولداري تبديل شده اند، شيفته مظاهر نوين تمدن غرب شوند و با عقد قراردادهاي متعدد با كمپانيهاي غربي براي استخراج و صدور نفت خام ، به دلارهاي فراواني دست يابند.
تا سه دهه قبل كه هر مسافري به دبي ، ابوظبي ، شارجه و... گام ميگذاشت ، فقر شهرهاي فرورفته در بيقوارگي را نظاره ميكرد. تا اينكه در سال ۱۹۷۲ميلادي هفت شيخنشين يادشده شامل ابوظبي ، دبي ، شارجه ،ام القوين ، راس الخيمه ، فجيره و عجمان فدراسيوني تشكيل دادند كه امارات متحده عربي نام گرفت .
امارات كه نه هويت تاريخي خاصي از گذشته و نه وسعت جغرافيايي دارد، گسترهاش در مجموع به ۷۷هزار و ۷۰۰كيلومتر مربع ميرسد.
اين كشور اگرچه در ميان كشورهاي كم وسعت بزرگ مينمايد، اما به لحاظ فقر گياهي و حيواني ، آشكارا سرزمين برهوت بيآب و علفي است كه اگر منابع انرژي نداشت ، خدا ميداند به كدام كرشمه ميتوانست دل سرمايهگذاران را به دست آورد.
در شرايط كنوني ، امارات با برخورداري از ۱۰درصد كل ذخاير شناخته شده نفت دنيا و ذخاير گازي به ميزان شش تريليون مترمكعب ، جايگاهي بين برخي كشورهاي عرب دارد.
امارات بدون در نظر گرفتن مناطق آزاد و نظام اقتصادي نوينسازي شده اش شبيه ساير كشورهاي منطقه است . اين كشور اكنون بيش از پنج ميليون نفر جمعيت دارد و به همين علت از نظر جمعيت نيز فقيرتر از ان است كه بتواند بر نيروي كاري بومي خود، تكيه كند.
بنابراين براي جبران كمبود نيروي انساني از كشورهاي شبه قاره هند كه از نيروي انساني كم توقع و پركاري برخوردار هستند، كمك گرفته و با ايجاد امكانات مختلف سعي در پيشبرد اهدافش دارد.
سرمايهگذاري هاي شش كشور عضو شوراي همكاري خليج فارس در امارات بخصوص دبي روند افزايشي براي تحرك اقتصادي اين كشور ايجاد كرده است ،اما در ميان سرمايهگذاران ، ايرانيان صاحب سرمايه نيز در دو دهه اخير نقش مهمي در اين عرصه ، ايفا كرده اند.
تا يكي يا دو ماه قبل جذب ميلياردها دلار سرمايهگذاري خارجي ، دبي را به سرزميني دلچسب براي فعالان اقتصادي ، كارآفرينان و سرمايه داران مختلف از جمله ايراني تبديل كرده بود .
اما هم اكنون جاذبه دلارهاي نفتي و اثرگذاري آنها در رونق اقتصادي اين اميرنشين به شدت تنزل كرده است و دفاتر شركتهاي بزرگ بازرگاني - خدماتي چند مليتي ،برجهاي سربه فلك كشيده ، هتل ها، بورس و فروشگاههاي زنجيره اي بزرگ كه به چشم ميآمدند ، تحت تاثير بحران مالي غرب سردرگم مانده اند تحت تاثير بحران مالي غرب ارزش سهام در اميرنشين دبي به شدت سقوط كرده است و شركتهاي فعال ساختماني از اين سقوط سهام و ناپايداري در بازارهاي امارات به شدت نگران هستند و آينده مبهمي پيش رو دارند.
در دو دهه اخير خروج قابل توجه سرمايه از ايران و جذب آنها در بخش هاي مختلف امارات به اين اميد كه سوددهي بالايي دارد و حق اقامت دائم براي صاحبان سرمايه فراهم ميآورد و دهها مزيت رويايي ديگر ،سبب شد تا صاحبان منابع و امكانات ، امارات متحده عربي بخصوص اميرنشين دبي را سرزمين روياهاي خود تصور كنند در اين كشور به سرمايهگذاري بپردازند و يا با عناوين مختلف پول خود را در اين اميرنشين خرج كنند. در حالي كه با حفظ و استفاده از اين سرمايهها ميتوان چرخ عظيم صنايع كشورمان را به حركت درآورد و گامهاي بلندي در راستاي توسعه و شكوفايي اقتصاد ملي برداشت .
نگاهي به وضعيت دبي و مقايسه آن با سالهاي اخير نشان ميدهد كه شعار اين اميرنشين كه همواره بسازيد و آنها خواهند آمد بوده ، تحقق يافته است و مرور
فهرست طرحهاي اجرا شده در امارات در دهههاي اخير مانند پروژه نخل ها، شهر بينالمللي براي حضور تجار و سرمايهگذاران خارجي ، مجموعه عالم ، مجموعههاي مراتع عربي ، مرغزارها، تفرجگاه دريايي دبي ،دبي لند، احداث دهها هتل و...، نشان ميدهد كه امارات بخصوص دبي در نتيجه جذب سرمايه گذاري خارجي تا حدي متحول شده است و تنها با نگاهي به اين فهرست مشخص خواهد شد كه امارات كم رونق ديروز ، سوداهاي بزرگي را امروز در سر مي پروراند و تلاش ميكند تا انها را محقق نمايد.
در همين حال مسئولان امارات ميدانند كه اين كشور امكانات تبديل شدن به بزرگترين قدرت اقتصادي منطقه را ندارد ، اما از تركيب آنچه كه خود دارد و ديگران به عنوان سرمايه وارد اين كشور ميكنند، ميتواند سهمي از اقتصاد و تجارت جهاني كسب كند.
در همين حال مقامهاي اميرنشين دبي براي جذب ۷۰ميليارد دلار سرمايه گذاري خارجي طي سالهاي ۲۰۰۵تا ( ۲۰۱۱سالانه ۱۰ميليارد دلار) برنامه ريزي كردهاند و ميكوشند از اين رهگذر نيازهاي مالي خود را تامين كنند و با وعدههاي متعدد به سرمايهگذاران مانند اعطاي حق مالكيت ، حق اقامت ، پرداخت انواع وامها و ...، انگيزههاي انها را براي حضور در اين كشور تقويت كنند.
از مجموع جمعيت امارات بيش از دو ميليون نفر در دبي زندگي ميكنند كه بخش كثيري از انها از زندگي مرفهي برخوردار هستند و بقيه نيز كارگران فصلي كشورهاي شرق اسيا و شبه قاره هند ميباشند كه اغلب در اقامتگاههاي شركت هاي فعال در دبي ساكن هستند.
هم اكنون كارگران يادشده بخش قابل توجهي از درامدهاي ارزي خود را به كشورهايشان حواله ميكنند كه در بهبود اوضاع اقتصادي كشورهاي متبوع انها، موثر است .
نيروي كار خارجي فعال در دبي اكنون درامدهاي خود را به صورت حواله ارزي به كشورهاي متبوع ارسال ميكنند.از اين ميزان ۱۰درصد حوالهها به اروپا ، ۲۵درصد به كشورهاي عربي ، حدود ۴۵درصد به كشورهاي شرق آسيا و شبه قاره هند و ...، انتقال مييابد.
بديهي است كه اين امر براي دولت امارات چندان قابل قبول نيست و به همين منظور براي جلوگيري از خروج ارز برنامههاي مختلفي در دست مطالعه دارد كه از جمله آنها ساخت مناطق ويژه براي اقشار كم درآمد است تا كارگران خارجي بتوانند خانوادههاي خود را به امارات منتقل كنند و از اين طريق مانع خروج ارز از اين كشور شود.
هم اكنون اميرنشين دبي تلاشهاي گستردهاي را براي جذب سرمايهها و تغيير مسير سرمايهگذاري كشورهاي عربي از خارج به داخل منطقه خليج فارس بخصوص اين اميرنشين ، اغاز كرده است .
يك اقتصاددان در زمينه موقعيت اقتصادي امارات متحده عربي با توجه به بحران مالي و اقتصادي غرب ميگويد : در دو تا سه دهه اخير موقعيت اقتصادي امارات با وجود انتقال منابع مالي صاحبان سرمايه از جمله ايرانيان به اين كشور بهبود يافته است .
علي كاظميان روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي ايرنا افزود :
برخي سرمايهگذاران با توجه به حمايتهاي كشورهاي غربي از امارات ، اين كشور را مكان امني براي انتقال منابع و انجام سرمايهگذاري در زمينههاي تجاري ، صنعتي ، خدماتي ، ساختماني و...، ميدانند ، در حالي كه امارات متحده عربي هنوز با مزيتهاي اقتصادي و سرمايهگذاري ايران بسيار فاصله دارد و اين مزيتها بايد به درستي براي علاقه مندان به فعاليتهاي سرمايه گذاري تشريح شود.
وي در ادامه تصريح كرد ،امارات متحده عربي اكنون به پايگاهي براي عرضه توليدات مصرفي ساير كشورهاي جهان مانند چين ، تركيه ، پاكستان ، هند و ..
. تبديل شده است و در چنين شرايطي امارات متحده عربي به ميمنت وجود دبي و امكانات ايجاد شده در اين اميرنشين ،مي كوشد موقعيت هنگ كنگ و سنگاپور را در حوزه خليج فارس پيدا كند .
كاظميان در ادامه با اشاره به وضعيت اميرنشين دبي اظهار داشت : به عبارت ديگر دبي با جذب سرمايههاي ديگر كشورها و اجراي پروژههاي بلند پروازانه ، اميرنشين كوچكي است كه ميخواهد بزرگ بنمايد.
انچه كه بيش از همه تاسف آور است ، علاقه مندي وافر ايرانيان به سرمايه گذاري در اين اميرنشين است كه توسط سرمايهگذاران خرد و كلان همچنان ادامه دارد و برخي از شهروندان ايراني تحت تاثير برخي رسانههاي داخلي و كانالهاي ماهوارهاي فارسي زبان كه از انواع شگردهاي تبليغاتي استفاده مي كنند، قرار دارند.
وي تاكيد كرد : هموطنان ايراني اكنون به اميد سفر به دبي و ... براي ورود به اين كشور به شكلهاي مختلف نسبت به مسافران و گردشگران ديگر كشورها مورد تبعيض و اهانت قرار ميگيرند كه اگرچه ناروا و توهين آميز است ، اما با نگاهي به درون ميتوان جلوي بسياري از اين مسائل را گرفت.
اين كارشناس مسائل اقتصادي با اشاره به توانمنديهاي مناطق آزاد ايران و جاذبههاي گردشگري آنها بخصوص كيش گفت : كيش يكي از زيباترين جزاير دنيا است و جاذبههاي گردشگري بسياري دارد و با توسعه زيرساختها و حمايت بيشتر دولت از سرمايهگذاران ميتوان از اين مناطق براي جلب گردشگران داخلي و خارجي بهره گرفت .
كاظميان تاكيد كرد،بدون ترديد ايران با توجه به تنوع آب و هوايي و جاذبه هاي گردشگري و فرهنگ و تمدن چند هزار ساله و ... ،حرفهاي بسياري براي گفتن دارد و نبايد در رقابت منطقهاي و حتي جهاني عقب بماند . از اين رو بايد بكوشيم و براي بهره برداري از قابليتهاي مناطق آزاد از جمله كيش هرچه سريع تر برنامه ريزي و اقدام كنيم .به جاي اينكه فرصتهاي بيشتري را به كشورهايي مانند امارات واگذار نمائيم .
وي افزود :بدون ترديد شفافسازي راهبردها و سياستهاي دولت در زمينه مناطق آزاد از جمله جزيره كيش ،تكميل و توسعه زير ساختها ، تدوين قوانين پيشرفته براي ايجاد امنيت سرمايهگذاري و گردشگري ، ثبات و پايداري در قوانين و مقررات فعاليتهاي تجاري ،اقتصادي و سرمايهگذاري در اين مناطق، پيش بيني نيازهاي گردشگران داخلي و خارجي ، تبليغات مناسب در مورد توانمنديهاي مناطق آزاد و معرفي مزيتهاي آنها و... ، در جذب گردشگران و سرمايهگذاران بسيار مهم است .
به گفته كاظميان ، در چنين شرايطي ميتوان اميدوار بود كه سرمايهگذاران و گردشگران ايراني به جاي اينكه پولهاي خود را به كشورهايي مانند امارات منتقل كنند و بيحرمتي ببينند ، در مناطق آزاد كشورمان حضور يابند
شنبه 16 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 223]