واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اختصاصي ايرنا/ مهدي بلوكات: استقلال طلبي جنبش دانشجويي، دستاورد عبرت از فضاي دوران اصلاحات است
سياسي. بلوكات. روز دانشجو
دبير اسبق اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان مستقل گفت:رويكرد استقلال طلبانهاي كه امروزه در جنبش دانشجويي شاهد هستيم دستاورد عبرت از فضاي دوران اصلاحات است.
مهدي بلوكات در آستانه ۱۶آذر روز دانشجو در گفتگو با خبرنگار سياسي ايرنا با اشاره به اهميت جنبش دانشجويي گفت: يك بعد اين تاثيرگذاري جريان ها به اين برمي گردد كه كميت قابل توجهي از عناصر آن جنبش در بدنه اجتماع حضور دارند. جنبشهاي كارگري در غرب نمونه اين دست جنبشها هستند اما تاثير جنبش دانشجويي در كشور ما بواسطه كميت بالاي آن نبوده، چه اينكه تا چندي پيش اين گستردگي جمعيتي دانشجويان وجود نداشت.
دبير اسبق اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان مستقل با بيان اينكه تاثير جنبش دانشجويي در كشور ما ريشه فرهنگي دارد، گفت: اين مسئله به يكي از پايههاي فرهنگي ما در احترام و علاقه به علم و عالم و دانشجو و دانشگاه بازمي گردد، يك بعد ديگر تاثيرگذاري جنبش دانشجويي اين است كه آرمانگرايي و اعتقاد به مباني ديني است كه آن را به يك جريان پيشرو تبديل كرده است.
بلوكات با اشاره به شكوفايي علمي، فرهنگي، سياسي دانشگاه بعد از انقلاب و در سالهاي اخير گفت: خود پديده انقلاب را هم نميشود ازجريان دانشجويي جدا كرد، يكي از جاهايي كه در ادامه اين جريان ، تحت لواي حضرت امام(ره) به انقلاب كمك كرد، دانشگاه بود. حتي ميشود گفت انقلاب يكي از نتايج شكوفايي جنبش دانشجويي بوده است.
وي ادامه داد: قبل از انقلاب هم جريان دانشجويي، نقاط عطف مهمي داشته است كه معروفترين و مهمترين آن ۱۶آذر ۱۳۳۲است كه به عنوان نماد مقابله با استكبار داخلي و خارجي است. يكي از ايراداتي كه در پرداختن به ۱۶آذر با آن مواجه ميشويم اين است كه عدهاي تنها آن را مقابله با استكبار خارجي قلمداد ميكنند در حالي كه بستري كه موجب آن اتفاق شد استكبارستيزي داخلي و خارجي بود.
بلوكات با اشاره به دلايل شكوفايي دانشگاه بعد از انقلاب گفت: يكي از دلايل آن اين است كه در زمان طاغوت، رژيم به دنبال انحراف جريان دانشجويي بود و اين مسئله را به شيوههاي مختلف سكولاريزه كردن دانشگاه، ايجاد بيبند و باري و مسائلي از اين دست دنبال ميكرد. به اين ترتيب بخشي از توان مهم جريان دانشجويي صرف مقابله با اين انحراف ميشد.
وي ادامه داد: در زمينه ديگر استقلال دانشگاه مخالف اهداف استكباري رژيم بود به همين دليل حركت علمي خاصي هم صورت نميگرفت.اما بعد از انقلاب اين مسائل به طوركلي تغيير يافت و اساسا خود انقلاب به دنبال بيدارگري دانشجويان براي جامعه بود.
به گفته وي، نمونه بارز حركت بيدارگرانه جنبش دانشجويي بعد از انقلاب تسخير لانه جاسوسي در ۱۳آبان ۱۳۵۷بود كه امام از آن به انقلاب دوم ياد كردند. ضمن اينكه در عرصههاي علمي و فرهنگي هم جريان دانشجويي پيشرويي خود را بيشتر نشان داد .
**جنبش دانشجويي در حال تغيير ساختار است
دبير اسبق اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان مستقل در پاسخ به اينكه آيا جنبش دانشجويي دچار ركور شده است يا خير، گفت:ابتدا لازم است براي تغيير يا ركود شاخصي عنوان شود، درحالي كه ما در حال حاضر شاخصي براي اين موضوع نداريم. تمام شاخصهاي فعلي خودآگاه يا ناخودآگاه قياس با گذشته است اما در حال حاضر شرايط بسيار تفاوت كرده است.
وي با بيان اين مسئله كه ۳ميليون دانشجو از نظر كثرت در طول دوران دانشگاه بيسابقه است، گفت: گستردگي و پيچيدگي عرصه اطلاعات و ارتباطات هم عامل ديگري است كه جنبش دانشجويي را نميتوان با گذشته قياس كرد. اگر در گذشته جريانسازي جنبش دانشجويي در قالب تجمع نمود پيدا ميكرد امروز اين حركت در فضاي مجازي و سايبر اتفاق ميافتد. براي نمونه در مسئله وزير كشور سابق جنبش دانشجويي بيشترين تاثير را در فشاي مجازي و اينترنتي ايفا كرد.
بلوكات در ادامه با بيان اينكه سطح آرمانخواهي دانشجويان با توجه به فضاي مساعد دانشگاهها بالاتر هم رفته است، تاكيد كرد: جنبش دانشجويي مدل و ساختارش در حال تغيير است نه اينكه دچار افول يا ركود شده باشد و به ارزش ها و آرمانها در قالب جديد پرداخته ميشود.
**يكي از تهديدات جنبش دانشجويي بعد ازدوم خرداد، نزديك شدن به قدرت بود دبير اسبق اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان مستقل با اشاره به تغيير رويكردهاي جنبش دانشجويي در سالهاي گذشته گفت: يكي از مقاطع اوج اقبال جريانهاي سياسي به دانشگاه و دانشجويان از اواسط سال ۷۵آغاز شد، و بعد از دوم خرداد ، ۷۶يكي از تهديدات جنبش دانشجويي كه نزديك شدن به قدرت بود ، محقق شد.
وي ادامه داد: بعد از اين اتفاق،بخشي از جريان دانشجويي به عنوان ابزار و بدنه سياسي جريانها و احزاب سياسي ايفاي نقش ميكرد. اولين مخالفت ها با اين رويكرد در خود دانشجويان اتفاق افتاد، چون كاركردهاي حزبي همچون اراده ليست در انتخابات يا كانديداتوري اعضاي دفتر تحكيم از سوي دانشجويان قابل قبول نبود.
وي با اشاره به مخالفت جدي بدنه دانشجويي در مقابل اين حركات ادامه داد:
انشقاقات مختلفي كه در سطوح فردي و تشكيلاتي در دفتر تحكيم رخ داد ناشي از همين مسئله بود. در اين ميان جريان وزارت علوم وقت نيز با تشكلهاي مخالف بطوري برخورد سلبي كرد كه اثري از آنان باقي نگذارد.
** معين خواستاربرخوردامنيتي، اطلاعاتي با دانشجويان بود
بلوكات با شاره به نمونههايي از اين برخوردها در دانشگاه چمران و علوم پرشكي اهواز، بوعلي همدان ،تربيت معلم و سمنان افزود: اين برخوردها در سال ؟؟؟؟ در پي اعتراض اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشجويان مستقل نسبت به عملكرد سوال برانگيزوزيرعلوم و معاونانش، منجر به نامه معين خطاب به سيد محمد خاتمي (رئيس جمهور وقت) شد كه در آن خواستار برخورد امنيتي، اطلاعاتي، سياسي، حقوقي و قضايي با دانشجويان منتقد شده بود.
وي در پايان تاكيد كرد: اين مسايل باعث شد تا جريان دانشجويي نگاهي دوباره به نحوه تنظيم مناسباتشان با مسئولين بوجود بياورند بر اين اساس بخشي از تشكلهاي دانشجويي كه حمايت كوركورانه از دولت وقت را پيش گرفته بودند از طرف خود دانشجويان طرد شدند و با به انزوا رفتن آنها شاهد انشقاقات گسترده در آن بوديم.
بلوكات خاطر نشان كرد: رويكرد استقلالطلبانه اي كه امروزه در جنبش دانشجويي شاهد هستيم دستاورد عبرت از فضاي آن دوران است.
جمعه 8 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]