واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: گرمای هوای قم مردم این شهر را کلافه کرده است، هر چند که نگرانی آنها از نحوه محاسبه تعرفه های برق خانگی به مراتب بیشتر از تحمل گرمای هواست.
به گزارش خبرنگار مهر، این روزها قم با پدیده گرمای شدید هوا مواجه است، به گونه ای که این شهر زائرپذیر رکورد گرمترین شهرهای کشور را از آن خود کرده است.
یکی از روزنامه های قم نیز در تیتر یک خود آورده است: "قم گرمترین شهر کشور شد". شدت گرمای هوا در این شهر به حدی است که عبور و مرور شهروندان قم در ساعات قبل و بعد از ظهر به شدت کاهش یافته است و مسئولان هواشناسی قم از گرمترشدن هوای این استان طی روزهای آینده خبر می دهند.
از سویی دیگر قم در سال های اخیر به عنوان کم بارش ترین استان کشور شناخته شده و علاوه بر کاهش بارندگی، مسائلی همچون تداوم خشکسالی و وضعیت اقلیمی استان قم در گرم شدن هوای این استان تاثیرگذار است، اما جای تاسف دارد که در تصمیم گیری های کلان به این مسائل هیچ گونه توجهی نمی شود و مردم قم همچنان در کلاف بی تدبیری های مسئولان از شدت گرمای هوا کلافه هستند.
اجحاف در حق مردم قم
استان قم در سال گذشته طی ۲۵ سال اخیر گرمترین تابستان را پشت سرگذاشته است و این امر در تابستان امسال هم تداوم دارد، اما بررسی نحوه محاسبه تعرفه های برق خانگی که از سوی وزیر نیرو به همه شرکت های توزیع برق و برق منطقه ای سراسر کشور ابلاغ شده، قابل تامل است.
تعرفه جدید برق در قالب ۵ جدول تعرفه مناطق عادی و ماه های غیرگرم مناطق گرمسیر، ماه های گرم مناطق گرمسیر یک، ماه های گرم مناطق گرمسیر دو، ماه های گرم مناطق گرمسیر سه و ماه های گرم مناطق گرمسیر چهار ابلاغ شده است.
قم با اینکه یکی از گرمترین هوای کشور را دارد ولی در محاسبه تعرفه برق در ردیف مناطق گرمسیر چهار قرار گرفته است.
بررسی تعرفه برق در مناطق گرمسیر نشان می دهد که در حق مردم قم اجحاف بزرگی رخ داده است، به گونه ای که تعرفه برق در قم که جزو منطقه گرمسیری چهار محسوب می شود ۹ برابر منطقه گرمسیری سه است. یعنی متوسط انرژی مصرفی ماهانه از صفر تا ۱۰۰ کیلووات در قم به ازاء هر کیلووات ساعت ۲۴۰ ریال است اما این رقم در استان های منطقه گرمسیری سه از صفر تا ۱۰۰۰ کیلووات ۲۵۰ ریال است.
همچنین متوسط انرژی مصرفی ماهانه از صفر تا ۱۰۰۰ در مناطق گرمسیری یک و دو به ترتیب ۱۰۰ و ۲۲۰ ریال به ازاء هر کیلووات ساعت محاسبه شده است.
این مسئله نشان می دهد که در نحوه محاسبه تعرفه های برق خانگی به وضعیت گرمای بی سابقه هوا در سال گذشته و امسال در قم توجهی نشده است.
قم گرمتر از مناطق گرمسیری یک
طبق بررسی های انجام شده از وضعیت هوای استان های کشور طی دو روز که از سایت رسمی هواشناسی اخذ شده است، قم علاوه بر اینکه از شهرهای هم ردیف خود در جدول مناطق گرمسیری چهار، گرمتر بود، بلکه شدت گرمای این استان از استان های مناطق گرمسیری یک، دو و سه نیز بیشتر بوده است.
به عنوان مثال دمای هوای استان قم در یکی از این روزها ۴۴ درجه بود، در حالی که دمای هوای شهرهایی که در مناطق گرمسیری یک قرار دارند خنک تر از قم بوده است، یعنی دمای هوای اهواز ۴۰ درجه، بوشهر ۳۱ درجه، بندرعباس ۳۳ درجه، چابهار ۳۰ درجه، کنارک ۳۰ درجه، دوگنبدان ۳۵ درجه، جیرفت ۳۸ درجه، کهنوج ۳۶ درجه نیک شهر ۳۳ درجه و لار و لامرد ۳۸ درجه بوده است.
در همین روز دمای هوای قم از دمای کلیه شهرهایی که در مناطق گرمسیری دو و سه قرار دارند نیز بیشتر بوده است.
در روز دوم نیز از بین شهرهایی که در مناطق گرمسیری یک هستند، فقط دمای هوای اهواز و مهران تنها یک درجه گرمتر از هوای قم بوده است، یعنی در آن روز دمای هوای قم ۴۵ درجه و دمای هوای این دو شهر ۴۶ درجه بوده است. البته دمای هوای سایر شهرهای مناطق گرمسیری یک چند درجه کمتر از هوای قم بوده است، یعنی دمای هوای بوشهر ۳۴ درجه، بندرعباس ۳۳ درجه، چابهار ۳۲ درجه، کنارک ۳۳ درجه، دوگنبدان ۴۱ درجه، جیرفت ۴۴ درجه، کهنوج ۴۳ درجه، نیک شهر ۳۸ درجه و لار و لامرد ۳۸ درجه بوده است.
قرارگرفتن قم در کنار استان های سرسبز!
از سویی دیگر بررسی وضعیت شهرهایی که در جدول مناطق گرمسیری چهار در کنار قم قرار گرفته اند جای تامل بیشتری دارد.
قرارگرفتن قم در کنار استان های سرسبزی همچون گیلان، مازندران و گلستان این شائبه را به وجود می آورد که ممکن است قم از حالت گرمسیری خارج باشد در صورتی که شدت گرمای هوا در قم برای هر زائری که در ایام تابستان به این شهر مقدس سفر می کند طاقت فرساست.
جالب تر اینکه برخی از شهرهای استان گلستان از جمله گنبد، کلاله، مینودشت و آق قلا که در بررسی های انجام شده بیش از ۱۰ درجه از هوای قم خنک تر هستند در ردیف شهرهای گرمسیری منطقه سه قرار گرفته اند و تعرفه برق مردم این شهرها ۹ برابر کمتر از قم است.
اگر قبول ندارید تشریف بیاورید هواخوری!
در همین رابطه یکی از شهروندان قمی با انتقاد از قرارگرفتن قم در ردیف مناطق گرمسیری چهار کشور اظهار داشت: از مسئولان تقاضا داریم در مورد شهر مقدس قم که گرمای وحشتناک خرداد، تیر، مرداد و شهریور و حتی تا نیمه مهر در راه است تجدیدنظر کنند.
سعید مومنی اضافه کرد: در میان شهرهای کویری ایران، قم از نظر داشتن گرمای بالای ۴۰ درجه که گاهی به ۴۸ درجه و بیشتر هم می رسد رتبه اول را دارد و بیشتر روزهای تابستان در این شهر دمای هوا از ۴۵ درجه پائین تر نمی آید.
وی با بیان اینکه اگر به آمار هواشناسی توجه شود این مطلب دقیقا منعکس شده است، بیان داشت: بعضی ها خیال می کنند که قم چون قم است، شهر گل و بلبل و با آب و هوای خوب است و اگر این افراد به گرمای طاقت فرسای قم قبول ندارند، تشریف بیاورند برای هواخوری! به هر حال منصفانه نیست قم در گروه گرمسیری ۴ قرار گیرد.
اعتراض قمی ها از نحوه محاسبه تعرفه برق
البته قرارگرفتن قم در ردیف شهرهای مناطق چهار گرمسیری دور از ذهن نیست، به خاطر اینکه قم در سال های گذشته حتی جزو استان های مناطق گرمسیری هم محسوب نمی شد و پیگیری های حجت الاسلام علی بنایی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی باعث شده که قم را جزو این منطقه محسوب کنند.
حجت الاسلام بنایی در توضیح این مسئله گفت: به دنبال شکایات متعدد مردم قم در خصوص نحوه محاسبه نرخ برق در قم و اینکه چرا تعرقه مناطق گرمسیری برای قم محاسبه نمی شود، مکاتبات و پیگیری های متعدد و ملاقات هایی با وزیر نیرو صورت گرفت و اعتراض و گلایه مردم قم به مسئولان منعکس شد.
وی ادامه داد: در همین راستا هیئت وزیران در روز ۲۷ تیرماه سال ۸۶ قم را مشمول استفاده از تعرفه منطقه گرمسیری ۴ در ماه های تیر و مرداد با مصرف ماهیانه ۵۰۰ کیلووات در ساعت اعلام کرد و برای شهریور ماه نیز ۳۰۰ کیلو وات لحاظ شده است.
حجت الاسلام بنایی اظهار داشت: نحوه محاسبه هزینه برق در طول سال ۲۰۰ کیلو وات تعیین شده است که بر اساس پیگیری های انجام شده در ماه های تیر و مرداد تا سقف ۵۰۰ کیلووات و در شهریور ماه تا سقف ۳۰۰ کیلووات محاسبه شده است.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: با این مصوبه هیئت وزیران، بیش از ۷۵ درصد مردم قم که از لوازم برقی متعارف استفاده می کنند مشمول این تخفیف شده و این تغییر نرخ محاسبه در ماه های تیر و مرداد در قبوض برق اعمال شده است.
اما در حال حاضر شرایط جوی و وضعیت آب و هوایی قم ایجاب می کند که تعرفه برق این استان در ردیف مناطق گرمسیری بالاتری قرار گیرد تا مردم این استان شاهد قبض های سنگین برق مصرفی نباشند.
کولرهای آبی جواب نمی دهد
شدت گرمای هوای قم در تابستان به حدی است که استفاده از کولرهای آبی برای خنک کردن فضای منازل مسکونی و ادارات جوابگوی نیاز مردم نیست.
در همین زمینه حجت الاسلام بنایی با بیان اینکه دمای هوای قم گاهی اوقات از دمای هوای شهرهای استان خوزستان نیز فراتر می رود، اضافه کرد: این موضوع باعث شده است کولرهای آبی برای خنک کردن منازل جوابگو نباشد.
وی با اشاره به روی آوردن مردم قم به استفاده از کولرهای گازی و وسایل خنک کننده متعدد در منازل تصریح کرد: این موضوع باعث افزایش سرسام آور بهای برق مصرفی خانوارهای قمی می شود.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: مصرف برق در ادارات قم نیز افزایش یافته است و ادارات به منظور رفاه حال شهروندان و مسافران مجبور به استفاده از وسایل خنک کننده متعدد هستند، هر چند که بایستی در صرفه جویی، الگوی مصرف سایرین باشند.
تاثیرات منفی هدفمندکردن یارانه ها بر کشاورزی
این نکته قابل تامل است که بر کشاورزان قمی چه گذشته که در واپسین روزهای سال ۸۹ به دیدار دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی که نماینده مردم قم در مجلس نیز هست، رفتند و درد دل های خود را با وی در میان گذاشتند.
درد دل هایی که شاخص ترین آن اثرات منفی هدفمندسازی یارانه ها در استان های کم باران و کویری نظیر قم است که ۹ برابرشدن تعرفه برق موجب شده تا کشاورزان با فیش های غیرقابل پرداخت مواجه شوند و در صورت اصرار دولت بر دریافت آن، کشاورزان عطای کشاورزی را به لقایش می بخشند! خطری که شغل سالم کشاورزان را در درجه اول و امنیت غذایی را در درجه بعد تهدید می کند.
کشاورزان نمی توانند مصرف برق را مدیریت کنند
مهدی ملک صادقی یکی از این کشاورزان است که در ارتباط با ۹ برابرشدن قیمت برق و دلیل تاثیر منفی آن برای کشاورزان مناطقی نظیر استان قم که ضمن کم باران بودن، زمین های شور و آب سخت دارد، گفت: با توجه به عدم بهره مندی کشاورزان از حقابه های رودخانه ها، تامین آب برای اراضی کشاورزی جز از طریق استخراج مستمر آب از منابع زیرزمینی میسر نیست و این امر نیز مستلزم کاربرد زیاد برق با قیمت های منطقی و توجیه پذیر برای کشاورزان استان است.
به گفته ملک صادقی، سایر ابعاد هزینه ای طرح هدفمندی یارانه ها نیز شامل حال کشاورزان استان قم شده و می شود.
وی اظهار امیدواری کرد تا پس از جلسه جمعی از کشاورزان قم با ریاست مجلس و پیشنهاد وی برای جمع آوری قبوض و ارائه آن برای پیگیری، تمهیدات عادلانه ای برای نجات کشاورزی استان قم اتخاذ شود.
ملک صادقی گفت: این نکته را نیز باید مدنظر داشت که کشاورزان نمی توانند به دلیل مصرف مداوم برق، ساعات کم بار، میان بار و پر بار را مدیریت کنند.
وی با بیان اینکه مشاع بودن مزارع کشاورزی در استان قم نیز موجب عدم سرمایه گذاری و مدیریت قابل قبول در درازمدت برای مزارع می شود، از دکتر لاریجانی نیز بابت ارائه فوری وقت ملاقات و شنیدن دقیق مشکلات کشاورزان قم و پیگیری لحظه ای آنها سپاسگزاری و اظهار خشنودی کرد.
پرداخت هزینه کشاورزی در مناطق کویری مقدور نیست
جواد بختیاری زاده یکی دیگر از کشاورزان قم در همین ارتباط بیان داشت: ما به التفاوت ۹ برابرشدن نرخ برق برای کشاورزان با احتساب ۱۲ میلیون تومان وجه برای یک چاه عمیق و ۳ میلیون تومان ما به التفاوت گازوئیل برای یک دستگاه کشت کار چاه و حدود ۲.۵ میلیون تومان مصرف بنزین اتومبیل در طول یک سال برای مدیر هر حلقه چاه، در مجموع ۱۷.۵ میلیون تومان تمام می شود که پرداخت این هزینه ها برای یک کشاورز ساکن در مناطق کویری مقدور نیست.
وی سایر فشارهای وارده به کشاورزان را نیز در بروز مشکلات بیشتر به این قشر تولیدکننده حائز اهمیت دانست و گفت: این مشکلات زمانی مضاعف می شود که سهمیه کود کشاورزان از سال گذشته تا امسال نصف شده و قیمت آن بیش از ۲ برابر افزایش یافته است و در عین حال به دلیل واردات بی رویه و بی موقع غلاتی نظیر جو در فصل فروش آن توسط کشاورز، دلال ها برای خرید ارزان تر دسترنج کشاورز و فروش آن با قیمت بالاتر در زمان دیگری دست به کار می شوند.
تعرفه برق قم در ردیف مناطق گرمسیری بالا قرار گیرد
در همین رابطه حجت الاسلام علی بنایی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در نامه ای به خلیلیان وزیر کشاورزی اظهار داشت: بهای برق مصرفی در بخش کشاورزی قبل از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها بر اساس هر کیلووات ساعت ۱۳.۳ ریال محاسبه می شده ولی این نرخ بعد از اجرای قانون به ۱۱۵ ریال افزایش یافته است که رشدی نزدیک به ۹۰۰ درصد را شامل می شود. تأثیر این افزایش در بخش مرغداری، دامداری و گلخانه ای به مراتب سنگین تر است.
وی افزود: حالا که طرح هدفمندکردن یارانه ها اجرا شده است و قیمت قبوض برق به صورت تصاعدی محاسبه می شود، دولت باید قم را از مناطق گرمسیر محاسبه کند.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی افزود: اگر کشاورزان بخواهند در ساعات اوج مصرف هم موتور چاه های کشاورزی را خاموش کنند باز هم متضرر خواهند شد و دولت باید برای این کشاورزان مناطق گرمسیری شرایط خاص جوی را اعمال کند.
حجت الاسلام بنایی خواستار محاسبه قم به عنوان استانی گرمسیر در پی وصول قبوض برق کشاورزان شد.
روح الله کریمی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 311]