واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: گشت و گذاري در رسانههاي كاغذي و ديجيتالي
پانزدهمين نمايشگاه بينالمللي مطبوعات و خبرگزاريها، 26 آبان ماه 1387 با حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و معاون مطبوعات و اطلاعرساني ارشاد در مصلي تهران آغاز به كار كرد.
نمايشگاه مطبوعات امسال داراي 10 قسمت روزنامهها و خبرگزاريهاي خارجي، موسسات مطبوعاتي، خبرگزاريها، نشريات فرهنگي ديني، دفاعمقدس، نشريات استاني، نشريات ورزشي، نشريات تخصصي، نشريات هنري، انجمنهاي صنفي، نشريات اجتماعي، نشريات دانشجويي و پايگاههاي اينترنتي و روابط عموميهاست و بيش از 470 نشريه و خبرگزاري، در نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاريها غرفه دارند.
نشريههاي تخصصي
در پانزدهمين جشنواره مطبوعات و خبرگزاريها، به راحتي و آساني و تنها با پيمودن چند قدم ميتوان به تماشاي نشريات تخصصي چون بزرگراه فنآوري؛ جهانگستر، دانش و كامپيوتر، دنياي بازي، دنياي پردازش، دنياي كامپيوتر و ارتباطات ريزپردازنده، شبكه، عصر ارتباطات، عصر شبكه، علم الكترونيك و كامپيوتر، فنآوري دانش، كامپيوتر جوان، راه المپياد و نشريه وب رفت و شايد هم اطلاع دقيق بيشتري از ساير نشرياتي كه در زمينه رايانهها فعال هستند، به دست آورد. به اين ترتيب ميتوان گفت بخشي از پر بازديدكنندهترين قسمتهاي پانزدهمين نمايشگاه بينالمللي مطبوعات و خبرگزاريها را غرفه مطبوعات رايانهاي تشكيل ميدهند، صنفي كه ظرف 10-15 سال اخير به زنجيره فعال مطبوعات ملحق شدهاند و دريافتهاند كه رايانهها با تمامي قدرت و جادويي كه در خود دارند، هنوز محتاج حضور در ورقهاي كاغذي نشريات سنتي هستند.
جادوي كاغذها
زيبا سرابهيار، دانشجويي كه مشغول بررسي غرفه نشريه دنياي كامپيوتر و ارتباطات است، ميگويد:
- جادوي نشريات كاغذي قابل باورتر هستند. زيرا هنوز ميتوان بعد از گذشت 2 يا 3 قرن، نسخههايي از نشريات آن دوران را در برخي موزههاي مطبوعات يافت و از وقايع آن دوران باخبر شد، ولي آيا نشريات رايانهاي و اساسا رايانهها اين قدرت و حافظ را دارند كه مطلبي را براي 2 يا سه قرن در حافظه خود حفظ كنند تا نسلهاي آينده از آنها بهرهمند شوند؟ من شك دارم چنين فضا و محيطي در رسانههاي غيرمكتوب ايجاد شود، لااقل اين كه هنوز من از آن بيخبرم.
همه آمدهاند
با يك گشت و گذار و سير و سياحتي در فضاي غرفهها، ميتوان به اين جمعبندي رسيد كه جشنواره مطبوعات و خبرگزاريها غايب چنداني ندارد و گويا همه آمدهآند، حتي نشرياتي كه هنوز يك بار هم پايشان به كيوسك مطبوعات باز نشده و هيچ خوانندهاي آن را خريداري نكرده است!
كسي كه خود را از مسئولان نشريهاي سينمايي به نام معرفي ميكند، ميگويد: اين نشريه متعلق به يكي از كارگردانان سينما و تلويزيون است. او در مقابل اين سئوال كه چرا اين نشريه تاكنون در كيوسكها منتشر نشده است، ميگويد: حق با شماست در ابتداي راه هستيم و داريم نخستين شمارههايمان را منتشر ميكنيم.
غرفههاي سينمايي
غرفههايي كه در راهروي نشريات هنري و سينمايي قرار دارند، در طول برگزاري روزهاي نمايشگاه از شلوغترين و پرمخاطبترين غرفههاي نمايشگاه بودند. اكثر جوانان علاقهمند به عالم هنر كه ميدانند اين نشريات پل ارتباطي ميان آنها و هنرمندان هستند، براي اطلاع از آخرين خبرهاي خصوصي و در گوشي درباره هنرمندان، با مسئولان برخي از اين غرفهها بحثهاي درگوشي هم ميكنند.
عليرضا آژدل، كه به ديدار غرفه نشريه آمده است، ضمن ورق زدن و بررسي نشريات اين غرفه، سرش را به گوش يكي از مسئولان داخل غرفه نزديك ميكند و ميگويد: خبر دردست چاپ درباره خانم هديه تهراني چه داريد؟ و در ادامه ميپرسد: عكس از پشت صحنه اخراجيهاي 2 نداريد؟
و مسئول غرفه كه مجبور است همزمان با او، پاسخ چند سئوال مشابه ديگر را نيز بدهد، به او ميگويد: و بعد فورا بايد در پاسخ به سئوال يك بازديدكننده ديگر كه ميپرسد نيكي كريمي هم توي اخراجيهاي 2 هست؟ ميگويد:
و در اين راهرو، از اين گونه سئوالها و پاسخهاي اين چنيني زياد ديده و شنيده ميشود، اگر چه نوع سئوالات از نشرياتي مانند موسيقي قرن 21، فيلم نگار، فيلم كوتاه، نمايش، سينما و ادبيات و ماهنامه فيلم كمي سنگينتر و تخصصيتر است. فرزين ابوترابزاده، كه به عقيده خود ذوق نويسندگي درباره سينما و تئاتر دارد، از مسئول غرفه نشريه ميخواهد او را در اين باره راهنمايي كند. مسئول غرفه نيز نشانيهايي را كه به ياد دارد و نام مسئوليني كه در حافظهاش دارد، به او ميدهد.
احوالپرسي از حسين پرتوي
در غرفه انجمن صنفي عكاسان مطبوعات ايران، كه تنها با چند عكس خاطرهانگيز آرايش شده است، عكسي بزرگ از حسين پرتوي عكاس معروف مطبوعات ايران كه برروي تخت بيمارستان خوابيده و رو به دوربين در حال لبخندزدن است، نظر هر بازديدكننده را به خود معطوف ميدارد و در كنار لبخند معصومانه او، عكس معروف و تاريخي ديدار همافران با امام خميني(ره) جلب نظر ميكند، عكسي كه در تاريخ انقلاب اسلامي به ثبت رسيده است.
انجمن صنفي عكاسان مطبوعات ايران همچنين با صدرو اطلاعيهاي كه آن را دردسترس بازديدكنندگان قرار داده، اعلام كرده است كه تلاشهاي زيادي براي بهبود احوال اين عكاس بزرگ انقلاب و مطبوعات انجام داده است كه بخشي از آن تلاشها، به ثمر رسيده است و چند روز قبل سرانجام فرمانده نيروي هوايي ارتش به همراه رئيس عقيدتي سياسي نهاجا در منزل حسين پرتوي حاضر شدهاند و بخشي از هزينههاي درمان و پرستار شبانهروزي او را تامين كردهاند.
انجمن صنفي عكاسان مطبوعات ايران در طول برگزاري نمايشگاه، از مطبوعات و رسانههاي حاضر در جشنواره خواسته است كه از اين حركت فرمانده نيروي هوايي قدرداني شود.
سياوش پرتوي، فرزند اين عكاس مطبوعات درباره بيماري پدرش ميگويد: او سه سال قبل دچار بيماري ELF يا همان بيماري فلج تدريجي عضلات شد، ولي تا سال قبل فعال بود و از ابتداي سال جاري در بيمارستانهاي مدائن و ميلاد و اكنون در منزل بستري است.
او همچنين ميگويد: وزير ارشاد نيز طي نامهاي از وزير رفاه خواسته است تا مساعدتهاي لازم به پدرم بشود و مدتي است كه در پي دريافت اين كمكها نيز هستيم و مكاتباتمان با سازمان تامين اجتماعي در حال انجام است.
غرفه موزه مطبوعات
با نصب صفحات اول روزنامههاي خاطرهانگيز كشورمان، علاقهمندان خاص خود را دارد و بيشتر بازديدكنندگاني كه تصاوير صفحات اول نشريات قديمي را در قابهاي شيشهاي برديوارهاي اين غرفه تماشا ميكنند، دچار احساسات خاطرهانگيزي در اين غرفه ميشوند.
حسن چراغان، مسئول خزانه مطبوعات موزه دفينه ايران، وابسته به موسسه فرهنگي موزههاي بنيادمستضعفان، درباره اين كه چرا شماري از اين نشريات براي ارائه به علاقمندان آماده نشده است، ميگويد:
- ما 48 ساعت قبل از افتتاح نمايشگاه باخبر شديم كه ميتوانيم در نمايشگاه حضور داشته باشيم، با اين حال به دوستداران نسخههاي چاپي نشريات قديمي مژده ميدهيم كه كار عكسبرداري از اين گونه نشريات را از حدود 8 ماه پيش آغاز كردهايم و موزه مطبوعات سال آينده، نسخههاي مورد علاقه پژوهشگران مطبوعات را براي عرضه، آماده خواهد كرد.
او همچنين ميگويد: قديميترين نشريه موجود در موزه مطبوعات ايران، روزنامه است كه در سال 1267 هجري قمري منتشر ميشده است. اين موزه 4 هزار عنوان ديگر از نشريات قديمي را دارد كه كاملترين دورههاي آن، وقايع اتفاقيه است كه روزنامه ميرزاتقي خان اميركبير بوده است و نيز روزنامه ، كه در واقع، ادامه همان است و نسخههاي تقريبا كاملي از نشرياتي مانند در دوران قاجار، سالنامه ايران و نسيم شمال را هم داريم.
غرفههاي توزيعكنندگان مطبوعات
امسال نيز غرفههاي قابل توجهي در اختيار آن دسته از همكاران مطبوعاتي قرار دارد كه كارشان توزيع مطبوعات در سراسر كشور است كه، از جمله شركتهاي نامه امروز و راه زندگي را ميتوان نام برد كه مجموعهاي از نشريات تحت پوشش زنجيره توزيع خوشان را در مقابل ديدگان بازديدكنندگان، قرار دادهاند.
عبدالحميد حميدي، مدير توزيع موسسه راه زندگي ميگويد: در حال حاضر توزيع نشريات زيادي بر عهده موسسه ماست كه از معروفترين آنها ميتوان به نشرياتي مانند راه زندگي، دنياي سلامت، آشپزباشي، نسل برتر خودرو، عصر نوين اتومبيل، دانش خودرو، فرهنگ و سينما، تلفن همراه، سينماي روز، جهان جوان خودرو، محك، تجربه، هنرمند، هفتهنامه سينما، كودك، دنياي پردازش و نيز روزنامههايي چون تفاهم، اقتصاد پويا، كارون، هدف و اقتصاد، قيام و زمان اشاره كرد.
او با اشاره به موضوع به عنوان يكي از موفقترين روشهاي توزيع مطبوعات اشاره ميكند و ميگويد: در اين روش، ارسالي و برگشتيهاي 3 شماره قبل از هر نشريه براي توزيع شماره جديد تحت بررسي قرار ميگيرد، كه اين بالانس نيز به صورت برنامه نرمافزاري خاص در شبكه رايانه موسسه و از سوي ديگر توسط كارشناسان طرح و برنامه موسسه، به صورت دستي انجام ميگيرد و در نهايت اين دو بالانس براي توزيع نهايي با هم مقايسه ميشوند كه به رسيدن به ظرفيت فروش واقعي هر نشريه ميانجامد و موجب ميشود تيراژ پيشنهادي با كمترين برگشتي، به ناشران اعلام شود.
خبرگزاريهاي حاضر و ناظر
ممكن است بازديدكنندگان فقط چند اسم معروف از خبرگزاريهاي كشور را به خاطر داشته باشند، اما زماني كه به غرفههاي خبرگزاريها وارد ميشوند، متوجه ميگردند كه تعداد خبرگزاريهاي فعال خيلي بيشتر از اينهاست و عناويني مانند خبرگزاريهاي آريا، تقريب، رسا، ايونا و ايكنا در كنار خبرگزاريهاي معروفي مانند ايسنا و ايرنا و در كمي آن سويتر، خبرگزاريهاي مهر، موج، شبستان، فارس، قدس، ايلنا، و خبرگزاري ورزشي ايران براي آنها جذاب و ديدني است.
به غرفه خبرگزاري موج نزديك ميشوم و ميخواهم با مسئولانش گفتگويي كوتاه انجام دهم. اما ورود مهندس باهنر، نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي ايران به محيط اين خبرگزاري كه گرداگرد او مملو از عكاس و خبرنگار است، مانع اين گفتگو ميشود. خبرنگاراني كه مهندس باهنر را هنگام بازديد از غرفههاي جشنواره مطبوعات محاصره كردهاند، سئوالي درباره كيفيت و مسائل مربوط به جشنواره مطبوعات ندارند و دائما از او ميخواهند كه درباره موضوع آن يك راي كه باعث شد صادق محصولي وزير كشور بشود، توضيحات كافي و قانعكنندهاي بدهد. اما بعد از توضيحات و محاسبات سرانگشتي مهندس باهنر، گويا خبرنگاران قانع نشدند و كم كم از دور او پراكنده شدند تا او راحتتر بتواند به بازديد خود از نمايشگاه مطبوعات ادامه دهد. دقايقي بعد فشردهاي از اظهارنظرات مهندس باهنر درباره موضوع راي اعتمادمجلس به صادق محصولي، از محل نمايشگاه روي خروجي چند خبرگزاري قرار گرفت!
غرفههاي تخصصي رسانهاي
امسال در ميان انبوه غرفههاي جنجالي و غيرجنجالي مطبوعات، وجود غرفههاي تخصصي رسانهاي و پژوهشگران مطبوعاتي نيز ديدني است.
دفتر مطالعات و برنامهريزي رسانهها، امسال با فهرست بزرگي از نشريات مربوط به جامعهشناسي ارتباطات و مطبوعات و رسانهها، در نمايشگاه حضور يافته است تا در اين رهگذر بتواند گامهاي موثري در جهت شناساندن و عرضه كتب و محصولات پژوهشي خود به ارباب مطبوعات بردارد. با اين حال، مسئول اين غرفه معتقد است كه بيشتر بازديدكنندگان و توقفكنندگان در مقابل غرفه او، گويا اهل مطبوعات نيستند و فقط دوستدار مطبوعات هستند و از دور دستي بر آتش دارند.
با اين حال ديدن كتابها و جزواتي با عناوين مرتبط با مطبوعات مانند عناصر روزنامهنگاري، قانون مطبوعات ايران و آييننامههاي اجرايي آن، قانون مطبوعات جمهوري فدرال آلمان، رويدادهاي مطبوعات ايران، قانون مطبوعات مصر، حقوق حرفهاي روزنامهنگاران، روزنامهنگاري در هندوستان و نگاه ايراني به مطبوعات عربي، از جمله كتب و آثار معتبر و مفيدي است كه اگر دستاندركاران و حاضران در جشنواره مطبوعات از آن بهرهمند نشوند و فرصت خوبي را در اين زمينه از دست دادهاند.
غرفههاي زندگي
غرفههاي نشريات زندگي يا همان نشريات اجتماعي، غرفههاي پربيننده نمايشگاه است، اگرچه تعداد زيادي از اين دست نشريات همواره روي كيوسكها به صورت انبوه وارد و در تيراژهاي حيرتآور به فروش ميرسند، ولي بازديدكنندگان هنوز هم به خواندن شمارههايي از اين نشريات كه حتي در سالهاي قبل منتشر شدهاند، رضايت دارند و مايل هستند كه پاورقيها و داستانهاي عاشقانه اين سري از نشريات را با علاقه پيگيري كنند. غرفههاي آهنگ زندگي، آيينه زندگي، هفت روز زندگي، خانواده، خانواده سبز، راه زندگي، روزهاي زندگي و خانه و زندگي از جمله اين نشريات مورد توجه خانوادهها در نمايشگاه هستند كه در كنار آنها بايد از نشريات پرطرفدار ديگري در زمينه جدول و سرگرمي ياد كرد. اينها نوعي از نشريات هستند كه عليرغم داشتن تاريخ انتشار مشخص، در هر شرايطي براي خوانندگانشان قابل استفاده و خريد هستند و به اين دليل است كه همواره شمارگاني از گذشتههاي آنان روي كيوسكها به چشم ميخورد.
حسن فرازمند
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 141]