واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: روابط امنيتي يا ايجاد پايگاه منطقهاي
* اشاره:
با مطرح شدن موضوع موافقتنامه امنيتي بغداد - واشنگتن، مرجعيت شيعه عراق و روحانيون جهان اسلام جديترين واكنشها را عليه آن داشتند.
روحانيت با زير سوال بردن هر حركتي كه به نحوي حاكميت مردم عراق را نقض كند اعلام كرده است كه حضور بلندمدت نيروهاي بيگانه درعراق فاقد مشروعيت است.
بخش دوم مقاله را باهم پي ميگيريم:
***
واكنش علامه فضلالله
علامه محمد حسين فضلالله، روحاني بلندپايه مرجع شيعيان لبنان تاكيد كرد: هر قدرت، نهاد يا هيات رسمي يا غير رسمي عراق كه اشغالگري را بر مردم اين كشور تحميل كند و حضور طولاني مدت آنها در خاك عراق را قانوني كند، مشروعيت ندارد.
علامه فضل الله در پاسخ به مساله شرعي برخي اعضاي پارلمان عراق درباره توافقنامه امنيتي طولانيمدت بين بغداد و واشنگتن گفت: من در جايگاه شرعي خود و به خاطر مسئوليت حساسي كه بر گردنم است، ميگويم كه در هر توافقنامه، سند، معاهده و يادداشتي كه بين دولت عراق يا هر طرفي به عنوان نماينده كشور عراق با نيروهاي اشغالگر آمريكايي منعقد شود بايد چند نكته مورد توجه قرار گيرد.
وي نخستين مورد مهم را خروج بيقيد و شرط نيروهاي اشغالگر از عراق اعلام كرد.
وي تاكيد كرد: مورد دوم اين است كه موعد عقبنشيني كامل نيروهاي آمريكايي با وضعيت امنيتي در عراق مرتبط نباشد چون ما ميدانيم آمريكا با روابط امنيتي و سياسي و با سيطره بر بسياري از پايگاههاي نفوذ در منطقه و جهان ميتواند در هر ساعت كه بخواهد، عراق را ناامن نگاه دارد تا نيروهاي اشغالگر خود را به اين بهانه و توجيه در عراق حفظ كند.
علامه فضل الله افزود: به همين جهت بايد موعد زماني ثابت و نزديك خروج كامل نيروهاي آمريكايي از عراق تعيين شود و در زمان عقبنشيني آنها، هيچ پايگاه يا مركزي كه به وضوح و مستقيم يا مخفيانه نمايانگر اشغالگري است، باقي نماند و تنها به روابط ديپلماتيك مرسوم بين كشورها اكتفا شود.
علامه فضلالله گفت: سومين مورد اين است كه هر توافقنامه يا معاهده يا يادداشتي كه با آمريكا به امضا برسد، بايد معيارهاي ملي و اسلامي كه همان اصول ثابت و غير قابل جدال است را مراعات كند به ويژه در مسائل عراق و حاكميت آن، استقلال آن، آينده وطن و نسلهاي بعدي و مراقبت از منابع و ثروتهاي كشور و ممانعت اشغالگران از سوء استفاده يا به تاراج بردن آن به نفع خود حتي در زمان خروجشان، مورد توجه قرارگيرد.
علامه فضل الله اظهار داشت: مساله چهارم اين است كه هيچ قدرت، موسسه يا هيات رسمي و غير رسمي عراق كه اشغالگري را بر مردمش تحميل ميكند يا در جهت قانوني كردن حضور اشغالگران و طولاني شدن مدت حضور آنها در عراق كار ميكند يا اسباب سوءاستفاده اشغالگران را از ظرفيتها و امكانات و ثروت و تصميمگيريهاي كشور فراهم ميآورد يا به تجاوز اشغالگران به مسائل قضايي عراق پوشش قانوني ميدهد، مشروعيت ندارد.
روحاني بلندپايه شيعه در لبنان تصريح كرد: بايد در مراسم رسمي و مردمي عراق، اجماع ملي درباره توافقنامه حاصل شود، تا وحدت كشور حفظ شده و زمينه براي خروج اشغالگران در اسرع وقت فراهم شود چون ما معتقديم ثبات عراق به خروج كامل اشغالگران بستگي دارد.
وي در پايان اظهار داشت: ما چشم اميد به فرزندان و دوستان عراقي عزيز از همه طوائف و مذاهب و از هر نژاد يا حزب سياسي دوختهايم كه در خط سياسي واحدي حركت كنند. مساله خروج اشغالگران، مساله بسيار مهمي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد تا عراق بار ديگر بر اساس اصول وحدت اسلامي و ملي و احترام به اصول انساني و اسلامي در احترام به ديگران و گفتوگو با آنها بنا شود تا عراقي آزاد، سربلند و مستقل با تفاهم عراقيها داشته باشيم، چون ما از مردم عراق ميخواهيم كه با وحدت و همكاري خود، راه را براي حضور طولاني مدت اشغالگران در كشور ببندند و به جهانيان تاكيد كنند كه آنها مردمي هستند كه خود ميتوانند كشور عزيز خود را به دور از فشار اشغالگران و طرفهاي تروريستي، آباد كنند.
*مهمترين موضوعها
اين روزها در بغداد، بحثها همه حول يك موضوع اصلي، يعني توافقنامه امنيتي آمريكا و عراق دور ميزند و تماميحوادث و رويدادها متاثر از اين مساله است.
از همين رو، دركنار سئوالاتي مانند برخورد آمريكا در صورت عدم امضاي توافقنامه، بهترين زمان براي امضاي توافقنامه (پيش يا پس از انتخابات) و اينكه آيا موضوع توافقنامه مي تواند تركيب ائتلافها و صفبندي در صحنه سياسي عراق را تغيير دهد، نظريههاي مختلفي با توجه به گرايشهاي موجود سياسي و طايفه اي، در اين كشور وجود دارد.
بررسيها حاكي است كه يكي از مهمترين موضوعاتي كه اكنون در عراق مطرح است، زمان امضاي توافقنامه با آمريكاييها است.
اين موضوع به ويژه هنگامياهميت مييابد كه بدانيم، حساسيت مقامات و شخصيتهاي درون حاكميت به يك اقدام ضربتي ارتش آمريكا در خروج از عراق تا چه حد است. آيا عراقيها واقعا توان اداره كشور را بدون ارتش آمريكا دارند؟
در اين خصوص دو ديدگاه وجود دارد. بر اساس يك نظر، ارتش، پليس و نيروهاي امنيتي به مرز آمادگي براي تحويل گرفتن مسئوليت كامل امنيتي رسيده اند.
مخالفان اين ديدگاه، به چند فاكتور اساسي اشاره كرده و معتقدند عراقيها فعلا توان لازم را براي اداره كشور ندارند و دليل آنها اين است كه آمريكاييها در مبارزه عليه القاعده بهگونهاي عمل كردهاند كه اين گروه تروريستي، حيات و توان بازسازي داشته باشد و در حال حاضر به عنوان يك دشمن ضعيف، حفظ شده است.
حتي برخيها ميگويند ارتش آمريكا در القاعده نفوذ كرده و ميتواند از آنها براي ايجاد بحران براي دولت عراق استفاده كند.
در كنار اين نظريهها، تهديد آمريكاييها به خروج فوري نظاميان خود از عراق در هفتههاي گذشته، در بخشي از بدنه دولت عراق تاثير خود را گذاشته است.
يك نظريه در خصوص نگراني بخشي از حاكميت عراق در اين خصوص، مبتني بر اين احتمال است كه آمريكا، ملي گراها و طيفهاي غير مذهبي سني را همانند اوايل اشغال عراق به قدرت برساند. گفته ميشود كهاين نگراني در طيفهاي شيعه بيشتر است. در خصوص زمان امضاي توافقنامه نيز نظرات مختلفي وجود دارد، عدهاي بطور كامل مخالف امضاي آن هستند، از جمله جريان صدر از شيعهها و برخي احزاب عرب سني.
در مقابل، عدهاي بي چون و چرا خواستار امضاي آن هستند، از جمله برخي گروههاي ملي گرا اعم از شيعه و سني مانند گروه و ائتلاف كردها در پارلمان عراق.
در كنار آنها، احزاب شيعه مانند مجلس اعلاي اسلاميو حزب الدعوه با گرايشهاي مختلفي در درون خود روبه رو هستند.
با اين همه، بر اساس يك نظريه، اكنون كه دولت بوش در شرايط ويژه و فرصت اندك قرار دارد، بهترين زمان براي امتيازگيري است و چانه زني با رييس آينده كاخ سفيد كه چهار سال فرصت خواهد داشت ، بسيار دشوارتر خواهد بود.
آنان معتقدند با توجه به عدم شناخت از گرايشها و رويكردهاي اوباما، نميتوان به آينده اعتماد زيادي داشت.مخالفان اين نظر ميگويند: اوباما برنده حتميانتخابات است و معامله با او با توجه به گرايشهاي ضد جنگ حزب دمكرات، بهتر است.
اين گروه با اشاره به اظهارات اوباما كه گفته است: تعهدي در قبال امضاي بوش در خصوص توافقنامه نخواهد داشت، اساسا معتقدند كه موضوع توافقنامه به بعد از انتخابات موكول شود.
در اين ميان، برخي كارشناسان معتقدند كه دولت بوش كه به دنبال يك دستاورد از جنگ عراق و امتيازگيري در انتخابات به نفع مك كين است، اكنون به صورت بيسابقهاي خطرناك شده و رفتارهاي آن را نميتوان پيش بيني و تحليل كرد.
آنها در كنار انواع اتهامات، به تهديد علني دولت عراق به اين كه تروريست ها بار ديگر باز ميگردند، اشاره كرده و معتقدند، اين لحن و رفتار، اساسا يك پيام براي عراقيها دارد و آن اينكه آمريكاييها در صورت شكست نهايي در موضوع توافقنامه، دست به هر اقداميخواهند زد.
*تحركات مشكوك آمريكا
جالب اينكه همزمان با تهديد لفظي در خصوص بازگشت ناآراميها، بار ديگر بغداد در معرض انفجارهاي روزانه و پرتلفات قرار گرفته است.
حمله نظاميان آمريكايي به خانهاي متعلق به حزب اسلاميوابسته به طارق الهاشمي در فلوجه در استان الانبار كه با تلفات جاني همراه بود و نيز اقدام بالگردهاي ارتش آمريكا در حمله به يك روستاي مرزي سوريه از داخل خاك عراق، از ديگر نشانههاي رفتار عاري از تعقل و منطق آمريكاييها تلقي ميشود. حتي حالا يك علامت سئوال هم باقي است و آن اينكه آيا با توجه به تبليغات گسترده آمريكاييها در خصوص ورود افراد مسلح از ايران، ممكن است ماجراي حمله به خاك سوريه در ايران هم تكرار شود و ارتش آمريكا دست به يك ماجراجويي جديد بزند؟
علاوه بر اين ، چندي پيش خبري در عراق منتشر شد مبني بر اينكه يك گروه از عشاير استان الانبار وارد استان بابل شده و15 تن را در يك درگيري خونين به قتل رساندند. اگر چه اين خبر بازتاب زيادي در رسانه هاي عراق نداشت، اما برخي اعتقاد دارند كه اينها علائمياست از سوي آمريكاييها به دولت عراق كه قادر است بار ديگر سراسر اين كشور را ناامن سازد.
در خصوص اينكه در صورت رد نهايي توافقنامه از سوي عراقيها، آمريكاييها چه اقداماتي در اين كشور خواهند كرد، چند نظر وجود دارد.
يکشنبه 19 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]