واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: يك هفته با محيط زيست حفره لايه ازن بزرگتر ميشود
جام جم آنلاين: كارشناسان سازمان هواشناسي جهاني اعلام كردند حفره لايه ازن تا 27 ميليون كيلومترمربع يا به عبارتي 8 درصد در سال جاري ميلادي نسبت به سال گذشته افزايش داشته است. اين حفره معمولا اواخر سپتامبر يا اوايل ماه اكتبر پيش از رسيدن به چرخه طبيعي خود افزايش مييابد.
لايه ازن كه از دهه 1950 ميلادي تخريب آن شروع شده، به عنوان سپر محافظي در برابر اشعه فرابنفش خورشيد عمل ميكند.
ديويد پارسونز، رئيس سازمان جهاني هواشناسي و مركز مطالعات و تحقيقات آب و هوايي گفت: كاهش لايه ازن در سال جاري ميلادي به صورت عكس عمل كرده است.
كارشناسان معتقدند متغيرهايي كه سالانه سبب تغيير آب و هوا، سرد شدن جو و تبخير بيش از حد آب ميشود، از معلولهاي سوراخ شدن لايه ازن به شمار ميروند.
از سوي ديگر، يك گروه از محققان انگليسي اعلام كردند، نسل بيش از نيمي از دوزيستان اروپا تا سال 2050 ميلادي منقرض خواهد شد.
شبكه بي.بي.سي اعلام كرد تغييرات جوي، نابودي زيستگاهها و بروز بيماريها از مهمترين و اصليترين تهديدات عليه انواع گونههاي دوزيستان به شمار ميرود؛ در حالي كه دوزيستان در كشورهاي ايتاليا و شبهجزيره ايبري (اسپانيا و پرتغال) بيش از ديگر كشورهاي اروپايي در خطر انقراض نسل قرار دارند.
براساس آخرين برآورد و تخمين جهاني مشخص شد يك سوم از كل دوزيستان در معرض خطر انقراض قرار دارند. دوزيستان قلب محيط زيست هستند و نقش مهمي در عملكرد اكوسيستم ايفا ميكنند و اين بسيار دردناك و وحشتناك است كه تا چند دهه ديگر كل اين موجودات را از دست ميدهيم.
همچنين متاسفانه با اينكه حيات وحش بخش جداناپذيري از حيات انسانها روي كره زمين هستند اخبار نابودي و انقراض اين گونهها همچنان شنيده ميشود به طوري كه حافظان محيط زيست در نپال به دولت اين كشور در مورد انقراض ببرهاي اين كشور هشدار دادند.
محققان و جمعي از حافظان محيط زيست در كشور نپال از اين موضوع كه شكار بيرويه و سلاخي ببرها در نپال جمعيت اين حيوان را بسيار كم كرده و سبب شده تا اين حيوان در معرض خطر نابودي و انقراض كامل قرار گيرد، ابراز نگراني كرده و خواستار پيگيري جامعه جهاني محيط زيست نسبت به اين موضوع شدهاند.
علاوه بر كشتار اين حيوانات توسط شكارچيان، مبارزات و كشمكشهاي 10 ساله ميانه دولت و شورشيان مائو سبب كشتار و نابودي ببرها نيز شده است.
در اين ميان، بسياري از قبيلههاي كشور نپال براي استفاده از گوشت و استخوان اين حيوانات را شكار كرده و تجار، پوست اين حيوانات را به قيمتهاي گزافي خريد و فروش ميكنند.
يكي از اعضاي گروه حفاظت از محيط زيست و حيات وحش ميگويد: اين موضوعي بسيار بغرنج است، چرا كه اين حيوانات به مرگ طبيعي نميميرند، بلكه توسط بشر كشته ميشوند. بر اساس دادههاي ما، بسياري از قبايل و كشاورزان براي استفاه از زمينها و مزارع، جنگلهاي نپال را كه محل اصلي و زيستگاه طبيعي ببرها هستند، از ميان ميبرند و همين مساله سبب نابودي ببرها ميشود.
بر همين اساس، از حدود 3 هزار قلاده ببر در كمتر از يك سال، هماكنون تنها 1500 ببر در هند وجود دارد، اما در نپال تنها 350 ببر باقي ماندهاند كه در صورت عدم رسيدگي و مراقبت، اين تعداد محدود نيز از ميان خواهند رفت.
اخبار محيط زيست در بخش حيات وحش از داخل كشور نيز حاكي است كه مسوولان سازمان حفاظت محيط زيست براي نجات گونههاي در معرض انقراض، احياي گوزن زرد در منطقه دز و كرخه، احياي گورخر در يزد و يوزپلنگ ايراني در دشت خراسان شمالي را در دست اجرا دارد.
حميده سادات هاشمي
يکشنبه 19 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 155]