واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از سرگرداني زائران عتبات عاليات در مرز مهران ـ 18 جمعيت زياد زائران؛ كمبود نان و آرد در مهران
خبرگزاري فارس: سرپرست فرمانداري مهران گفت: به دليل تردد زياد زائران در شهر مهران، مردم اين شهر دچار كمبود نان و آرد شدهاند.
مسعود ملكي در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به مشكل آرد و نان در شهرستان مهران گفت: سهميه نان مردم مهران را براي زائران ميپزيم و همين امر باعث ايجاد مشكل براي مردم شده است. ميگوييم يك كيسه آرد بدهيد، ميگويند سرانه كشور 10 كيلو است و شما 13 كيلو مصرف ميكنيد. اين در حالي است كه در 6 ماهه اول امسال چيزي حدود 1 ميليون زائر از مرز مهران عبور كرده است.
سرپرست فرمانداري مهران ادامه داد: مرز مهران از اواسط سال 82 فعاليت خود را آغاز كرده است. در اين 5 سال چيزي حدود 9 ميليون نفر از مرز مهران به طور رسمي عبور كرده و تقريباً معادل 5/1 ميليارد دلار صادرات كالا داشتهايم و هر سال نسبت به سال گذشته و هر ماه نسبت به ماه گذشته عملكرد بهتر بوده است.
وي ادامه داد: مرز مهران از بعد مسافت نزديكترين نقطه به مرز عتبات عاليات است. در اين مرز امنيت برقرار است و همچنين مردم 2 طرف از بعد مسايل ديني، اعتقادي و فرهنگي نزديكي خيلي زيادي به هم دارند.
به گفته ملكي، منطقه مهران منطقه شيعهنشين است و فاصله كمي عتبات عاليات دارد و اين امر باعث شده كه مرز رونق خوبي داشته باشد.
سرپرست فرمانداري مهران حضور نيروهاي آمريكايي در مرز را يكي از مشكلات عنوان كرد و گفت: در جنوب نيز نيروهاي انگليسي مستقر هستند اما در مرز مهران چون مرز شيعهنشين 2 طرفه است، نيروهاي آمريكايي مستقر هستند و همين موضوع خيلي از مسائل را تحتالشعاع قرار داده است.
ملكي ادامه داد: شهرستان مهران چيزي حدود 230 كيلومتر مرز مشترك با عراق دارد، تقريباً معادل يك پنجم مرزهاي خاكي كشور با عراق است.
وي گفت: در خصوص پارهاي از مسائل با عراقيها وارد مذاكره شدهايم و از مرداد سال جاري تاكنون حدود 2 جلسه با فرماندار داشته و بعضاً هر ماه مرزبان كشور ما با مرزبان عراقيها جلسه داشته اما نتيجهاي به آن صورت گرفته نشده است.
به گفته سرپرست فرمانداري مهران، عراقيها به تعهداتي كه انجام ميدهند، پايبند نيستند. آنها حاضر نيستند هيچ چيز مكتوبي را امضا كنند.
وي با اشاره به مشكلات موجود در بحث زائران ايراني در عتبات عاليات، گفت: عراقيها در مرز براي رفت و آمد زائران تبعيض قائل ميشوند. آنها ابتدا زائران عراقي، بعد زائران خارجي و سپس به زائران ايراني اجازه ورود و خروج ميدهند.
سرپرست فرمانداري مهران با اشاره به اينكه در برخي از مواقع زائران 4 صبح در مرز مهران هستند و بايد حوالي ساعت 14 وارد عراق شوند، گفت: اما آنها زائران ايراني را بدون دليل در مرز معطل ميكنند و در مرز نگه ميدارند.
ملكي ادامه داد: مشكلاتي هم از طريق سفارت عراق براي ما ايجاد شده است، آنها به تعدادي از زائران ويزاي انفرادي ميدهند، وقتي زائران وارد مرز ميشوند، عراقيها آنها را قبول نميكنند يعني ويزايي كه سفارت عراق صادر كرده است، وزارت كشور عراق در مرز آن را قبول نميكند.
سرپرست فرمانداري مهران اظهار داشت: عراقيها زائران انفرادي را قبول نميكنند و معتقد هستند آنها بايد گروهي وارد كشور شوند.
وي يادآور شد: عراقيها از طريق قراردادي كه با شركت شمسا زير نظر حج و زيارت كشور دارند بايد روزانه به 40 تا 50 كاروان اجازه ورود به خاك عراق را بدهند. در هفته گذشته 20 تا 25 كاروان در مرز مهران ساكن شدند.
ملكي گفت: متأسفانه عدم ناهماهنگيها باعث ميشود كه زائران مدتها به دلايل واهي در مرز معطل شوند.
وي اضافه كرد: مجبور هستيم زائراني كه از روز قبل مانده را از مرز عبور دهيم و زائراني كه همان روز آمدهاند را دپو كرده و در روزهاي بعد آنها را وارد عراق كنيم.
وي در خصوص امكانات موجود در مرز گفت: امكاناتي در مرز وجود ندارد، در 5/1 هكتاري مرز ما يك سوله است كه صرفاً فقط زائر بايد نيم ساعت در آن توقف و بر روي پاسپورت وي مهر خروج خورده و از كشور خارج شود. اصلاً ما پيشبيني نكردهايم كه زائران قرار است مدتهاي طولاني در مرز بمانند تا براي آنها امكاناتي در نظر بگيريم.
سرپرست فرمانداري مهران تصريح كرد: اصلا نبايد زائر در مرز بماند تا ما براي او استراحتگاه و مهمانسرا در نظر بگيريم.
ملكي در خصوص علل تاخير و توقف طولاني زائران در مرز مهران گفت: حقيقتاً حضور نيروهاي آمريكايي در مرز تاثيرگذار است. عراقيها در نهايت ميگويند كه ما تابع امريكاييها هستيم. امريكاييها هم به راحتي نميگذارند زائران از مرز عبور كنند.
سرپرست فرمانداري مهران گفت: زائران هنگامي كه از كشور عراق باز ميگردند اسكن، انگشتنگاري و بعضاً مصاحبههاي طولاني ميشوند.
به گفته ملكي، به زائران ايراني به خصوص خانمها بياحترامي زيادي ميشود. بارها در اين خصوص مكاتبه كردهايم ولي پاسخي دريافت نكردهايم.
وي اظهار داشت: از كشور عراق نبايد بيشتر از اين انتظار داشت. دولت مركزي كه اكنون پا گرفته به آن صورت قدرت ندارد، امكانات محدود و مشكلات زياد است.
سرپرست فرمانداري مهران گفت: در برخي از مواقع مشكلات با دخالت نيروهاي امريكايي انجام ميشود.
به گفته ملكي، براي عراقيها خوشايند نيست كه در محدوده شيعهنشين عتبات، ايرانيها رفت و آمد كنند.
وي با اشاره به جمعيت 13 هزار نفري شهر مهران گفت: در برخي از مواقع 2 الي 3 هزار زائر در شهر ميماند و چيزي بالغ بر 50 درصد جمعيت شهرستان به شهر اضافه ميشود.
وي ادامه داد: زائراني كه در مرز ميمانند را شهر مهران آورده و در زائرسراها آنها را اسكان ميدهيم. چند شب پيش حدود 15 كاروان در مرز خوابيدند و ما مجبور شديم امكانات اوليه براي آنها ببريم.
سرپرست فرمانداري مهران در خصوص تفتيش بدني از زنان ايراني در مرز گفت: موردي برخي از زنان مورد تفتيش بدني قرار گرفته و مورد آزار و اذيت قرار ميگيرند.
به گفته ملكي انگشتنگاري و بياحترامي موردي انجام ميشود.
وي يادآور شد: دكلهايي داريم و ميبينيم كه در برخي از موارد زائران را در هنگام برگشت 2 شب در مرز نگه مي دارند، عراقيها برخي از زائران را گلچين كرده به اتاقي ميبرند و بعضاً صداي عجيب و غريبي ايجاد ميكنند و از لحاظ رواني روي آنها كار ميكنند.
سرپرست فرمانداري مهران با اشاره به اينكه از 21 فروردين به بعد براي زائران انفرادي ويزا صادر نميشود، گفت: متأسفانه در سفارت عراق عواملي هستند و دلالاني وجود دارند كه در استانها فعال و زائران را به صورت گروهي جمع و براي خروج از كشور به مرز ميآورند. حتي از افراد قيمتهايي بالاتر از سازمانهاي حج و زيارت دريافت ميكنند.
ملكي گفت: در برنامههاي سازمان حج و زيارت خورد و خوراك، امنيت، وسايل نقليه زائران فراهم است اما در انفراديها هيچگونه از اين موارد ديده نشده است.
وي افزود: اين دلالان زائران را به خصوص از استان يزد، تهران، اصفهان جمع و وقتي وارد مرز ميكنند، بعضاً آنها را رها ميكنند.
سرپرست فرمانداري مهران با اشاره به اينكه برخي از زائران 7 الي 8 روز در مرز ميمانند، گفت: چند روز پيش در امامزاده سيدحسن 2 كاروان 8 روز معطل شدند چرا كه دلالاني كه آنها را آورده بودند آنها را در مرز رها كرده بودند.
به گفته ملكي، بيشتر كساني كه در مرز ميمانند زائران انفرادي هستند و زير نظر حج و زيارت فعاليت نميكنند.
سرپرست فرمانداري مهران از تغيير نيروهاي مرزي عراق خبر داد و گفت: برخي از اين نيروها اشراف ندارند يا شايد برنامه جديدي دارند تا شايد زائران را اذيت كنند. از اين هفته تقريباً كاروان شركت شمسا و حج و زيارت چيزي حدود 50 درصد با تاخير از مرز عبور كردند و از 40 الي 50 كاروان حدود 20 كاروان از مرز خارج و الباقي در مرز ميمانند.
ملكي بيان كرد: تقريباً به طور متوسط حداقل زائران 4 ساعت در مرز معطل ميشوند و امكانات مرزي ما نيز بسيار محدود است.
وي گفت: زائراني كه شب در مرز ميمانند امكاناتي براي آنها نيست. اورژانس در روز است و در شب فعاليت نميكند. اگر زائران تا ساعت كاري وارد عراق نشوند بايد در مرز بمانند.
سرپرست فرمانداري مهران اضافه كرد: ساعت كاري عراقيها 30/7 صبح تا 6 بعد از ظهر است و بعد از آن ديگر پذيرشي انجام نميشود.
به گفته ملكي، بعضاً عراقيها خارج از اين نوبت نيز به زائران ما كمك ميكنند اما عوامل ايراني 24 ساعته در مرز هستند.
وي يادآور شد: اينجا نقطه صفر مرزي است. شهر مهران چيزي حدود يك كيلومتر و در برخي موارد 11 كيلومتر با مرز فاصله دارد. خيلي از مسايل شهرستان ما فرا استاني است و بايد حل شود، حقيقتاً برخي از مشكلاتي كه ايجاد ميشود از دست ما خارج است.
سرپرست فرمانداري مهران خاطرنشان كرد: در حال حاضر حدود 800 كاميون در مسير است. ما اعلام ميكنيم اين كاميونها وارد مهران نشوند، ظرفيت كامل است. ترانزيت سوخت بغل گوش زائران بدون هيچ امكاناتي حتي يك كپسول آتشنشاني در حال فعاليت است. آقايان از مركز ميگويند چون مرز مهران امن است بايد اين اقدام انجام شود.
ملكي يادآور شد: بايد زيرساختها درست شود، دوست داريم كه مرز رونق داشته باشد. تجارت زياد باشد اما امكانات و زيرساختها آماده نيست. هر چند پايانه بينالمللي مهران تقريباً با چيزي حدود 80 درصد پيشرفت فيزيكي در مساحت 42 هكتار در حال ساخت است ولي رو به روي همين پايانه در عراق هيچ فعاليتي صورت نگرفته است.
به گفته سرپرست فرمانداري مهران، براي اين پايانه سرمايهگذاري بيش از 10 ميليارد تومان انجام شده اما در عراق فعاليتي انجام نشده است.
وي گفت: ما انتظار داريم كشور عراق براي زائراني كه ويزاي انفرادي صادر ميكنند آنها را در مرز بپذيرد. اگر قرار است زائران را نپذيرد پس ويزايي صادر نكند و در مرز بلوا ايجاد نكند.
ملكي خاطرنشان كرد: بعضاً زائران جلوي فرمانداري تحصن ميكنند و تبعات اين كار براي ماست.
سرپرست فرمانداري مهران در ادامه گفت: در حال حاضر روزانه بين حدود 5 الي 6 هزار تردد در مرز مهران انجام ميشود.
وي خاطرنشان كرد: در سال 82 در مرز فقط يك سيم خاردار بود ولي در حال حاضر امكاناتي در مرز است، ولي باز هم امكانات كم است و بايد زيرساختها در اين مكان افزايش يابد.
ملكي در ادامه در خصوص بحث بازارچه مرزي در مهران گفت:در اين بازارچه حدود 1200 كيلومتر مرز مشترك وجود دارد. مرز مهران مرز امني است ولي مشكلاتي كه وجود دارد بسيار زياد است. در حال حاضر در بازارچه مرزي مركبات، ميوه و ترهبار، لبنيات، مرغ و تخممرغ ايرانيها را طرف مقابل خريداري نميكنند. وقتي موضوع را بررسي ميكنيم ميگوييم هر كالايي كه نميخواهيد يك هفته قبل اعلام كنيد تا تاجر ايراني آن را نياورد آنها فيالبداهه تصميم ميگيرند، كه فلان مواد خوراكي را از مرز نگيرند.
سرپرست فرمانداري مهران در خصوص بحث ترانزيت سوخت كه به نوعي مساعدت به عراقيها است (البته پول آن هم دريافت ميشود)، گفت: تقريباً در 6 ماهه اول سال 16 هزار تانكر سوخترسان به عراق ارسال كردهايم. بنا بر قراردادي كه وزارت نفت با آنها بسته است. البته همين موضوع نيز معضلات زيادي ايجاد كرده و در حال حاضر تانكرهاي زيادي در مرز ايستادهاند و بنا به دلايل مختلف اجازه ورود به خاك عراق به آنها داده نميشود.
انتهاي پيام/ر
جمعه 17 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]