واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ويژه سفر رييس جمهوري به لرستان/ لرستان را بهتر بشناسيم ((۱
داخلي. اجتماعي. هيات دولت. لرستان.
استان لرستان در غرب ايران با جمعيتي بالغ بر يك ميليون و ۷۵۰هزار نفر در پوشش ۳۴۰هزار خانوار در ميان استانهاي خوزستان ، ايلام ، همدان ، كرمانشاه ، مركزي و اصفهان قرار گرفته است.
اين استان متشكل از طوايف مختلف لر ، لك و بختياري از استانهايي است كه همواره حامي انقلاب اسلامي بوده تا جايي كهامام راحل در ديدار با عشاير اين خطه آنان را "ذخاير انقلاب اسلامي" ناميدند.
مركز لرستان، شهرستان خرمآباد با ۲۸هزار و ۲۳۹كيلومتر مربع داراي جمعيتي بالغ بر ۶۰۰هزار نفر است.
شهرستانهاي بروجرد ، اليگودرز، ازنا، دورود ،پلدختر ، سلسله ، كوهدشت و دلفان هشت شهرستان ديگر استان را تشكيل داده كه در مجموع دراين ۹شهرستان طوايفي از لر ، لك و بختياري سكني گزيدهاند.
عمده فعاليت مردم اين استان كشاورزي و دامپروري است و صنايع دستي نيز بخش محدودي از اشتغال اين مردم است.
اين استان كه در مسير شاهراه حياتي شمال به جنوب كشور واقع شده و سالها طعم تلخ جنگ و حملات مداوم صداميان را چشيده، با وجود ظرفيتهاي بالا و غني از منابع سرشار خدادادي و نيروهاي مستعد هنوز نيز از فقر و محروميت رنج ميبرد.
مردم اين ديار، مقاومت و استواري را از زاگرس، اشترانكوه، سپيدكوه، يافته و مخملكوه آموخته و به سان "سيمره" ، "كارون" و " دز" روان و جاري در مسير انقلاب اسلامي طي طريق كردهاند.
استان زيبا اما فراموش شده لرستان به رغم استعدادهاي نهفتهاش، با داشتن جوانان سختكوش و تلاشگرش، به رغم منابع غني آب و خاكش و به رغم آن همه ايثار و سلحشوري مردمش، مستحق اين همه محروميت و رنج نيست.
استاني كه سالهاي سال پشتيبان جبهه و جنگ بودهآنچنان فراموش شده كه آن را ميتوان مظلومترين استان كشور قلمداد كرد به طوري كه مركز استانش از حالت شهري خارج شده و تنها نامي از شهر دارد.
تازه واردين به شهر خرمآباد هرگز تصور نميكنند به يك مركزاستان آمدهاند و مسوولان كشوري هم رغبتي براي چند شب بيتوته كردن در آن را ندارند.
استان لرستان داراي قابليتها و منابع سرشار خدادادي فراواني است كه به واسطه محروميت نه تنها باري از تنگناهاي اين استان برداشته نشده بلكه هر روز كه ميگذرد شاهد عقب ماندگي و توسعه نيافتگي بيشتري در اين استان هستيم.
مردم اين ديار اميدوارند كه دولتمردان دولتي كه با شعار عدالت اجتماعي پاي بهعرصه نهادهاند بتوانند اDسثDسات شايسته و سختكوشانه خود گوشههايي از مشكلات آنان را از دوش ديار زخم خورده لرستان بردارند.
مردم استان لرستان آرزومندند كه مسوولان به ياد آورند كه اين استان روزي مهد دليران ايران بوده و مردان و زنان غيور اين ديار در هنگام جنگ تحميلي از هيچ تلاش و كوششي در جهت حفظ ارزشهاي انقلاب اسلامي دريغ نكردهاند.
اما همين مردان و زنان خط مقدم سنگرهاي رزم امروز، شاهد هزاران مشكلي هستند كه اگر همت عالي در كار نباشد هيچ گاه شاهد رشد و بالندگي نخواهند بود.
آري لرستان نيازمند توجه ويژه دولتمردان نظام است و اكنون مردم محروم لرستان تنها به ياري مسوولان ميانديشند زيرا از اين همه ناعدالتي اجتماعي به تنگ آمده و خسته شدهاند.
استان لرستان با داشتن سالانه ۱۷/۵ميليارد متر مكعب منابع آبي يكي از استانهاي آبخيز كشور محسوب ميشود كه به دليل نبود بسترهاي مناسب، سالانه ۱۳/۵ميليارد متر مكعب آب آن به صورت روان آب از اين استان بدون هيچگونه استفادهاي خارج ميشود.
شرايط اقليمي ، بارندگي مناسب و كيفيت خاك حاصلخيز در اين استان باعث ايجاد چشمههاي جوشان و دايمي در مجاورت تپه ها، دامنه كوهها و درههاي اين منطقه شده است.
آب برخي از اين چشمهها پس از تلاقي با يكديگر به صورت نهرهاي بزرگ در آمده كه از جمله ميتوان به رودخانههاي "سيمره" ، "كشكان" ، "سزار" ، "تيره" ، "كهمان" ، "دره دايي" ، "بابايي" و "مورزرين" اشاره كرد.
وجود دهها رودخانه بزرگ و كوچك و سراب در استان لرستان، به علت بيتوجهي مسوولان و نبود برنامهريزي مناسب، نتوانسته كوچكترين تحولي در زمينه رشد و توسعه اين استان داشته باشد.
اين در حالي است كه اگر توجه و اهتمام دولتمردان نظام به اين مهم معطوف شود، بيشك اين نعمت خدادادي ازجمله عمدهترين بسترهاي توسعه هر منطقهاي محسوب ميشود، ميتواند تحول شگرفي را در پيشرفت همه جانبه اين استان فراهم سازد.
اين درحالي است كه به اعتقاد كارشناسان، با مهار و جلوگيري از به هدر رفتن اين آبها و اجراي طرحهاي سيستم آبياري در اين استان ميتوان آن را در خدمت كشاورزي قرار داد.
به گفته اين كارشناسان، با بهرهگيري و استفاده بهينه و مناسب از منابع آبي استان، بيش از ۶۰۰هزار هكتار از اراضي ديم منطقه به اراضي آبي تبديل خواهد شد.
آنچه مسلم است با توجه به توپوگرافي منطقه ، اجراي طرحهاي پمپاژ آب و سيستم تحت فشار براي استفاده بيشتر از منابع آب در اين استان امري ضروري است.
باوجود نعمت آب فراوان در لرستان و بهرغم غني بودن استان از لحاظ منابع آبي، متاسفانه هنوز هم بيش از ۷۵درصد اراضي اين استان به صورت ديم كاشت ميشود.
بهدليل اختلاف ارتفاع بين اراضي كشاورزي و رودخانهها استفاده از منابع آبي در لرستان به راحتي امكان پذير نيست به طوريكه طبق مطالعات انجام شده اختلاف ارتفاع دشتها و اراضي كشاورزي لرستان نسبت بهسطح رودخانهها در برخي موارد به ۴۰۰متر نيز ميرسد.
دشتها و اراضي اين استان، مستعد كشاورزي است و براي تبديل اراضي ديم به آبي، نياز به سرمايهگذاري مطلوب تر دولت بخش خصوصي است.
ايجاد سدهاي انحرافي و مخزني در اين استان ميتواند عامل موثري براي جلوگيري از خسارات ناشي از سيل و استفاده مطلوب از آبهاي هرز اين خطه باشد.
اين در حالي است كه لرستان به واسطه وجود رودخانههاي پرآب، قرار داشتن در دامنه زاگرس و بارش سالانه بيش از ۵۰۰ميليمتر يكي از استانهاي سيل خيز كشور محسوب ميشود.
اين استان به دليل وجود رودخانههاي پرآبي همچون كشكان، سيمره، ماربره و تيره كه سرشاخههاي اصلي دز و كرخه در رديف استانهاي سيل خيز كشور بوده و سيلابهاي زيادي را در فصول مختلف سال شاهد است.
براساس آمار موجود براثر بروز سيل در يك ماه اخير بيش از ۸۰۰ميليارد ريال خسارت به زيرساختها، ابنيههاي فني، راهها، منازل مسكوني، سيستمهاي مخابراتي، آب و برق استان لرستان وارد شد.
مهار آبهاي استان لرستان، استفاده از منابع آبي منطقه و جلوگيري از بروز سيل و خسارتهاي ناشي از آن در گرو ايجاد سدهاي مخزني و انحرافي و اجراي طرحهاي پمپاژ آب و سيستم آبياري تحت فشار است.ك/۶۴۰/۵۵۱ ۴ پايان قسمت نخست ادامه دارد...
چهارشنبه 8 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]