واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: عوامل موثر در کیفیت چمن1-تراکم:عبارتست از تعداد شاخساره یا پنجه ها(اندام های هوایی)در واحد سطح که متناسب با خصوصیات ژنتیکی و محیط تغییر می کند،مانند چمن فرزیا(برمودا گراس)که پر تراکم است.
2-بافت:چمن با توجه به پهنای برگ به 2 دسته باریک برگ و پهن برگ تقسیم می شود.از باریک برگان چمن فتان قرمز(Red festuca) و چمن چبر زبره(Rough blue grass) و از پهن برگان،فتان بلند(Tall festuca) را می توان نام برد.از نکات مهمی که در عملیات چمنکاری می بایست مورد دقت قرار داد،عدم کشت مخلوط این دو نوع باریک برگ و پهن برگ است.هرچه تراکم یک نوع چمن بیشتر باشد،طبعا برگ آن بارکتر خواهد بود.
3-یکنواختی:ظاهر چمن ها در این خصوصیت تابع عواملی چون بافت،تراکم،گونه و قابلیت پاخوری چمن است.
4-رنگ:رنگ چمن ها بسیگی به گونه و رقم آنها دارد.تفاوت رنگ ها به ویژه در اوایل و اواخر فصل رشد مشخص می شود.این ویژگی همچنین تحت تاثیر کود،عوامل محیطی،بیماری و ... می باشد.اگر چمن رنگ قهوه ای و خاکستری را نشان دهد،در اثر چیدن نا مناسب (مثلا تیز نبودن ادوات چیدن)می باشد.همچنین زردی میتواند در اثر کمبود مواد غذایی بارز شود.
5-عادت رشد:شاخساره به 3 روش پنجه زنی،ریزوم و استولون توسعه می یابد.رشد پنجه ای در صورتی که در زمان کاشت از بذر کافی استفاده شود نتیجه مثبت بجای خواهد گذاشت.در صورتی که استفاده از روش ریزوم و استولون با تامین شرایط رشد مطلوب گیاه،مجموعه ای همگون و یکنواخت خواهیم داشت.
6-نرمی سطح بالای چمن:این ویژگی در قابلیت بازی های چمن و سرعت توپ موثر است.
علاوه بر موارد فوق،ویژگی هایی تحت عنوان عوامل کیفیت عملی بشرح ذیل در کیفیت چمن موثرند:
1-استحکام:در واقع تحت عنوان مقاومت به فشار مطرح شده که تحت تاثیر عواملی چون ترکیبات شیمیایی،بافت،آب،دما،انداز ه گیاهو تراکم قرار دارد.از انواع چمن دو نوع چمن چایر(برمودا گراس)و چمن زویشیا دارای استحکام زیادی هستند.
2-قابلیت ارتجاع:عبارت است از ویژگی برگشت پذیری بحالت اولیه پس از دفع نیروی وارده.این عامل در چمن هایی که رفت وآمد و فعالیت های ورزشی بر روی آنها صورت می گیرد از اهمیت ویژه ای بر خوردار است.این ویژگی با یخبندان کاهش یافته اما با افزایش دما مجددا افزایش می یابد.
3-قابلیت پذیری یا جهندگی:عبارت است از ظرفیت تحمل ضربه و شوک بدون تغییر ظاهر چمن،این ویژگی در واقع توسط توانایی تحمل شاخساره های جانبی و برگ ها پدید می آید و در زمینهای فوتبال عامل مهمی در کاهش صدمه دیدگی بازیکنان است.
4-عملکرد:در چمن کاری هدف اصلی ایجاد و افزایش رشد سبزینه ای در گیاه نیست.زیرا این امر منجر به کاهش ریشه دهی و نهایتا کاهش مقاومت به تنش و بیماری و ... می شود.
5-طراوت و شادابی:به عنوان یک ویژگی ژنتیکی همرا با خصوصیت مقاومت و استحکام عمل می کند.ژنوتیپ های یکسان در شرایط چیدن در ارتفاع بیشتر دارای طراوت و مقاومت به پاخوری بیشتری خواهند بود.از طرف دیگر در شرایط یکسان کاشت،ژنوتیپ های مختلف باعث بروز رقابت نسبی و طراوت و سر سبزی بیشتر خواهند شد.در واقع طراوت رابطه مستفیم با تراکم دارد(در صورت یکسان بودن ژنوتیپ)
6-ریشه دهی:ریشه دهی مناسب عبارت است از تعداد زیادی ریشه های سفید در عمق چند سانتی متر خاک.در واقع ریشه دهی کم عمق و سطحی در دوره تنش باعث بروز مشکلات عمده ای خواهد بود.
در مورد کاشت چمن به ویژه چمن های سرد سیری رعایت نکات زید اهمیت ویژه ای دارند:
*توسعه ریشه دهی قوی در بهار،
*نگهداری سیستم ریشه دهی در بهار،
*تولید ریشه های جدید در پاییز.
7-بازسازی:توانایی تولید پس از صدمه در اثر ضربه،بیماری و ... را بازسازی و بهبود می گویند.این ویژگی شدیدا تحت تاثیر 2 عامل است.
الف-شرایط ژنتیکی:ساختار وراثتی گیاه در ترمیم آسیب وارده در اثر عوامل محیطی.
ب-شرایط محیطی: دمای نا مناسب،خاک سمی و آلوده،نور نا مناسب،کود و خاک فشرده.
به طور کلی هنگامی که کیفیت چمن پایین تر از شرایط کیفی مطلوب باشد علت آن را باید در موارد سوء مدیریتی زید جستجو کرد:
*گزینش چمن ناسازگار،
*استقرار نا درست،
*نا رسایی در امور کاشت و داشت به ویژه اصول عمده مانند چیدن،کود دهی و آبیاری و ...،
*کوتاهی در خاکورزی اولیه و امور مرتبط ،
*اشتباه در کاربرد آفت کش ها.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 486]