واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: برندگان جايزه نوبل پزشكي 2008
دانش- همشهري آنلاين:
دانشمندان فرانسوي و آلماني به خاطر كشف ويروسهاي عامل ايدز و سرطان گردن رحم برنده جايزه نوبل پزشكي سال 2008 شدند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه نيمي از جايزه نوبل پزشكي 2008 نصيب فرانسوا بار-سينوسي و لوك مونتانيه، دو دانشمند كاشف ويروس نقص ايمني اكتسابي يا ويروس ايدز (HIV) شد، كه كارشان يكي از نقاط عطف دوران معاصر به حساب ميآيد.
به گفته هيات داوران نوبل هرالد زور هوسن، دانشمند آلماني نيمه ديگر اين جايزه را به خاطر حركت بر خلاف باورهاي رايج و ادعايش در مورد اينكه "ويروس پاپيلوماي انساني" (HPV) عامل سرطان گردن رحم، دومين سرطان شايع درميان زنان، است، به دست آورد.
به گفته كميته نوبل كشف HIV بوسيله دو دانشمند فرانسوي يكي از "عوامل زمينهساز درك معاصر زيستشناسي اين بيماري و درمان ضدويروسي آن" است.
به گفته كميته نوبل كار اين دو دانشمند "به ايجاد راههايي براي تشخيص بيماران و غربالگري فراوردههاي خوني انجاميد" كه مانع گسترش همهگيري جهاني (پاندمي) بيماري ايدز شد.
مونتانيه جايزهاش را به مبتلايان به ايدز تقديم كرد و پيشبيني كرد كه در طول چهار سال آينده نتايج تحقيقات درباره يك "واكسن درماني" براي اين بيماري منتشر شود.
مونتانيه گفت: "فكر ميكنم اولين واكنش من اين باشد كه به ياد مبتلايان به ايدز و همه افرادي بيفتم كه هنوز با HIV زندگي و با آن مبارزه ميكنند."
او گفت ممكن است در آينده درماني براي ايدز با توليد يك واكسن "درماني" - نه واكسن پيشگيرانه - پيدا شود و نتايج تحقيقات بر روي اين واكسن در سه يا چهار سال آينده در صورتي كه پشتيباني مالي از پژوهشگران به عمل آيد، منتشر خواهد شد.
ايدز - سندروم نقص ايمني اكتسابي - در ابتدا در سال 1981 مورد توجه عمومي قرار گرفت، هنگامي كه دكترهاي آمريكايي متوجه مجموعهاي از موارد مرگ و مير غيرمعمول در ميان همجنسگرايان جوان در كاليفرنيا و نيويورك شدند.
از آن هنگام تاكنون دست كم 25 ميليون نفر در دنيا به علت ايدز فوت كردهاند، و 33 ميليون نفر ديگر با اين بيماري زندگي ميكنند يا داراي HIV هستند.
گروهي در انستيتو پاستور فرانسه به سرپرستي مونتانيه كه شامل خانم بار- سينوسي هم ميشد، در ماه مه 1983 در مقالهاي در نشريه Science در آمريكا، يافتهشدن يك ويروس مشكوك را در يك بيمار فوتشده به علت ايدز گزارش كردند.
رابرت گالو، پژوهشگر آمريكايي، با تعيين كردن اين كه اين ويروس در واقع ايجاد كننده ايدز است. به اين كشف راهگشا ياري رساند.
هر دوي مونتانيه و گالو در افتخار كشف HIV عامل ايدز شريك دانسته شدند، گرچه چندين سال در مورد پيشگامي در اين كشف ادعاهاي متقابل بينآنها رد و بدل شد و كار به مباحثه قانوني و حتي ديپلماتيك ميان فرانسه و آمريكا هم كشيد. كميته داوران نوبل در بيانيهاش نامي از گالو به ميان نياورده است.
هانس يوئرنوال از مجمع نوبل در موسسه كارولينسكاي سوئد كه برنده جايزه نوبل پزشكي را تعيين ميكند، گفت: "ما جايزه را به خاطر كشف ويروس اهدا كرديم. دو نفري كه جايزه را گرفتند. فرانسوا بار - سينوسي و لوك مونتانيه بودند كه ويروس را كشف كردند."
يوئرنوال با تاييد اينكه گالوي آمريكايي هم در اين زمينه كار مهم ديگري را انجام داده است، يادآور شد كه گالو و دو دانشمند فرانسوي در حال حاضر توافق دارند كه كشف ويروس ايدز در ابتدا در پاريس صورت گرفت.
مونتانيه، 76 ساله، كه استاد بازنشسته ممتاز و رئيس بنياد جهاني پژوهش و پيشگيري ايدز در پاريس است، و بار-سينوسي، 61 ساله، استاد انستيتو پاستور پاريس است.
بار - سينوسي در مصاحبهاي تلفني با راديو فرانسه از كامبوج گفت: "بايد اعتراف كنم كه هرگز خيالش را هم نميكردم كه چنين اخباري را بشنوم."
از طرف ديگر، زور هوسن آلماني ،هم به خاطر كار بر روي بيماريي كه گاهي آن را "قاتل خاموش"زنان مينامند - چرا كه اغلب تا هنگامي كه خيلي دير شده است، ناشناخته باقي ميماند- جايزه نوبل گرفت. [دومين سرطان زنانه؛ اولين قاتل مخفي]
كميته داوران در اين باره اعلام كرد: "كشف او به شناسايي تاريخچه طبيعي عفونت ويروس پاپيلوماي انساني (HPV) و درك سازوكارهاي سرطانزايي ناشي از اين ويروس و توليد واكسنهاي پيشگيرانه بر ضد عفونت با HPV انجاميد."
اين بيانيه اشاره ميكند كه پنج درصد سرطانها در سراسر دنيا ناشي از اين ويروس است. پنجاه تا 80 درصد جمعيت جهان با اين ويروس آلوده هستند، اما همه اين عفونتها سرطانزا نيستند.
زور هوسن، 72 ساله، در مصاحبهاي با تلويزيون آلمان در اين باره گفت:"اين جايزه براي من اهميت بسياري دارد، زيرا حوزهاي را به رسميت شناخته است كه به طور فزايندهاي دارد در خط مقدم پژوهشهاي سرطان قرار ميگيرد، يعني نقش عوامل عفوني در ايجاد سرطان."
امروزه نه تنها ميتوان با يك تست اسمير ساده HPV را شناسايي كرد، بلكه دو واكسن موثر بر ضد اين ويروس هم توليد شده است.
زور هوسن استاد بازنشسته ممتاز و مدير علمي سابق مركز پژوهش سرطان در هايدلبرگ است.
جايزه نوبل پزشكي اولين جايزهاي است كه در فصل نوبل در هر سال، برنده يا برندگان آن اعلام ميشود، و پس از آن به ترتيب برنگان جوايز نوبل فيزيك، شيمي، ادبيات و صلح در هفته جاري اعلام خواهند شد.
برندگان يك مدال طلا، يك ديپلم افتخار و 10 ميليون كرون سوئد (معادل 1.42 ميليون دلار يا 1.02 ميليون يورو) - كه به ميزان مساوي ميان سه برنده جايزه تقسيم ميشود - دريافت خواهند كرد.
اهداي رسمي جايزه در مراسمي در تاريخ 10 دسامبر (20 آذر) در استكهلم انجام خواهد شد
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 309]