واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: آسيا مركز اقتصاد جهان ميشود
مونا مشهدي رجبي هند اقتصادي بزرگ در قاره آسيا است. اين كشور در سالهاي گذشته با سرعت بسيار زيادي رشد كرد و هماكنون در زمره تاثيرگذارترين اقتصادهاي در حال توسعه آسيايي قرار دارد. اقتصاد كشور هند يك اقتصاد خدمات محور است.
طبق آمارهاي موجود بيشتر از 60درصد از اقتصاد اين سرزمين به خدمات وابسته است و صنعت و كشاورزي هر يك حدود 19درصد از اقتصاد اين سرزمين را تشكيل ميدهند. مهمترين ويژگي اقتصادي هند عدموابستگي به يك صنعت خاص است. تنوع در درآمد صنعتي كشور هند سبب شده است تا تحولات منفي يك صنعت به كل اقتصاد آسيبي وارد نكند.
از صنايع مهم كشور هند ميتوان به صنعت نساجي، توليد مواد شيميايي، فرآوري مواد غذايي، فولاد، ساخت تجهيزات صنعت حملونقل، سيمان، معدن، نفت، نرمافزار و توليد ماشينآلات صنعتي اشاره كرد. بسياري چين را اقتصاد امروز و هند را اقتصادي براي آينده ميدانند و دليلش را اينطور عنوان ميكنند: «تحصيلات پايين مردم چين، نظام حكومتي غيردموكرات اين كشور و توجه بيشتر صنعتگران به قيمت محصولاتشان و فاصله گرفتن از توجه همه جانبه به كيفيت سبب خواهد شد تا عمر اين اقتصاد بزرگ در جهان چندان زياد نباشد. اما هند به دليل داشتن مردمي با تحصيلات عاليه و وجود حكومتي دموكرات راه رشد اقتصاد را با درايت بيشتري طي ميكند و همچون چين ره صد ساله را يك ساله نميپيمايد.»
اما با توجه به وابستگي زياد اقتصاد هند به آمريكا نبايد نگران تبعات اقتصادي ركود و مشكلات در آمريكا و تاثير آن در كشورهايي همچون هند بود؟
نخستوزير هند در مصاحبهاي با رويترز در اين مورد گفت: «نگراني جامعه جهاني در مورد كاهش نرخ رشد اقتصاد آمريكا و احتمال ركود اقتصادي اين سرزمين نگراني درستي است. بدون شك ركود اقتصاد آمريكا ما را نيز تحتتاثير قرار ميدهد، زيرا اقتصاد ما اقتصادي همسو با اقتصاد جهاني و جزيي از آن است. از طرف ديگر شركتهاي خارجي و سرمايههاي خارجي 40درصد از اقتصاد هند را تشكيل ميدهند و ضعف اين بخش ميتواند باعث كاهش راندمان 40درصد از اقتصاد شود. ولي هماكنون وضعيت اقتصادي هند بسيار خوب است و انتظار ميرود نرخ رشد اقتصاد در سال جاري بيشتر از 9درصد باشد.» وي ادامه داد: «در سال گذشته اقتصاد هند 9/6درصد رشد كرد و در صورتي كه رشد 9درصدي تحقق يابد هند در مسير روشن و رو به رشدي قدم خواهد گذاشت.» نخستوزير هند با تاكيد روي اين مطلب كه اقتصاد هند در مقابل ركود اقتصاد آمريكا يا اقتصادهاي ديگر در جهان مصون نيست، گفت: «در اين شرايط اقتصاد ما تاثير منفي خواهد پذيرفت ولي ما در صدد هستيم تا با ايجاد تغييراتي از اين تاثير منفي بكاهيم.»
رشد پسانداز و افزايش سرمايهگذاري داخلي و خارجي در كشور هند از عواملي هستند كه باعث كاهش آسيبپذيري هند در مقابل ركود اقتصاد آمريكا ميشود. آمارها نشان ميدهد در سالهاي اخير نرخ پسانداز در كشور هند به 34درصد از توليد ناخالص داخلي اين سرزمين رسيد و نرخ سرمايهگذاري از 35درصد از توليد ناخالص داخلي اين سرزمين گذشت.
هند در سالهاي گذشته سرمايهگذاريهاي زيادي در بخشهاي زير ساختي انجام داده است. دستاندركاران اين كشور اصلح و تكميل زيرساختها را براي تامين فرصتهاي شغلي مورد نياز براي جمعيت جوان اين سرزمين پرجمعيت ضروري ميدانند. آمارها نشان ميدهد 54درصد از جمعيت اين سرزمين زير 25سال سن دارند و از آنجا كه شمار افراد تحصيل كرده در اين كشور بسيار زياد است از اين قشر ميتوان براي تكميل زيرساختها استفاده كرد. از طرفي دولت هند شمار افرادي كه زير خط فقر زندگي ميكنند را بيشتر از 25درصد از كل جمعيت كشور خوانده است كه براي اقتصاد آينده جهان يك ويژگي منفي و مخرب محسوب ميشود.
نخستوزير اين كشور گفت: «در سالهاي آينده سرمايهگذاريهاي زيادي در ساخت راهها و جادهها، فرودگاه، نيروگاههاي توليد برق و غيره انجام خواهد شد.»
هند براي اجراي اين پروژهها علاوهبر كمك گرفتن از نيروهاي خارجي تمايل زيادي به همكاري هنديهاي متخصص دارد. به همين منظور براي جذب دوباره متخصصان اين سرزمين كه خارج از مرزهاي هند به خصوص در كشورهاي حوزه خليج فارس مشغول به كار هستند، انگيزههاي مالي زيادي را فراهم كرد تا به سرزمين مادري خود بازگردند.
اولويتهاي اقتصادي هند
احداث زيرساختهاي صنعتي در هند و توسعه اقتصادي اين كشور سبب شد تا بستر مناسبي براي تبديل شدن اين كشور آسيايي به يك قطب اقتصادي در قرن بيست و يكم ميلادي فراهم شود. اگرچه نميتوان از بزرگترين معضل اين كشور كه فقر مردم و پايين بودن سرانه توليد ناخالص داخلي اين كشور است، غفلت كرد.
سران هند بزرگترين چالشهاي پيش روي اين كشور در راه تبديل شدن به ابر قدرت اقتصادي جهان را اين طور عنوان ميكنند:
1 - فراهم كردن شرايط براي ايجاد رشدي پايدار در اقتصاد و تجربه نرخ رشد بالاتر از 8درصد در اقتصاد تا 5 سال آينده. اين كشور در نظر دارد بعد از سال 2012 ميلادي نرخ رشد دو رقمي را تجربه كند البته پيش از آن كاهش نرخ فقر در اولويت است.
2 - تسهيل روندها در فعاليتهاي تجاري و اقتصادي و كاهش موانع موجود در راه ورود به عرصه تجارت و يا ادامه حضور در اين عرصه.
3 - كنترل نرخ رشد جمعيت به منظور كنترل نرخ فقر در اين كشور از مسائل مهم مطرح شده توسط دولت است. هند بعد از چين دومين كشور پرجمعيت جهان است ولي از نظر نسبت جمعيت به مساحت كشور هند از چين پيشي گرفته است، زيرا مساحت كشور چين دو برابر مساحت هند است.
4 - ايجاد بسترلازم براي افزايش فعاليتهاي كشاورزي و ايجاد تنوع در كشت محصولات به منظور تهيه غذاي مردم. از طرف ديگر احداث و توسعه كارخانههاي فرآوري مواد غذايي كه ميتواند علاوهبر نياز داخلي بخشي از درآمد صادراتي را نيز به خود اختصاص دهد در برنامههاي دولت قراردارد.
5 - توسعه سريع صنايع در كشور هند و رساندن نرخ توسعه آن به مرز 10درصد در سال. اين هدف براي جذب نيروهاي مازاد بخش كشاورزي و زنان و نوجواناني كه هر ساله به جمعيت جوياي كار در اين كشور آسيايي اضافه ميشوند، كمك بسزايي ميكند.
6 - توسعه زيرساختهاي صنعتي و اقتصادي براي حفظ تداوم رشد در بخشهاي مختلف صنعت و اقتصاد هند.
7 - تسهيل قوانين جذب سرمايههاي خارجي.
8 - تغيير مديريت هزينهها و افزايش درآمد كه ميتواند باعث از بين رفتن كسري بودجه و حساب جاري كشور ميشود و روي بازار مالي هند تاثير بسزايي دارد.
9 - قوي كردن مردم كشور و كمك به آنها براي خروج از فقر از طريق افزايش امكان تحصيلات دانشگاهي و ارايه خدمات بيشتر براي برخورداري همه مردم از آن در كنار ارائه خدمات بهداشتي و درماني. توسعه روستاها و ارائه خدمات لازم براي زندگي به روستانشينان تا همچنان در فعاليتهاي كشاورزي باقي بمانند و از هزينه واردات محصولات كشاورزي به اين كشور بكاهند.
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]