واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: كاهش معنادار جرايم اجتماعي در ماه مبارك رمضان
امسال نيز همانند سالهاي پيش نرخ وقوع جرائم و كجرويهاي اجتماعي در ماه مبارك رمضان نسبت به ساير ماههاي سال در تهران به صورت معناداري كاهش داشته است . اين كاهش ميزان جرايم در جرايم مختلف درصدهاي مختلفي را به خود اختصاص داده است بگونه اي كه در جرايمي همچون سرقت از منزل و مغازه 12 درصد قتل 17 درصد تجاوز به عنف 41 درصد جيب بري 12 درصد اعمال منافي عفت 47 درصد و درگيري هاي گروهي بيش از 60 درصد كاهش را شاهد بوده ايم . همچنين ميزان وقوع برخي جرائم بويژه انواع متعدد سرقت ها در ماه رمضان امسال و سال گذشته نيز نسبت به سال هاي پيش بيش از 17 درصد تقليل داشته است .
چنين كاهش معنادار و رضايت آميز جرائم و كجرويهاي اجتماعي در ماه مبارك رمضان را مي توان با بهره گيري از رويكردهاي مختلف نظري مورد تبيين و تحليل قرار داد اما در اين نوشتار تلاش نگارنده بر آن است تا كاهش جرائم در ماه مبارك رمضان را براساس چنديافته پژوهشي مورد تحليل قرار دهد يافته هايي كه حاصل مطالعات صورت گرفته برروي گروههاي مختلفي از مجرمان در اختيار يا تحت نظر مي باشد.
در يكي از آن مطالعات آشكار شد كه ماه مبارك رمضان موجب افزايش كنترل دروني و افزايش احساس گناه گروه قابل توجهي از مجرمان مي شود. از همين روي اين ماه براي اين دسته از كجروان به يك « عامل بازدارنده معنوي » تبديل مي شود و ميزان دست يازيدن آنان به كنش هاي مغاير با ارزشهاي جامعه و رفتارهاي « گناه آلود » را كاهش مي دهد. با وجود اين يافته ها آشكار ساخت كه ماه مبارك رمضان تاثير چنداني بر مجرمان بسيار پرسابقه و افراد ضداجتماع ندارد چرا كه وجدان اين افراد آنقدر ضعيف است كه كمتر عاملي قادر است آن را متاثر سازد.
دومين عامل موثر بر كاهش جرائم در ماه مبارك رمضان افزايش فشار « هنجارهاي اجتماعي » بر افراد مستعد كجروي مي باشد. در اين ماه بسياري از هنجارهاي ديني و اجتماعي مطلوب كه در طي ماههاي ديگر سال به فراموشي سپرده مي شوند آرام آرام شادابي دوباره مي يابند و با رويش دوباره خود باعث افزايش تاثير هنجارهاي ديني و اجتماعي بر رفتار افراد جامعه مي گردند و در اين ميان نيز برخي از افراد كجرو را از دست يازيدن به جرم و خلاف بازمي دارد و آنان را برمي انگيزد تا با خيل وسيع شهروندان نيك نام و پرهيزگار همراه شوند و حداقل براي مدتي از رفتارهاي خلاف خود اجتناب ورزند.
سومين عامل موثر كاهش معنادار زمينه هاي وقوع جرم بويژه جرم سرقت از منازل و جرائم اخلاقي است . در اين ماه حضور شهروندان در منازل خويش افزايش مي يابد و ميزان آراستن ها و پوشش هاي وسوسه برانگيز افراد بيمار و مستعد كجروي كاهش مي يابد. علاوه برآن مراقبت هاي شخصي نيز فزوني مي يابد. به همين سبب برخي از مجرمان و مفسدان در تحقق اميال ضداجتماعي و اخلاقي خود ناكام مي مانند.
چهارمين عامل افزايش دامنه بردباري مدارا و شكيبائي اغلب شهروندان و اجتناب آنان از كشمكش و تنش با يكديگر است . در ماه رمضان جنبه هاي غيرمادي وجود انسان بيش از پيش برايش آشكار مي شود و به نيازهاي ديگري به جز نيازهاي جسماني متوجه مي گردد; بدين وسيله راحت تر مي تواند از نيازهاي مادي اش چشم پوشي كند. به هر حال انساني كه نيازهاي مادي و جسماني برايش در اولويت نباشد سخاوتمند باگذشت و قابل اطمينان تر خواهد بود. اين ويژگي ها در وقوع ناهنجارهاي اجتماعي تاثيري بازدارنده داشته و نرخ وقوع درگيري ها خشونت ها و دعواهاي دونفره و چند نفره را كاهش مي دهد(حتي شواهد زيادي وجود دارد كه نشان مي دهد نرخ جدال هاي خانوادگي در ماه مبارك رمضان به صورت چشمگيري كاهش مي يابد).
سرانجام از عامل پر اثر ديگري در كاهش نرخ وقوع جرائم در ماه رمضان امسال و سال قبل نسبت به سالهاي پيش نبايد غافل ماند كه همان اجراي « طرح امنيت اجتماعي » است . اين طرح كه از ارديبهشت ماه سال گذشته آغاز و مراحل هفت گانه آن پي درپي و به صورت مستمر و توقف ناپذير به مرحله اجرا گذاشته شد تاكنون توانسته است :
ابهت پوشالي بسياري از اراذل و اوباش را در هم شكسته و آنها را در جاي خود بنشاند.
با مزاحمان نواميس و مروجان مفاسد اخلاقي برخوردي كارآمد داشته باشد.
بسياري از موادفروشان خفاش صفت را شناسايي وبه عدالت بسپارد.
با پديده سرقت به صورت مستمر مبارزه كند.
با تعدي كنندگان به قلمروهاي زندگي خصوصي شهروندان مقابله نمايد.
بسياري از معتادان پرخطر را از سطح شهر جمع آوري نمايد; بگونه اي كه انجام هر يك از اين اقدامات موجب از ميان رفتن بخشي از بسترها و زمينه هاي وقوع جرائم و كجرويهاي اجتماعي شده است .
نيازي به حجت نيست كه هر يك از اين عوامل پنج گانه (يعني بازدارندگي معنوي فشار هنجاري مراقبت شهروندان مدارا و شكيبائي و طرح امنيت اجتماعي ) سهمي از واريانس پديده « كاهش جرائم در ماه مبارك رمضان » را تبيين مي نمايند. افزون بر آن عوامل ديگري نيز در كاهش جرائم دخيل اند كه پرداختن به آنها از حوصله اين نوشتار خارج است .
احمدرضا رادان
فرمانده انتظامي تهران بزرگ
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]