واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تا سال 1395 صادرات ايران خودرو به 10 ميليارد دلار مي رسد
خبرگزاري فارس: مدير عامل گروه صنعتي ايران خودرو با اشاره به اينكه صادرات ايران خودرو تا سال 1390 به دو ميليارد دلار ميرسد، گفت: صادرات و كل فروش ايران خودرو در سال 95 به ترتيب 10 ميليارد دلار و 40 ميليارد دلار خواهد بود.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از روابط عمومي ايران خودرو، منوچهر منطقي درنشست مشترك با نمايندگان و خبرنگاران رسانه هاي داخلي و خارجي با بيان اينكه اصحاب رسانه نقش موثري در تحقق اهداف چشم انداز كلان كشور و صنعت خودرو دارند اظهار داشت: در كشورهاي مختلف، بنگاه هاي اقتصادي بزرگ در ترسيم چشم انداز كلان اقتصادي نقش كليدي دارند، چنانكه هيوندايي و سامسونگ دركره و پتروناس و پروتون در مالزي در اين زمينه نقش آفريني كرده اند.
به گفته وي صنعت خودروي ايران از جايگاهي برخوردار است كه مي تواند اين نقش را در تحقق چشم انداز كلان كشور ايفا كند.
منطقي با تشريح مراحل پيشرفت و توسعه ايران خودرو به عنوان محور توسعه صنعت خودرو در 40 سال اخير گفت: مونتاژ پيكان و ساخت محدود قطعات كه از سال 46 تا 72 ادامه داشت، نخستين فاز اين روند بود و در فاز دوم كه از سال 72 تا 76 اتفاق افتاد، زنجيره تامين شكل گرفت كه گام بسيار مهمي به شمار مي رود.
وي دستيابي به پلتفرم ايران خودرو براي برند ملي را يك ضرورت در كامل كردن برند دانست و گفت: با طراحي و توليد موتور پايه گاز سوز كه در مرحله چهارم روند رشد ايران خودرو از سال 82 تا 85 اتفاق افتاد گام بزرگي در تكميل برند ملي برداشته شد.
منطقي با اشاره به اين كه امروز ايران خودرو از يك موتور و دو پلت فرم برخوردار است گفت: ايران خودرو به الگوريتمي در طراحي بهينه خودرو رسيده و از راه همكاري مشترك با خودروسازان بزرگ جهان، مدت زمان طراحي خودرو را از سه سال به 20 ماه كاهش داده و قادر است يك خودرو با برند صد در صد ايراني طراحي كند، در حالي كه در سال 76 كه شروع حركت سمند بود، چنين ادعايي نداشتيم.
مدير عامل ايران خودرو ظرفيت توليد خودرو را يك ميليون دستگاه شامل كلاس هاي گوناگون خودرو ذكر كرد و با اشاره به پايگاه هاي توليدي و شبكه خدمات پس از فروش در خارج از كشور گفت: ايران خودرو صاحب 166 نمايندگي در كشورهاي مختلف است.
وي ايران خودرو را از نظرسطح فناوري برابر با وضعيت هيوندايي در سال هاي 2000 و 2001 دانست و گفت: هيوندايي از دو سيستم اقتصادي شامل اقتصاد ملي كه راه ها را براي او هموار مي كرد، و اقتصاد داخلي كه خود در سه دهه ايجاد كرده بود، نيز برخوردار بود، اين در حالي بود كه ايران خودرو از اين نظر با هيوندايي در مقطع زماني ياد شده برابري نمي كرد.
منطقي با اشاره به اين كه ايران خودرو مي تواند بين پنج تا هشت درصد درآمد ناخالص ملي را به خود اختصاص دهد، اين شركت را محلي براي دست يابي و بومي سازي فناوري روز جهان دانست و گفت: مديران بيشترين آشنايي را با فناوري روز جهان دارند و آن را به طور پيوسته تمرين مي كنند.
منطقي، اتوماسيون صنعتي ايران خودرو را از نمونه هاي بارز اين موضوع دانست و با اشاره به اين كه ايران خودرو به حوزه تله ماتيك راه يافته گفت: به زودي بهره گيري از نانوفناوري و ساير زمينه هاي پيشرفته نيز دراين مجموعه آغاز مي شود.
وي برخورداري ايران خودرو از فناوري هاي روز جهان درساير زمينه ها چون صنايع ريلي و پتروشيمي را از ديگر مزيت هاي اين مجموعه دانست وگفت: ايران خودرو كانوني براي جهاني شدن است و مي تواند تجربه خود را در اختيار مجموعه كشور قرار دهد.
منطقي با اشاره به اين كه رسانه ها و صنعت بايد در جهت تكامل با يكديگر و در راستاي نقش آفريني در چشم انداز توسعه كشور حركت كنند از خبرنگاران و جامعه رسانه اي خواست تا در زمينه تنوع محصول و خدمات پس از فروش، بر ايران خودرو سخت بگيرند تا ايران خودرو همواره هوشيار باشد و نسبت به اصلاح امور بيش از گذشته جديت نشان دهد.
مدير عامل گروه صنعتي ايران خودرو تلاش گسترده رسانه ها براي يك سيستم اقتصادي تثبيت شده در كشور را ستود و با اعلام اين خبر كه وزير صنايع و رييس كل بانك مركزي براي حل مشكلات شش ماه اخير صنعت خودرو به تفاهم رسيده اند، اين موضوع را حاصل تلاش رسانه ها دانست.
منطقي تداوم حضور ايران خودرو در بازار جهاني را مستلزم رفع مشكلات در سطح سازمان هاي مرتبط و ذي ربط دانست و گفت: ايران خودرو پس از طي پنج مرحله در روند رشد خود امروز از نظر كيفيت و كميت درسطحي است كه مي تواند در اقتصاد كشور موثر باشد.
وي از خبرنگاران خواست ايرادهاي ايران خودرو در خصوص تنوع محصول و مشتري را تذكر بدهند و دراين خصوص كوتاهي نكنند.
انتهاي پيام/
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]