تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):كمال ادب و مروت در هفت چيز است: عقل، بردبارى، صبر، ملايمت، سكوت، خوش‏اخلاقى و مدا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836196782




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

جرعه‌نوشى از چشمه فياض على (ع)/ نگاهي به نهج‌البلاغه و تأثير آن بر ادبيات فارسي


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: جرعه‌نوشى از چشمه فياض على (ع)/ نگاهي به نهج‌البلاغه و تأثير آن بر ادبيات فارسي
گروه ادب: نهج‌البلاغه مرهمي است بر دردهاي جانكاه بشريت، نهج‌البلاغه داروي مؤثري است بر تلطيف روح انسانها و مبارزه با خشونتها،اين كتاب گرانبها كه مجموعه خطبه‌ها و نامه‌هاي امام علي (ع) است به مانند قرآن بر ادبيات فارسي بسيار تأثيرگذار بوده است.
نهج‌البلاغه اثري است به درخشندگي آفتاب، به لطافت گل، به قاطعيت صاعقه، به غرش طوفان و برق، به تحرك امواج، به بلندي ستارگان دوردست بر اوج آسمانها.

اين مجموعه زيبا و نفيس كه روزگار از كهنه كردن آن ناتوان است و گذشت زمان و ظهور افكار و انديشه‌اي نوتر و روشن‌تر بر ارزش آن افزوده، منتخبي است از خطابه‌ها، دعاها، وصايا، نامه‌ها و جمله‌هاي كوتاه مولاي متقيان علي(ع) كه بوسيله «سيد‌شريف رضي» در حدود هزار سال پيش گردآوري شده است.

او از نظر خودش آنهايي كه از جنبه بلاغت برجستگي خاصي داشته‌اند را انتخاب كرده، از اينرو اين منتخب را نهج‌البلاغه نام نهاد. كلمات اميرالمؤمنين(ع) از قديم‌ترين ايام با دو امتياز همراه بوده است، فصاحت و بلاغت و همه‌جانبه بودن (چندي بعدي بودن). توأم شدن ايندو با هم، سخن علي(ع) را در حد اعجاز قرار داده و به همين جهت سخن مولا در حد واسط كلام مخلوق و كلام خالق قرار گرفته‌ است.

نهج‌البلاغه به اقرار اغلب دانشمندان و نويسندگان و ادباي معاصر غير شيعي عرب، زيباترين متن عرب است، سخناني كه از نظر ادبي در اوج زيبايي و از نظر فكر در عمق بسيار و از نظر اخلاق سرمشق و نمونه است و در آن عباراتي است كه هر خواننده‌اي اقرار مي‌كند كه در بشريت نظاير اين عبارات وجود ندارد.

در نهج‌البلاغه، همه جا سخن از همدردي با طبقات محروم و ستمديده انسانها است. سخن از مبارزه با بي‌عدالتي و ظلم و طاغوتهاست، همه جا در مسير آزادي انسانها گام بر مي‌دارد. آزادي از زنجير اسارت هوا و هوس‌هاي سركش، از زنجير اسارت ستمگران خودكامه، طبقات مرفه پرتوقع، جهل و بي‌خبري، كه انسان را به لذت و بدبختي مي‌كشاند، نهج‌البلاغه هشدار مي‌دهد كه هر جا نعمت‌هاي فراواني روي هم انباشته است، حقوق از دست‌رفته‌اي در كنار آن به چشم مي‌خورد.

جذبه‌هاي عرفاني نهج‌البلاغه چنان است كه ارواح تشته را با زلال خود آنچنان سيراب و مست مي‌كند كه نشئه شراب طهورش را به لرزه مي‌اندازد، لرزه‌اي دردناك و در عين حال لذت‌بخش.

در هر ميداني گام مي‌نهد، چنان سخن را ادا مي‌كند و دقايق را مو‌به‌مو شرح مي‌دهد كه گويي گوينده متخصص همين موضوع بوده است، ليكن از امتيازات سخنان امام علي(ع) اين است كه محدود به زمينه خاصي نيست در شرح اسماء و صفات الهي به چهره يك فيلسوف مجسم مي‌شود كه فقط از توحيد سخن گفته، در خطبه جهاد، فرمانده و افسر شجاع و دلاوري را مي‌بينيم كه دقيق‌ترين تاكتيك‌ها را تشريح مي‌كند، در مسند حكومت و رهبري راه وصول به يك آرامش اجتماعي و سياسي و نظامي را با پخته‌ترين عبارات بيان مي‌كند و در مسند درس و اخلاق عباراتي محكم، عميق و نافذ براي سالكان مي‌گويد كه مرد وارسته‌اي چون «همام» پس از شنيدن آن صيحه‌اي مي‌زند و نقش زمين مي‌شود.

درباره فصاحت كلام نهج‌البلاغه همين بس كه سيد رضي در مقدمه نهج البلاغه مى‌گويد« ... امير‌المومنين عليه السلام سرچشمه فصاحت و منشا بلاغت و زادگاه آن است، و از او اسرار بلاغت آشكار گشت و از وى قوانين و دستورات آن گرفته شد، هر خطيب توانايى بر شيوه او راه يافت و به گفتار او يارى جست و با اين حال او در ميدان پيش رفت و يكه تاز ميدان بوده ، و ديگران فرو ماندند ... زيرا در كلام او نشانه هايى از علم خدا، و عطر و بويى از سخنان پيامبر صلى الله عليه و آله مى‌باشد».

نهج‌البلاغه از آغاز پيدايش بر ادبيات عرب و از قرن ششم به بعد بر ادبيات فارسى تاثيرى گسترده و ژرف‌انگيزى داشته است، به‌ويژه در سده هفتم بر اشعار سه شاعر برجسته آن دوران، عطار، مولوى و سعدى تاثير بسيار گذاشته و در قرن‌هاى بعد از آن هم بر حافظ، جامى و شاعران ديگر اثر گذاشته است. البته سخنان اميرالمومنين(ع) پيش از تاليف نهج‌البلاغه هم بر دانشمندان، نويسندگان و شاعران تأثير داشته و به خصوص شاعران شيعى مانند فردوسى، ناصرخسرو و سنايى نكات حكمت‌آميزى از اميرالمومنين(ع) را در آثار خود بازتاب داده‌اند.

«محمدمهدى جعفرى» محقق و مترجم نهج‌البلاغه معتقد است، نهج‌البلاغه با اين كه نثر است ليكن بيشتر از هر ديوان شعرى صور خيال، صنايع ادبى، آرايه‌هاى هنرى و تصوير‌آفرينى دارد.

او مي‌گويد: «نهج‌البلاغه به نحو شگفت‌انگيزى مشحون از بدايع صنعت و دقايق بلاغت است. اين صنعتگرى و هنرآفرينى تا حدى است كه «ابن‌ابى‌الحديد» شارح نامدار نهج‌البلاغه، آن حضرت را در عين حال امام، «ارباب صناعة البديع» مى‌خواند و سيدرضى در ديباچه كتاب از وى به عنوان سرچشمه فصاحت و منشأ بلاغت ياد مى‌كند و اين سخنى است كه جملگى اديبان و ارباب بلاغت برآنند».

مرحوم «سيد‌جعفر شهيدى» نيز مي‌گويد: «در عالم اسلام، ما دو منبع را سراغ داريم كه اديبان عرب و فارسى‌زبان به اين دو منبع توجه داشته‏اند، يعنى مى‏كوشيده‏اند تا گوهرهايى از اين دو گنجينه بردارند و آن را زيور گفتار خود كنند، يكى قرآن‌كريم كه سخن خدا است و ديگرى گفتار بنده خدا امير‌المؤمنين على‌بن ابى‌طالب(ع)، و سومى ندارد»

او در ادامه مي‌افزايد، سعدي در شعر «چه خوش گفت فردوسى پاكزاد/ كه رحمت به آن تربت پاك باد/ ميازار مورى كه دانه‌كش است‏/ كه جان دارد و جان شيرين خوش است» ، شعر فردوسى را تضمين مى‏كند ولى وقتى مى‏خواهد از او نام ببرد نمى‏گويد فردوسى سخنى گفته كه من نمى‏توانم مثل او بگويم، او را بعنوان شاعر پيشكسوتى مى‏ستايد، اما خود را از او كمتر نمى‏داند. ولي شاعران و گويندگان نسبت به گفتار على(ع) اين طور نيستند، همه ادباى عرب و عجم افتخار مى‏كنند و به اين افتخار هم تظاهر مى‏كنند، يعنى محرمانه و پوشيده يا بطور تضمين نمى‏گويند، به صراحت مى‏گويند كه ما از اين منبع فياض بهره فراوان گرفته‏ايم، «عبد‌الحميد كاتب» نويسنده‏اى است كه در آغاز قرن دوم هجرى زندگى مى‏كرده است. او را پدر فنّ كتابت به شمار آورده‏اند و كاتب «مروان‌بن محمد» بود، او ايرانى‌الاصل و پدر زن «صالح‌بن ‌نصر» كه او هم ايرانى و كاتب «حجاج‌بن يوسف» بود، بوده است. در‌باره‏اش گفته‏اند كه اين مرد، يعنى عبد‌الحميد، مى‏گفت، «هفتاد خطبه از خطبه‏هاى اين اصلع را من فرا گرفتم تا قلمم به نويسندگى جارى شد»، بايد توجه داشته باشيم كه اين سخن در دوران حكومت اموى گفته شده است، يعنى دوره‏اى كه هم دولت و هم وابسته‏هاى به دولت مى‏كوشيدند، تا فضايل آل‌محمد(ص) را محو كنند، ولى از آنجا كه خورشيد را نمى‏شود به گل اندود، «عبد‌الحميد كاتب»، نويسنده «مروان‌بن محمد» (دشمن سرسخت خاندان على (ع)) مجبور است بگويد كه من گفتار خودم را تحت تأثير خطبه‏هاى على (ع) نوشتم».

از قرن هفتم به بعد دوره از هم گسيختگى حكومت ايران به وسيله حمله مغول است و بعدش هم دوره تيمورى است كه آغاز گسترش مذهب شيعه است، از آن وقت يعنى دوره تيمورى تا عصر ما پيداست كه ادبيات فارسى بايد تحت تأثير گفتار كسى قرار بگيرد كه ملت ايران وابسته به او است، اما گذشته از دو قرن اوليه در آن پنج قرن (از سوم تا هفتم) تمام نويسندگان و گويندگان ايرانى كسانى بودند كه جز يكى دو نفرشان، گرايشى به مذهب تشيع نداشتند و با اين وصف، اين چنين چشمگير از كلام مولا امير‌المؤمنين تأثير پذيرفته‏اند.

نهج البلاغه از ديرباز به زبان‌هاى مختلف ترجمه شده است و زبان و ادبيات فارسى اين افتخار را داشته كه اولين ترجمان كلمات نورانى امير بيان، اميرالمومنين على (ع) باشد.

شهيدي در مورد ترجمه نهج‌البلاغه مي‌گويد: «كسى نمى‏تواند معانى نهج‌البلاغه را با حفظ همه آن زيبايي‌ها در قالب زبان فارسى بريزد با اين كه زبان فارسى با زبان عربى طبعا توأم است و بنابراين اگر اين كار در زبان فارسى ممكن نباشد در زبانهاى ديگر وضعش روشن است و كوشش‏هائى كه براى ترجمه نهج‌البلاغه به زبان‏هاى فرانسه يا انگليسى به كار مى‏رود در حد كوشش ريختن معنا در قالب لفظ است، اما اين كه آن زيبايي‌ها را بتوانند با زبان و عبارات انگليسى يا فرانسوى بيان كنند، اگر محال نباشد، كارى است نزديك به محال».

شاعران و نويسندگان بسياري خطبه‌هاي نهج‌البلاغه را به نظم درآورده‌اند، براي نمونه مي‌توان به ناصرخسرو اشاره كرد، كه بيش از شصت مورد، عينا گفتار امير المؤمنين على عليه السلام را در قالب نظم آورده است. گويندگان عرفانى نظير سنايى، غزنوى، عطار نيشابورى، مولانا جلال‌الدين بلخى نيز چنين‏اند.

مرحوم شهيدي نيز در اين‌باره مي‌گويد «هيچ دو صفحه‏اى از «حديقه» ضيائى را نبينيد كه يك يا دو فقره از مضامين خطبه‏ها يا سخنان كوتاه امير‌المؤمنين(ع) را نداشته باشد، حتى نثر‌نويسان هم همين نوع اقتباس‏ها را كرده‏اند و كلام خود را آرايش داده‏اند، از «كليله» «نصر‌اللَّه منشى» بگيريد تا «مرزبان نامه» سعد‌الدين وراوينى، تا «بختيار نامه»، و «نامه تنسر»».

در پايان بايد گفت، ما كه چنين چشمه زلال و گوارا و جوشنده‌اي در دسترس داريم، ما كه داراي اين ميراث بزرگ اسلامي هستيم چرا از آن بهره‌مند نشويم، نهج‌البلاغه مانند قرآن كريم كتاب زنده است و هم چنان مي‌درخشد و نظر دانشمندان را به خود جلب مي‌كند، همان‌طور كه تاكنون پس از گذشت قرن‌ها زنده مانده و پابرجاست.

منابع:

ـ شهيدي، سيدجعفر/ بهره‏گيرى ادبيات فارسى از نهج‌البلاغه

ـ سايت امام علي(ع) /www.emamali.net
 دوشنبه 1 مهر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 678]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن